
Un nou pasaj rutier va fi inaugurat în Bucureşti. Când vor putea circula şoferii
Bucureştenii vor putea circula, începând de sâmbătă, pe pasajul Nicolae Grigorescu din sudul Capitalei, care va fi inaugurat cu o întârziere de opt ani.
Bucureştenii vor putea circula, începând de sâmbătă, pe pasajul Nicolae Grigorescu din sudul Capitalei, care va fi inaugurat cu o întârziere de opt ani.
Nicolae Grigorescu a surprins în tuşe groase şi subţiri tot ce este mai de preţ pentru un popor: istoria, credinţa şi oamenii lui. A pictat bisericile, soldaţii şi ţăranii români. Munca lui i-a adus faima, dar numai pe podiumuri, în discursuri publice şi în editoriale de presă. Susţinerea financiară n-a venit şi-a fost forţat să părăsească ţara.
Biserica Bărăţia din Câmpulung Muscel, ridicată în secolul al XIII-lea, găzduieşte cel mai vechi document epigrafic medieval din Ţara Românească şi a fost imortalizată de-a lungul anilor de trei dintre cei mai mari pictori români.
Viaţa intimă a pictorului Nicolae Grigorescu va rămâne un mister în lipsa unor documente sau mărturii credibile care să ateste informaţii legate de prima tinereţe şi de anii petrecuţi în Franţa, la studii.
Memorialul Nicolae Grigorescu, a fost inaugurat, miercuri, 15 mai, la Potlogi, în satul Pitaru, în prezenţa mai multor reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi parlametnari.
Viaţa lui Nicolae Grigorescu (1838-1907), unul dintre cei mai apreciaţi artişti plastici români, este plină de incertitudini în lipsa unor documente care să certifice informaţiile cu privire la studiile sale, de exemplu, sau cu privire la aspecte legate de viaţa de familie.
Miercuri, 27 martie, de la ora 19.00, la sediul MARe/Muzeul de Artă Recentă, din bulevardul Primăverii 15, va avea loc deschiderea expoziţiei temporare „Fete de vis: Idealul feminin de la Nicolae Grigorescu la Ion Grigorescu / Fair Maidens: The Feminine Ideal from Nicolae Grigorescu to Ion Grigorescu“, curatori: Ioana Şerban şi Erwin Kessler. La vernisaj va fi lansat catalogul bilingv al expoziţiei, produs cu Editura Vellant.
Nicolae Grigorescu (1838-1907) este unul dintre puţinii artişti plastici ai României care au murit bogaţi, operele sale fiind cumpărate imediat ce erau expuse la vernisajele pe care le organiza anual la Ateneul Român din Bucureşti.
Lucrările marilor pictori români se vând în prezent cu sume impresionante, însă în timpul vieţii lor puţini dintre ei s-au putut bucura de faimă, iar unii dintre artişti au trăit dezamăgiri profunde.
Nicolae Grigorescu a fost, în 2018, cel mai bine vândut artist la licitaţiile din România, cu 20 de lucrări adjudecate contra unei sume totale de 1.086.600 de euro. Între primii zece s-au clasat Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian şi Theodor Pallady, conform indexului publicat pe tudor-art.com.
Tabloul "Ţărăncuţă cu basma albă", de Nicolae Grigorescu (1838-1907), a stabilit un record în piaţa de artă după ce a fost adjudecat contra sumei de 340.000 de euro, la Licitaţia de Toamnă - Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti, care a avut loc miercuri seară la casa Artmark.
Lucrarea „Autoportret”, de Nicolae Grigorescu (1838 - 1907), a fost adjudecată pentru suma de 18.000 de euro la "Licitaţia de Interior, inclusiv colecţia academicianului Zeno Popovici şi o selecţie din colecţia Prinţului Ghica", organizată marţi de Artmark.
Tabloul "Gălbenele şi ulcior", de Ştefan Luchian, a fost adjudecat contra sumei de 130.000 de euro în cadrul unei licitaţii organizate, marţi, de Artmark, în duplex Bucureşti-Iaşi.
"Cântecul ciobănaşului", o operă semnată de Nicolae Grigorescu, se va întoarce în ţară dintr-o colecţie privată din Franţa, repatrierea având loc prin intermediul Licitaţiei de Vară din data de 19 iunie, anunţă Artmark prin programul de Repatriere.
Unul dintre cei mai apreciaţi pictori români din a doua jumătate a secolului XIX, Nicolae Grant, a fost iniţiat în artele plastice de către marii pictori Theodor Aman şi Gheorghe Tattarescu. Admis cu brio la Şcoala de Belle-Arte din Paris, a ajuns să expună la doar 18 ani la Salonul artiştilor francezi, bucurându-se de numeroase aprecieri.
Lucrarea „Ţărăncuţă cu năframă albă”, de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecată contra unei sume mai mari de 42.000 de euro în licitaţia „Maeştri ai portretului” organizată de Artmark.
"Primăvară", de Nicolae Tonitza, şi "Ţărăncuţă cu năframă albă", de Nicolae Grigorescu, sunt vedetele Licitaţiei Maeştri ai Portretului care va fi organizată de Artmark pe 6 februarie, de la ora 19.30, la Palatul Cesianu-Racoviţă. Lucrările sunt estimate la 50.000 de euro, respectiv 45.000 de euro.
Nicolae Grigorescu a fost şi în 2017 cel mai bine vândut artist prezent pe piaţa de artă românească cu 28 de lucrări dintre care 18 adjudecate pentru 726.193 de euro, potrivit site-ului de specialitate tudor-art.com.
Trei capodopere din colecţii istorice şi multe alte lucrări importante pentru arta românească vor fi prezente în Licitaţia de Iarnă din data de 19 decembrie, organizată de Artmark.
Tablourile ”Prinţesa”, semnat de Nicolae Tonitza, şi ”Amiază în grădină”, de Sándor Ziffer, sunt estimate la un preţ situat între 60.000 şi 90.000 de euro la Licitaţia de Toamnă – ”Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti”, programată pe 2 noiembrie de Artmark.
Pornind de la proverbiala replică „Ia urma banilor” (Follow the money) din filmul „Toţi oamenii preşedintelui”, puteţi stabili unul dintre cele mai interesante trasee turistice pentru o excursie de câteva zile în România. În loc de hartă nu trebuie să faceţi altceva decât să urmăriţi figurile emblematice de pe bancnotele româneşti: Nicolae Grigorescu, I. L. Caragiale, Nicolae Iorga şi Aurel Vlaicu, Mihai Eminescu şi Lucian Blaga.
Pe 24 mai, lucrarea de Nicolae Grigorescu, „Nimfă dormind”, va fi scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii organizate de Casa de licitaţii Goldart.
Ultimele schiţe realizate de pictorul Nicolae Grigorescu, 202 lucrări în total, recent intrate în proprietatea Primăriei Câmpina, au fost evaluate la suma de 680 de mii de euro de către Doina Păuleanu, Directorul Muzeului de Artă din Constanţa, expert în opera artistului.
În perioada 26 aprilie - 5 mai, Metrorex va închide unele căi de acces în staţiile Republica, Titan şi Nicolae Grigorescu, pentru modernizarea instalaţiei de taxare. Metrorex va înlocui, eşalonat, porţile de acces la 41 din cele 54 de staţii.
Unul dintre cei mai apreciaţi pictori de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, George Demetrescu Mirea, a expus cu succes atât în ţară, cât şi în Franţa, la Paris şi a făcut o parte dintre studii la Luvru. G.D. Mirea a fost timp de 25 de ani directorul Şcolii de Belle-Arte de la Bucureşti.
În premieră naţională, la Palatul Culturii din Iaşi poate fi vizitată o expoziţie unică. Zeci de tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Ştefan Dimitrescu, Octav Băncilă sau Corneliu Baba pot fi admirate în perioada 23 februarie – 23 aprilie 2017.
Nicolae Grigorescu a fost cel mai bine vândut pictor în 2016, în România, cu şapte tablouri în valoare totală de 465.091 de euro, iar Adrian Ghenie a devenit noul star al celor mai importante case de licitaţii din străinătate, după ce a vândut unul dintre tablourile sale cu peste 7 milioane de euro.
Tabloul „Ţărăncuţe (De la fântână)“, de Nicolae Grigorescu, a stabilit un nou record în piaţa de artă din România, fiind adjudecat marţi seară, în licitaţia de la Artmark, pentru suma de 320.000 de euro. Lucrarea provenea din colecţia sculptorului Constantin Baraschi, fiind vândută de către un urmaş al acestuia, şi a fost achiziţionată de un colecţionar român, care deocamdată doreşte să rămână anonim.
Vedeta de necontestat este cea mai importantă pictură a lui Nicolae Grigorescu ieşită până astăzi din colecţiile private şi pusă în vânzare în piaţa de artă: Ţărăncuţe (De la fântână) (90.000 -160.000 euro).
102 schiţe, semnate de pictorul Nicolae Grigorescu, cel care şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în zona Valea Prahovei, pot fi văzute, începând de vineri, 18 noiembrie, într-o galerie de artă amenajată special de autorităţile locale de la Câmpina.