
Sindicaliştii protestează împotriva „muncii la negru“
Comitetul Executiv al Federaţiei Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţie „Sindicons" a desfăşura un marş de solidaritate cu genericul „Nu - muncii la negru!".
Comitetul Executiv al Federaţiei Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţie „Sindicons" a desfăşura un marş de solidaritate cu genericul „Nu - muncii la negru!".
După ce mii de copii au pierdut zile întregi de cursuri, din cauza vremii nefavorabile, sistemul de învăţământ timişorean a revenit, în sfârşit, pe făgaşul normal. Ba mai mult, elevii vor recupera orele pierdute.
În timp ce în tradiţia fiecărui oraş regăsim momentul festiv în care se aprinde bradul din centrul oraşului, inima Banatului se mulţumeşte cu „mai mulţi brazi împodobiţi". Oficialii spun însă că de vină sunt, pe de-o parte, lipsa banilor, iar de alta, obiceiurile diferite. Între-timp, arădenii au inaugurt un brad de 20 de metri, în luna cadourilor.
Proiectul „Spune NU cerşetoriei!” demarat de Poliţia Locală la începutul lunii septembrie a ajuns și în şcoli. Seria întâlnirilor cu elevii ciclului gimnazial ce se vor derula în zece dintre liceele arădene a debutat la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”.
Reprezentanţii ISJ au avut noi bătai de cap, în această săptămână. Pe lângă absenteismul elevilor, cu care se confruntă de ani de zile, ei au încercat să controleze şi dascălii. Rezulatele au adus surprise neplăcute la unele din liceele timişorene.
Seria discrepanţelor ministeriale continuă în mediul academic timişorean. Dacă domeniile clasificate ca şi medii s-au dovedit a fi cele mai ofertante pe piaţa muncii, primul top ministerial contrazice atestările internaţionale - UVT are cel mai mare impact în cercetare la nivel interanţional. Executivul îl clasează însă în categoria B, în ceea ce priveşte cercetarea.
Aţi numărat de câte ori primiţi într-o zi răspunsul „Nu ştiu", „Nu e treaba mea", „Nu se poate"? Indiferent unde ne-am duce, indiferent ce am face, ne lovim de refuzuri, de dat din umeri şi suntem pasaţi de colo-colo.
Protestele de la Liceul de Arte din Timişoara nu par să ajungă la sfârşit. După ce conducerea şcolii a refuzat să înceapă noul an şcolar în clădirea în care au fost repartizaţi artiştii, inspectoratul şcolar ameninţă cu demiterea direcţiunii.
Timişenii nu trebuie să îşi facă planuri financiare foarte îndrăzneţe în următorii ani. Conform specialiştilor de la Comisia Naţională de Prognoză, judeţul nostru se află în coada clasamentului în ceea ce priveşte creşterile salariale din ultimii ani. Timişenii vor primi în plus cu mai puţin de 200 de lei.
Consiliul Judeţean (CJ) se află la doar un pas de pierderea a 30 de milioane de euro, bani europeni nerambursabili. Consilierii judeţeni nu au aprobat în şedinţa extraordinară de ieri unul dintre proiectele privind gestionarea deşeurilor.
Posturile prost-plătite, instabilitatea jobului și oferta mul mai tentantă de la particulari determină tot mai mulți dascăli să părăsească sistemul de învățământ. O dovedesc sutele de posturi pe care cadrele didactice le-au lăsat libere în urma examenelor de titularizare și suplinire.
Rezultate cutremurătoare la examenul maturităţii în această sesiune. Cu una dintre cele mai mici procente de promovabilitate, elevii din judeţul Timiş au dovedit că sunt pe poziţia 36 din ţară, după procentul celor care au luat examenele naţionale. Elevii dau vina pe camerele de supraveghere şi susţin că sunt discriminaţi.
Persoanele care caută mereu să le fie pe plac celor din jur şi se tem de eventuale neplăceri în cazul în care le-ar refuza cererea de a le veni în ajutor riscă să cadă în depresie. Le e teamă să nu rănească sentimentele celor din jur sau să nu aibă de suferit repercusiuni. Ca urmare, nu reuşesc să spună „Nu“.
La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 78 de milioane de oameni sunt expuşi fenomenului sărăciei, dintre care 19 milioane sunt copii.