Stiri despre nicolae breban

  43 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Radu Boroianu despre România de ieri şi  de azi, în romanul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Radu Boroianu despre România de ieri şi  de azi, în romanul "Despovărarea", lansat la BCU

  Luni, de la  ora 17.30, în aula BCU, va fi lansat romanul "Despovărarea" de Radu Boroianu, publicat de Editura Tracus Arte, un roman autobiografic subintitulat "Simţuri şi  instincte". Cartea nu ocoleşte politica, diplomaţia şi cultura fiind o frescă a României de odinioară şi de astăzi.  Evenimentul va fi prezentat de scriitorul Nicolae Breban, de directorul Muzeului Literaturii Ioan Cristescu şi de criticul de artă Pavel Şuşară.

 • Anul Cărţii. Gala Premiilor Contemporanul 2019
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Anul Cărţii. Gala Premiilor Contemporanul 2019

  Asociaţia Contemporanul, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a organizat Gala Premiilor Contemporanul · 2019. Evenimentul a avut loc marţi, 29 octombrie ora 16.00, la Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu – una dintre cele mai frumoase şi încărcate de istorie edificii ale capitalei.

 • Marile teme
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marile teme

  O cultură mare este o cultură a temelor mari! O cultură mică este o cultură a „motivelor” mici, locale, regionale, a descrierilor pitoreşti, a folclorului, a „specificului”. Teme precum Dumnezeu, moartea, viaţa, întrebările fundamentale ale omului – ce pot să ştiu, ce trebuie să fac, ce-mi este îngăduit să sper, de unde venim, încotro ne îndreptăm – sunt întrebări „înghiţite” în sec, neadresate, prin tradiţie, într-o astfel de cultură.

 • Nichita Stănescu: Prietenul tuturor, pe care puţini l-au cunoscut cu adevărat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nichita Stănescu: Prietenul tuturor, pe care puţini l-au cunoscut cu adevărat

  Nichita Stănescu a deschis uşile casei pentru o mulţime de poeţi şi-aproape toţi au încercat în tinereţe să scrie versuri în stilul lui, până şi-au găsit o voce. Deşi era voios şi îşi dorea să fie înconjurat de oameni, să le citească poemele recente şi să le povestească despre copacul Gică din faţa balconului, Nichita avea şi momente de melancolie, la care nu asista oricine.

 • „Din culisele cinematografiei“. Scriitorul Nicolae Breban s-a transformat în regizor pentru ecranizarea propriului roman
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Din culisele cinematografiei“. Scriitorul Nicolae Breban s-a transformat în regizor pentru ecranizarea propriului roman

  După ce a îndeplinit şi rolul de regizor secund la filmul „Răutăciosul adolescent“, realizat de Gheorghe Vitanidis după scenariul său, Nicolae Breban şi-a ecranizat singur romanul „Animale bolnave“. „Printre colinele verzi“, filmul rezultat, cu Dan Nuţu, Mircea Albulescu şi Ion Dichiseanu în rolurile principale, a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes.

 • Cam mult, cam prea în supradoză
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cam mult, cam prea în supradoză

  După consistenta tetralogie Sensul vieţii, publicată între anii 2003 şi 2007, iată, Nicolae Breban simte nevoia de a se mai întoarce o dată, de a mai arunca o privire, de data aceasta mult mai concentrată (doar 494 de pagini), asupra propriei existenţe.

 • Ca la Radio Erevan, Eugen Simion nu a fost exclus, ci suspendat
din Uniune pentru neplata cotizaţiei, iar Manolescu dezminte excluderea lui
Breban
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ca la Radio Erevan, Eugen Simion nu a fost exclus, ci suspendat din Uniune pentru neplata cotizaţiei, iar Manolescu dezminte excluderea lui Breban

  Ştirea dată recent de Mediafax, cum că doi academicieni, Eugen Simion şi Nicolae Breban, au fost excluşi din Uniunea Scriitorilor, se dovedeşte de Radio Erevan: Simion recunoaşte că nu e exclus, ci suspendat pentru neplata cotizaţiei, iar Nicolae Manolescu dezminte categoric vreo excludere a lui Breban. Mai mult, îi reaminteşte academicianului octogenar că s-au văzut acum o lună, la Academia Română.

 • Nicolae Breban: „Eu spun ce cred, într-o ţară în care toţi tac ca oile”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nicolae Breban: „Eu spun ce cred, într-o ţară în care toţi tac ca oile”

  Se împlinesc, în 2015, 60 de ani de la apariţia romanului „Moromeţii” de Marin Preda. O dezbatere organizată cu acest prilej i-a reunit ieri la ora prânzului, la sediul Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, pe Eugen Simion, Nicolae Breban şi Mircea Martin, Silviu Angelescu şi Lucian Chişu, care au venit să discute despre Ilie Moromete, despre ţăranul român şi despre Marin Preda, în ciuda căldurii toride.

 • Ambasadorul Poloniei reacţionează la
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ambasadorul Poloniei reacţionează la "scandalul Breban": "Reprezentanţii ICR să nu-mi pună ţara într-o lumină nefavorabilă şi falsă"

  Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygieł, a reacţionat într-o scrisoare deschisă către preşedintele ICR, Radu Boroianu, precizând că a fost neplăcut surprins de declaraţia lui Nicolae Breban referitoare la Horia-Roman Patapievici, cerând ca pe viitor reprezentanţii ICR să nu îi mai pună ţara într-o lumină falsă.

 • Ionel-Valentin
Vlad, preşedintele Academiei: „Regret că omul de cultură Gabriel Liiceanu plasează Academia Română
într-o dezbatere care ne poate aduce prejudicii”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei: „Regret că omul de cultură Gabriel Liiceanu plasează Academia Română într-o dezbatere care ne poate aduce prejudicii”

  Într-o scrisoarea publicată pe site-ul Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, i-a răspuns lui Gabriel Liiceanu că nu există dovezi care să-i susţină afirmaţia cu privire la ameninţările pe care scriitorul Nicolae Breban le-ar fi făcut într-o şedinţă a instituţiei pe care o conduce.

 • Şi intelectualii se împuşcă, nu-i aşa?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Şi intelectualii se împuşcă, nu-i aşa?

  Îmi pare rău că am avut dreptate. Scriam acum câteva săptămâni că noul preşedinte al ICR are o dilemă: ori ia în serios discursul “inaugural” al lui Nicolae Breban şi face din el o strategie, ori se disociază de jignirile aduse de acesta unor respectabili intelectuali. S-a disociat, într-un târziu.

 • Nicolae Breban şi întreaga literatură română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nicolae Breban şi întreaga literatură română

  Un mai tânăr coleg de critică teatrală, prieten real şi virtual deopotrivă - e vorba despre Ionuţ Sociu - a publicat în urmă cu câteva săptămâni pe contul lui de Facebook- un fragment din zicerile scriitorului Nicolae Breban cu ocazia unei întâlniri din ianuarie 2015 cu elevii Colegiului Naţional „Negruzzi” din Iaşi.

 • Cuvintele “cu p” în cultura română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cuvintele “cu p” în cultura română

  Vă puteţi imagina că Preşedintele Institutului Goethe apare la o conferinţă de presă şi pronunţă cuvintele Schwanz şi Arsch? Vă puteţi închipui că Preşedintele British Council ar spune, în faţa presei, cuvîntul fuck? Credeţi că un academician francez care ocupă funcţia de preşedinte de onoare la o instituţie culturală ar spune în public despre un alt om de cultură francez că este “haimana ordinară”?

 • Maestrul visează la statuia sa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Maestrul visează la statuia sa

  Maestrul e în reverie. Maestrul nu poate fi deranjat! Maestrul se gândeşte la ce statuie i-ar plăcea să i se construiască. Să fie una simpla, doar un bust? Poate ceva mai complex, EL stând pe o bancă şi întrebându-se retoric: „de ce nu i-au făcut pigmeii statuia mai devreme?“ Sau poate imortalizat ecvestru, călarind până la epuizare gloria de mult apusă.

 • Ploaia idioţeniei. Lucian Boia şi românizarea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ploaia idioţeniei. Lucian Boia şi românizarea

  Cînd am scris prima dată despre carte, am scris de fapt despre un interviu al lui Lucian Boia. Acum, am citit volumul „cu creionul în mînă”, cum obişnuia să spună Thomas Mann.

 • Lanţul slăbiciunilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lanţul slăbiciunilor

  Dl. Călin Popescu-Tăriceanu, liderul unui partid fantomă, dar cu câţiva reprezentanţi în Parlament, oameni de strânsură, cu toţii evadaţi din vechiul PNL, a fost propulsat, prin matrapazlâcuri şi maşinaţii politice, de PSD şi aliaţii săi, cu ceva timp în urmă, în fotoliul de preşedinte al Senatului.

 • Servim cultura şi ţara!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Servim cultura şi ţara!

  În loc de o vizită la un taxidermist profesionist, care să îi asigure un bine meritat loc în panteonul mizeriei culturale locale, Nicolae Breban preferă să facă o conferinţă publică. Scopul: să împroaşte cu rahat în stânga şi în dreapta. Cu accent pe dreapta, că e bine ca revizionist să ai o coerenţă ideologică atunci când vrei să mânjeşti pe cineva. Şi totuşi, cine e acest Nicolae Breban?

 • Breban, despre Patapievici: „I s-a părut că e un fel de guru al culturii. A înjurat ca o haimana ordinară istoria acestui popor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Breban, despre Patapievici: „I s-a părut că e un fel de guru al culturii. A înjurat ca o haimana ordinară istoria acestui popor“

  Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că academicianul şi scriitorul Nicolae Breban (81 de ani) va fi preşedintele Consiliului consultativ al ICR, din care vor face parte maximum şapte persoane. În aceeaşi conferinţă, Breban a adus acuzaţii grave fostei direcţiuni a ICR, condusă de preşedintele Horia-Roman Patapievici, în perioada 2005-2012.

Modifică Setările