Stiri despre minoritate

  60 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • O minoritate
în cadrul unei minorităţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O minoritate în cadrul unei minorităţi

  Andi Gherghe e un tânăr regizor şi actor profund interesat de interacţiunea între teatru şi societate şi propune un tip de spectacol direct, puternic racordat la realitatea imediată, prin care explorează teme actuale, dar absente din spectrul artistic curent. Fiind el însuşi de origine etnică mixtă, este preocupat de conflictele internetice din Transilvania şi de tot ceea ce derivă din acestea.

 • Soarta naţiunilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Soarta naţiunilor

  Harababura peltică din Spania ne informează că, pe locul rezervat odinioară bunului simţ occidental, s-a aşezat, surîzător şi tîmp, ridicolul. Catalanii au dibuit, în sfîrşit, numele duşmanului: Madrid!

 • ... Şi chiar nici o demisie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ... Şi chiar nici o demisie?

  Vorbim adesea de Basarabia, dar uităm că, odată cu ea, României i-au fost răpite de către URSS şi alte teritorii: Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa şi Insula Şerpilor. Ulterior, prin reorganizarea teritorială a nou-născutei „Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti“, Basarabia şi-a pierdut sudul, dăruit de conducerea sovietică Ucrainei.

 • Mai încet cu incorectitudinea politică pe scări!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mai încet cu incorectitudinea politică pe scări!

  Apar tot mai multe voci care se pronunţă împotriva „corectitudinii politice“. Sunt puţini, totuşi, cei care înţeleg „corectitudinea politică“ şi mai ales ce se ascunde în spatele criticilor ei. Criticile vin deopotrivă dinspre gânditori elitişti şi dinspre iluştri necunoscuţi. Se publică articole, interviuri, postări Facebook, se traduc cărţi pe această tematică. Ce deranjează?

 • „Prost crescut şi sincer“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Prost crescut şi sincer“

  Aşa se caracterizează pe sine, semi-ironic şi modest, dl Kelemen Hunor, reacţionînd la un articol al meu, în care i-am dedicat un paragraf. Mă grăbesc să-l liniştesc. Nu, dle Kelemen, nu sunteţi prost crescut. „Sincer“ sunteţi şi vă felicit. Dar nu „prost crescut“. Sunteţi însă lipsit de tact (şi credeţi că asta este o virtute) şi nu prea coerent intelectualmente.

 • Corectitudine politică, incertitudine de gen
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Corectitudine politică, incertitudine de gen

  Zilele trecute, publicaţia britanică The Telegraph anunţa că, în urma unei campanii susţinute timp de mai multe luni de către grupul Stonewall (care promovează interesele minorităţilor sexuale), conducerea metroului londonez vrea să ia măsuri prin care formulele de adresare din cadrul primei reţele de metrou din lume să excludă clasica formulă „Doamnelor şi domnilor...“ în favoarea unor variante neutre.

 • Din nou despre problema maghiară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din nou despre problema maghiară

  Politica e o relaţie de forţă şi pe acest teren românii şi-au spus cuvântul, dar cultura are virtutea că reordonează lucrurile după criterii imponderabile.

 • UDMR şi
jocurile politico-diplomatice ale Budapestei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  UDMR şi jocurile politico-diplomatice ale Budapestei

  Opiniile sunt unanime în a susţine că nu am avut parte de o campanie electorală adevărată, că nu s-au desfăşurat dezbateri ori discuţii pe programe. Ci că ultima lună a fost doar o murdară succesiune de lovituri sub centură pe care şi le-au aplicat mai curând doamna Alina Gorghiu şi dl. Liviu Dragnea decât partidele pe care respectivele persoane le conduc

 • Cum să scoţi ungurii din casă de 1 decembrie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum să scoţi ungurii din casă de 1 decembrie?

  Puţini ştiu că la sfârşitul anului 1918 a avut loc şi marea adunare a secuilor şi maghiarilor din Ardeal la Cluj/Kolozsvár, iar aceştia au votat pentru autonomia Ardealului în cadrul Ungariei. Maghiarii, ca şi românii adunaţi la Alba Iulia, au invocat celebrul drept de autoguvernare a popoarelor, declarat de preşedintele american Woodrow Wilson pentru a rezolva disputele etnonaţionale din Europa.

 • Eu cu fiul meu suntem o familie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eu cu fiul meu suntem o familie?

  În clasa primară, aveam un coleg căruia i se lega mâna stângă la spate, ca să înveţe să scrie cu dreapta. Să fie ca majoritatea. Ne uitam la el cu un fel de milă si refuz, pentru că asta inspira corecţia care i se aplica.

 • Centenarul Marii Uniri şi tristeţea existenţială a domnului Kelemen Hunor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Centenarul Marii Uniri şi tristeţea existenţială a domnului Kelemen Hunor

  Iarăşi, din păcate, intrăm în zona excentricului european. Avem un şir de declaraţii ale domnului Kelemen Hunor, Preşedintele UDMR, care, cel puţin în opinia mea, pun o serie de probleme grave de perspectivă în contextul realităţilor româneşti dar şi al situaţiei ultra-tensionate din regiunea noastră.

 • Cine sîntem?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine sîntem?

  Să observăm, cît mai avem ce: naţiunile occidentale au pornit revolta împotriva lumii de deasupra. Ştirea a căzut prizonieră imediat după naştere şi e tîrîtă de mediile de informare sub un titlu care arată că există loc de cazare pentru nuci în perete: gloata extremistă atacă democraţia! În spatele acestei lozinci care distinge între plebe şi iluminaţi, spumegă un amestec de aroganţă şi iritare boierească.