Stiri despre pactul de la varsovia

  16 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Dezbatere „Historia“ la Adevărul LIVE: 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei. Cât de aproape a fost România de a fi ocupată sovietici?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere „Historia“ la Adevărul LIVE: 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei. Cât de aproape a fost România de a fi ocupată sovietici?

  În mentalul colectiv al românilor, „Primăvara de la Praga” şi invazia trupelor Pactului de la Varşovia în Cehoslovacia se suprapun aproape total cu discursul ţinut de Nicolae Ceauşescu în piaţa Comitetului Central în dimineaţa zilei de 21 august 1968, în care acesta a condamnat cu vehemenţă intervenţia sovieticilor.

 • Firea: Doar pentru soclul statuii lui Alexander Dubcek, Direcţia Monumente a venit cu un deviz de 50.000 de euro
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Firea: Doar pentru soclul statuii lui Alexander Dubcek, Direcţia Monumente a venit cu un deviz de 50.000 de euro

  Gabriela Firea a declarat, joi seară, că Direcţia Monumente din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, care „este stat în stat” a încercat decontarea sumei de 50.000 de euro pentru soclul bustului lui Alexander Dubcek care fusese donat de ambasada Slovaciei la Bucureşti, fiind doar o firmă de la care s-au solicitat oferte, fără să se pună problema organizării unei licitaţii.

 • „Zorii Revoluţiei Române“ Episodul 6. Vara lui 1989, când comunismul românesc a reuşit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Zorii Revoluţiei Române“ Episodul 6. Vara lui 1989, când comunismul românesc a reuşit

  În vara lui 1989, şefii de state din cadrul Pactului de la Varşovia s-au întâlnit la Bucureşti. Ultimul summit anual. Pe agenda de lucru s-au aflat subiecte importante privind situaţia internaţională şi dezarmarea nucleară. Lupta pentru pace continua. Concluziile întâlnirii au îndreptăţit, chiar şi fără o recunoaştere oficială, perspectiva românească asupra soluţionării crizelor şi au subliniat, încă o dată, neînţelegerile româno-maghiare.

 • „Zorii Revoluţiei Române“ Episodul 4. Puterea nucleară a României, între intrigi şi apeluri la dezarmare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Zorii Revoluţiei Române“ Episodul 4. Puterea nucleară a României, între intrigi şi apeluri la dezarmare

  În logica Războiului Rece, înarmarea celor două blocuri trebuia să fie egală. Pentru o distrugere reciprocă asigurată. Însă, pentru statele mici, care nu făceau parte din grupul restrâns al puterilor nucleare, dezarmarea era imperativă. În estul comunist s-a insistat pe această necesitate, iar România a fost printre statele care au susţinut constant politica dezarmării şi neproliferării armamentului nuclear, în ciuda diverselor acuzaţii străine

 • Săptămâna aniversărilor controversate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Săptămâna aniversărilor controversate

  Săptămâna în curs este aceea a aniversării unor evenimente cruciale ce au marcat nu doar istoria României ori a Europei, ci întreg secolul al XX lea. Chiar dacă astăzi ele sunt uitate, minimalizate, în orice caz controversate, după ce, cu ani în urmă, au fost privatizate de propaganda unui regim care- culmea!-  ura în chip organic proprietatea privată.

 • Revoluţia Română din decembrie 1989 (I): Istoria turismului sovietic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Revoluţia Română din decembrie 1989 (I): Istoria turismului sovietic

  Confuzia continuă să planeze asupra multor evenimente şi detalii ale Revoluţiei Române din decembrie 1989. Atât de mult încât fiecare nouă revelaţie din arhive pare să complice la fel de mult pe cât şi clarifică. Persistenţa acestei ceţi aparent perpetue este generată nu numai de eforturile constante de confuzie, dar şi din cauza, poate chiar mai mult, a unor erori în agendele de investigare şi absenţa unor contexte adecvate.

 • Zile de august
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zile de august

  Săptămâna de abia începută este aceea a două evenimente cruciale ce au marcat nu doar istoria României, ci întreg secolul al XX lea. Chiar dacă astăzi ele sunt uitate, minimalizate, după ce, cu ani în urmă, au fost privatizate de propaganda unui regim care -culmea!- detesta, ura organic proprietatea privată.

 • A fost România aproape de o invazie sovietică în 1968?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A fost România aproape de o invazie sovietică în 1968?

  În timp ce Marea Adunare Naţională vota prin decret poziţia oficială a României cu privire la evenimentele din Cehoslovacia în şedinţă extraordinară, la Bucureşti soseau informaţii cu privire la o iminentă invazie din partea Ungariei, Bulgariei şi URSS-ului.

 • GALERIE FOTO 45 de ani de la Invazia de la Praga: Expoziţia de fotografie Josef Koudelka, la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  GALERIE FOTO 45 de ani de la Invazia de la Praga: Expoziţia de fotografie Josef Koudelka, la Bucureşti

  Astăzi se implinesc 45 de ani de la invazia asupra Pragăi, din 21 august 1968, când forţe militare din Uniunea Sovietică şi aliatii săi din Pactul de la Varşovia, cu excepţia României, au invadat Cehoslovacia. Vernisajul expoziţiei „Josef Koudelka - Invazie 68 Praga” va avea loc pe 17 octombrie, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, în prezenţa artistului.

 • Falsificatori, contestatari şi şarlatani. Partea a II-a
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Falsificatori, contestatari şi şarlatani. Partea a II-a

  Recunosc că am trăit un sentiment de déjà-vu îngăduitor în studierea cazului profesorului Fancis Bowen când domnul Tismăneanu, în loc să-mi adreseze probele şi argumentele mele în legatură cu realitatea sfidării romaneşti şi impactul concret al „cursului special” reflectat în documentele pentru uz intern din URSS, Republica Democrată Germană, Republica Populară Ungară, Republica Populară Bulgară, Republica Socialist Cehoslovacă şi

 • Pactul de la Varşovia cere sprijinul NATO - Revista presei interne
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pactul de la Varşovia cere sprijinul NATO - Revista presei interne

  Presa internă de astăzi scrie despre pretenţiile foştilor militari în privinţa pensiei, efectele gerului asupra facturilor la întreţinere sau problemele din sistemul de sănătate. Printre alte subiecte, oficialii francezi s-au săturat de copii romi de pe străzile Parisului, iar magazinele de vise urmează să intre în ilegalitate.