
10 lucruri despre durerile de cap explicate de neurolog
Sindrom cefalalgic, cefalee sau durere de cap. Indiferent de denumire, cu toţii am experimentat un astfel de episod, cel puţin o data în viaţă.
Sindrom cefalalgic, cefalee sau durere de cap. Indiferent de denumire, cu toţii am experimentat un astfel de episod, cel puţin o data în viaţă.
Una dintre cele mai mari temeri legate de administrarea vaccinului anti COVID-19 este cea privind reacţia pe care ar putea să o dea alergicilor. Un medic din Slatina a povestit propria sa experienţă.
De ce să nu ne fie frică de vaccin şi de ce să ne păzim atât cât putem de infectarea cu SARS-CoV-2 explică medici cu specializări diverse, care au văzut ce ravagii face acest virus în organism şi au înţeles că vaccinarea este singura şansă de a stăvili răspândirea.
Pacienţii care trec prin trauma diagnosticării cu COVID-19 au posibilitatea să solicite ajutor de specialitate unor voluntari inimoşi: un psihoterapeut, un neurolog şi un medic specializat în boli de nutriţie îi ajută să recunoască şi să gestioneze simptomele.
Stabilit în Germania de nouă ani, medicul neurolog George Crivac a scris o postare dură pe Facebook referitoare la drama de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde au murit 10 oameni sâmbătă seara, la problemele acute ale sistemului de sănătate şi la politicieni.
Prof.dr.Ovidiu Băjenaru nu mai este. La doar 63 de ani s-a stins, joi, 3 septembrie, după două săptămâni de suferinţă în care colegii lui de la Institutul „Matei Balş“ au făcut tot ce le stătea în putinţă ca să-l salveze. Profesorul avea boli asociate şi era infectat cu noul coronavirus. Neurologia românească a rămas fără unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai ei.
Stabilit în Germania din 2011, medicul neurolog George Crivac a scris o postare foarte dură pe Facebook legat de pandemia de COVID-19, de sistemul de sănătate şi de situaţia din ţara noastră după ce şi-a petrecut concediul în România.
Din ce în ce mai mulţi părinţi au tendinţa de a-şi învăţa copiii să scrie şi să citească de la vârste cât mai mici, încă din maternitate dacă s-ar putea. La vârste de 2-3 ani, copiii sunt asaltaţi cu exerciţii de memorare a literelor, cifrelor, sunt puşi să caligrafieze litere şi cifre. Unii părinţi au impresia că astfel copiii lor vor fi mai deştepţi şi mai bine pregătiţi, în timp ce pentru alţii nu este decât un exerciţiu de orgoliu personal.
Mirela Varga, o mamă dintr-un sat din Timiş, a acceptat că o poate pierde oricând pe Damaris, una dintre cele patru fiice ale ei, şi a învăţat să fie mulţumită de prezent. În România, trăiesc cel puţin 50 de copii şi adolescenţi cu Sindrom Rett, o boală deseori diagnosticată greşit. Am petrecut timp cu familia Varga ca să înţelegem prin ce trec părinţii unor copii cu afecţiuni rare.
Reputatul neurolog şi psihiatru Dumitru Constantin Dulcan (80 de ani), profesor universitar, s-a dedicat studierii domeniului conştiinţei, iar cărţile sale s-au vândut în sute de mii de exemplare. Dumitru Constantin Dulcan a acordat un amplu interviu pentru Weekend Adevărul în care vorbeşte despre interdependenţa dintre stres şi boli, despre puterea gândurilor pozitive şi de ce forţa iubirii e mai puternică decât cea a minţii.
Pentru o persoană cu scleroză multiplă, totul devine mai greu: mersul, gestul simplu de a apuca şi de a ridica un obiect: o ceaşcă de cafea sau un scaun. Dr. Ovidiu Tudor, medic specialist neurolog, vine la Adevărul Live să explice care sunt primele semne de boală, iar Simona Tănase, pacientă şi preşedinta Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple ne povesteşte experienţa personală.
Criză la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi. Singurul medic neurolog a plecat, secţia rămânând acum fără specialist. Consiliul Judeţean Călăraşi, instituţie în subordinea căreia se află unitatea medicală, a confirmat situaţia, menţionând că doctoriţa venită de la Bucureşti anunţase din timp intenţia sa de a părăsi spitalul.
Mulţi oameni devin anxioşi când se trezesc numai la gândul că trebuie să înfrunte o nouă zi. Neliniştea de dimineaţă este pusă de neurologul Lisa Feldman Barrett pe seama unor stări resimţite la nivelul corpului.
După ce studiile au arătat că există o diferenţă surprinzător de mică între schimbarea produsă în creier în urma unei experienţe şi un exerciţiu de imaginaţie al aceluiaşi eveniment, un neurolog străin a pus la punct o metodă prin care susţine că poate influenţa capacitatea atingerii obiectivelor schimbând modul de gândire.
Poliţia Prahova anchetează moartea suspectă a unui pacient de 71 de ani care a decedat la puţin timp după ce a fost scăpat de pe targă de brancardieri. Înainte de accident, bolnavul fusese operat pe creier.
Oricât de trist ar suna, cercetătorii susţin că odată ce corpul îmbătrâneşte, creierul intră şi el într-un proces de degradare. Vestea bună este că declinului cognitiv poate fi încetinit. Şi nu, nu implică jocuri complicate sau puzzle-uri.
9 din 10 români au auzit de boala Parkinson şi 8 din 10 au identificat tremorul ca simptom al afecţiunii. Dar numai o mică parte dintre ei au putut recunoaşte cu uşurintă alte simptome motorii şi non-motorii, potrivit unui studiu al Asociaţiei de Luptă Împotriva Bolii Parkinson. Aflăm care sunt manifestările care apar încă dinaintea tremorului şi demontăm ideile preconcepute despre maladie la Adevărul Live, cu medicul neurolog Adina Roceanu.
„E mult de lucru pe epilepsie pentru că ea a fost Cenuşăreasa neurologiei de prea multe ori“, mărturiseşte medicul neurolog Bogdan Florea din Cluj, coordonatorul Telepilepsy - Telemedicina în Epilepsie în România şi organizatorului celui mai mare cros din ţară dedicat acestei afecţiuni.
Trei tâlhari mascaţi au luat cu asalt locuinţa medicului neurolog Teodor Stoiculescu, sâmbătă dimineaţă, atacând-o pe soţia acestuia care se afla singură în casă, medicul fiind plecat în afara localităţii. Femeia, în vârstă de 68 de ani, a fost trezită din somn de indivizii cu cagule care au ameninţat-o să le dea toţi banii.
Fie că e vorba de dureri care apar din senin, fie că sunt declanşate de activitatea fizică, de anumite alimente sau chiar de sex, durerile de cap se numără printre motivele cele mai frecvente pentru care luăm pastile sau ne prezentăm la medic. Neurologul Bianca Niţu vine la Adevărul Live să ne explice cum se diagnostichează corect durerile de cap.
Diagnosticarea corectă şi la timp a eventualelor probleme neurologice este esenţială şi, uneori, este dificilă, simptomele fiind comune mai multor tulburări. Despre importanţa diagnosticului corect şi despre principalele mituri legate de bolile neurologice şi, în special, de epilepsie, aflăm de la medicul neurolog Ioana Mândruţă, la Adevărul Live.
Insomnia este tot mai frecventă în rândul persoanelor active. Stresul cotidian, obiceiurile proaste, dar şi anumite boli ne pot împiedica să dormim noaptea
După numeroase studii, un neurolog britanic a decoperit metoda prin care poate fi împiedicat declinul mental. La îndemâna oricui, acesta sporeşte serotonina şi dopamina.
Un neurolog american a explicat metodele prin care oamenii pot optimiza uşor perspectivele şi comportamente pentru a-şi creşte nivelul de fericire. Acesta este de părere că schimbarea atitudinii şi a obiceiurilor zilnice poate duce la îmbunătăţirea dispoziţiei.
Copilul de un an şi opt luni scos din puţ s-a trezit după detubare, a plâns, dar în continuare respiră greu şi are mască de oxigen, starea acestuia rămânând critică până când se vor rezolva problemele respiratorii.
Cortexul prefrontal este considerat partea cea mai evoluată a creierului uman, fiind răspunzător de nivelul de atenţie şi memorie. Pentru stimularea acestei zone, oamenii de ştiinţă recomandă câteva activităţi zilnice.
Timpul este una dintre cele mai preţioase resurse de care dispunem, dar şi una dintre cele mai frecvente probleme ale oamenilor, fiind considerat a fi cel mai important factor generator de stres. Învăţarea managementului timpului este cheia spre creşterea productivităţii şi atingerea succesului.
Un medic român plecat în Germania în urmă cu 5 ani a creat pe reţeaua de socializare Facebook un grup care a ajuns să numere 4600 de români, specialişti care, ca şi el, vor să profeseze în sistemul sanitar german, acolo unde li se oferă nu doar salarii stimulative, ci şi şansa de a face medicină de vârf în spitale aflate la jumătate de secol distanţă de ale noastre.
Vârsta de debut a bolii este după 65 de ani, dar, în prezent, se înregistrează cazuri care debutează sub vârsta de 50 de ani, a declarat prof.univ.dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, la cea de-a V-a conferinţă internaţională dedicată bolilor neurologice degenerative şi a tulburărilor comportamentului motor.
Apneea în somn este o boală gravă care provoacă oprirea respiraţiei timp de câteva secunde de câteva zeci de ori într-o noapte.