Stiri despre nostalgie

  76 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Despre „minunata“ „eră Ceauşescu“ şi serialele ei „zburătoare“. Sau despre „comunismul meu“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre „minunata“ „eră Ceauşescu“ şi serialele ei „zburătoare“. Sau despre „comunismul meu“

  Urmează o analiză a „epocii Ceauşescu“ (anii high şi late ai comunismului românesc – anii ’70-’80, pe care i-am prins în copilărie) prin intermediul unei treceri în revistă, parţiale şi sporadice, a serialelor TV difuzate în cele două decenii, aşa cum mi le amintesc eu. Textul l-am scris spontan, într-o duminică seară, pe măsură ce se apropia ora 6, pe care, după cum spun, o asociam, când eram mic, cu „Linia maritimă Onedin“.

 • Ar trebui să candideze românii din Diaspora la alegerile locale?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ar trebui să candideze românii din Diaspora la alegerile locale?

  După un timp semnificativ petrecut în străinătate, amintirea ţării din care ai plecat se schimbă, involuntar. Memoria începe să filtreze întâmplările trăite, iar afecţiunea favorizează şi luminează anumite lucruri, iar altele le trece sub tăcere.

 • Odă Bucureştiului dispărut şi
post-apocaliptic. Nostalgia 2.0: Bucureştiul vechi şi cinematografele „de cartier“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Odă Bucureştiului dispărut şi post-apocaliptic. Nostalgia 2.0: Bucureştiul vechi şi cinematografele „de cartier“

  Public acum, în varianta iniţială şi integrală, un material despre „cinematografele dispărute“ ale Bucureştiului, scris la sugestia jurnalistei Ana-Maria Onisei. „Miezul“ acestui articol este dat de un top 15 al cinematografelor bucureştene, „de cartier“ sau centrale, dispărute în prezent, aşa cum le-am văzut şi trăit eu, în copilărie şi în prima adolescenţă.

 • INTERVIU cu
scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU cu scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“

  Al treilea interviu al meu pentru „Adevărul“ cu unul dintre cei mai buni scriitori români în viaţă, Dan Stanca (64 de ani), se ocupă de romanul recent apărut în seria de autor dedicată de editura Vremea (al patrulea titlu), carte cu un titlu ciudat şi provocator: „Adio, România“. Fantezia (dar şi profunzimea, sagacitatea) autorului debordează în acest roman, care urmăreşte destinul „ţărişoarei“ noastre de la Marea Unire până hăt, în anul 2045.

 • INTERVIU Dan
Stanca, scriitor: „Romanele mele sunt spovedanii deghizate“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Dan Stanca, scriitor: „Romanele mele sunt spovedanii deghizate“

  Editura Vremea îi dedică o serie de autor scriitorului Dan Stanca (63 de ani), care spune, într-un interviu în exclusivitate, că „inima este marea vie, carnea vie în care instrumentarul tăios sfârtecă“. Tot el avertizează că actualul carnaval politic „poate ascunde atrocităţi teribile“, dar şi că „Europa e ca un viteaz căruia i-a căzut armura“.

 • De ce nu
vrei să te întorci?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce nu vrei să te întorci?

  De cât timp n-ai mai fost pe-aici?... (Nu-mi amintesc.) Vezi, trebuie să vii... (Nu vreau.) De ce? Chiar aşa de ocupat eşti încât nu poţi să-ţi rupi două zile şi să treci pe la noi?... (Nu).

 • VIDEO Nostalgii comuniste la mormântul lui Ceauşescu, de ziua lui: „Nu pot să-mi aduc aminte de ceva ce nu-mi plăcea“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Nostalgii comuniste la mormântul lui Ceauşescu, de ziua lui: „Nu pot să-mi aduc aminte de ceva ce nu-mi plăcea“

  Sâmbătă, la împlinirea a 101 ani de la naşterea lui Nicoale Ceauşescu, mormântul său din cimitirul Ghencea a fost înconjurat de oameni care au venit să plângă „vremurile bune de altă dată”. Majoritatea celor cu care am vorbit ne-au spus răspicat să încetăm să îi numim „nostalgici“, căci nu despre asta este vorba, ci pur şi simplu despre timpuri în care era mai bine, pentru că nu de Kaufland au ei nevoie, ci de produsele lor româneşti.

 • Sega va relansa celebra consolă care se regăsea în casele din România anilor ‘90
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sega va relansa celebra consolă care se regăsea în casele din România anilor ‘90

  Celebra ”consolă cu casete galbene”, care va trezi multora amintiri foarte plăcute din copilărie, se va relansa în această vară, cu cel puţin 15 jocuri clasice disponibile, în primă fază. Designul noului Mega Drive este identic cu cel de acum două decenii, doar că este reprodus la scară mai mică. Vorbim aici de un model Mini.

 • Vitalie Sprînceană: Cea mai bună strategie de lichidare a nostalgiei după URSS este crearea unui stat social al bunăstării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vitalie Sprînceană: Cea mai bună strategie de lichidare a nostalgiei după URSS este crearea unui stat social al bunăstării

  Cea mai bună strategie de lichidare a nostalgiei după Uniunea Sovietică este crearea unui stat social al bunăstării. Discuţia despre trecutul sovietic se află în captivitatea dintre două poziţii partizane şi opuse: apologeţii şi cei care îl condamnă, lipsind alte abordări, a declarat sociologul Vitalie Sprînceană la dezbaterile publice „Un veac de Revoluţie Rusă: urmări şi aşteptări”, organizate de IPN şi Radio Moldova.

 • Amintirile unui octogenar (1)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amintirile unui octogenar (1)

  Lansarea cărţii „Râmnicul meu“, la cea de a treia ediţie sub auspiciile Arhiescopiei Râmnicului cu prefaţa Arhiepiscopului dr. Varsanufie şi în editura „casei“, Praxis, mi-a prilejuit o nostalgică reverie atotcuprinzătoare a universului natal, a copilăriei şi a primei tinereţi mai ales, sentiment pe care l-am

 • Leonard Cohen şi amintirea a ceea este mai înalt
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Leonard Cohen şi amintirea a ceea este mai înalt

  Avem nevoie de sentimente mai înalte. Nu putem trăi mereu în persiflare... Aflând că a murit Leonard Cohen, am avut aceeaşi senzaţie de ireal şi de farsă ca atunci când când a murit Cioran. M-am întrebat atunci, mă întreb şi acum dacă cel care şi-a trăit până la capăt melancolia poate să moară cu adevărat. Din nefericire sau poate din fericire, nimeni nu-şi trăieşte melancolia până la capăt.

 • Cum ne ajută experienţele din trecut să depăşim momente dificile şi să evoluăm: situaţiile în care viaţa capătă noi înţelesuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum ne ajută experienţele din trecut să depăşim momente dificile şi să evoluăm: situaţiile în care viaţa capătă noi înţelesuri

  Sentimentul de nostalgie pe care îl avem atunci când evocăm anumite momente, persoane şi trăiri din trecut ne îmbunătăţeşte starea de spirit şi astfel, reuşim să stabilim legături cu cei din jurul nostru sau să găsim puterea de a depăşi momente extrem de dificile. Acestea sunt numai câteva dintre efectele pozitive pe care trectul le poate avea asupra prezentului, conform psihologilor.

 • Gustul nostalgiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gustul nostalgiei

  O firmă de mezeluri derulează o campanie de revigorare a gusturilor de pe vremuri, dinainte de 1989. Concret, eşti invitat să guşti „o felie de nostalgie” sub forma parizerului, a salamului Victoria sau a celui de vară.

 • De ce e PCR cel mai iubit partid din România. Nostalgia după comunism în Europa de Est
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce e PCR cel mai iubit partid din România. Nostalgia după comunism în Europa de Est

  Tranziţia imperfectă către democraţie le-a crescut est-europenilor dorul de vremurile bune din „Epoca de Aur”. Un sondaj IRES arată că, a început de 2016, cel mai iubit partid din România rămâne PCR. Similar, popoarele vecine tânjesc după regimul comunist, iar asta din cauza liderilor corupţi pe care i-a adus democraţia.

 • Unde sunt reparatorii de altădată?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unde sunt reparatorii de altădată?

  Uneori, aş vrea să mai repar câte ceva. Din copilărie, îmi plăcea chestia asta; un casetofon, instalaţia electrică a bradului de Crăciun, bicicleta, puţine rezistau fără să fie demontate. Un obiect desfăcut în faţa ta recompune ceva din frumuseţea şi ordinea şi liniştea Universului.

 • Neuitatul Paler
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Neuitatul Paler

  Acum o vreme, un realizator la una dintre cele mai importante televiziuni de ştiri a pus o întreagă emisiune sub semnul unor propoziţii (amare) ale lui Octavian Paler despre ţăranul român şi satul lui.

 • În recreaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În recreaţie

  De îndată ce se suna, treaba era calculată. Ieşeam fuga din clasă, ocoleam vitrina cu premiile obţinute de şcoală la întrecerile pe municipiu, o luam la dreapta pe lângă scara profesorilor, străbăteam apoi holul pe pereţii căruia machetele înfăţişau un cartier din cutii de chibrituri şi iată-ne pe stadion!

 • S-a încheiat vacanţa. „Mor“ unii de bucurie, iar alţii de nostalgie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  S-a încheiat vacanţa. „Mor“ unii de bucurie, iar alţii de nostalgie

  „Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia“, aşa zice o vorba din bătrâni. Nu trebuie să fii filolog să înţelegi câte conotaţii are şi ce plajă largă de aplicare. E greu să găseşti soluţii la adevăratele probleme din unele domenii prioritare, dar să îţi expui păreri „avizate” fără să faci parte în adevăratul sens al cuvântului dintr-un sistem, e o modă se pare.

 • Hoţul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Hoţul

  Nimeni nu ştie că sunt aici. Blocul pare părăsit. Sau au aflat cu toţii şi acum mă pândesc? Mă uit la uşa vecinului din dreapta, apoi mă întorc la vecinul din stânga. Linişte. Deschid uşa.

Modifică Setările