Stiri despre patriotism

  179 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Patriotismul cu arma în mână versus patriotismul populist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patriotismul cu arma în mână versus patriotismul populist

  După decembrie 1989, naţionalismul extremist a deschis calea unui soi de patriotism răstit şi revanşard în România. Dar curajul ucrainenilor le reaminteşte românilor că patriotismul e mai mult decât o sintagmă prăfuită.

 • Lecţia de patriotism a ucrainenilor care au surprins o lume întreagă. Ce ar face românii în cazul unui război
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lecţia de patriotism a ucrainenilor care au surprins o lume întreagă. Ce ar face românii în cazul unui război

  Cu un leadership şi cu o comunicare adecvate, românii s-ar implica în apărarea ţării lor în mod corespunzător, în cazul unui război, susţine psihologul Daniel David. Isteria de masă manifestată prin scoaterea banilor din bănci sau cozile la paşapoarte sunt determinate de o lipsă de încredere în elitele politice şi în instituţiile statului, susţine sociologul Ioan Hosu.

 • Pe cine deranjează AUR? INTERVIU cu regizorul Bobby Păunescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pe cine deranjează AUR? INTERVIU cu regizorul Bobby Păunescu

  AUR are meritul că a ajuns la un scor de 10 % şi a eliminat ruşinos de pe scena politică nişte politicieni cu greutate (Traian Băsescu, Victor Ponta sau Călin Popescu Tăriceanu), iar semnalul a fost dat de diasporă unde AUR s-a poziţionat pe locul al doilea, mi-a declarat, într-un interviu regizorul şi omul de afaceri Bobby Păunescu.

 • Despre naţionalism şi patriotism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre naţionalism şi patriotism

  Nu poţi să nu vezi diferenţa între patriotismul democratic şi naţionalismul autoritar. Nicolae Ceauşescu, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan au folosit retorica suveranităţii naţionale pentru a întări instrumentele poliţieneşti ale Statului totalitar şi pentru a suprima libertăţile individuale fundamentale.

 • Patriotismul: de la Corneliu Coposu la Diana Şoşoacă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patriotismul: de la Corneliu Coposu la Diana Şoşoacă

  Indiferenţa faţă de masele dezorientate şi uşor de manipulat a condus la apariţia pe scena politică a unor aventurieri mai mult sau mai puţin cunoscuţi pînă la alegerile parlamentare.

 • Ne mai iubim în
vreun fel ţara?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ne mai iubim în vreun fel ţara?

  „Adevăratul soldat luptă nu pentru că urăşte ceea ce se află în faţa lui, ci deoarece iubeşte ceea ce se află în spatele lui”, scria eseistul britanic G.K. Chesterton.

 • Bătaia peştelui pe taraba mioritică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bătaia peştelui pe taraba mioritică

  Anul acesta avem bătaia peştelui electoral. Producţia de partide politice noi, pe ţară, pe capitală, pe regiuni este mai mare decât producţia agricolă la hectar din vremea cincinalelor. Ies la iveală cu candidaţi pe liste, pe lângă mai vechile şi cunoscutele formaţiuni politice, unele înfiinţate anul trecut, în 2019, dar şi altele noi nouţe, scoase din pălărie în 2020. Ofertă bogată cu toate culorile, ideologiile posibile şi imposibile!

 • Patriotismul laşilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patriotismul laşilor

  În „Cimitirul din Praga” (2010), Umberto Eco spunea, parafrazându-l pe Samuel Johnson, că patriotismul este ultimul refugiu al laşilor. Cei fără principii morale îşi înfăşoară corpul în drapelul naţional şi vorbesc mereu despre puritatea naţiunii.

 • Vremuri tulburi, oameni de mîna a doua
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vremuri tulburi, oameni de mîna a doua

  Criza lumii de azi (şi a României) e boală veche. Iată cum o descrie Alexis de Tocqueville în 1835 (Despre democraţie în America, trad. românească, Humanitas, 1995):

 • Mesajul şocant al Cristinei Ţopescu, la 1 Decembrie 2019, ce a dezamăgit-o: Nu sunt mândră că sunt româncă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mesajul şocant al Cristinei Ţopescu, la 1 Decembrie 2019, ce a dezamăgit-o: Nu sunt mândră că sunt româncă

  Cristina Ţopescu a murit. Cunoscută ca un jurnalist de marcă, directă, un om care îşi exprima părerile obiectiv, atentă la realitatea cotidiană, regretata prezentatoare TV a avut o postare şocantă de 1 Decembrie 2019, Ziua Naţională a României. A recunoscut că nu este mândră că este româncă, făcând referire la nepăsarea, indiferenţa şi ororile care se petrec zilnic în ţară.

 • Despre patriotismul găunos şi datul în stambă la români
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre patriotismul găunos şi datul în stambă la români

  Recunosc, mi-ar plăcea ca mirabilul sentiment patriotic să nu se mai materializeze, efemer şi făţarnic, în circ şi fudulie, ci să fie o permanentă deşteptare naţională bazată pe cinste, muncă, respect şi demnitate.

 • Patriotismul faptei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patriotismul faptei

  Patriotismul este o stare de spirit care necesită primenire şi un permanent efort de adecvare. Acolo unde poporul şi-a dezvoltat conştiinţa de sine, colectivitatea gregară s-a transformat într-un corp politic numit naţiune. Scopul acestei deveniri istorice? Libertatea, în toate manifestările ei.

 • Dezlegare la patriotism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezlegare la patriotism

  Dacă, la o adică, ar izbucni un război, cu siguranţă, nu s-ar auzi ştirea, n-ar fi "patriotul" pe-acasă -- că, altfel, ce-ar mai lua arma în mână şi-ar pleca în linia întâi, de-atâta "patriotism" şi "dragoste" de ţară, pentru a apăra România...

 • Mai este nevoie de un Minister al Românilor de Pretutindeni?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mai este nevoie de un Minister al Românilor de Pretutindeni?

  Una dintre priorităţile noului guvern, aflat într-o faza complicată de negociere, este reducerea numărului de ministere. Acum sunt mult prea multe, este clar. Numărul lor a fost crescut constant de către guvernul demis, pentru a face loc clientelei politice.

 • Iohannis, la repatrierea reginei-mamă Elena: Un act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară şi de patriotism civic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iohannis, la repatrierea reginei-mamă Elena: Un act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară şi de patriotism civic

  Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia repatrierii reginei-mamă Elena, gest pe care-l cataloghează „un act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară şi de patriotism civic”. „Regina-Mamă Elena reprezintă un puternic simbol de demnitate, onoare şi curaj”, a transmis preşedintele, care cere ca moştenirea reginei-mamă să fie cinstită şi onorată.

 • Stângul pe tobă!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stângul pe tobă!

  Pentru a-i scoate pe bărbaţii români din lâncezeală şi din rutina cotidiană (fotbalul din Liga 1, inflaţie, soacră, shopping), o bună idee ar fi ca Ministerul Apărării Naţionale să dea ordin de chemare a rezerviştilor la oaste.

 • „Mândrie“ pe spinarea altuia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Mândrie“ pe spinarea altuia

  Am observat că foarte mulţi români nu fac distincţia între a fi fanul cuiva, sau a fi pasionat de un sport, şi sentimentul patriotic -- le confundă. Aceştia îşi consideră strigătele „Gol!", „Hai Simona!", „Hai România!", „Hai Steaua", „Hai ceva care să fie românesc!", (ţuica, bunăoară), drept acte de vitejie, gesturi eroice prin care îşi apără şi-şi iubesc ţara -- limba ei, nu!, ea este duşmanul României.

 • Patriotismul altfel
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patriotismul altfel

  Pentru foarte mulţi, de pretutindeni, patriotismul e un exerciţiu de retorică. Despre ţară se vorbeşte „frumos“, „înaripat“, „înlăcrimat“, „eroic“, şi cu dor, şi cu jale, gata şi de sacrificiu, şi de festivităţi, şi de suficienţă făloasă, şi de victimizare „istorică“.

 • Trump şi-a citit discursul netradiţional cu ocazia Zilei Independenţei, punând în centru armata americană: Cerurile aparţin Statelor Unite
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trump şi-a citit discursul netradiţional cu ocazia Zilei Independenţei, punând în centru armata americană: Cerurile aparţin Statelor Unite

  Donald Trump a  ţinut un discurs la Lincoln Memorial cu ocazia celebrărilor „Salut către America” de pe 4 iulie, devenind primul preşedinte american după aproape 70 de ani care se adresează naţiunii de Ziua Independenţei. Trump a vorbit din spatele unui geam antiglonţ, parţial în ploaie, în faţa unei mulţimi destul de tăcute, relatează The Guardian.

 • VIDEO Copii de grădiniţă, puşi să mărşăluiască într-un oraş din Rusia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Copii de grădiniţă, puşi să mărşăluiască într-un oraş din Rusia

  Copiii de la grădiniţele din oraşul rusesc Piatigorsk au participat la o paradă a „trupelor preşcolare”. Peste 500 de copii în uniforme militare au mărşăluit pe străzile oraşului în grupuri care reprezentau soldaţi ai unităţilor de infanterie, tanchişti, piloţi şi marinari militari, cât şi de asistente medicale. Toţi au mers în pas de marş spre Piaţa Focului Veşnic.

 • Patrioţi de hârtiuţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patrioţi de hârtiuţă

  În ţara în care politica se face - cum ne-a spus onor. dna. premier - citind de pe hârtiuţă, e în plină desfăşurare o competiţie pentru desemnarea celui mai mare patriot. În ultimele zile s-au distins - nu atât prin acţiunile, cât prin declaraţiile lor - câţiva concurenţi redutabili:

 • Ipocrizie sau patriotism? ― aceasta-i întrebarea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ipocrizie sau patriotism? ― aceasta-i întrebarea

  Românul pare-se că a aşezat, cu răzvrătire fatidică, dinaintea istoriei, o vorbă: „ca la noi, la nimenea“. Astfel, „a demonstrat“, în ciuda avântului dialectic dovedit de istorie, atitudinea statică a acesteia ― îngroşând ereditatea socială, obiceiul, obişnuinţa, grimasa funestă a tradiţiei, avântul încremenirii...

Modifică Setările