Stiri despre patrimoniul cultural

  9 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Un miliard de euro pentru investiţii în domeniul culturii. Ivaşcu: Statul are obligaţia să adopte măsuri pentru conservarea patrimoniului cultural
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un miliard de euro pentru investiţii în domeniul culturii. Ivaşcu: Statul are obligaţia să adopte măsuri pentru conservarea patrimoniului cultural

  Joi, guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă pentru aprobarea Programului de investiţii în domeniul Culturii, conform unui comunicat de presă emis de MCIN. Acest pas vine în contextul Centenarului Marii Uniri, luând în considerare faptul că susţinerea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural duc la conştientizarea valorii acestuia pentru comunitate.

 • Cum moare simbolul oraşului Vatra Dorna, iar Biserica îi ţine lumânarea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum moare simbolul oraşului Vatra Dorna, iar Biserica îi ţine lumânarea

  Extrem de celebru în secolul al XIX-lea, când a fost inaugurat chiar de împăratul austro-ungar Franz Iosef şi de de arhiducele Ferdinand, construit după modelul edificiului din Baden Baden/ Germania, Cazinoul din Vatra Dornei îşi trăieşte ultimii ani într-o mizerie de nedescris şi în pragul colapsului, vegheat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, care în loc să-l îngrijească, îi ţine lumânarea.

 • O relaţie încurcată: banii, biserica si patrimoniul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O relaţie încurcată: banii, biserica si patrimoniul

  Banii. Aceasta este problema pe care o invocă cel mai adesea autorităţile în România când e vorba de a înfăptui ceva. Patrimoniul, în general, este printre ultimele domenii din agenda aleşilor noştri. Asta pentru că nu strigă, nu ameninţă, nu moare, nu poate fi cumpărat cu un kilogram de orez şi o sticlă de ulei şi are un mare dezavantaj: nu votează.

 • Castelele şi conacele din Bihor sau un exemplu de cum să ştergi istoria cu buretele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Castelele şi conacele din Bihor sau un exemplu de cum să ştergi istoria cu buretele

  Ca multe alte obiective de patrimoniu din România, castelele şi conacele nobilimii maghiare au fost şi ele uitate şi ignorate, aşa că multe se află astăzi în pragul colapsului. Pierderea lor ar însemna însă ştergerea unor capitole nu doar din trecutul naţional, ci şi din cel european. O minimă acţiune de salvare le-ar face să dăinuiască în timp şi ar deschide drumul turistului de mâine către o Românie mai bogată.

 • Noi situri culturale în UNESCO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noi situri culturale în UNESCO

  Patrimoniul cultural protejat al omenirii s-a îmbogăţit cu sate istorice, peşteri preistorice, cetăţi episcopale şi imperiale, un bazar istoric şi alte situri. Comitetul care validează propunerile a hotărât recent să includă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO situri din încă trei ţări: Tadjikistan, Insulele Marshall şi Republica Kiribati.

Modifică Setările