Stiri despre muzica clasica

  316 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Epoca de argint a tinerilor maeştri. Daniil
Trifonov şi Avi Avital
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Epoca de argint a tinerilor maeştri. Daniil Trifonov şi Avi Avital

  Două albume de început de an, Silver age şi Art of the mandolin: două albume foarte diferite, şi totuşi, cu numeroase puncte comune. Muzică rusă de început de secol XX, interpretată de Daniil Trifonov şi un parcurs de la baroc la contemporan în repertoriul scris exclusiv pentru mandolină, propus de Avi Avital.

 • Albume premiate la premiile ICMA (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Albume premiate la premiile ICMA (II)

  Printre nominalizările la premiile International Classical Music Awards (ICMA) 2021 se numără şi un album semnat de pianista Luiza Borac, cuprinzând integrala lucrărilor pentru pian semnate de Constantin Silvestri. La altă categorie, albumul Elgar semnat de violonista britanică Nicola Benedetti, alături de Orchestra Filarmonicii din Londra, condusă de Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Enescu.

 • Ziua
Beethoven – 250 la Radio România Muzical
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ziua Beethoven – 250 la Radio România Muzical

  17 decembrie 1770 este ziua când a fost botezat Ludwig van Beethoven. Este data când sărbătorim 250 ani de la naşterea celui cunoscut drept "Titanul de Bonn", unul dintre cei mai importanţi compozitori din întreaga istorie a muzicii, un creator vizionar cunoscut drept reprezentant al clasicismului vienez, care anticipă însă şi zorii romantismului în muzica cultă.

 • Albume nominalizate la premiile ICMA (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Albume nominalizate la premiile ICMA (I)

  International Classical Music Awards (ICMA) este una dintre distincţiile râvnite din industria discografică; un juriu independent alcătuit din reprezentanţi a 20 de instituţii mass-media din întreaga Europă selectează anual nominalizaţi, finalişti şi, în fine, câştigători pentru 16 categorii. Anul acesta, printre nominalizaţi, şi artişti români: astăzi, despre un disc semnat de pianistul Daniel Ciobanu.

 • Mesagerii speranţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mesagerii speranţei

  Hope@home, The Messenger şi Selige Stunde se intitulează trei albume lansate recent, care oferă o altă perspectivă asupra timpurilor dificile pe care le trăim.

 • Despre stele şi trei continente
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre stele şi trei continente

  În timpuri de pandemie, dar şi de vacanţă, avem mai mult timp să reflectăm la muzica sferelor – care nu este doar o vorbă în vânt, ci un concept filosofic din antichitate. Sau putem să ne gândim la globalizare – reflectată muzical într-un concert intitulat, emblematic, Trei continente, înregistrat în ianuarie 2020 de violoncelistul Jan Vogler şi Orchestra Radiodifuziunii WDR din Koln, condusă de dirijorul ei şef, Cristian Măcelaru.

 • „Decidenţii culturali au misiunea de a elabora strategii alternative, care să asculte de comandamentul calităţii”  Interviu cu pianistul Viniciu Moroianu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Decidenţii culturali au misiunea de a elabora strategii alternative, care să asculte de comandamentul calităţii”  Interviu cu pianistul Viniciu Moroianu

  La 10 ani a susţinut primul recital, iar la 14 a debutat ca pianist concertist. Este laureat al concursurilor Guilde francaise des artistes solistes şi George Enescu şi are peste 1000 de apariţii scenice. Astăzi, maestrul Viniciu Moroianu este şi unul dintre mentorii tinerei generaţii de pianişti români. Printre numeroasele înregistrări, a realizat, în premieră absolută în 2019, integrala lucrărilor pentru pian solo de Lipatti.

 • „Muzicienii au făcut totul pentru a rămâne în inimile oamenilor.“ Interviu cu violonistul
David Lefèvre
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Muzicienii au făcut totul pentru a rămâne în inimile oamenilor.“ Interviu cu violonistul David Lefèvre

  Pe concertmaistrul Filarmonicii din Monte-Carlo, violonistul David Lefèvre l-am putut vedea ca solist în câteva proiecte interesante şi în calitate de concertmaistru invitat al Filarmoncii din “George Enescu“ din Bucureşti. Câştigător al premiilor Yehudi Menuhin şi Georges Czifra, artistul îşi bucură publicul cu sunetul viorii Pietrus şi Antonius Dalla Costa din 1750.

 • „Oamenii
au multă nevoie de muzică clasică şi de experienţe spirituale.”  Interviu cu
pianistul Lucas Krupinski
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Oamenii au multă nevoie de muzică clasică şi de experienţe spirituale.”  Interviu cu pianistul Lucas Krupinski

  Pianist internaţional de origine poloneză, pe Lucas Krupinski am putut să-l vedem în 2018 pe scena Ateneului Român în concertul dedicat Centenarului Independenţei Poloniei din cadrul celei mai frumoase stagiuni a filarmonicii din ultimii ani, Stagiunea Centenar. Krupinski este câştigătorul mai multor concursuri internaţionale, printre care cel din San Marino (2016, triplu laureat), Cobcursul Chopin din Hanovra(2015) şi cel din Aachen (2016).

 • Uimitoarea Martha Argerich
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uimitoarea Martha Argerich

  Este născută în 5 iunie 1941 – în curând va împlini 79 ani; până să se închidă sălile de concert din cauza pandemiei, desfăşura o intensă şi neobosită viaţă artistică. Martha Argerich rămâne un fenomen al pianisticii contemporane, un adevăr relevat şi de ultimul disc pe care apare numele ei, lansat pe 8 mai 2020. Alături de ea pe acest album: Orchestra de Cameră din Mito, condusă de Seiji Ozawa.

 • Despre fascinaţie cu pianistul Grigory Sokolov
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre fascinaţie cu pianistul Grigory Sokolov

  Unii îl consideră cel mai mare pianist în viaţă; alţii, drept unul dintre cei mai buni pianişti actuali. În orice caz, oricare apariţie a lui Grigory Sokolov este un eveniment în sine.

 • „Cred în muncă şi studiu, dar mai ales în inspiraţie.“ Interviu cu basul Sorin Coliban
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Cred în muncă şi studiu, dar mai ales în inspiraţie.“ Interviu cu basul Sorin Coliban

  O voce generoasă, cu o carieră remarcabilă, basul Sorin Coliban este solist al operei de Stat din Viena şi colaborează cu prestigioase teatre din întreaga lume, printre care Royal Opera House Covent Garden din Londra, Opera Bastille şi Opera Garnier din Paris, Théâtre du Châtelet, Monte Carlo Opera, Staatsoper München, Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf, sau Volksoper Viena.

 • Belle époque cu
violonistul Daniel Hope
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Belle époque cu violonistul Daniel Hope

  Dintr-o altă viaţă, dintr-o altă lume: cred că aşa vedeau oamenii din timpul gripei spaniole perioda belle époque. Şi poate tot astfel ne gândim şi noi la zilele unui februarie 2020 când viaţa era normală şi un violonist britanic lansa un disc intitulat chiar aşa: Belle époque.

 • Despre călătorii într-o vreme în care nu putem
călători
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre călătorii într-o vreme în care nu putem călători

  Wanderer – Călătorul, ratacitorul, se intitulează cel mai nou disc semnat de pianistul sud-coreean Seong Jin Cho, una dintre senzaţiile pianisticii mondiale din ultimii ani. Un titlu ce se lansează la celebra casă Deutsche Grammophon pe 3 aprilie şi poate fi ascultat în premieră românească, luni, 6 aprilie, de la ora 19.00, la Radio România Muzical.

 • Beethoven (şi) în vremuri de
restrişte (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Beethoven (şi) în vremuri de restrişte (II)

  Printre titlurile pregătite de casa germană Deutsche Grammophon pentru aniversarea lui Ludwig van Beethoven de anul acesta, apărut pe 28 februarie, un album semnat de pianistul Maurizio Pollini, incluzând ultimele trei sonate pentru pian semnate de Titanul de la Bonn.

 • Beethoven (şi) în vremuri de
restrişte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Beethoven (şi) în vremuri de restrişte

  Anul 2020 – anul Beethoven, la 250 ani de la naşterea unuia dintre cei mai mari compozitori pe care i-a avut vreodată omenirea. Din păcate, anul 2020 va rămâne ca anul pandemiei globale Covid 19. Însă aceasta nu înseamnă că Beethoven nu are o importanţă cu atât mai mare în aceste timpuri grele.

 • Beethoven 250
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Beethoven 250

  Sigur, este o coincidenţă faptul că Ludwig van Beethoven şi Georg Wilhelm Friedrich Hegel sunt născuţi în acelaşi an, cu două secole si jumătate în urmă; unul la Bonn, celălalt la Stuttgart.

 • Despre Excelenţa fără vârstă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre Excelenţa fără vârstă

  La 53 ani, o cântăreaţă de operă este cel mai probabil să fie la zenitul unei cariere; la 18 ani, un violonist e cel mai probabil doar elev sau student şi pregăteşte concursuri care să-l propulseze în  lumea mare de concert. Altfel stau lucrurile pentru mezzosoprana Cecilia Bartoli şi violonistul Daniel Lozakovich – două excepţii care demonstrează că Excelenţa nu are vârstă.

 • Plaisir d’amour cu
Angela Gheorghiu şi Alexandra Dariescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Plaisir d’amour cu Angela Gheorghiu şi Alexandra Dariescu

  O apariţie discografică ce suscită imediat interesul: albumul “Plaisir d’amour” apărut pe 15 noiembrie 2019 la casa britanică Decca, una dintre cele mai importante din lume. Pe copertă: numele a două românce – celebra soprană Angela Gheorghiu şi pianista de 34 ani, Alexandra Dariescu, cu o frumoasă carieră internaţională.

 • Maeştrii şi lumea lor
colorată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Maeştrii şi lumea lor colorată

  Pe 18 octombrie a împlinit 75 ani: este unul dintre marii pianişti ai timpului nostru, pe care l-am putut admira şi la festivalul Enescu de anul acesta. De ziua sa, Nelson Freire şi-a făcut cadou un nou album, lansat la casa Decca: Piano encores, o colecţie de 30 piese pe care le-a interpretat ca bis de-a lungul îndelungatei sale cariere.

 • O aniversare Clara Schumann
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O aniversare Clara Schumann

  Pe 13 septembrie s-au împlinit 200 ani de la naşterea pianistei şi compozitoarei Clara Schumann, una dintre marile personalităţi ale secolului al XIX-lea din domeniul muzicii culte, cu o poveste de viaţă cel puţin la fel de palpitantă precum cariera pe care a avut-o.

 • O călătorie în lumea lui Rahmaninov cu pianistul Daniil Trifonov
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O călătorie în lumea lui Rahmaninov cu pianistul Daniil Trifonov

  Un pianist care astăzi are 28 ani şi un renume de invidiat, la nivel global. La ediţia 2017 a festivalului Enescu l-am putut admira şi noi pe scena Sălii Palatului. Este Daniil Trifonov, pianistul care vine din marea tradiţie pianistică rusă, considerat de mulţi un talent ieşit din comun, unul dintre cei mai  importanţi pianişti ai zilelor noastre.

 • Cristian Măcelaru
dirijează Wynton Marsalis (şi mai mult decât atât)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cristian Măcelaru dirijează Wynton Marsalis (şi mai mult decât atât)

  Într-un interviu pe care mi l-a acordat pentru Radio România Muzical la începutul lunii august, celebrul  dirijor Lawrence Foster, unul dintre cei mai influenţi şi activi promotori ai muzicii lui Enescu peste hotare, mi-l descria pe Cristian Măcelaru drept “acel mare dirijor român al momentului; cel mai probabil, va avea statura lui Sergiu Celibidache”.

 • Festivalul Enescu: povestea celor 60 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Festivalul Enescu: povestea celor 60 de ani

  Mai sunt câteva săptămâni până la concertul de deschidere al Festivalului Enescu, ediţia 2019. Un festival cu o istorie de peste 60 de ani, al cărui poveste e la fel de interesantă precum un mare concert din programul său.

Modifică Setările