Stiri despre nichifor crainic

  10 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cine au fost ideologii Mişcării Legionare, antisemiţii care au predicat mistica ultranaţionalismului. Unii au ajuns în anii comunismului să toarne la Securitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine au fost ideologii Mişcării Legionare, antisemiţii care au predicat mistica ultranaţionalismului. Unii au ajuns în anii comunismului să toarne la Securitate

  Mişcarea legionară a fost susţinută, mai ales în anii '30, de o serie de intelectuali care s-au transformat în ideologi informali ai acestei organizaţii de extremă dreaptă în România interbelică. Printre aceştia s-au numărat filosofi, profesori universitari şi studenţi. Unii dintre ei au schimbat cu bucurie tabăra după 1945, transformându-se şi în ideologi marxişti.

 • Aproximaţiile păgubitoare ale domnului Andrei Pleşu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aproximaţiile păgubitoare ale domnului Andrei Pleşu

  Pornind de la un interviu al fizicianului Basarab Nicolescu (Cazul Vintilă Horia „Criminal de război?“ Adevărul, Bloguri, 20 ianuarie 2016) care încearcă să-l disculpe pe Vintilă Horia, domnul Andrei Pleşu emite din nou o serie de critici la adresa legii 217/2015 şi a Institutului „Elie Wiesel“.

 • Cînd scrisul devine inutil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cînd scrisul devine inutil

  Săptămîna trecută, am promis cititorilor că voi continua să public unele mărturii privind mişcarea legionară, culese, prin comunicare directă, de la unii dintre contemporanii şi, eventual, simpatizanţii ei. Era vorba de o simplă pagină de memorialistică, fără pretenţii analitice, monografice, judiciare.

 • Glasul Patriei, în continuarea lui Andrei Pleşu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Glasul Patriei, în continuarea lui Andrei Pleşu

  În ultimul articol, Andrei Pleşu abordează mai multe probleme sensibile decât se observă la o simplă şi modestă scrutare. Un june ochi neiniţiat încă în istoria comunismului românesc, precum şi a exilului, ar fi tentat să perceapă superficial fragmentul de memorialistică din articol. Sunt de acord cu Pleşu când spune că preocuparea pentru nuanţe e suspendată. Totuşi nu aş vrea să abandonez discuţia despre Crainic!

 • Completări la „Mărturii pentru cercetări viitoare I“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Completări la „Mărturii pentru cercetări viitoare I“

  Acest text nu este unul care să susţină vreuna dintre poziţiile pro sau contra „legii antilegionare“. Cine are minte şi interes pentru a înţelege, a avut de unde să se informeze. Acest text este doar o necesară completare la textul „Mărturii pentru cercetări viitoare (I)“, al domnului Andrei Pleşu, publicat tot aici, pe blogurile Adevărul.

 • Mărturii pentru cercetări viitoare (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mărturii pentru cercetări viitoare (I)

  În contextul dezbaterilor actuale privind aşa-zisa „lege anti-legionară”, mă simt aproape obligat să adaug arhivei existente cîteva mărturii personale, care ar putea fi utile, în viitor, pentru o solidă documentare a temei. Nu am pretenţia să livrez „documente” decisive.

 • Despre modele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre modele

  M-a tentat tema din acest an a colocviilor revistei Mozaicul – „Craiova – modele de legitimare şi valori europene”, aşa că am răspuns pozitiv invitaţiei de a avea o intervenţie. Am crezut că îmi va fi uşor să aleg dintre personalităţile culturale, ştiinţifice, politice, pe care Craiova le-a dat de-a lungul vremii, una care să se potrivească.