Stiri despre mihail sebastian

  27 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • „Mihail Sebastian e dublul
meu“. Interviu cu scriitorul francez Lionel Duroy, autor al romanului despre pogrom „Eugenia“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Mihail Sebastian e dublul meu“. Interviu cu scriitorul francez Lionel Duroy, autor al romanului despre pogrom „Eugenia“

  Când îmi povesteşte despre tatăl său, antisemit şi rasist, vocea scriitorului Lionel Duroy nu trădează nicio emoţie. Ororile de nejustificat, iubirile imposibile sunt materia sensibilă a noului său roman. „Eugenia“: un roman istoric care povesteşte masacrul evreilor în timpul pogromului de la Iaşi din 1941 şi o biografie îndrăgostită, care istoriseşte viaţa melancolicului Mihail Sebastian.

 • Etajul şi şantajul. Breaking news la Teatrul de Comedie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Etajul şi şantajul. Breaking news la Teatrul de Comedie

  Pe vremea comuniştilor, piesa „Ultima oră“ de Mihail Sebastian devenită la Teatrul de Comedie „Breaking news“ s-a putut juca fiindcă era considerată o critică la adresa presei din vremea zisului regim burghezo -moşieresc.

 • A da de citit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A da de citit

  Într-o lume în care se citeşte tot mai puţin, sînt recunoscător personajelor, tot mai rare, care se străduiesc să dea de citit. Evident, cu cîteva nuanţe. Uneori, de pildă, mi se pare excesivă o anumită grafomanie egolatră, practicată năvalnic de o mulţime de condeieri autocomplezenţi, gata să etaleze, zgomotos, mici frisoane lirico-metafizice, a căror unică utilitate este întreţinerea pioasă a unei „nobile“ (şi vide) imagini de sine.

 • PORTRET Întâmplări din realitatea tragică a lui 
Max Blecher
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PORTRET Întâmplări din realitatea tragică a lui Max Blecher

  Destinul nefast al lui Max Blecher (1909–1938) a fost relatat, cu luciditate şi cu emoţie, de însuşi scriitorul român de origine evreiască în operele sale, în mare parte autobiografice. La 19 ani, „Kafka al românilor“ a fost ţintuit la pat, imobilizat pe spate, având coloana vertebrală atacată de Morbul lui Pott. Blecher şi-a trăit restul zilelor scriind, până în ultima clipă, în aceeaşi poziţie în care dormea, mânca, citea şi iubea.

 • Mihail Sebastian, în epocă: evreul chibzuit, legionar şi comunist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mihail Sebastian, în epocă: evreul chibzuit, legionar şi comunist

  Scriitorul Mihail Sebastian a jucat varii roluri sociale: de fiu mijlociu al familiei evreieşti Hechter, discipol al lui Nae Ionescu, prieten al lui Mircea Eliade, autor al disputatului roman „De două mii de ani“, apărător al extremei drepte şi susţinător al comuniştilor.

 • Izbânda
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Izbânda

  Citesc cartea „MJC“ de Ion Iovan, apărută la Polirom. Sunt reţinut să-i acord vreun superlativ. (Lumea noastră culturală este plină de superlative pentru tot felul de „opere“.) „MJC“ este genul de carte scrisă cu puterea seducţiei.

 • Constantin Fântâneru, scriitorul
argeşean care a fost prieten cu Mircea Eliade şi cu Mihail Sebastian
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Constantin Fântâneru, scriitorul argeşean care a fost prieten cu Mircea Eliade şi cu Mihail Sebastian

  Unul dintre cei mai talentaţi scriitori din perioada interbelică, argeşeanul Constantin Fântâneru a fost bun prieten cu Mircea Eliade şi Mihail Sebastian, iar cei doi l-au ajutat să intre şi în lumea presei. „Interior“, romanul său de debut, publicat iniţial în 1932, a constituit un important eveniment literar, fiind primul roman al tinerei generaţii a anilor ’30.

 • Tragediile care s-au ţinut lanţ de marele scriitor Mihail Sebastian: moartea l-a pândit în staţia de tramvai, iar iubirea vieţii lui nu l-a iubit niciodată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tragediile care s-au ţinut lanţ de marele scriitor Mihail Sebastian: moartea l-a pândit în staţia de tramvai, iar iubirea vieţii lui nu l-a iubit niciodată

  Mihail Sebastian a murit la 38 de ani, în plină tinereţe creatoare, lovit de un camion. Autorul piesei „Steaua fără nume” a avut o existenţă care a stat sub semnul ghinionului. Manuscrisul romanului „Accidentul” i s-a furat şi a fost nevoit să reia cartea de la zero. A fost îndrăgostit iremediabil de frumoasa actriţă Leny Caler, cu care a avut o relaţie neîmplinită.

 • Mircea Eliade şi Mihail Sebastian, în dezbatere la Londra. Cum a schimbat istoria o prietenie de aur
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mircea Eliade şi Mihail Sebastian, în dezbatere la Londra. Cum a schimbat istoria o prietenie de aur

  Ȋn perioada 12-14 aprilie are loc, la Centrul Expoziţional Olympia din Londra,Târgul Internaţional de Carte de la Londra, la care România participă pentru cea de-a noua oară consecutiv. Participarea României la actuala ediţie este dedicată memoriei scriitorului şi istoricului al religiilor Mircea Eliade. Editura britanică Istros Books publică, în traducere engleză, volumul autobiografic „Romanul adolescentului miop”.

 • Controversa antisemitismului lui Nae Ionescu, din prefaţa la cartea lui Mihail Sebastian, a ajuns, după 80 de ani, în Marea Britanie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Controversa antisemitismului lui Nae Ionescu, din prefaţa la cartea lui Mihail Sebastian, a ajuns, după 80 de ani, în Marea Britanie

  Sub titlul „«Îmi este ruşine să fiu trist»: remarcabila poveste a unui student evreu în România anilor 1920“, scriitorul britanic Paul Bailey publică, în „The Guardian“, o cronică amplă a volumului lui Mihail Sebastian „De două mii de ani“, apărut în ediţia originală cu o prefaţă antisemită semnată de Nae Ionescu, ceea ce va face din Sebastian, paradoxal, ţinta ideologilor de stânga şi de dreapta, deopotrivă.