
Păsările suferă şi ele de sete, pe caniculă. Cum le putem ajuta fără să risipim apa
Seceta şi canicula afectează şi păsările sălbatice. Acestea nu doar beau apă, ci o folosesc şi pentru îmbăiat. Acum, însă, găsesc tot mai greu lichidul vital
Seceta şi canicula afectează şi păsările sălbatice. Acestea nu doar beau apă, ci o folosesc şi pentru îmbăiat. Acum, însă, găsesc tot mai greu lichidul vital
Râul Călmăţui se subţiază de la o zi la alta, spre disperarea localnicilor din satele buzoiene străbătute de cursul de apă. Gârla, cum îi spun sătenii, este principala sursă pentru adăparea animalelor şi păsărilor domestice de pe islaz. Dacă dispare şi firul de apă din albia uscată, spun sătenii, animalele ar putea muri.
Şoferii care au tranzitat drumul judeţean 203D, între Smeeni şi Maxenu, au avut şansa de a admira un adevărat spectacol al naturii oferit de zeci de berze. Oamenii au oprit preţ de câteva minute pentru a le fotografia, deoarece, spun ei, le-au fost rare ocaziile de a da peste o asemenea privelişte.
Un grup de elevi de la un liceu din judeţul Botoşani protejează, voluntar, păsările din cadrul unei rezervaţii naturale protejate la nivel european. Munca asiduă a elevilor şi a profesorului de biologie a fost recunoscută oficial de Societatea Ornitologică Română.
Peste 16.000 de hectare de vegetaţie din Delta Dunării au fost incendiate de la începutul acestui an. Focul a pus în pericol satele pescăreşti şi au ars locurile de cuibărit ale pelicanilor şi vieţuitoarelor din zonele strict protejate. Autorităţile spun însă că nu au fost semnalate pagube semnificative.
Încălzirea vremii sporeşte pofta de ieşire în natură. O propunere inedită vine de la proprietara unei ferme de lângă Buzău, care îşi deschide porţile pentru oaspeţii dornici să viziteze exploataţia cu animale domestice şi păsări exotice. Clienţii au în acelaşi timp ocazia să cumpere bunătăţi care sunt produse în fermă.
În credinţa populară, Dragobetele reprezenta întruchiparea dragostei. Această zi marca începutul anului agrar, moment în care întreaga natură renăştea: păsările începeau să-şi facă noi cuiburi, iar ursul îşi părăsea bârlogul. Odată cu natura, reînvia şi iubirea.
Un grup de ciclişti a făcut o descoperire macabră într-o pădure din judeţul Botoşani. În copaci erau atârnate mai multe păsări moarte. Poliţia a demarat o anchetă.
îSute de păsări au căzut la sol în oraşul mexican Cuauhtémoc, în statul Chihuahua, la 7 februarie, potrivit site-ului meteorologic Tameteo, o scenă surprinsă de camere de supraveghere video, imagini care au devenit virale pe reţele de socializare şi care au provocat numeroase reacţii de uimire şi stupoare.
Un nou record de păsări în România. Aproape 24.000 de gâşte cu gât roşu, au fost observate în sud-estul ţării de către ornitologi, la sfârşitul lunii ianuarie. Păsările, sosite tocmai din Siberia, au venit la noi pentru iernat.
Pescarii din Piatra Neamţ sunt nemulţumiţi de faptul că nu li se mai permite accesul în zona unui baraj, măsură luată după apariţia gripei aviare la lebede.
Localizarea ȋn vecinătatea Dunării şi pe marele drum de migraţie estic au inclus Iezerul ȋn lista popasurilor preferate ale păsărilor. Un număr de 32 de specii protejate ȋn Europa, majoritatea acvatice, cuibăresc, au cartier de iernare sau se odihnesc ȋn timpul migraţiei ȋn Iezerul Călăraşi.
Romfilatelia a dedicat o emisiune de timbre masivului Ceahlău, fiind imortalizate imagini ale frumuseţilor naturale din acest areal, unele fiind unice.
Un consilier local din zona de munte a judeţului Suceava este cercetat penal pentru că ar fi organizat o petrecere cu foc de artificii şi petarde în Parcul Naţional Călimani, care este arie protejată de interes naţional.
Decizia Primăriei Cluj-Napoca de a organiza focuri de artificii în patru locuri diferite din oraş a atras critici din partea Societăţii Ornitologice Române, care susţine că astfel vor fi afectate păsările din zona spaţiilor verzi vizate.
Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie, susţin cercetătorii de la institutul german de sănătate animală Friedrich Loeffler Institute (FLI), transmite DPA.
Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, pe 26 noiembrie 2021, suspendarea pentru sezonul 2021-2022 a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări. Decizia, care survine unei acţiuni în instanţă deschise de Asociaţia OTUS, nu este definitivă, dar este executorie şi se aplică de la momentul pronunţării.
Societatea Ornitologică Română (SOR) îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge „modificările distructive” aduse Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. Propunerea legislativă a fost adoptată pe 9 noiembrie 2021 de Camera Deputaţilor, care este for decizional.
În timpul unor controale de rutină, poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Merei au depistat mai multe persoane care încărcau într-un autovehicul păsări dintr-un camion. Şi-au dat seama ulterior că au descoperit o infracţiune.
O gospodărie din localitatea Hurjuieni a judeţului Suceava a fost mistuită de un incendiu îngrozitor. Flăcările au afectat casa, adăpostul de animale şi magazia.
Aeroportul Schiphol din Amsterdam va folosi o turmă de 20 de porci pentru a ţine gâştele departe de terenurile agricole dintre piste, transmite BBC.
Un cuplu de tineri antreprenori din Braşov a descoperit cea mai bună soluţie de a produce carne de pui sănătoasă, ca cea din ograda ţăranilor, dar la scară mare, apropiată de cea industrială. Cosmina şi Şerban Dinu au inventat un grajd mobil, asemenea unei sere, în interiorul căruia 600 de păsări pe serie cresc direct pe păşune, unde au parte de o dezvoltare naturală şi lentă
Paleontologii argentinieni au anunţat joi descoperirea a peste 160 de ouă fosilizate ale unor păsări preistorice. Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor la un campus universitar din Patagonia.
În judeţul Botoşani se află adevărate paradisuri acva-faunistice, locuri ce găzduiesc zeci de specii de păsări şi de animale. O bună parte a acestor specii sunt protejate prin lege, iar unele iazuri au devenit casa unor păsări rare, cu puţine exemplare la nivel mondial.
A învăţat să asculte sunetele lor, iar de 5 ani a pătruns în lumea fascinantă a păsărilor. Andrei Cotoară, de 18 ani, elev în ultimul an la Colegiul Naţional “Grigore Moisil” din Urziceni, este mebru al Societăţii Ornitologice Române din 2017 şi un păsărar cu experienţă.
Marţi, 15 iunie, de la ora 19.30, cititorii sunt invitaţi la o întâlnire online şi live cu scriitorul Cătălin Pavel în dialog cu Cristina Bogdan şi Tatiana Niculescu, în lumina reflectoarelor fiind recenta apariţie „ Animalele care ne fac oameni. Blană, cozi şi pene în arheologie”, o carte al cărui scop fiind „ să demonstreze că animalele alcătuiesc primul şi cel mai important alfabet simbolic extern de care s-a servit omul preistoric şi antic”.
Iubitorii de natură au făcut front comun împotriva ghizilor şi a turiştilor care nu respectă vieţuitoarele din deltă şi se apropie nepermis de mult de zonele protejate.
Inspectorii de la DSV Dâmboviţa au descoperit un focar de salmonella la o fermă de găini din Dâmboviţa. A fost luată decizia incinerării a 48.000 de păsări, pentru a evita răspândirea bolii.
Zeci de păsări Flamingo au fost văzute în această perioadă în zona Deltei Dunării. Fiind o apariţie rară la noi, turiştii au luat cu asalt locurile unde acestea s-au adăpostit. Specialiştii arată că ele au nevoie de linişte pentru a putea cuibări.
Readus la viaţă de către Apele Romane Dobrogea-Litoral, lacul Nuntaşi a devenit, de curând, loc de a unui stol de păsări Flamingo, vieţuitoare care au venit din partea cealaltă a Europei.