medicina naturista - ultimele știri
Sezonul virozelor, al gripei și răcelii este aici, iar oricare dintre ele ne poate afecta în orice moment. Din fericire, avem la îndemână „farmacia“ naturii.
Pigmentul antocianic din cireşe, care dă culoarea roşie fructului, este recunoscut pentru efectele sale de reducere a inflamaţiilor şi a durerilor, reglează nivelul de colesterol din sânge şi trigliceridele şi reduce riscul de boli de inimă şi diabet...
Organismull uman are nevoie de peste 50 de nutrienţi pentru a funcţiona normal, de o serie de aminoacizi, vitamine şi minerale pe care le obţine în cele mai multe cazuri din alimentaţia curentă. Plantele vin să dea o mână de ajutor în susţinerea sist...
Urzica, buruiana cu utilizări în medicina umană şi veterinară, cultă şi tradiţională are o varietate de forme de administrare. Decoctul obţinut din această plantă este unul dintre cele mai complexe preparate terapeutice.
Dacă am avut ghinionul să ne îmbolnăvim în această perioadă în care virusurile gripale şi virozele îşi fac de cap, alături de medicina alopată, remediile naturale vin să dea o mână de ajutor în ţinerea sub control a simptomelor....
Păducelul este cunoscut pentru faptul că îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară. Atât florile, frunzele, cât şi fructele de păducel se numără printre cele mai importante medicamente de origine vegetală....
Coada şoricelului este o plantă medicinală utilă atât în tratarea inflamaţiilor şi infecţiilor, cât şi în stimularea digestiei....
Este bine recunoscut azi faptul că disfuncţiile tiroidiene afectează semnificativ statusul mental şi emoţional. Atât hipertiroidia - producerea în exces a hormonilor tiroidieni, cât şi hipotiroidia - insuficienţa hormonilor tiroidieni - pot fi impl...
Ghimpele este de folos persoanelor care stau în picoare toată ziua şi ca urmare, pot suferi de inflamaţii. Cum se utilizează....
Unu din cinci europeni este afectat de alergiile solare. Copiii şi adolescenţii sunt categoriile cele mai vulnerabile. Tratamentele homeopate pot reprezenta o alternativă de rezolvare a acestei probleme....
În primele luni de sarcină, mai mult de 80% din gravide suferă de greţuri de un anumit nivel. Acestea nu apar numai dimineaţa....
Tătăneasa conţine alantoină – un stimulent celular care accelerează înlocuirea naturală a celulelor din organism. De-a lungul timpului, a fost folosită pentru a trata o gamă largă de afecţiuni, de la bronşite şi până la fracturi. Acum însă ea este in...
Ceaiul verde sau chinezesc este mai puţin procesat decât cel negru şi are o aromă diferită. Dincolo de gust, este o sursă bogată de polifenoli, compuşi despre care se crede că au efect anticancerigen. Nu este singurul beneficiul pentru sănătate al ac...
Preparatele pe bază de cruşin au efecte laxative. Contraindicaţiile nu sunt însă puţine.Astfel,aceste preparate nu sunt recomandate a fi consumate mai mult de şapte zile şi doar în cazuri de constipaţie gravă....
Scaiul vânăt este un vechi remediu tradiţional românesc ale cărei acţiuni benefice asupra sănătăţii au fost confirmate şi de studiile de farmacologie care s-au făcut....
Seminţele de armurariu conţin silymarină care ţine toxinele în afara celulelor ficatului şi, în plus, ajută la formarea de noi hepatocite şi la regenerarea acestui organ....
Caşul popii - Malva neglecta – cunoscut şi ca nalba mică este o plantă necultivată, răspândită mai ales în mediul rural. Frunzele sunt rotunde, lobate şi fin dinţate, în timp ce florile sunt aşezate în spatele frunzelor şi au petale alb-roz. Fructele...
Cătuşnica, plantă care miroase asemănător cojii de lămâie, este cunoscută pentru aciţiunea sa sedativă, fiind utilă în tulburările digestive şi cele nervoase....
Prezent în zonele de deal şi submontane, la marginea pădurilor, în poieni şi în fâneţe, alunul are toate părţile utile în medicina naturistă....
Ceapa, usturoiul, prazul şi arpagicul sunt vedete atunci când vine vorba de antioxidanţi. Aceste legume conţin flavonoide, vitamina C, seleniu şi compuşi de sulf cu puternice proprietăţi anticancerigene prin ajutorul dat celulelor de a elimina carcin...
Busuiocul se recomandă în tulburările gastrointestinale şi ale căilor respiratorii, dar nu numai. În Franţa şi Italia, mai ales, busuiocul este adăugat în diferite preparate culinare....
Preparatele din frunze de afin şi aloe se numără rintre cele mai eficiente remedii folosite pentru controlul diabetului zaharat. Terapiile naturiste ar trebui urmate doar la indicaţia medicului fitoterapeut şi în completarea tratamentului alopat....
Datorită substanţelor amare, inulinei şi colinei, cicoarea uşurează digestia şi favorizează eliminarea secreţiilor biliare. Infuziile şi decocturile de cicoare sunt băuturi excelente pentru purificarea ficatului şi a splinei....
Produsele care conţin castan sălbatic sunt utile în tratamentul hemoroizilor, în varice şi flebite, la recomandarea medicului. Acasă putem prepara un decoct din coaja fructelor sau a ramurilor tinere, util sub formă de comprese....
Nu avem nevoie să luăm antibiotice pentru răceală, gripă, dureri în gât sau bronşită, infecţie a sinusurilor sau a tractului urinar, decât dacă infecţia respectivă s-a suprainfectat cu o bacterie sau dacă semnele durează mai bine de o săptămână şi av...
Fructele de coriandru calmează stomacul, stimulează digestia şi distrug ciupercile. Se recomandă în anorexii, pentru sporirea poftei de mâncare....
Infuziile sau decocturile de rădăcină de cicoare sunt o excelentă băutură care purifică ficatul şi splina, fiind utile şi în tratamentul instituit imediat după icter. Două căni pe zi s-au dovedit eficiente în aceste afecţiuni....
Compuşii conţinuţi în frunzele de mesteacăn măresc diureza şi diminuează edemele, ajutând astfel în tratamentul anticelulitic....
Florile de soc combat tusea, virozele respiratorii şi stările febrile. Din fructe bine coapte se poate prepara atât decoct, cât şi dulceaţă, sirop sau cidru....
Toate părţile alunului sunt utile în fitoterapie. Alunul conţine, printre altele, polifenoli, flavonoide, uleiuri volatile, zaharuri şi săruri minerale, iar fructele sunt bogate în acizi graşi, proteine, hidraţi de carbon, săruri de potasiu, calciu, ...
Datorită substanţelor amare pe care le conţine, cimbrul de cultură funcţionează ca un antiseptic intestinal. În asociaţie cu alte plante este recomandat şi în digestia dificilă. Cimbrul de grădină este util în stimularea apetitului....
Datorită proprietăţilor date de substanţele amare – inulina şi colina – infuziile şi decocturile de rădăcină de cicoare sunt o băutură excelentă pentru purificarea ficatului şi a splinei şi în tratamentul imediat după icter....
Chimionul este indicat şi pentru stimularea poftei de mâncare, precum şi în digestii deficitare. El se poate prepara atât sub formă de infuzie, cât şi sub formă de aperitiv sau supă....
Reducerea stresului şi îmbunătăţirea echilibrului hormonal au un impact semnificativ asupra fertilităţii. Acasă, se poate realiza un masaj reflexologic de trei ori pe săptămână, dacă timpul permite....
Deşi multă lume foloseşte salvia pe post de condiment pentru diferite preparate culinare, planta ar avea, potrivit unor studii medicale, şi numeroase efecte terapeutice....
Uleiul esenţial de anason are un efect de calmare a durerilor de stomac. În doze terapeutice, stimulează centrii respiratori şi cei responsabili de circulaţie....
Toate sucurile naturale sunt sănătoase, deoarece sunt surse importante de substanţe nutritive. Dar cel care are cele mai multe beneficii asupra sănătăţii este sucul de rodie, el fiind recomandat persoanelor care au probleme cu ficatul, inima şi stres...
În perioada 4-7 mai, la Central Plaza din Bacău are loc prima ediţie a „Festivalului de spiritualitate, medicină naturistă“ „Holistic Therapy“. Manifestarea cuprinde simpozioane, expoziţii cu vânzare, demonstraţii ale persoanelor, asociaţiilor şi fir...
Înrudite cu merele şi perele, gutuile au, pe lângă gust şi parfum deosebit, şi o serie de beneficii pentru sănătate. Sărace în calorii – 100 de grame de gutui conţin 57 de calorii – gutuile sunt, în schimb, bogate în antioxidanţi, fitonutrienţi, mine...
Planta ierboasă şi păroasă pe care dacii o numeau “prodiarnela”, cunoscută de noi drept tătăneasă, este apreciată în fitoterapie pentru substanţele sale active cu proprietăţi astringente, anti-inflamatorii, de proliferare a celulelor, emoliente, care...
Un aliment care nu ar trebui să lipsească din bucătăria românilor nu este apreciat la adevărata valoare, deşi este extrem de comun şi uşor de procurat.
Frunzele de nuc au efecte benefice de excepţie asupra organismului uman. Ceaiul din frunze de nuc este recomandat pentru afecţiuni digestive şi cardio-vasculare, insomnii sau anxietate. Infuzia este benefică pentru păr şi ten.
Acest tip de ceai are un conţinut ridicat de siliciu, un mineral asociat direct cu sănătatea pielii, a părului şi a unghiilor....
Avem în jurul nostru o sumedenie de plante pe care le numim impropriu buruieni, deoarece au mai multe calităţi specifice plantelor medicinale decât caracteristici florei dăunătoare. În această categorie intră şi „iarba grasă”, o plantă care stârneşte...
Sucurile pot fi realizate din tot felul de legume şi plante, care conţin o serie de vitamine şi substanţe care au efecte binefăcătoare.
Alergia este una dintre formele de autoapărare a organismului faţă de substanţe străine, dar care ajunge să dea peste cap funcţionarea organismului. În loc de autoapărare, mecanismul scapă de sub control şi face rău propriului corp.
În această perioadă a sfârşitului de iarnă şi a începutului de primăvară, oamenii se plâng de o stare de slăbiciune a organismului şi de oboseală.
Cu gustul său uşor amărui, acoperită de un puf galben şi catifelat, gutuia este una dintre fructele reprezentative pentru toamnele îmbelşugate în arome şi vitamine. Pe lângă gustul inconfundabil, gutuile au şi un conţinut valoros de vitamine şi miner...
Rostopasca este una din cele mai valoroase plante pentru tratarea afecţiunilor pielii, dar şi a celor oculare sau hepatice. În cărţile vechi despre plantele medicinale este amintită drept ”buruiană de cele sfinte”, lucru care vorbeşte despre ”prestig...
Rădăcina de lemn dulce, proprietăţi. A fost numită planta anului 2012, în cadrul unui congres susţinut în Germania, graţie numeroaselor efecte benefice pentru sănătate. Lemnul dulce se numără printre cele mai folosite ingrediente în industria farmace...
Există o serie de plante medicinale care, deşi pot fi de un real folos în tratarea unor afecţiuni, gravidele ar trebui să stea departe de ele. Asta din cauza faptului că aceste plante au un potenţial crescut de a provoca un avort....
Recunoscută pentru iuţeala sa datorată conţinutului bogat în capsaicină, ardeiul iute depăşeşte cu success sfera culinară, având efecte terapeutice garantate. Este un excelent remediu pentru durerile în gât şi cele de dinţi, bronşită, tuse şi laringi...
Busuiocul are efecte antibiotice şi antifungice foarte puternice, este un bun remediu în cazul aftelor, infecţiilor cutanate şi înţepăturilor de insecte, stimulează digestia, tratează răceala şi gripa şi combaterea meteorismului abdominal. Virtuţile ...
Corpul uman resimte schimbarea de temperatură din lunile de toamnă care fac tranziţia de la sezonul cald la cel rece atât prin frecvente răceli şi gripe, dar şi afecţiuni digestive. Pe măsură ce zilele devin tot mai scurte şi mai reci, spun medicii, ...
Înlocuitor excelent al cafelei, una dintre cele mai consumate băuturi din lume, cicoarea a fost apreciată încă din Egiptul Antic pentru proprietăţile sale curative....
Cu sute de ani în urmă, dincolo de faptul că accesul la medic şi la medicamente era mult mai dificil, oamenii aveau diferite credinţe menite să-i ajute să înlăture ”spiritele rele”....
„Suntem ceea ce mâncăm“, spune un proverb. Alimentele grase şi un stil de viaţă sedentar sunt principalii factori de creştere a nivelului grăsimilor din sânge: colesterolul şi trigliceridele.
Elena Josan (59 ani) este originară din Orhei, Republica Moldova, iar de mai bine de 10 ani locuieşte la Vaslui, unde vindecă sufletele oamenilor aflaţi în dificultate, îi învaţă pe bătrâni să accepte mai uşor vârsta şi să treacă peste greutăţi....