
Amorul dintre revoluţionarii paşoptişti Ana Ipătescu şi Nicolae Golescu. „A stârnit valuri în Bucureşti“
Ana Ipătescu este una dintre figurile feminine remarcabile ale României, graţie eroismului de care a dat dovadă în Revoluţia de la 1848.
Ana Ipătescu este una dintre figurile feminine remarcabile ale României, graţie eroismului de care a dat dovadă în Revoluţia de la 1848.
Statuia revoluţionarului paşoptist I.C. Brătianu a stârnit controverse în mai toate epocile de-a lungul celui aproape un secol de existenţă. Între 1940 şi 1992 a fost ascunsă de ochii publicului şi deseori batjocorită.
Fost revoluţionar la 1848 şi preşedinte al Clubului Revoluţionar din Argeş, Nicolae Coculescu a avut o viaţă demnă de un roman. A fost urmărit de trupele ţariste, refugiindu-se la Bucureşti, a ajuns deputat, iar ulterior a fost ales primar al Piteştiului de patru ori. Coculescu a avut relaţii strânse de prietenie cu Elena Cuza şi cu şeful de cabinet al lui Alexandru Ioan Cuza.
Un apreciat istoric, scriitor, publicist şi om politic, Constantin D. Aricescu a avut o carieră demnă de un roman. L-a avut mentor pe Ion Heliade-Rădulescu, a fost revoluţionar paşoptist, a fost închis pentru scrierile sale şi a ajuns deputat în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza
Dezideratul revoluţionarilor maghiari de a uni principatul transilvănean cu Regatul Ungariei a produs nemulţumire în rândul românilor, astfel că, în 15 mai 1848, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, 40.000 de suflete s-au adunat pentru a-şi expune revendicările naţionale, politice, religioase şi sociale.
Născut în 1812 la Câmpulung Muscel, Ion Negulici a fost unul dintre cei mai înverşunaţi revoluţionari paşoptişti din Muntenia şi este considerat cel mai bun plastician al primei jumătăţi a secolului XIX. A studiat la colegiul Sfântul Sava din Bucureşti, unde i-a cunoscut pe Vasile Alecsandri şi pe Alexandru Ioan Cuza.
UDMR Bihor va demara în luna august lucrările de renovare a statuii paşoptistului Szacsvai Imre, monument istoric din patrimoniul municipiului Oradea.Specialiştii au semnalat că, în principal, soclul a fost destul de afectat de trecerea timpului, opera nefiind restaurată integral de la dezvelirea ei.
Ana Ipătescu este una dintre figurile feminine remarcabile ale României, graţiei eroismului de care a dat dovadă în Revoluţia paşoptiştilor din Ţara Românească de la 1848.
Colonelul Nicolae Pisoski (stânga), un boier botoşănean cu origini poloneze, revoluţionar paşoptist, a fost artizanul Unirii Principatelor Române şi al alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în 1859, dar şi cel care a devenit umbra principelui de la încoronare până la moarte.
Dimitrie Bolintineanu (1825-1872) face parte din categoria oamenilor extraordinari cu care soarta a fost una crudă. Scriitor, turist, revoluţionar şi chiar ministru, Bolintineanu este una dintre personalităţile culturii giurgiuvene însă a murit în mizerie, singur şi cu inima plină de amărăciune, uitat de un popor pentru care a luptat toată viaţa.
Pentru a populariza Memorialul Nicolae Bălcescu, în perioada 16-24 august, copiii aflaţi în vacanţă în taberele de la Cozia şi Brădişor vor putea afla cât mai multe amănunte despre viaţa şi activitatea marelui paşoptist.