Stiri despre mircea cartarescu

  339 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cum a ajuns comunismul ficţiune după ’89
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a ajuns comunismul ficţiune după ’89

  La două decenii după Revoluţie, coşmarul totalitar supravieţuieşte, în diverse forme, în volumele a numeroşi scriitori români. Herta Müller, Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameştea-nu, Ioan Groşan, Dan Lungu, Petre Barbu, Vasile Ernu sau Radu Pavel Gheo sunt câţiva dintre prozatorii români în ale căror scrieri se reflectă, în maniere profund personalizate, comunismul.

 • Primii fiori ai textului scris
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Primii fiori ai textului scris

  Cei mai importanţi scriitori români, printre care Mircea Cărtărescu, Simona Popescu, Ioan Es. Pop şi Ioana Nicolaie, au dezvăluit, pentru „Adevărul literar şi artistic“, cum s-au apucat de literatură. Majoritatea nu s-au gândit că vor fi vreodată scriitori adevăraţi, dorindu-şi să devină cosmonauţi sau cântăreţe de operă, şi au „comis“, la începuturi, texte poliţiste şi de aventuri.

 • Primii fiori ai literaturii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Primii fiori ai literaturii

  Cei mai importanţi scriitori români, printre care Mircea Cărtărescu, Simona Popescu și Ioan Es. Pop, au dezvăluit, pentru „Adevărul“, cum s-au apucat de „înnegrit hârtia“. Majoritatea nu s-au gândit că vor fi vreodată scriitori adevăraţi şi au „comis“, la începuturi, texte poliţiste şi de aventuri.

 • Poetul pasionat de fotografie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poetul pasionat de fotografie

  Mircea Cărtărescu sau Mircea Nedelciu s-au lăsat fotografiaţi în ipostaze familiare de către prietenul şi colegul lor de generaţie, Florin Iaru. Vernisajul expoziţiei care include fotografii făcute de poet unor personalităţi culturale, dar și unor oameni obișnuiţi va avea loc mâine, 1 septembrie.

 • Visul unei vacanţe de vară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Visul unei vacanţe de vară

  Mai multe personalităţi ale vieţii noastre culturale au compus, pentru „Adevărul literar şi artistic“, portretul relaxării ideale care îmbină utilul cu plăcutul. Zona rurală bistriţeană, Lisabona, peisajele de vis din Toscana sau locul de baştină al Marelui Will sunt doar câteva destinaţii alese.

 • Bistriţa: Mircea Cărtărescu îşi prezintă două cărţi la Sinagogă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bistriţa: Mircea Cărtărescu îşi prezintă două cărţi la Sinagogă

  Scriitorul Mircea Cărtărescu îşi prezintă în această seară două dintre cărţile sale, „Frumoasele străine" şi „Nimic", la Sinagoga din Bistriţa. Manifestarea, programată între orele 18.00 şi 20.00, are loc în cadrul festivalului de poezie şi muzică de cameră „Poezia e la Bistriţa".

 • Revolta intelectualilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Revolta intelectualilor

  Mircea Cărtărescu, Victor Rebengiuc, Ana Blandiana se numără printre cei 250 de semnatari ai unei scrisori de protest  împotriva diminuării  drepturilor de autor. Iniţiatorul protestului este animatorul cultural Dan Mircea Cipariu, preşedintele Secţiei Poezie a filialei Bucureşti a Uniunii Scriitorilor din România (USR).

 • Păţaniile unui autor de succes
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Păţaniile unui autor de succes

  Al treilea volum de povestiri al lui Mircea Cărtărescu, „Frumoasele străine“, se vânduse deja, până la târgul de carte din iunie, în peste 10.000 de exemplare. Situaţiile banale povestite în carte degenerează sau sunt surprinse în latura lor comică, registrul cărtărescian alternând cu dexteritate farsa cu satira şi grotescul cu absurdul.

 • Ce cărţi au căutat oamenii condeiului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce cărţi au căutat oamenii condeiului

  În afară de proză şi de poezie, oamenii de cultură au căutat la Bookfest volume de fotografie, biologie sau economie. Proza semnată de Herta Müller, Radu Aldulescu sau Marin Mălaicu-Hondrari şi poezia lui Mircea Cărtărescu, cărţile despre fotografie sau studiile ştiinţifice din diverse domenii au stârnit interesul la Bookfest.

 • „Sfârşitul Ceauşeştilor“, cea mai vândută carte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Sfârşitul Ceauşeştilor“, cea mai vândută carte

  La standul Editurii Adevărul, volumul lui Grigore Cartianu s-a vândut în 2.500 de exemplare, fiind bestsellerul Târgului de carte Bookfest, încheiat ieri la Romexpo. Printre cei mai vânduţi autori ai Târgului de carte se numără Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Ion Cristoiu, Petru Popescu, Oreste Teodorescu, Gabriela Adameşteanu.

 • Scriitorul-magnet: Mircea Cărtărescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorul-magnet: Mircea Cărtărescu

  Autorul a fost ieri foarte solicitat: a prezentat cărţile proprii şi pe cele semnate de Andrei Oişteanu, Herta Müller şi Allen Ginsberg. Din cauza crizei şi a zăpuşelii, ieri au fost mai puţini bucureşteni decât în ediţiile trecute, în cea de-a patra zi a Târgului de Carte. Evenimentul de la Romexpo se încheie astăzi.

 • Cărtărescu. The End
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărtărescu. The End

  Volumul „Nimic“ marchează sfârşitul aventurii liric-existenţiale sintetizate în „Totul“ (1985), cea mai bună carte de poezie a lui Mircea Cărtărescu, şi cuprinde ultimele versuri ale poetului. Aceste „postume“ din timpul vieţii pun ultimele accente şi dau forma finală celei mai mari poezii din literatura postbelică românească.

 • Cărtărescu, înapoi la poezie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărtărescu, înapoi la poezie

  Scriitorul a publicat recent un volum de poeme scrise în urmă cu 20 de ani. Subsolul clubului Control s-a dovedit, miercuri seară, neîncăpător pentru mulţimea de tineri, şi nu numai, veniţi să-l asculte pe Mircea Cărtărescu.

 • Frumoasele străine ale lui Mircea Cărtărescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Frumoasele străine ale lui Mircea Cărtărescu

   Autorul „Orbitorului“ revine pe piaţă cu o nouă apariţie editorială. În opinia lui, aceasta finalizează „o trilogie a inocenţei“. Editura Humanitas publică la sfârşitul acestei săptămâni un volum proaspăt de Mircea Cărtărescu. „Frumoasele străine“ cuprinde trei povestiri în notă comică.

 • „Contorsionistul“ şi „carieristul“ îi răspund lui Mircea Cărtărescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Contorsionistul“ şi „carieristul“ îi răspund lui Mircea Cărtărescu

  Scriitorul Mircea Cărtărescu i-a numit „carierist îngâmfat“ pe Daniel Cristea-Enache şi „contorsionist“ pe Paul Cernat. Cei doi critici literari ripostează.Cărtărescu a ironizat şi breasla criticii literare din România, spunând că unii exegeţi „trăiesc în lumi paralele, fără nicio legătură cu literatura română actuală“.

 • Mircea Cărtărescu îi desfiinţează pe critici:
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mircea Cărtărescu îi desfiinţează pe critici: "Sunt o groază care nu au legătură cu literatura!"

  Autorul trilogiei  „Orbitor” mărturiseşte că îi convine că volumele sale sunt „mereu subiect de dispută între critici“. Mircea Cărtărescu este convins că ar ieşi tot câştigător, dacă aceiaşi critici literari care au participat la ancheta „Romanul românesc al deceniului“ ar fi întrebaţi „care este cel mai prost roman al deceniului“.