
Notarii care au peste 70 de ani trebuie să demonstreze că sunt apţi fizic şi psihic
Ministerul Justiţiei propune modificarea legii care reglementează activitatea notarilor în România.
Ministerul Justiţiei propune modificarea legii care reglementează activitatea notarilor în România.
Pe fondul scăderii pieţei imobiliare, notarii au fost detronaţi anul trecut de avocaţi în topul celor mai mari venituri din activităţi independente realizate în Bucureşti.
Notarii publici din judeţul Vrancea au primit înştiinţare de la Direcţia Finanţelor Publice că mai au termen o săptămână să transmită declaraţia privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.
Chiar dacă oficial s-a resimţit în toate domeniile de activitate, criza pare să-i fi afectat mai puţin pe notari. Aceştia au continuat să câştige, şi în această perioadă, sume fabuloase, de ordinul zecilor de mii de lei pe lună.
Notarii publici din România au autentificat în luna martie cele mai multe contracte de vânzare-cumpărare de imobile din ultimele opt luni. Numărul tranzacţiilor imobiliare perfectate în România în luna martie a acestui an a ajuns la 33.450, faţă de doar 23.560 în prima lună din 2011.
Notarii din Vrancea au cerut Primăriei municipiului Focşani să fie scutiţi de la plata impozitului pe clădire. Camera Notarilor Publici Galaţi consideră că sediul pe care l-a cumpărat în Focşani, pe strada Vasile Pârvan, pentru păstrarea arhivei, este spaţiu de utilitate publică.
Ieşenii care anul trecut au câştigat venituri din activităţi agricole, cedarea folosinţei bunurilor, vânzarea şi cumpărarea de valută la termen şi transferul titlurilor de valoare trebuie ca până pe 15 mai să depună la Finanţe declaraţia privind veniturile realizate în România, pe scurt, D 200.
Două terenuri ale Primăriei Timişoara au fost luate cu acte false de o reţea bine structurată. Pe unul din terenuri chiar s-a construit un bloc, iar aici s-a ajuns după ce actele au trecut prin mâinile mai multor persoane care acum sunt judecate sau au fost amendate.
Certificatul care atestă clasa energetică din care face parte un imobil, poate fi eliberat la Alexandria doar de doi auditori, autorizaţi de Ministerul Dezvoltării. Nimeni nu a făcut până acum vreo cerere de audit şi fiecare interpretează legea în felul lui. Unii spun că documentul este obligatoriu, alţii, că are doar rol consultativ.
Documentul poate fi cerut de cumpărătorul unui locuinţe înainte de încheierea tranzacţiei. Certificatul energetic îi spune cumpărătorului cât va plăti la factura de încălzire. Experţii în domeniu clasifică locuinţele în funcţie de clasa energetică pe care o deţine.
Până acum, la Primăria Zalău nu a fost stabilită o taxă pentru divorţul amiabil. Conform noilor reglementări legale, unele cupluri vor putea divorţa fără avocaţi şi judecători, doar în faţa ofiţerului de Stare Civilă ori a notarului.
26 de avocaţi şi şase notari publici trebuie să-şi plătească datoriile către fondul de sănătate până la finele lunii dacă nu vor să aibă conturile blocate.
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui are de recuperat debite de peste 1,2 milioane lei.Zeci de avocaţi şi notari publici din judeţul Vaslui nu şi-au achitat obligaţiile către fondul de sănătate. Şefii CJAS le-au dat acestora răgaz până la finele lunii să-şi achite debitele. În caz contrar, restanţierii vor avea conturile bancare blocate.
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi are de recuperat contribuţii care totalizează peste 600.000 de lei. Datoriile datează din anul 2005, iar actualmente sunt în curs opt procese pentru executarea silită a rău platnicilor.
Oficialii de la CJAS susţin că avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti au datorii care depăşesc 1,2 milioane de lei. Oamenii legii nu recunosc însă debitele şi mulţi se luptă în instanţă pentru a scăpa de datoriile la sănătate. Unii au obţinut deja câştig de cauză.
Apărătorii din Baroul Galaţi nu le mai pretind clienţilor să plătească onorariile la începutul procesului, ci periodic, în funcţie de posibilităţi.
Veşti bune pentru gălăţenii care au luat credite cu ipotecarea imobilelor pe care le au în proprietate. Taxele notariale pentru acest gen de acţiuni scad cu 10 până la 25% în urma unei decizii luate în urmă cu câteva săptămâni de Congresul notarilor din România.
Noua lege fiscală îi impozitează şi de trei ori mai mult pe cei care au mai multe case în proprietate. Pentru a scăpa de impozitele uriaşe timişorenii trec proprietăţile pe numele copiilor sau a rudelor, iar toate tranzacţiile se fac prin notari. Comisioanele nu sunt mici deloc.
Blocarea pieţei imobiliare i-a sărăcit pe notari care abia mai reuşesc să îşi ţină cabinetele deschise. Puţinii clienţi care mai trec pragul notariatelor sunt căpşunarii şi absolvenţii care au au nevoie de acte mărunte.
Onorariile notarilor pentru actele încheiate pentru achiziţia de locuinţe prin programul Prima Casă se vor diminua, la fel ca şi alte tarife încasate de aceştia pentru diverse acte.
Municipalitatea sibiană le cere notarilor din oraş să vireze cei 50 la sută din impozitul stabilit în urma înstrăinării bunurilor imobile din Sibiu.
Scandaluri care ard la foc mocnit zguduie din temelii mansardele construite în Timişoara. În oraşul de pe Bega s-au construit peste 120 de mansarde. O analiză atenă a fenomenului arată că afacerea se ridică la peste un milion de euro, însă sunt şi unele pericole majore.
Încasările notarilor publici au scăzut simţitor odată cu blocajul de pe piaţa imobiliară. Clienţii care altădată se înghesuiau să parafeze tranzacţiile cu terenuri sau case, abia dacă mai trec pragul cabinetelor notariale
Bugetul asigurărilor de sănătate suferă din cauza societăţilor care nu virează contribuţiile. Aceasta este una dintre cauzele pentru care spitalele nu au medicamente şi bolnavii internaţi sunt nevoiţi să vină cu mâncarea de acasă.