Stiri despre muzica clasica

  288 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cristian Măcelaru
dirijează Wynton Marsalis (şi mai mult decât atât)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cristian Măcelaru dirijează Wynton Marsalis (şi mai mult decât atât)

  Într-un interviu pe care mi l-a acordat pentru Radio România Muzical la începutul lunii august, celebrul  dirijor Lawrence Foster, unul dintre cei mai influenţi şi activi promotori ai muzicii lui Enescu peste hotare, mi-l descria pe Cristian Măcelaru drept “acel mare dirijor român al momentului; cel mai probabil, va avea statura lui Sergiu Celibidache”.

 • Festivalul Enescu: povestea celor 60 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Festivalul Enescu: povestea celor 60 de ani

  Mai sunt câteva săptămâni până la concertul de deschidere al Festivalului Enescu, ediţia 2019. Un festival cu o istorie de peste 60 de ani, al cărui poveste e la fel de interesantă precum un mare concert din programul său.

 • Extraordinarul Andris
Nelsons
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extraordinarul Andris Nelsons

  Are 40 ani; este, în acelaşi timp, directorul muzical a două dintre cele mai importante orchestre de dincolo şi de dincoace de Ocean – Orchestra Simfonică din Boston şi Orchestra Gewandhaus din Leipzig.

 • Vacanţa – timpul
pentru a căuta paradisul la ceas de seară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vacanţa – timpul pentru a căuta paradisul la ceas de seară

  A sosit vara, călduri mari: unii au deja concediu, alţii visează la el, alţii dau examene... Eu visez deja la vacanţa la mare şi la acel moment preferat al zilei, când soarele apune şi ziua se îngână cu noaptea, acea oră albastră când gândurile au o vibraţie specială şi este potrivit, de ce nu, să-ţi imaginezi cum ar arăta paradisul.

 • The Piano Book cu Lang Lang
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  The Piano Book cu Lang Lang

  O super-vedetă a muzicii clasice, pianistul chinez Lang Lang nu a mai cântat prea des în ultimii 2-3 ani, cum de altfel, nici nu a mai înregistrat niciun disc nou. Muzicianul a suferit o tendinită la mâna stângă şi a fost nevoit să ia o pauză de la pian.

 • Ediţia din acest an a Festivalului Enescu se va desfăşura simultan în cinci ţări
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ediţia din acest an a Festivalului Enescu se va desfăşura simultan în cinci ţări

  Adevarul.ro este pentru a treia oară partener editorial al Festivalului "George Enescu", după ce a realizat ziarul festivalului în 2013 şi 2015. Şapte oraşe şi cinci ţări – Germania, Belgia, Italia, Canada şi Moldova – vor găzdui în acest an reprezentaţii asociate Festivalului Internaţional „George Enescu”, onorând astfel extraordinara moştenire muzicală a marelui compozitor român.

 • De ascultat la final de an
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ascultat la final de an

  Muzici spectaculoase, repertorii celebre, dar şi mai puţin cunoscute, nume care atrag un public larg – sunt doar câteva propuneri pentru cei care preferă care în timpul liber să asculte, printre altele, şi o muzică de calitate.

 • Vivaldi (din nou) cu Cecilia Bartoli
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vivaldi (din nou) cu Cecilia Bartoli

  Mezzosoprana Cecilia Bartoli este una dintre cele mai spectaculoase şi iubite cântăreţe de operă ale timpurilor noastre, cu un succes care se reflectă şi în cantitatea impresionantă de discuri pe care publicul de pe întregul mapamond i le-a cumpărat.

 • 333 ani cu Johann Sebastian Bach
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  333 ani cu Johann Sebastian Bach

  Nu e o cifră rotundă, dar e o cifră ieşită din comun, unii ar spune chiar magică – pe 31 martie 2018 s-au împlinit 333 ani de la naşterea lui Johann Sebastian Bach, cel care rămâne cel mai mare sau, în orice caz, unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor.

 • Destination
Rachmaninov. Cu pianistul Daniil Trifonov
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Destination Rachmaninov. Cu pianistul Daniil Trifonov

  Are 27 ani şi un premiu Grammy obţinut în 2018 la categoria „Cea mai bună interpretare solo – muzică clasică“. Este privit drept succesor al marii tradiţii a şcolii ruse de pian, un talent ieşit din comun despre care pianişti importanţi ai timpurilor noastre nu au decât cuvinte de laudă.

 • Cea mai ieftină metodă de a trata insomnia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cea mai ieftină metodă de a trata insomnia

  Privarea de somn poate avea efecte devastatoare asupra sănătăţii. Medicaţia poate fi o soluţie rapidă de a induce odihna, dar are efecte secundare şi nu este indicată pe termen lung.

 • 137 de ani de la naşterea lui George Enescu. „Franţa era a doua lui casă, dar a rămas mereu un fiu credincios poporului român”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  137 de ani de la naşterea lui George Enescu. „Franţa era a doua lui casă, dar a rămas mereu un fiu credincios poporului român”

  Duminică s-au împlinit 137 de ani de la naşterea marelui compozitor George Enescu. 2018 este, de asemenea, şi anul în care se împlinesc 105 ani de când Enescu însuşi lansa prima iniţiativă de susţinere şi dezvoltare a muzicii clasice româneşti, înfiinţând Premiul Naţional de Compoziţie „George Enescu”. La 137 de ani, prezentăm un portret al compozitorului realizat din amintirile altor muzicieni de excepţie.