Stiri despre memorialul sighet

  10 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Ştefan Câlţia, în dialog cu Ana Blandiana: „Starea de spectator, ca cetăţean, e aproape duşmănoasă”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ştefan Câlţia, în dialog cu Ana Blandiana: „Starea de spectator, ca cetăţean, e aproape duşmănoasă”

  Marţi seară, la Muzeul Colecţiilor de Artă, a avut loc o discuţie între poeta Ana Blandiana şi pictorul Ştefan Câlţia din structura expoziţiei „Obiecte grăitoare”. Evenimentele care se desfăşoară în acest cadru sunt, după cum a spus pictorul, „invitaţii către prietenii şi cunoştiinţele sale de a-şi spune gândurile despre profesiunile şi problematicile care îi privesc”. Cei doi au vorbit despre comunism, despre Alianţa Civică şi despre societate.

 • Povestea lui Victor Slăvescu,
eroul de la Mărăşeşti care a condus două ministere şi a fost
închis cinci ani la Sighet
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea lui Victor Slăvescu, eroul de la Mărăşeşti care a condus două ministere şi a fost închis cinci ani la Sighet

  Economist, om politic, ministru de finanţe şi membru titular al Academiei Române, Victor Slăvescu a avut o poveste de viaţă demnă de un roman. A fost erou în bătălia de la Mărăşeşti, a fost de şase ori deputat şi o dată senator, ulterior ministru de Finanţe, pentru ca timp de cinci ani să fie închis în iadul de la Sighet.

 • Luptătoarea anticomunistă care şi-a botezat fetiţa născută în închisoare cu numele „Libertatea“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Luptătoarea anticomunistă care şi-a botezat fetiţa născută în închisoare cu numele „Libertatea“

  În anii '50, Iuliana Constantinescu Preduţ i-a ajutat, alături de părinţi, pe partizanii Toma şi Petre Arnăuţoiu şi a fost pentru asta ulterior arestată de comunişti, deşi era gravidă în şapte luni. Primul său copil s-a născut la închisoarea Văcăreşti şi a primit un nume simbolic: Libertatea-Justina. Fetiţa a fost dusă de autorităţi într-un orfelinat, unde, după lungi căutări, a fost găsită de tatăl ei.

 • Azi în Sighet,
mâine-n toată ţara! Ana Blandiana, despre harta memoriei comunismului, la
Adevărul Live
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Azi în Sighet, mâine-n toată ţara! Ana Blandiana, despre harta memoriei comunismului, la Adevărul Live

  În ce forme a fost reprezentat comunismul de la căderea Revoluţiei până astăzi? Cum am păstrat vie memoria unui trecut prea recent, cu victimele sale, cu „marile realizări“? Despre mijloacele de resuscitare a memoriei colective ne-a vorbit, joi, la Adevărul Live, poeta Ana Blandiana, fondatoarea primului memorial dedicat victimelor comunismului din România, Memorialul Sighet.

 • Leapşa
cărţilor. O terapie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Leapşa cărţilor. O terapie

  Aţi putea spune pe nerăsuflate zece cărţi, autori sau titluri, care v-au marcat la diverse vîrste ? Şi-apoi să-i provocaţi pe alţi zece prieteni să-şi divulge preferinţele ? Jocul pe care nu ştiu cine l-a numit, cu frumoasă ironie, leapşa cărţilor, s-a răspîndit ca un virus luminos pe facebook. Nu, cărţile n-au anulat niciodată vreun război.

 • Ion Ioanid, disident: „În tot timpul cât dura perchiziţia bagajului, aşteptai gol, desculţ pe cimentul umed“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ion Ioanid, disident: „În tot timpul cât dura perchiziţia bagajului, aşteptai gol, desculţ pe cimentul umed“

  Volumul de memorialistică „Închisoarea noastră cea de toate zilele“ al lui Ion Ioanid (1926-2003), scriitor şi disident, a fost publicat prima dată, în 1991, la Editura Albatros, în 5 volume şi reeditat de Humanitas în 1999, 2000 şi 2002. Cartea a apărut după mai bine de zece ani, din nou la Humanitas, în trei volume, într-o ediţie care reia textul revăzut şi adăugit de autor.

 • Ce mai
faceţi, Ana Blandiana?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce mai faceţi, Ana Blandiana?

  Cu ce vă ocupaţi în 2013? Ana Blandiana: ”Ia, eu  fac ce fac de mult (iarna viscolul ascult)”, adică scriu  şi sper să termin şi să public o carte pe care am scris-o greu  şi i-am tot amânat sfârşitul, fără de  care nu pot trece spre cărţile următoare.