Stiri despre marxism

  16 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Harababura ideologică USR-PLUS
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Harababura ideologică USR-PLUS

  Deşi nu-i sunt admirator sau susţinător, Pierre-Joseph Proudhon are o zicere interesantă: „după cum nu este libertate fără unire ori fără ordine, la fel nu există unire fără varietate, fără pluralism, fără divergenţe“. Acestei ziceri i-a căzut, astăzi, victimă, Oana-Maria Bogdan, conform google-lului, mare lider PLUS. În mii de comentarii ale Reziştilor a fost catalogată ca fiind marxistă sau comunistă.

 • Marx, marxismul şi comunismul (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marx, marxismul şi comunismul (II)

  Una dintre cele mai grave erori în orice interpretare este extrapolarea. Dintr-un text sau o operă reflexivă, care formează un întreg, se ia doar o parte, chiar o părticică, aceasta fiind extinsă asupra întregului, de la care s-a plecat.

 • O statuie bîntuie lumea: Karl Marx
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O statuie bîntuie lumea: Karl Marx

  O spun limpede şi apăsat, de la bun început: nu cred că Marx trebuie înlăturat din istoria filozofiei, nu cred că un radical act de cenzură aplicat textelor unui filozof e binevenit, nu cred că avem dreptul să-i excomunicăm pe numeroşii „adepţi“, profani sau academici, ai filozofiei marxiste, al cărei impact asupra lumii moderne este masiv şi complex.

 • Juncker călugăr marxist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Juncker călugăr marxist

  Uniunea Europeană e socialistă. Occidentul e socialist. America e socialistă. Universităţile şi lumea intelectuală sînt socialiste. Elitele artistice şi cinematografice, pop, civile, de caritate şi umanitare sînt socialiste. Aşa arată lumea şi, în această lume, cine nu e socialist e - prin decret socialist - fascist, rasist, populist sau naţionalist-extremist.

 • Din nou în fărâme
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din nou în fărâme

  Am scris, pe la 23 de ani, o poveste pe motivul dublului: se numea "Povestea lui Neom". Era vorba despre un bărbat care, intr-o dimineata, isi părăseste casa, familia, vaca si o ia pe aratură cu scopul de a se întâlni cu el insusi.

 • Extremistul şi radicalul. În chestiunea legii antilegionare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extremistul şi radicalul. În chestiunea legii antilegionare

  Reacţiile publice stârnite de aşa numita lege antilegionară s-au referit la cenzurarea marilor autori interbelici, pe care legea ar introduce-o. Discuţia a fost, de la început, orientată spre trecut. Aproape nimeni nu a vorbit despre cenzurarea autorilor de texte de astăzi, deşi legea are mai ales un caracter „preventiv”.

 • Ce n-am învăţat în facultate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce n-am învăţat în facultate

  În sistemul de învăţământ din comunism, marxismul era promovat nu ca o ideologie, ci ca o ştiinţă, în economie, în sociologie şi în filosofie. Lacunele în materie de ştiinţe umane vor fi cu greu umplute

 • Papa Francisc şi averea lumii acesteia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Papa Francisc şi averea lumii acesteia

  Capitalismul, în forma sa actuală, este strâmb, spune Papa Francisc, desemnat personalitatea anului de revista Time. De ce riscă Suveranul Pontif să fie etichetat drept marxist?

 • Papa Francis: „Nu sunt marxist”. Pontiful respinge criticile capitaliştilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Papa Francis: „Nu sunt marxist”. Pontiful respinge criticile capitaliştilor

  Papa Francisc a admis recent că a intrat în contact cu mulţi marxişti, numindu-i „oameni foarte buni”, însă a negat că ar fi comunist la rândul său, răspunzând astfel criticilor ce i-au fost aduse de ultraconservatorii americani din cauza atitudinii ostile faţă de liberalismul sălbatic.

 • Alexandru Moşanu, „mustrat aspru“ că a exprimat „poziţia românilor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alexandru Moşanu, „mustrat aspru“ că a exprimat „poziţia românilor“

  Pentru un articol care le-a părut ştabilor comunişti că ar arăta admiraţie pentru România, istoricul este chemat la partid, criticat dur şi alungat din funcţia de secretar ştiinţific al Institutului de Istorie. Ivan Bodiul, prim-secretar al CC al PCM, lansează o nouă campanie împotriva intelectualităţii şi a „naţionalismului moldo-român"

 • Hugo Chavez, pentru prima oară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Hugo Chavez, pentru prima oară "marxist creştin"

  Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a declarat - vineri, în discursul său anual în faţa Parlamentului - că "revendică - pentru prima oară - marxismul şi creştinismul", potrivit AFP.