Stiri despre muzica clasica

  331 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • „Sunt un aventurier care încearcă să combine lucruri incompatibile şi astfel atinge succesul“. Interviu cu violoncelistul Denis Shapovalov
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Sunt un aventurier care încearcă să combine lucruri incompatibile şi astfel atinge succesul“. Interviu cu violoncelistul Denis Shapovalov

  Un spirit tănăr, un virtuoz a cărui carieră l-a purtat pe mari scene, precum Concertgebouw, Royal Festival Hall şi Barbican Center din Londra, sau Auditorio Nacional de Musica şi Palacio de Congresos din Madrid, violoncelistul Denis Shapovalov a fost considerat de Mstislav Rostropovici un „talent strălucitor de care poate fi mândru în faţa întregii lumi”. Artistul a fost invitat la Bucureşti în finalul stagiunii simfonice a Filarmonicii.

 • Opera din Festival
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Opera din Festival

  Sunt numeroase opere prezentate în concert în Festival, dintre care „Die Tote Stadt“ are premiera pe 10 septembrie la Sala Palatului, cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ şi solişti invitaţi, sub direcţia muzicală a lui Frédéric Chaslin.

 • Revederi
emoţionante la Enescu 2021
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Revederi emoţionante la Enescu 2021

  În această ediţie de Festival, ne reîntâlnim cu invitaţi care ne-au fermecat şi în ediţiile anterioare, printre care pianista Maria João Pires şi Orchestra de cameră Academy of St Martin in the Fields, care nu sunt la prima vizită la Bucureşti.

 • Operele lui Enescu, în festival. Marele compozitor o asemăna pe Maruca
Cantacuzino cu zeiţa Isis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Operele lui Enescu, în festival. Marele compozitor o asemăna pe Maruca Cantacuzino cu zeiţa Isis

  La împlinirea a 140 de ani de la naşterea genialului compozitor, cea de-a 25-a ediţie a Festivalului care-i poartă numele se întrece în a prezenta în concert lucrări enesciene. De la poemul „Isis“, rar cântat, la opera inedită „Strigoii“, trecând prin arpegiile înzestratei Teodora Enache-Brody, „avem 37 de lucrări enesciene în program“.

 • Muzica lui Enescu pe străzi, în staţii de benzină, în magazine şi în online, de ziua compozitorului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Muzica lui Enescu pe străzi, în staţii de benzină, în magazine şi în online, de ziua compozitorului

  Una dintre cele mai emoţionante lucrări ale lui George Enescu, Balada, se va auzi simultan joi, 19 august, începând cu ora 12.15 în mai multe locaţii din Bucureşti şi diverse oraşe din ţară, precum şi pe mai multe canale media, în proiectul „Sunetul Iubirii”, iniţiat de Festivalul Enescu pentru a marca 140 de ani de la naşterea marelui compozitor.

 • S-au pus în vânzare biletele pentru concertele Concursului „Enescu”. Numărul de locuri este limitat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  S-au pus în vânzare biletele pentru concertele Concursului „Enescu”. Numărul de locuri este limitat

  Accesul publicului se face doar cu respectarea unor reguli: biletele sunt nominale; prezentare document de identitate; certificat de vaccinare sau test PCR negativ sau dovadă prezenţă anticorpi. 50 de elevi şi studenţi la muzică vor avea acces gratuit la Ateneu, pentru a urmări recitalurile din Semifinale, pe bază de înscriere pe site-ul www.festivalenescu.ro.

 • Epoca de argint a tinerilor maeştri. Daniil
Trifonov şi Avi Avital
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Epoca de argint a tinerilor maeştri. Daniil Trifonov şi Avi Avital

  Două albume de început de an, Silver age şi Art of the mandolin: două albume foarte diferite, şi totuşi, cu numeroase puncte comune. Muzică rusă de început de secol XX, interpretată de Daniil Trifonov şi un parcurs de la baroc la contemporan în repertoriul scris exclusiv pentru mandolină, propus de Avi Avital.

 • Albume premiate la premiile ICMA (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Albume premiate la premiile ICMA (II)

  Printre nominalizările la premiile International Classical Music Awards (ICMA) 2021 se numără şi un album semnat de pianista Luiza Borac, cuprinzând integrala lucrărilor pentru pian semnate de Constantin Silvestri. La altă categorie, albumul Elgar semnat de violonista britanică Nicola Benedetti, alături de Orchestra Filarmonicii din Londra, condusă de Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Enescu.

 • Ziua
Beethoven – 250 la Radio România Muzical
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ziua Beethoven – 250 la Radio România Muzical

  17 decembrie 1770 este ziua când a fost botezat Ludwig van Beethoven. Este data când sărbătorim 250 ani de la naşterea celui cunoscut drept "Titanul de Bonn", unul dintre cei mai importanţi compozitori din întreaga istorie a muzicii, un creator vizionar cunoscut drept reprezentant al clasicismului vienez, care anticipă însă şi zorii romantismului în muzica cultă.

 • Albume nominalizate la premiile ICMA (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Albume nominalizate la premiile ICMA (I)

  International Classical Music Awards (ICMA) este una dintre distincţiile râvnite din industria discografică; un juriu independent alcătuit din reprezentanţi a 20 de instituţii mass-media din întreaga Europă selectează anual nominalizaţi, finalişti şi, în fine, câştigători pentru 16 categorii. Anul acesta, printre nominalizaţi, şi artişti români: astăzi, despre un disc semnat de pianistul Daniel Ciobanu.

 • Mesagerii speranţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mesagerii speranţei

  Hope@home, The Messenger şi Selige Stunde se intitulează trei albume lansate recent, care oferă o altă perspectivă asupra timpurilor dificile pe care le trăim.

 • Despre stele şi trei continente
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre stele şi trei continente

  În timpuri de pandemie, dar şi de vacanţă, avem mai mult timp să reflectăm la muzica sferelor – care nu este doar o vorbă în vânt, ci un concept filosofic din antichitate. Sau putem să ne gândim la globalizare – reflectată muzical într-un concert intitulat, emblematic, Trei continente, înregistrat în ianuarie 2020 de violoncelistul Jan Vogler şi Orchestra Radiodifuziunii WDR din Koln, condusă de dirijorul ei şef, Cristian Măcelaru.

 • „Decidenţii culturali au misiunea de a elabora strategii alternative, care să asculte de comandamentul calităţii”  Interviu cu pianistul Viniciu Moroianu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Decidenţii culturali au misiunea de a elabora strategii alternative, care să asculte de comandamentul calităţii”  Interviu cu pianistul Viniciu Moroianu

  La 10 ani a susţinut primul recital, iar la 14 a debutat ca pianist concertist. Este laureat al concursurilor Guilde francaise des artistes solistes şi George Enescu şi are peste 1000 de apariţii scenice. Astăzi, maestrul Viniciu Moroianu este şi unul dintre mentorii tinerei generaţii de pianişti români. Printre numeroasele înregistrări, a realizat, în premieră absolută în 2019, integrala lucrărilor pentru pian solo de Lipatti.

 • „Muzicienii au făcut totul pentru a rămâne în inimile oamenilor.“ Interviu cu violonistul
David Lefèvre
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Muzicienii au făcut totul pentru a rămâne în inimile oamenilor.“ Interviu cu violonistul David Lefèvre

  Pe concertmaistrul Filarmonicii din Monte-Carlo, violonistul David Lefèvre l-am putut vedea ca solist în câteva proiecte interesante şi în calitate de concertmaistru invitat al Filarmoncii din “George Enescu“ din Bucureşti. Câştigător al premiilor Yehudi Menuhin şi Georges Czifra, artistul îşi bucură publicul cu sunetul viorii Pietrus şi Antonius Dalla Costa din 1750.

 • „Oamenii
au multă nevoie de muzică clasică şi de experienţe spirituale.”  Interviu cu
pianistul Lucas Krupinski
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Oamenii au multă nevoie de muzică clasică şi de experienţe spirituale.”  Interviu cu pianistul Lucas Krupinski

  Pianist internaţional de origine poloneză, pe Lucas Krupinski am putut să-l vedem în 2018 pe scena Ateneului Român în concertul dedicat Centenarului Independenţei Poloniei din cadrul celei mai frumoase stagiuni a filarmonicii din ultimii ani, Stagiunea Centenar. Krupinski este câştigătorul mai multor concursuri internaţionale, printre care cel din San Marino (2016, triplu laureat), Cobcursul Chopin din Hanovra(2015) şi cel din Aachen (2016).

 • Uimitoarea Martha Argerich
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uimitoarea Martha Argerich

  Este născută în 5 iunie 1941 – în curând va împlini 79 ani; până să se închidă sălile de concert din cauza pandemiei, desfăşura o intensă şi neobosită viaţă artistică. Martha Argerich rămâne un fenomen al pianisticii contemporane, un adevăr relevat şi de ultimul disc pe care apare numele ei, lansat pe 8 mai 2020. Alături de ea pe acest album: Orchestra de Cameră din Mito, condusă de Seiji Ozawa.

 • Despre fascinaţie cu pianistul Grigory Sokolov
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre fascinaţie cu pianistul Grigory Sokolov

  Unii îl consideră cel mai mare pianist în viaţă; alţii, drept unul dintre cei mai buni pianişti actuali. În orice caz, oricare apariţie a lui Grigory Sokolov este un eveniment în sine.

Modifică Setările