Stiri despre particule

  25 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Poluare cu praf în Bucureşti, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Depăşiri de peste 400% la particulele PM2,5 şi de aproape 300% pentru PM10
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poluare cu praf în Bucureşti, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Depăşiri de peste 400% la particulele PM2,5 şi de aproape 300% pentru PM10

  Reţeaua independentă de monitorizare a calităţii aerului - airly.eu - a înregistrat sâmbătă noapte, în jurul orei 21.00, depăşiri de peste 400 la sută în Bucureşti, pentru poluarea cu PM 2,5 şi aproape de 300% pentru poluarea cu PM 10. Aproape toţi senzorii erau coloraţi în roşu, galben sau portocaliu, ceea ce indică depăşiri pentru cei doi poluanţi, dincolo de limita maxim admisă şi sigură pentru populaţie.

 • Cluj-Napoca, oraşul cu cel mai poluat aer din România. De ce este contestat studiul publicat de The New York Times
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cluj-Napoca, oraşul cu cel mai poluat aer din România. De ce este contestat studiul publicat de The New York Times

  Calitatea aerului din Cluj-Napoca a fost mai proastă, în cea mai poluată zi din an, decât într-unul dintre cele mai poluate oraşe din lume – New Delhi, conform unui articol publicat în The New York Times. Concluziile articolului, care reproduce o hartă a poluării realizată de cercetătorii unei universităţi de prestigiu din SUA, sunt contestate la Cluj-Napoca. Care sunt valorile de poluare conform a două surse alternative.

 • Alertă meteo: Când loveşte România praful saharian. Ce zone vor fi cele mai afectate şi unde se anunţă vreme de vară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alertă meteo: Când loveşte România praful saharian. Ce zone vor fi cele mai afectate şi unde se anunţă vreme de vară

  Meteorologii anunţă că, în perioada următoare, o masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană va avansa spre sudul, centrul şi estul Europei. În ţara noastră, concentraţia particulelor de praf va fi redusă, depunerile putând fi observate, cel mai probabil, miercuri, în regiunile vestice, nord-vestice şi la munte, iar spre finalul săptămânii mai ales în jumătatea de vest a ţării.

 • Riscurile unui factor aparent invizibil, dar agresiv pentru organism: poluarea. Sursele poluante din locuinţe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Riscurile unui factor aparent invizibil, dar agresiv pentru organism: poluarea. Sursele poluante din locuinţe

  Locuim în oraşe din ce în ce mai aglomerate, în proximitatea zonelor industriale sau în care se construieşte mult, iar spaţiile verzi sunt puţine. Nu scăpăm de poluare nici măcar în locuinţe. Medicii pneumologi şi alergologi remarcă o creştere a numărului de pacienţi cu bronşite acute şi cronice, crize de astm, alergii la polen, infecţii respiratorii şi chiar cu cancer pulmonar, toate consecinţe ale aerului tot mai poluat.

 • Trucuri să ne ferim de poluare. Aflaţi-le de la specialişti, la Adevărul Live
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trucuri să ne ferim de poluare. Aflaţi-le de la specialişti, la Adevărul Live

  Aproximativ 28.000 de români mor prematur, în fiecare an, din cauze asociate aerului poluat, conform estimărilor Agenţiei Europene de Mediu, iar aerul din interior poate fi chiar de câteva ori mai contaminat decât cel de afară. Aflaţi cum poate fiecare dintre noi să lupte cu poluarea şi cu efectele ei asupra sănătăţii de la prof. dr. Florin Mihălţan, medic pneumolog, şi de la dr. Poliana Leru, alergolog.

 • CERN reîncepe ciocnirile de protoni pentru a studia bosonul Higgs şi alte particule experimentale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  CERN reîncepe ciocnirile de protoni pentru a studia bosonul Higgs şi alte particule experimentale

  Cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, Laboratorul European pentru Fizica Particulelor de la Geneva, reporneşte astăzi, 3 iunie 2015. După o pauză de mai bine de doi ani pentru lucrări de îmbunătăţire, acceleratorul va crea coliziuni de particule la energii de aproape două ori mai mari decât înainte.

 • FOTO Tratarea cancerului cu particule de aur, soluţie testată la Cluj prin metoda „Frankenstein”.  Experimentele se fac pe organe extirpate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Tratarea cancerului cu particule de aur, soluţie testată la Cluj prin metoda „Frankenstein”.  Experimentele se fac pe organe extirpate

  O echipă de medici clujeni lucrează în laborator la descoperirea unei posibile metode de vindecare a cancerului de ficat, cu ajutorul nanoparticulelor de aur. Echipa de cercetători a găsit o metodă, despre care spun că este în premieră mondială, mai eficientă de experimentare decât cea care foloseşte şoarecii, este vorba despre testarea direct pe organe umane extirpate.

 • Minunatele acceleratoare de particule: de la Big Bang şi extradimensiuni la... distrugerea tumorilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Minunatele acceleratoare de particule: de la Big Bang şi extradimensiuni la... distrugerea tumorilor

  Hadroterapia foloseşte aparatură şi tehnologii care provin direct din laboratoarele de fizică în care se studiază secretele Universului şi demonstrează cum utilizarea acceleratoarelor de particule şi înţelegerea proceselor prin care radiaţia  interacţionează cu materia, în special cu ţesuturile vii, nu mai sunt apanajul exclusiv al fizicienilor. Ba dimpotrivă – o societate modernă le foloseşte pentru bunăstarea propriilor cetăţeni.

 • Cercetătorii de la CERN sunt aproape de a confirma o stare nouă a materiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cercetătorii de la CERN sunt aproape de a confirma o stare nouă a materiei

  Cercetătorii de la CERN au descoperit anul acesta bozonul Higgs, după nenumărate coliziuni între particule provocate prin accelerarea acestora până aproape de viteza luminii. Acum, noile experimente indică descoperirea unei noi stări pentru materie. Aceasta a fost prevăzută de Einstein în teoria sa, dar este încă neconfirmată.

 • Fumatul în mașină, sinucidere curată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fumatul în mașină, sinucidere curată

  Oamenii de știință atrag atenția că fumatul în mașină depășește de trei ori limitele „de siguranță" recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

 • Trei TIR-uri cu aparatură de prelungit vieţi au ajuns la Oncologie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei TIR-uri cu aparatură de prelungit vieţi au ajuns la Oncologie

  Luni, 24 septembrie, la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi au ajuns două acceleratoare de particule şi un aparat de brahiterapie. Acestea urmează ca în trei săptămâni să fie montate, iar din decembrie să fie funcţionale.

 • De-a v-aţi ascunselea cu „particula lui Dumnezeu“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De-a v-aţi ascunselea cu „particula lui Dumnezeu“

  Cercetătorii elveţieni au anunţat că speră să descopere în 2012 particula elementară care ar întregi procesul de creaţie al Universului. Până acum, ei au găsit doar urme ale existenţei acesteia.

 • Savanţii, bulversaţi de vitezele superluminice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Savanţii, bulversaţi de vitezele superluminice

  Anunţul conform căruia viteza luminii este depăşită de cea a unei particule microscopice „răstoarnă“ toate teoriile Universului şi stârneşte controverse în lumea ştiinţifică. Imediat după ce oamenii de ştiinţă de la Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva, Elveţia, au anunţat că particula microscopică numită neutrin a depăşit viteza luminii, au apărut şi contestatarii acestui experiment.

 • EXPLOZIE Soarele se frământă VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  EXPLOZIE Soarele se frământă VIDEO

  Fluxul de plasmă ejectat, marţi, în urma celei mai mari explozii solare din ultimii cinci ani, va ajunge astăzi în atmosfera Terrei. În noaptea de luni spre marţi, pe Soare a avut loc o erupţie. Chiar dacă o astfel de erupţie solară nu s-a mai întâmplat din 2006, reprezentanţii Societăţii Astronomice Române de Meteori ne spun că oamenii nu sunt în pericol.

 • VIDEO „Mini Big Bang“ creat de mâna omului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO „Mini Big Bang“ creat de mâna omului

  Oamenii de ştiinţă care lucrează la cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), au reuşit să creeze un „mini Big Bang“, ciocnind ioni de plumb în loc de protoni, scrie BBC.

 • Iaşi: Bolnavii de cancer, fără aparatul vieţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iaşi: Bolnavii de cancer, fără aparatul vieţii

  Pacienţii care fac radioterapie la „Sf. Spiridion“ au fost anunţaţi că aparatul ce deserveşte toată Moldova s-a defectat. Acceleratorul de particule n-a fost reparat, însă şefii spitalului nici măcar nu recunosc că maşinăria este nefuncţională.

 • Urmele care trădează
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Urmele care trădează

  Criminaliştii specializaţi în chimie lucrează la foc continuu. Analizează particule ce nu se văd cu ochiul liber, adesea decisive pentru un caz. Urme de mercur în ţigări, microurme de vopsea pe o haină, minuscule particule de metal - toate pot fi indicii-cheie în cazuri de omor.

Modifică Setările