Stiri despre patriotism

  169 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Vremuri tulburi, oameni de mîna a doua
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vremuri tulburi, oameni de mîna a doua

  Criza lumii de azi (şi a României) e boală veche. Iată cum o descrie Alexis de Tocqueville în 1835 (Despre democraţie în America, trad. românească, Humanitas, 1995):

 • Mesajul şocant al Cristinei Ţopescu, la 1 Decembrie 2019, ce a dezamăgit-o: Nu sunt mândră că sunt româncă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mesajul şocant al Cristinei Ţopescu, la 1 Decembrie 2019, ce a dezamăgit-o: Nu sunt mândră că sunt româncă

  Cristina Ţopescu a murit. Cunoscută ca un jurnalist de marcă, directă, un om care îşi exprima părerile obiectiv, atentă la realitatea cotidiană, regretata prezentatoare TV a avut o postare şocantă de 1 Decembrie 2019, Ziua Naţională a României. A recunoscut că nu este mândră că este româncă, făcând referire la nepăsarea, indiferenţa şi ororile care se petrec zilnic în ţară.

 • Despre patriotismul găunos şi datul în stambă la români
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre patriotismul găunos şi datul în stambă la români

  Recunosc, mi-ar plăcea ca mirabilul sentiment patriotic să nu se mai materializeze, efemer şi făţarnic, în circ şi fudulie, ci să fie o permanentă deşteptare naţională bazată pe cinste, muncă, respect şi demnitate.

 • Patriotismul faptei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patriotismul faptei

  Patriotismul este o stare de spirit care necesită primenire şi un permanent efort de adecvare. Acolo unde poporul şi-a dezvoltat conştiinţa de sine, colectivitatea gregară s-a transformat într-un corp politic numit naţiune. Scopul acestei deveniri istorice? Libertatea, în toate manifestările ei.

 • Dezlegare la patriotism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezlegare la patriotism

  Dacă, la o adică, ar izbucni un război, cu siguranţă, nu s-ar auzi ştirea, n-ar fi "patriotul" pe-acasă -- că, altfel, ce-ar mai lua arma în mână şi-ar pleca în linia întâi, de-atâta "patriotism" şi "dragoste" de ţară, pentru a apăra România...

 • Mai este nevoie de un Minister al Românilor de Pretutindeni?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mai este nevoie de un Minister al Românilor de Pretutindeni?

  Una dintre priorităţile noului guvern, aflat într-o faza complicată de negociere, este reducerea numărului de ministere. Acum sunt mult prea multe, este clar. Numărul lor a fost crescut constant de către guvernul demis, pentru a face loc clientelei politice.

 • Iohannis, la repatrierea reginei-mamă Elena: Un act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară şi de patriotism civic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iohannis, la repatrierea reginei-mamă Elena: Un act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară şi de patriotism civic

  Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia repatrierii reginei-mamă Elena, gest pe care-l cataloghează „un act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară şi de patriotism civic”. „Regina-Mamă Elena reprezintă un puternic simbol de demnitate, onoare şi curaj”, a transmis preşedintele, care cere ca moştenirea reginei-mamă să fie cinstită şi onorată.

 • Stângul pe tobă!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stângul pe tobă!

  Pentru a-i scoate pe bărbaţii români din lâncezeală şi din rutina cotidiană (fotbalul din Liga 1, inflaţie, soacră, shopping), o bună idee ar fi ca Ministerul Apărării Naţionale să dea ordin de chemare a rezerviştilor la oaste.

 • „Mândrie“ pe spinarea altuia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Mândrie“ pe spinarea altuia

  Am observat că foarte mulţi români nu fac distincţia între a fi fanul cuiva, sau a fi pasionat de un sport, şi sentimentul patriotic -- le confundă. Aceştia îşi consideră strigătele „Gol!", „Hai Simona!", „Hai România!", „Hai Steaua", „Hai ceva care să fie românesc!", (ţuica, bunăoară), drept acte de vitejie, gesturi eroice prin care îşi apără şi-şi iubesc ţara -- limba ei, nu!, ea este duşmanul României.

 • Patriotismul altfel
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patriotismul altfel

  Pentru foarte mulţi, de pretutindeni, patriotismul e un exerciţiu de retorică. Despre ţară se vorbeşte „frumos“, „înaripat“, „înlăcrimat“, „eroic“, şi cu dor, şi cu jale, gata şi de sacrificiu, şi de festivităţi, şi de suficienţă făloasă, şi de victimizare „istorică“.

 • Trump şi-a citit discursul netradiţional cu ocazia Zilei Independenţei, punând în centru armata americană: Cerurile aparţin Statelor Unite
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trump şi-a citit discursul netradiţional cu ocazia Zilei Independenţei, punând în centru armata americană: Cerurile aparţin Statelor Unite

  Donald Trump a  ţinut un discurs la Lincoln Memorial cu ocazia celebrărilor „Salut către America” de pe 4 iulie, devenind primul preşedinte american după aproape 70 de ani care se adresează naţiunii de Ziua Independenţei. Trump a vorbit din spatele unui geam antiglonţ, parţial în ploaie, în faţa unei mulţimi destul de tăcute, relatează The Guardian.

 • VIDEO Copii de grădiniţă, puşi să mărşăluiască într-un oraş din Rusia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Copii de grădiniţă, puşi să mărşăluiască într-un oraş din Rusia

  Copiii de la grădiniţele din oraşul rusesc Piatigorsk au participat la o paradă a „trupelor preşcolare”. Peste 500 de copii în uniforme militare au mărşăluit pe străzile oraşului în grupuri care reprezentau soldaţi ai unităţilor de infanterie, tanchişti, piloţi şi marinari militari, cât şi de asistente medicale. Toţi au mers în pas de marş spre Piaţa Focului Veşnic.

 • Patrioţi de hârtiuţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patrioţi de hârtiuţă

  În ţara în care politica se face - cum ne-a spus onor. dna. premier - citind de pe hârtiuţă, e în plină desfăşurare o competiţie pentru desemnarea celui mai mare patriot. În ultimele zile s-au distins - nu atât prin acţiunile, cât prin declaraţiile lor - câţiva concurenţi redutabili:

 • Ipocrizie sau patriotism? ― aceasta-i întrebarea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ipocrizie sau patriotism? ― aceasta-i întrebarea

  Românul pare-se că a aşezat, cu răzvrătire fatidică, dinaintea istoriei, o vorbă: „ca la noi, la nimenea“. Astfel, „a demonstrat“, în ciuda avântului dialectic dovedit de istorie, atitudinea statică a acesteia ― îngroşând ereditatea socială, obiceiul, obişnuinţa, grimasa funestă a tradiţiei, avântul încremenirii...

 • FOTO Gestul clujenilor de pe strada Unirii care le-a umplut vecinilor ochii de lacrimi: „Fiecare pătrăţel din steag e un bunic care nu s-a mai întors acasă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Gestul clujenilor de pe strada Unirii care le-a umplut vecinilor ochii de lacrimi: „Fiecare pătrăţel din steag e un bunic care nu s-a mai întors acasă“

  Locatarii unui bloc de pe strada Unirii din Cluj-Napoca au montat un drapel uriaş de 10 metri pe faţada clădirii. Istoria trăieşte în aceste familii prin intermediul unui bunic, părinte sau frate, ale căror poveşti de pe front te fac să te cutremuri şi să-ţi fie ruşine de uşurinţa cu care sacrificiul lor a fost uitat. Drapelul este dedicat fiecăruia dintre aceşti eroi necunoscuţi.

 • Europarlamentar PSD: Şi în Belgia Jandarmeria a intervenit în forţă şi niciun europarlamentar belgian nu a cerut sancţiuni împotriva ţării sale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Europarlamentar PSD: Şi în Belgia Jandarmeria a intervenit în forţă şi niciun europarlamentar belgian nu a cerut sancţiuni împotriva ţării sale

  Europarlamentarul PSD Gabriela Zoană susţine că şi în Belgia Jandarmeria a intervenit împotriva protestatarilor care intenţionau să intre în Parlament, au fost folosite gaze lacrimogene şi tunuri de apă, chiar au existat şi acte de violenţă, dar niciun europarlamentar belgian nu a solicitat sancţiuni împotriva ţării sale.

 • Idioţii
Europei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Idioţii Europei

  Ai învăţat la şcoală că trebuie să iubeşti România şi poporul român. Şi familia ta te-a educat în sensul acestei iubiri. Apoi, pe măsură ce-ai crescut, ai învăţat să fii patriot, adică să ţii cu ţara.

 • FOTO VIDEO Marşul Centenarului, între patriotism şi scepticism: de la balade cântate în biserică la oameni care „vor să afle doar de la ce partid suntem“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO VIDEO Marşul Centenarului, între patriotism şi scepticism: de la balade cântate în biserică la oameni care „vor să afle doar de la ce partid suntem“

  Marşul Centenarului şi Caravana Unirii au ajuns ieri, 21 iulie, şi la Râmnicu Vâlcea. Dezinteresul unora nu i-a dezarmat pe participanţii care au străbătut până acum 400 din cei 1.300 de kilometri din traseul propus: Alba Iulia - Chişinău. Versurile baladei „La moartea lui Ştefan” au răsunat într-o biserică din Râmnicu Vâlcea, în timp ce localnicii păreau interesaţi doar de culoarea politică a acţiunii.

 • FOTO Povestea „Primei declaraţii de Unire“ a Transilvaniei cu România: „Să ştie ungurii că noi nu-i mai vrem“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Povestea „Primei declaraţii de Unire“ a Transilvaniei cu România: „Să ştie ungurii că noi nu-i mai vrem“

  O poză din 1905, cu un grup de ciobani din Ardeal, ascunde o poveste de familie care se împleteşte cu întregirea României ca ţară. Doi prieteni buni din Monor, Bistriţa-Năsăud, ajung eroi de război: unul moare pentru Împăratul Austro-Ungariei, celălalt ia parte la clădirea României Mari ca soldat al Corpului Voluntarilor Ardeleni şi Bucovineni.

 • E român
de-al nostru!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  E român de-al nostru!

  E un mitocan cu apucături de derbedeu, dar e român de-al nostru. De ce să-l punem la zid? De ce să-l împroşcăm cu noroi? Să-l apărăm împotriva detractorilor şi moralizatorilor de serviciu!

 • Ce vom face acum?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce vom face acum?

  Motto: „A te învinge pe tine însuţi este mijloc sigur să nu fi învins de alţii. A te stăpâni pe tine însuţi este mijloc sigur de a pune stăpânire pe alţii“ (maximă chinezească).

 • 160 de ani de la naşterea lui Delavrancea. „Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci e pământul întărit cu oasele înaintaşilor noştri”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  160 de ani de la naşterea lui Delavrancea. „Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci e pământul întărit cu oasele înaintaşilor noştri”

  Astăzi se împlinesc 160 de ani de când s-a născut scriitorul, avocatul şi omul politic Barbu Ştefănescu Delavrancea. Avea abilităţi uluitoare de oratorie care l-au ajutat când l-a apărat pe Caragiale de exemplu, la un proces unde s-a intrat pe bază de bilet. Delavrancea a fost şi primar al capitalei, reuşind, în mai puţin de doi ani de mandat, să pună în practică proiecte precum filtrarea apei potabile sau introducerea tramvaielor electrice.