Stiri despre noul drum al matasii

  22 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Încep marile manevre în spaţiul eurasiatic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Încep marile manevre în spaţiul eurasiatic

  În contextul atât de precipitatei plecări a trupelor SUA şi NATO din Afganistan şi al prezumabilei mişcări similare în Irak, în cel mai important spaţiu strategic al planetei, încep marile manevre.

 • Fascinantele subterane ale intereselor strategice: SUA salută implicarea Chinei în Afganistan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fascinantele subterane ale intereselor strategice: SUA salută implicarea Chinei în Afganistan

  Era de aşteptat ca înfrângerea americanilor şi a forţelor Coaliţiei în Afganistan să producă un spaţiu gol pe harta puterii de care să vrea să profite marii actori geo-politici. În urmă cu câteva săptâmi, prezentând pe larg hărţile intereselor posibil de materializat prin investiţiie deja demarate sau anunţate ca parte a ansamblului Noul Drum al Mătăsii, presupuneam că următorul power broker avea să fie China.

 • Cum vrea China să ia locul SUA în Afganistan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum vrea China să ia locul SUA în Afganistan

  Beijingul intenţionează să umple golul lăsat de Washington în Afganistan odată cu retragerea militarilor săi, planul fiind includerea acestei ţări instabile în „Noul Drum al Mătăsii”.

 • Ambiţiile globale ale Ungariei se ţes cu fire de mătase
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ambiţiile globale ale Ungariei se ţes cu fire de mătase

  Se redefinesc hărţile de putere şi dacă, sub ochii noştri, se restructurează zonele de influenţe în funcţie de criterii economice şi nu de cele ideologice, oare ar trebui să fim impresionaţi cumva de aceste evoluţii acum în evoluţie incredibil de rapidă, oare ar trebui să ne lăsăm cumva impresionaţi? Nu neapărat, deoarece nimic nu este obligatoriu.

 • Liderii G7, promisiuni nemaiauzite pentru lumea de mâine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Liderii G7, promisiuni nemaiauzite pentru lumea de mâine

  Azi, peste doar câteva ore, va fi dat publicităţii Comunicatul final al reuniunii G7, text aflat la această oră încă în negocieri deoarece se caută formula de compromis între dorinţele lui Biden de a se promova un plan de măsuri globale care să îndiguiască ofensiva enormă a Chinei care a luat un avans considerabil cu al său Nou Drum al Mătăsii, recuperarea nemaifiind posibilă doar folosind resursele americane.

 • Apare prima suprapunere de
noi viziuni strategice: răspunsul multilateral la noile ameninţări
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apare prima suprapunere de noi viziuni strategice: răspunsul multilateral la noile ameninţări

  Accidentul nefericit al navei Ever Given a adus sub lumina reflectoarelor o problemă despre care, la noi cel puţin, se vorbeşte foarte rar sau aproape deloc, lucru explicabil deoarece nu suntem pe niciuna dintre marile linii de transport ale prezentului şi în niciuna dintre conexiunile proiectate între axele strategice care deja încep să funcţioneze la dimensiuni continentale. Totuşi...

 • Ungaria secretizează contractul primului proiect feroviar finanţat de China în UE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ungaria secretizează contractul primului proiect feroviar finanţat de China în UE

  Parlamentul Ungariei a votat marţi pentru secretizarea pe o perioadă de zece ani a detaliilor unui împrumut solicitat din partea Chinei pentru modernizarea liniei feroviare Budapesta-Belgrad, considerată drept cea mai importantă investiţie de infrastructură realizată vreodată în ţara vecină, relatează AFP.

 • Xi Jinping,
în vizită la Atena pentru consolidarea comerţului sino-grec
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Xi Jinping, în vizită la Atena pentru consolidarea comerţului sino-grec

  Preşedintele chinez Xi Jinping, aflat de duminică seara în Grecia, într-o vizită de trei zile, s-a întâlnit luni cu preşedintele şi premierul Greciei şi a pledat în favoarea consolidării „comerţului bilateral“ între Beijing şi Atena, în contextul în care aceasta din urmă se află în căutarea unor noi investiţii, după ce a ieşit dintr-un deceniu de criză, relatează AFP.

 • Va deschide oare Italia porţile imperiale ale Mediteranei pentru China?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Va deschide oare Italia porţile imperiale ale Mediteranei pentru China?

  Este întrebarea care domină acum unele medii politice şi de afaceri, cele din zona unde se construiesc marile jocuri ale planetei şi, câteodată, de exemplu acum, ar putea să se înfrunte ambiţii mai vechi sau mai noi, cu mize economice enorme dar şi cu finalităţi politice cel puţin spectaculoase.

 • Angela Merkel avertizează împotriva influenţei politice a Chinei în Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Angela Merkel avertizează împotriva influenţei politice a Chinei în Europa

  Cancelarul german Angela Merkel a avertizat miercuri China să nu lege investiţiile în Balcani de chestiunile politice, în contextul în care regimul comunist de la Beijing este acuzat că încearcă să facă din această regiune o bază de extindere a influenţei sale în Europa.

 • Noul Drum al Mătăsii se împiedică de Uniunea Europeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noul Drum al Mătăsii se împiedică de Uniunea Europeană

  Strategia Chinei de a-şi mări influenţa în Europa Centrală prin intermediul investiţiilor în special în infrastructură a început să se lovească de obstacole financiare, politice şi normative.

 • China provoacă Statele Unite în Panama
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  China provoacă Statele Unite în Panama

  China a început să construiască un port de croazieră în Panama, primul proiect lansat în această ţară din America Centrală după restabilirea relaţiilor diplomatice, în vara anului curent.

 • Experimentul Singapore: supravegherea în masă poate face societatea armonioasă? Şi alte subiecte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Experimentul Singapore: supravegherea în masă poate face societatea armonioasă? Şi alte subiecte

  Noua ediţie FP România include o reţetă pentru renaşterea (inter)naţională a Americii, un studiu asupra utilizării scenariilor de viitor pentru menţinerea la aceleaşi standarde a super-dezvoltatulului oraş-stat Singapore, o odă adusă sistemului politic german sau un reportaj în noaptea braconajului din Africa de Sud - şi alte subiecte nemaipomenite în România.

Modifică Setările