Stiri despre monica lovinescu

  31 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Povestea evreului care a ajutat-o pe Monica Lovinescu să fugă din ţară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea evreului care a ajutat-o pe Monica Lovinescu să fugă din ţară

  George Silviu a fost omul care a încercat să facă dreptate cu vorba bună şi aşa i-a convins pe comunişti să-i dea voie Monicăi Lovinescu să iasă din ţară. Avocat, ziarist, scriitor şi politician, el a fost persecutat din cauza „originii nesănătoase“ şi întemniţat. Şi-a trăit ultima parte a vieţii la Paris, alături de familie, însă nu a putut accepta niciodată trocul între cetăţenia română şi cea franceză.

 • „Dacă nu mi-e frică, sunt liberă...”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Dacă nu mi-e frică, sunt liberă...”

  Nu mi-au trebuit decât câteva ore ca să citesc extraordinara carte a Adrianei Georgescu „La început a fost sfârşitul. Dictatura roşie la Bucureşti”, cu foarte puţină vreme în urmă reeditată de editura bucureşteană „Humanitas”.

 • 11 ani de la
moartea Monicăi Lovinescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  11 ani de la moartea Monicăi Lovinescu

  În luna decembrie a anului 2003 se pregătea închiderea Biroului din Bucureşti al postului de radio „Europa Liberă”. Era, de fapt, vorba despre o decizie în urma căreia dispărea, practic, „Departamentul pentru România şi Republica Moldova” al legendarului post de radio, emisiunile de la Praga urmând să se adreseze, de atunci încolo, doar românilor de dincolo de Prut.

 • Ioana Pârvulescu, distinsă cu Premiul Profesioniştilor la Bruxelles. Povestirea e dedicată amintirii Monicăi Lovinescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ioana Pârvulescu, distinsă cu Premiul Profesioniştilor la Bruxelles. Povestirea e dedicată amintirii Monicăi Lovinescu

  Ioana Pârvulescu, deţinătoarea Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2013, a fost distinsă cu Premiul Profesioniştilor în cadrul concursului literar „O poveste europeană: Câştigătorii Premiul European pentru Literatură scriu despre Europa“ (EUPL Writing Contest “A European Story: EUPL Winners Write Europe”) pentru povestirea „O voce“.  Adevărul.ro publică, în exclusivitate, povestirea Ioanei Pârvulescu câştigătoare la Bruxelles.

 • „Din culisele cinematografiei“. Cum a intrat regizorul Dinu Cocea, fost locotenent-colonel în Ministerul de Interne, în dizgraţia regimului comunist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Din culisele cinematografiei“. Cum a intrat regizorul Dinu Cocea, fost locotenent-colonel în Ministerul de Interne, în dizgraţia regimului comunist

  Regizor de succes şi nepot al scriitorului N. D. Cocea, Dinu Cocea a devenit indezirabil în 1982, după ce soţia şi fiica sa, plecate ca turiste la Paris, au refuzat să mai revină în ţară. În cele din urmă i s-a permis să plece la rândul său în Franţa în 1985, după ce ameninţase că va intra în greva foamei şi va apela la diverse organisme internaţionale pentru rezolvarea situaţiei sale.

 • Povestea românului care l-a tradus în
spaniolă pe Caragiale şi care a fost bun prieten cu un laureat al
Premiului Goncourt
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea românului care l-a tradus în spaniolă pe Caragiale şi care a fost bun prieten cu un laureat al Premiului Goncourt

  O personalitate a exilului românesc, Aurel Răuţă a predat câteva decenii la prestigioasa Universitate din Salamanca, l-a tradus pe Caragiale în spaniolă şi a organizat în 1989 la Paris cel mai important eveniment din istoria exilului românesc. Aurel Răuţă a fost bun prieten cu scriitorul Vintilă Horia, laureat al Premiului Goncourt, pe care l-a invitat să conferenţieze la Universitatea din Salamanca.

 • INTERVIU Jan Cornelius, scriitor: „Am cărat mobilă, am descărcat sticle de Coca-Cola şi am dat lecţii de franceză în particular“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Jan Cornelius, scriitor: „Am cărat mobilă, am descărcat sticle de Coca-Cola şi am dat lecţii de franceză în particular“

  Jan Cornelius (67 de ani), scriitor de limbă germană şi traducător, originar din România, povesteşte despre mult-visata ieşire din ţară, în 1977, şi despre primii ani în Germania. Şi-a continuat studiile la Universitatea din Düsseldorf, timp în care a făcut diverse munci fizice; a fost profesor la liceu, iar, peste ani, a publicat volume de proză satirică şi cărţi pentru copii la edituri mari de acolo.

 • Constelaţiile totalitarismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Constelaţiile totalitarismului

  Teze şi antiteze la Washington, cea mai recentă carte apărută în România a profesorului Vladimir Tismăneanu (Editura Curtea veche, Bucureşti, 2017), beneficiază de o consistentă prefaţă semnată de Marius Stan. Discipol, colaborator (îmi vin acum în minte excelentele Dosar Stalin şi Dosar Lenin întocmite de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan) şi prieten al politologului de la Maryland.

 • În
mijlocul cuptorului fierbinte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În mijlocul cuptorului fierbinte

  Nu vom putea lăuda vreodată îndeajuns extraordinara muncă depusă de Gabriela Creţia, în calitate de competentă, eficientă şi, mai ales, sensibilă traducătoare, şi de Astrid Cambose, cea care cu o devoţiune şi o minuţie cu totul ieşite din comun a asigurat selecţia şi îngrijirea textelor, a scris prefaţa, a întocmit tabelul şi notele celor două tomuri de Scrisori către Monica de Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu.

 • In memoriam
Mihnea Berindei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  In memoriam Mihnea Berindei

  A încetat din viaţă la Veneţia unul dintre cei mai constanţi şi mai devotaţi luptători pentru drepturile omului- istoricul Mihnea Berindei. Cine a parcurs Jurnalul Monicăi Lovinescu şi-a putut lesne face o imagine despre imensa energie consumată de Mihnea Berindei pentru a face cunoscute în Occident suferinţele românilor în ultimii zece-cincisprezece ani de dictatură comunistă.

 • Scrisori către radio Europa Liberă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scrisori către radio Europa Liberă

  Promiteam săptămâna trecută să revin cu o altă carte importantă despre care s-a scris puţin sau deloc în presa românească. Iat-o: „Ultimul deceniu comunist. Scrisori către radio Europa Liberă“, vol.1 (1979-1985), vol. 2 (1986-1989), editori Mihnea Berindei şi Gabriel Andreescu, Polirom, 2010-2014.

 • Lanţul slăbiciunilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lanţul slăbiciunilor

  Dl. Călin Popescu-Tăriceanu, liderul unui partid fantomă, dar cu câţiva reprezentanţi în Parlament, oameni de strânsură, cu toţii evadaţi din vechiul PNL, a fost propulsat, prin matrapazlâcuri şi maşinaţii politice, de PSD şi aliaţii săi, cu ceva timp în urmă, în fotoliul de preşedinte al Senatului.

 • Istoriile lui Alex Ştefănescu: O oră în plus cu Monica Lovinescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istoriile lui Alex Ştefănescu: O oră în plus cu Monica Lovinescu

  Autobuzul, vechi şi inconfortabil, zdrăngănind din toate încheieturile, transporta elevi români înscrişi la un concurs de ortografie franceză organizat de Primăria din Paris. Pe autostrada Strasbourg–Paris i-a sărit o roată din spate şi, ca să nu plătească remorcarea lui până la un service,  şoferul a recurs la o metodă arhaică (folosită de ţăranii noştri când li se desprinde o roată de la căruţă):

 • Pornind de la o pagină de Monica Lovinescu (II): Delir funerar şi delir editorial
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pornind de la o pagină de Monica Lovinescu (II): Delir funerar şi delir editorial

  Decesul din luna aprilie al aproape nonagenarei Nina Cassian, al cărei nume e legat de teatru prin definitivarea textului de spectacol al neuitatului Hamlet de la Bulandra (1985; regia: Alexandru Tocilescu) a provocat un delir funerar similar celui înregistrat la moartea lui Nicu Ceauşescu ori a lui Sergiu Nicolaescu.

 • Pornind de la o pagină de Monica Lovinescu (1)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pornind de la o pagină de Monica Lovinescu (1)

  „O istorie a literaturii române pe unde scurte- 1960-1970”, volum postum al Monicăi Lovinescu, e o carte  despre care nu vom avea şansa de a şti vreodată dacă autoarea i-ar fi acceptat sau nu titlul propus de editura Humanitas şi de autoarea selecţiei textelor şi a prefeţei, Cristina Cioabă.

 • Memorie şi riscuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Memorie şi riscuri

  În zilele, serile şi nopţile atât de bogate în spectacole, conferinţe, lansări de carte ale celei de-a XXI a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, am găsit totuşi răgazul de a citi ceea ce editorii au găsit de cuviinţă să numească O istorie a literaturii române pe unde scurte.

 • Mărturii despre o agitaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mărturii despre o agitaţie

  La începutul anilor 2000, editura Humanitas şi directorul ei general, filosoful Gabriel Liiceanu, înregistrau o victorie. Izbuteau să o convingă pe Monica Lovinescu să le încredinţeze spre publicare Jurnalul.

 • „Obiectivul“ Monica Lovinescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Obiectivul“ Monica Lovinescu

  Era de aşteptat ca o carte de doar 200 de pagini, aşa cum e cea intitulată Monica Lovinescu în documentele Securităţii, scrisă de o tânără cercetătoare pe nume Iulia Vladimirov, apărută în 2012 în colecţia Istorie contemporană a Editurii Humanitas, să nu cuprindă tot ceea ce se presupune că ar exista în arhivele rămase de la fostele servicii secrete comuniste cu referire la subiectul („obiectivul”) în cauză.

 • Şase ani de la moartea Monicăi Lovinescu. Mama ei a murit în închisoare ca să-şi salveze fiica exilată în timpul comunismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Şase ani de la moartea Monicăi Lovinescu. Mama ei a murit în închisoare ca să-şi salveze fiica exilată în timpul comunismului

  Sâmbătă, 20 aprilie, se împlinesc şase de ani de la moartea Monicăi Lovinescu (1923-2008). Fiica criticului literar Eugen Lovinescu şi a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a fost  ziaristă, critic literar şi cunoscută realizatoare de radio. Căsătorită cu Virgil Ierunca, a plecat la Paris în septembrie 1947, iar în primele zile ale lui 1948 a cerut azil politic. Mama sa a murit în închisoare, fără să-şi mai revadă fiica vreodată.

 • „Est-etica” Monicăi Lovinescu în Basarabia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Est-etica” Monicăi Lovinescu în Basarabia

  Monica Lovinescu a intrat în casele basarabenilor la fel cum şi-a făcut loc în inimile conaţionalilor lor de peste Prut: memorabil şi revelator. Aş ilustra acest gând evocând „întâlnirea” mea personală – una indirectă – cu autoarea „Tezelor şi antitezelor la Paris”.

 • Dreptul de a nu minţi într-o lume potrivnică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dreptul de a nu minţi într-o lume potrivnică

  Cândva, într-un interviu, dacă nu mă înşel chiar în cel acordat regizorului Alexandru Solomon şi inserat în filmul acestuia Război pe calea undelor, Monica Lovinescu spunea că unicul instrument pe care l-a avut la dispoziţie în lupta ei de o viaţă împotriva comunismului a fost un microfon. Microfonul postului de radio Europa liberă.

 • 5 ani de la moartea Monicăi Lovinescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  5 ani de la moartea Monicăi Lovinescu

  În luna decembrie a anului 2003 se pregătea închiderea Biroului din Bucureşti al postului de radio Europa liberă. Era, de fapt, vorba despre o decizie în urma căreia dispărea, practic, Departamentul pentru România şi Republica Moldova al legendarului post de radio, emisiunile de la Praga urmând să se adreseze, de atunci încolo, doar românilor de dincolo de Prut.

 • Cinci ani de la moartea Monicăi Lovinescu. Mama ei a murit în închisoare ca să-şi salveze fiica exilată în timpul comunismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cinci ani de la moartea Monicăi Lovinescu. Mama ei a murit în închisoare ca să-şi salveze fiica exilată în timpul comunismului

  Sâmbătă, 20 aprilie, s-au împlinit cinci de ani de la moartea Monicăi Lovinescu (1923-2008). Fiica criticului literar Eugen Lovinescu şi a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a fost  ziaristă, critic literar şi cunoscută realizatoare de radio. Căsătorită cu Virgil Ierunca, a plecat la Paris în septembrie 1947, iar în primele zile ale lui 1948 a cerut azil politic. Mama sa a murit în închisoare, fără să-şi mai revadă fiica vreodată.

 • Acesta-i agentul de influență al Moscovei la noi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Acesta-i agentul de influență al Moscovei la noi

  Din ce în ce mai des mi se așază un intelectual pe umăr. Pesemne a scris repede cărți despre îngeri. A ținut post negru pentru niște păcate numai de el știute, după aceea s-a rugat mult-mult. Așa a ajuns să fie când vrea nevăzut.

 • Pentru un Muzeu al Dictaturii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pentru un Muzeu al Dictaturii

  Despre un Muzeu al Erei Comuniste scria Monica Lovinescu în noiembrie 1990, într-un articol reluat în volumul „Etica neuitării“ (antologie şi prefaţă de Vladimir Tismăneanu, Humanitas, 2008).

Modifică Setările