
Un fleac, ne-au ciuruit
„Vom trăi cum am votat“. Asta mi-a spus un prieten după alegerile din toamna lui 2016. Ce s-a întâmplat de atunci şi până astăzi ştim cu toţii şi este dincolo de orice îndoială pentru orice om cu mintea la el.
„Vom trăi cum am votat“. Asta mi-a spus un prieten după alegerile din toamna lui 2016. Ce s-a întâmplat de atunci şi până astăzi ştim cu toţii şi este dincolo de orice îndoială pentru orice om cu mintea la el.
Sebastian Burduja, liderul Platformei Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT), a vorbit, la Adevărul Live, de la ora 12.00, despre prima iniţiativă românească de transformare a UE. Cum poate deveni România unul dintre liderii Europei în anul Centenarului?
Centenarul îi prinde pe toţi românii într-un moment de cotitură. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: povestea României de azi este una tristă, cu un final necunoscut. Din Maramureş până la Giurgiu şi de la Tulcea la Arad, suntem puşi în situaţia de a reflecta cu privire la ameninţările la adresa viitorului nostru, în loc să sărbătorim împlinirile din trecut şi prezent.
Aceste zile nu sunt despre o persoană. Nu sunt nici măcar (doar) despre o instituţie care şi-a făcut treaba. Sunt despre fiecare dintre noi şi despre libertatea câştigată cu sânge acum 28 de ani. Generaţia de atunci ne poate privi în ochi. Noi vom putea să-i privim în ochi pe copiii noştri?
De regulă, trecerea într-un nou an este un prilej de rezoluţii. În ceea ce priveşte anul 2018, acesta va fi cu siguranţă unul istoric. Semnificaţiei sale simbolice (centenarul Marii Uniri) i se adaugă una cât se poate de concretă: este un an decisiv pentru supravieţuirea democraţiei româneşti.
Despre ce se întâmplă în aceste zile în Parlament nu mai mai este nimic de spus. Nu are rost. Ştim cu toţii deja şi ni se confirmă în fiecare zi. Măsurile luate astăzi sunt cel mai grav atentat la democraţia românească din scurta şi fragila ei istorie postdecembristă.
E timpul să spunem lucrurilor pe nume. E uşor a renunţa la luptă atunci când totul pare pierdut. Asta devine şi cea mai facilă scuză: „oricum n-am ce să fac”. Am scris rândurile de mai jos pentru tine, cetăţean implicat, nu turmentat, cu gândul că nu ai renunţat. România are nevoie de tine mai mult ca oricând. Ne vedem în stradă duminica asta. Ne vedem la vot. Şi da, trebuie să ne vedem şi pe listele de candidaţi la următoarele alegeri.
După ce preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus că oricine poate pescui pe insula Belina, Platforma Civică a Tinerilor (PACT) a vrut să acolo concursul “Prinde peştele cel mare”. Consiliul Judeţean Teleorman susţine însă că nu poate permite accesul oricui pe insulă, întrucât lacul a fost închiriat de firma Tel Drum, deţinută de apropiaţii lui Liviu Dragnea. Iar Tel Drum a refuzat concursul de pescuit.
Am susţinut mereu că cea mai de preţ resursă a unei ţări sunt oamenii săi. Iar o ţară care nu ştie să aibă grijă de oamenii ei nu poate şi nu merită să se dezvolte.
Recent, un prieten din Cluj mi-a spus un banc, ca de la un ardelean la un moldovean. Întrebare: „Cum latră câinii în Ardeal?” Răspuns: „No, ham.” Gluma-i glumă, dar tot mai multe date ne arată că există diferenţe tot mai mari de viziune şi de dezvoltare între România de dincolo de Carpaţi şi restul ţării.
La adăpostul celor 40% din alegeri, PSD deţine puterea absolută în România. Iar „puterea absolută corupe absolut”. Sub biciul unui Daddy, partidul guvernează discreţionar, punând între paranteze groase regulile democratice, bunul simţ, respectul faţă de lege şi de cetăţean. Preocupările principale? Îmbogăţirea pe seama statului (adică a noastră), controlul presei şi al justiţiei.
Ca fondatori ai Platformei Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT), suntem adesea întrebaţi ce presupune să faci un partid în România. Care sunt şansele unui astfel de demers şi cum ar trebui să se „poziţioneze”? Răspunsul e simplu: cu sinceritate şi curaj.
Semnele Babelor şi Moşilor din ultimele zile sunt tot mai clare: vremea ca vremurile. Iar dacă nu facem ceva acum, ne aşteaptă vremuri tot mai sumbre.
Protestele din ultima lună din România au reprezentat deşteptarea unei generaţii. O generaţie care a dat semne că este vie încă din timpul mişcărilor de stradă împotriva proiectului Roşia Montană, a cărei voce s-a auzit puternic la manifestaţiile provocate de tragedia #Colectiv şi care s-a trezit definitiv odată cu protestele din acest an.
Iar curge cerneală zilele astea pe tema (anti)corupţiei româneşti. Iar zbiară diverşi „experţi” cu intrare în studiourile de televiziune. Iar ne pomenim cu declaraţii halucinante de la lideri politici români, care s-au trezit, cu de la sine putere, că nu mai vor să coopereze în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Aseară am fost în stradă. Nu m-a plătit nimeni, nu m-a rugat nimeni. Pur şi simplu ştiu că o democraţie înseamnă lupta fiecăruia dintre noi, zi după zi, pentru principii şi valori. Şi pentru acel „LI-BER-TA-TE” din decembrie 1989, scăldat în sânge, fără de care astăzi n-am putea striga nici pentru noi, nici pentru alţii.
Finalul de an înseamnă şi un moment de bilanţ pentru fiecare dintre noi. Pentru mine, 2016 este anul în care am candidat pentru prima oară la o funcţie publică în România. La Neamţ, ca independent susţinut de PACT (Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor) pentru Camera Deputaţilor.
Alegerile au trecut. Cu 3 milioane de voturi, PSD controlează acum (aproape) tot. Este cea mai categorică victorie a stângii din 1992 şi până acum. Pentru dreapta românească este o înfrângere categorică, iar timing-ul pare cum nu se poate mai prost: legislatura 2016-2020, cu cel puţin două momente vitale, centenarul şi preşedinţia Consiliului UE, va fi dominată fără drept de apel de PSD. Ce rămâne de făcut?
Sebastian Burduja, preşedintele PACT, va explica, la Adevărul Live, cum a reuşit să strângă semnăturile pentru a candida independent în judeţul Neamţ, cu ce program politic va merge în faţa alegătorilor şi ce şanse are să ajungă în Parlament, într-o competiţie cu partidele tradiţionale.
Marian Staş şi Visinel Balan, candidaţii susţinuţi de PACT în circumscripţia Bucureşti pentru alegerile parlamentare, au vorbit, luni, la Adevărul Live, despre strângerea de semnături, obiectivele lor politice şi perioada de pre-campanie.
După 12 ani de muncă şi studii în străinătate, Sebastian Burduja, fondatorul proiectului civic şi politic Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT), a revenit în ţară şi vrea să candideze la alegerile parlamentare.
Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a lansat o petiţie prin care solicită postului Sky News şi jurnalistului Stuart Ramsay să îşi ceară scuze publice pentru denigrarea României.
Aşadar, de ce e altfel Jurnalul lui Matei Călinescu, apărut recent la Humanitas, purtând subtitlul Ieşirea din timp? Subtitlu pe care îndrăznesc să-l pun în legătură cu Fuga din timp, tot un jurnal, din anii dadaişti ai lui Hugo Ball. Carte pe care, la un moment dat, a ţinut să o consulte profesorul român de zeci de ani stabilit în Statele Unite, la Bloomington
În urma scandalului Sky News, preşedintele Platformei Acţiunea Civică a Tinerilor, Sebastian Burduja, a transmis un mesaj către Stuart Ramsey şi conducerea Sky News printr-un clip video pe Facebook. Clipul a devenit viral, strângând în doar câteva ore peste 10.000 de vizualizări şi sute de distribuiri.
Sunt Sebastian Burduja, un optimist convins, bolnav de România. Acesta este jurnalul meu de campanie din România profundă. Pe scurt, pentru oamenii ocupaţi de azi. Dar nu pentru cei indiferenţi sau resemnaţi.
România se schimbă. Încet, poate prea încet pentru noi toţi cei care ne-am pierdut răbdarea în ultimii 26 de ani. Se schimbă încet, dar sigur. Numai cine nu vrea să vadă semnele noului început va rămâne blocat în deznădejde, resemnare şi pasivitate. Înţeleg să mai sper şi să mai lupt, alături de toţi cei care refuză să depună armele. Şi, credem noi, suntem destui pentru a genera o nouă revoluţie a implicării în România.
Duminica viitoare mergem la urne. După o campanie blamată ca fiind ştearsă şi tăcută. Şi totuşi semnele bune există.
Una din acţiunile de campanie cele mai bizare din această perioadă desfăşurate în Neamţ a avut loc în centrul municipiului Piatra Neamţ.
La începutul acestui an, un grup de tineri cu aspiraţii inspiraţionale au lansat un partid politic cu nume studiat: PACT – Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor. Proiectul are potenţialul de a marca următorul deceniu politic. Pentru a-i înţelege, dincolo de acuzele care i-au luat deja la ţintă, am invitat zece dintre ei să se prezinte, uman, profesional şi politic.
Daniel Constantin Ciungu, în vârstă de 30 de ani, este licenţiat în Reţele şi Software pentru Telecomunicaţii al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Politehnicii Bucureşti. A urmat, apoi, master în Technology Based Business Development la Universitatea Aarhus din Danemarca. În timpul studiilor a participat la un schimb de experienţă prin programul Erasmus şi a urmat o perioadă cursurile Technical University Delft din Olanda.