Stiri despre patrie

  26 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • FOTO Povestea „Primei declaraţii de Unire“ a Transilvaniei cu România: „Să ştie ungurii că noi nu-i mai vrem“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Povestea „Primei declaraţii de Unire“ a Transilvaniei cu România: „Să ştie ungurii că noi nu-i mai vrem“

  O poză din 1905, cu un grup de ciobani din Ardeal, ascunde o poveste de familie care se împleteşte cu întregirea României ca ţară. Doi prieteni buni din Monor, Bistriţa-Năsăud, ajung eroi de război: unul moare pentru Împăratul Austro-Ungariei, celălalt ia parte la clădirea României Mari ca soldat al Corpului Voluntarilor Ardeleni şi Bucovineni.

 • 160 de ani de la naşterea lui Delavrancea. „Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci e pământul întărit cu oasele înaintaşilor noştri”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  160 de ani de la naşterea lui Delavrancea. „Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci e pământul întărit cu oasele înaintaşilor noştri”

  Astăzi se împlinesc 160 de ani de când s-a născut scriitorul, avocatul şi omul politic Barbu Ştefănescu Delavrancea. Avea abilităţi uluitoare de oratorie care l-au ajutat când l-a apărat pe Caragiale de exemplu, la un proces unde s-a intrat pe bază de bilet. Delavrancea a fost şi primar al capitalei, reuşind, în mai puţin de doi ani de mandat, să pună în practică proiecte precum filtrarea apei potabile sau introducerea tramvaielor electrice.

 • De ce
iubesc francezii România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce iubesc francezii România

  De ziua fiecăruia dintre noi, ne regăsim cu bucurie în cuvintele frumoase ale celor care ne cunosc. Gândurile lor ne ajută să ne punem în valoare calităţile, să ne amintim lucrurile bune pe care le-am făcut de-a lungul timpului. De ce ar fi altfel pentru aniversarea României?

 • Dreptate fără demnitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dreptate fără demnitate

  Constituţia Germaniei democrate (adoptată în 1949) începe prin a defini drepturile fundamentale ale omului. Apărarea demnităţii umane este primul articol al legii fundamentale a Germaniei: „Demnitatea omului este intangibilă. Este o obligaţie a tuturor puterilor în stat de a o respecta şi apăra“.

 • O imagine din Ardeal cu domnul Unirii. Ce spunea Cuza în 1861: „Alesul vostru vă dă azi o singură Românie. Vă iubiţi patria, veţi şti dar a o întări!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O imagine din Ardeal cu domnul Unirii. Ce spunea Cuza în 1861: „Alesul vostru vă dă azi o singură Românie. Vă iubiţi patria, veţi şti dar a o întări!“

  În 1861, la trei ani după Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, ardelenii îl puneau pe Al.I. Cuza într-un calendar care cuprindea informaţii culturale ale vremii, dar şi sfaturi despre agricultură şi silvicultură. Publicaţia conţine şi o imagine puţin cunoscută a domnitorului Unirii.

 • Noi. Despre o sărbătoare naţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noi. Despre o sărbătoare naţională

  Am scris o poezie în care m-am întrebat ce se întîmplă la noi de sărbătoarea naţională. Şi am înţeles că se întîmplă acelaşi lucru ca la oricine are identităţi mici şi rigide: lacrimi, steaguri, ochi daţi peste cap, goliciune.

 • Celelalte Românii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Celelalte Românii

  Există întotdeauna mai multe feluri de a vedea o ţară. Mult timp suntem înclinaţi să credem că noi deţinem monopolul asupra acestei concepţii şi că felul în care ne vedem ţara este singurul posibil. Cu timpul, cu maturitatea care devine inerentă, ajungem să înţelegem, cu durere, că există mai multe feluri şi că poate felul nostru de a ne percepe locul în care ne-am născut nu este cel mai bun.

 • Patriotism,
pas cu
pas. Ordinea lucrurilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patriotism, pas cu pas. Ordinea lucrurilor

  Eu sunt ofiţer al Armatei României. Colonel inginer, în rezervă, mai exact. Am servit instituţia militară douăzeci de ani. Am jurat “credinţă patriei mele, România”. Şi am jurat „să îmi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii”. Nu am abjurat, şi nu o voi face, dincolo de viaţă şi dincolo de moarte. Pentru mine, aşadar, lucrurile în materia patriotismului şi onoarei faţă de Patrie stau după cum urmează.

 • Mică antologie a patriotismului amărât
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mică antologie a patriotismului amărât

  Am publicat şi cu alte prilejuri textele de mai jos. Simt nevoia să le reamintesc cititorilor, într-un moment în care trîmbiţele unui patriotism rudimentar, lăutăresc, ţîfnos, au reaprins spiritele. Patriotismul a ajuns să fie un amestec indigest de vorbe lăcrămoase şi încruntături de grotă. Pentru campionii lui, patria nu trebuie „ajutată” decît cu linguşeli şi jocuri de bicepşi.

 • Repere esenţiale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Repere esenţiale

  Anul cel nou se naşte pentru noi, românii, o dată cu Mihai Eminescu. Repetabila întâlnire cu el e prilej pentru o întăritoare baie de puritate, din ce în ce mai necesară.

 • Vor renunţa ţările europene la propria suveranitate?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vor renunţa ţările europene la propria suveranitate?

  Cetăţenii UE ar trebui să-şi reconsidere conceptul de Patrie, deoarece conceptul tradiţional, cel de patrie naţională, este anacronic şi nepotrivit cu aspiraţiile de extindere şi consolidare ale Uniunii Europene. Cine a spus asta şi ce se va întâmpa cu „vechile” patrii ale europenilor?

 • Madiba. INVICTUS
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Madiba. INVICTUS

  “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.” / “Educaţia este arma cea mai puternică pe care o putem folosi pentru a schimba lumea.” (Nelson Mandela)

 • Patria exigentă şi partidul indulgent
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patria exigentă şi partidul indulgent

  Zilele trecute, ambasadorul Cehiei la Washington a explicat public că un ceh e altceva decât un cecen. O săptămână mai devreme, Florin Cioabă, preşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Romilor, propunea ca membrii acesteia să primească un paşaport special. Fiecare se gândea la patria sa.

 • Toţi, ca unul, pentru România, in integrum
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Toţi, ca unul, pentru România, in integrum

  Când am zburat peste lacul Balaton - cel mai mare din Europa - am privit uimit la această perlă a bătrânului nostru continent, cu ape alburii şi case de vacanţă, robuste, la malul nelipsit de ambarcaţiuni sportive. Atunci i-am spus camaradului maghiar că mai multe sunt lucrurile ce ne pot bucura, decât acelea care ne pot situa pe poziţii adverse.

 • INTERVIU Polonia nu a acceptat rolul de membru al UE, de mâna a doua, şi nici şantajul Rusiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Polonia nu a acceptat rolul de membru al UE, de mâna a doua, şi nici şantajul Rusiei

  Fiind - cu ani în urmă - în drum spre SUA, cu un avion militar de transport, am aterizat pe un aerodrom din Polonia, unde s-au îmbarcat camarazii noştri, paraşutişti polonezi, înalţi, voinici, tăcuţi, cu berete roşii. Impuneau respect. Despre starea de azi, a forţelor armate poloneze, un bombardament informaţional de ultimă oră este util. Ca element de comparaţie, cu cele autohtone. Interlocutorul fiind un ex-diplomat militar român.

 • Două vorbe despre popor şi patrie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Două vorbe despre popor şi patrie

  Prometeul Buveur al românilor n-a murit sigur. Vrea ceva mai plăcut. Până la urmă, îl vor lăsa să zboare.   I. Prometeul Buveur al românilor, răstignit de ruşi, de chinezi, de americani,

 • Regele Mihai I, întoarcerea acasă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Regele Mihai I, întoarcerea acasă

  „Adevărul“ continuă serialul dedicat Maiestăţii Sale cu cel mai emoţionant moment. Aprilie 1992: revenirea monarhului în patrie.

 • Dilema săptămânii: Mai sunt românii patrioţi?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dilema săptămânii: Mai sunt românii patrioţi?

  Deşi este negreşit pe buzele tuturor în preajma sărbătorilor cu rezonanţă naţională, patriotismul românilor este adesea pus sub semnul întrebării. S-a redus conştiinţa naţională, cu care Napoleon câştiga războaie, la simple victorii în talk-show-uri pentru români?

 • A sluji patria
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A sluji patria

  Până şi o idee bună poate fi compromisă de o formulare stângace.

 • Constanţa: Micro-obuzele de pe şoselele patriei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Constanţa: Micro-obuzele de pe şoselele patriei

  „Dă Doamne să ajung cu bine“. Gândul acesta, poate nerostit, a trecut prin mintea oricărui călător de microbuz. Firmele de transport au băgat groaza în pasagerii pe care îi transformă în victime.

Modifică Setările