
SPECIAL | Povestea Smarandei Brăescu, femeia fantastică a României
Aşa cum a învins înaltul cerului, Smaranda Brăescu a învins şi uitarea în care o aruncaseră comuniştii: 2022 este, oficial, anul ei de sărbătoare – 125 de ani de la naştere.
Aşa cum a învins înaltul cerului, Smaranda Brăescu a învins şi uitarea în care o aruncaseră comuniştii: 2022 este, oficial, anul ei de sărbătoare – 125 de ani de la naştere.
Cerealele furate de trupele ruse din zonele ocupate din Ucraina au fost deja trimise în Marea Neagră, iar destinaţia cea mai probabilă pare a fi Siria. De acolo, „cerealele pot fi introduse ilegal în alte ţări din Orientul Mijlociu”, a anunţat Direcţia de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.
Perturbări ale semnalului GPS, folosit în navigaţia aeriană, s-au intensificat după invazia Ucrainei de către Rusia şi afectează inclusiv zone relativ îndepărtate de război, precum Marea Mediterana sau Finlanda, avertizează autorităţile europene, relatează AFP.
Franţa îşi mută portavionul său Charles de Gaulle în Marea Mediterană, pentru a organiza mai bine zboruri de recunoaştere deasupra ţărilor baltice şi Poloniei, informează vineri dpa.
Trei crucişătoare ruseşti cu rachete ghidate au fost dispuse între Marea Neagră şi Marea Mediterană pentru a contracara cele trei grupuri de luptă ale portavioanelor NATO, provocând îngrijorare la Pentagon, a declarat un oficial american al apărării pentru USNI News.
Unul dintre pasagerii feribotului italian care arde în largul insulei greceşti Corfu a fost găsit în viaţă şi evacuat, au anunţat duminică autorităţile greceşti. Detaliile salvării lui sunt emoţionante. Alte 11 persoane sunt căutate încă.
Pompierii greci au reluat sâmbătă dimineaţă operaţiunile de căutare a celor 12 oameni daţi dispăruţi după incendiul care a distrus un feribot în Marea Mediterană.
Un incendiu puternic a izbucnit vineri dimineaţă pe un feribot în Marea Mediterana, care se afla pe pachebotul Euroferry Olympia. La bord se aflau 288 de persoane. Doar o singură persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale, potrivit BBC.
Trei avioane de spionaj americane au fost interceptate în mod „neprofesionist” de către aviaţia rusă în weekend, la Marea Mediterană, anunţă miercuri Pentagonul, care precizează că nu s-au înregistrat răniţi, relatează AFP.
SUA s-au oferit să organizeze un summit între Joe Biden şi Vladimir Putin ca un ultim efort de a opri alunecarea către un nou război în Europa, în timp ce Rusia a continuat să-şi consolideze forţele de-a lungul graniţei cu Ucraina şi a anunţat noi exerciţii navale în Marea Neagră. În acelaşi timp, Pentagonul a anunţat lansarea unui exerciţiu naval pe scară mare al NATO în Marea Mediterană cu participarea portavionului american USS Harry Truman.
Au apărut noi imagini comerciale luate din satelit care arată prezenţa masivă a forţelor militare ale Rusiei în apropierea Ucrainei, pe măsură ce temerile privind o invazie iminentă cresc. Pe acest fundal, în speranţa că vor împiedica o invazie rusă în Ucraina, câteva state europene au decis să trimită nave de război şi trupe în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane.
Puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (274) se întoarce din Marea Mediterană duminică, 9 ianuarie, în portul militar Constanţa, după participarea la Operaţia Uniunii Europene EUNAVFOR MED „IRINI”.
Sea-Watch a anunţat, duminica asta, că a salvat 100 de migranţi din Marea Mediterană în cea de-a cincea misiune a ONG-ului german din ultimele 3 zile. Printre persoanele salvate s-a numărat şi o femeie însărcinată.
270 de migranţi au fost salvaţi din zona centrală a Mării Mediterane, a anunţat sâmbătă oganizaţia nonguvernamentală germană Sea-Watch.
Avionul de luptă de tip F-35 care a căzut în Marea Mediterană în momentul decolării de pe portavionul britanic HMS Queen Elizabeth a fost recuperat, au anunţat miercuri Marea Britanie şi NATO, potrivit AFP.
Timp de patru luni, echipajul navei maritime „Ştefan cel Mare” a întreprins operaţiuni de prevenire şi combatere a migraţiei în Marea Mediterană.
Războiul „tăcut” pentru influenţă aflat în desfăşurare în zilele noastre în Mediterana ameninţă obiectivul UE de a adopta o abordare mai coordonată în materie de politică externă, comentează Euractiv.
Imagini surprinse marţi din satelit arată că armata rusă a creat o perdea de fum în jurul bazei sale navale din Tartus, Siria, cel mai probabil pentru a ascunde unele activităţi.
Sardinele au dimensiuni tot mai reduse din cauza modificărilor mediului înconjurător şi a surselor lor de hrană, arată cercetătorii de la Institutul Francez de Cercetări privind Exploatarea Mării (IFREMER) care au făcut un studiu în Marea Mediterană.
Marinarii de pe regata „Regina Maria” participă la exerciţiului multinaţional de luptă antisubmarin „Dogu Akdeniz 21”, organizat de Forţele Navale ale Turciei, în perioada 1 – 12 noiembrie, în estul Mării Mediterane.
Întrebarea nu poate fi evitată după ultimele acorduri militare încheiate de Grecia cu Franţa şi Statele Unite ale Americii.
Autorităţile din Cipru monitorizează o scurgere de petrol de la o termocentrală aflată pe coasta mediterană a Siriei care se apropie periculos de insulă.
OSG este o operaţie de securitate maritimă (maritime security operation/MSO) derulată în prezent în Marea Mediterană şi constituie răspunsul NATO la evoluţiile mediului de securitate.
Sfârşitul de iulie şi primele zile din august vor aduce cel mai intens val de căldură din vara 2021. Temperaturile vor depăşi 40 de grade Celsius, iar riscul de erupere a incendiilor de pădure va creşte semnificativ în regiunea mediteraneană şi în peninsula balcanică.
Aproximativ 60 de migranţi care intenţionau să ajungă în Europa, între care femei şi copii, s-au înecat luni într-un naufragiu în largul Libiei, o nouă dramă a imigraţiei ilegale în Marea Mediterană, a anunţat luni Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), relatează AFP şi Agerpres.
Arheologii au descoperit vestigiile unei nave miliare şi ale unui complex funerar la Heracleion, cetatea antică egipteană cufundată în Marea Mediterană, a anunţat luni ministrul egiptean al Antichităţilor, scrie AFP.
Italia a autorizat acostarea în Sicilia a navei Ocean Viking, operată de organizaţia umanitară SOS Méditerranée, pentru a-i debarca cei 572 de migranţi aflaţi la bord, a anunţat ONG-ul joi seara, potrivit AFP.
Armata rusă a lansat vineri manevre militare de mare anvergură în Marea Mediterană cu avioane de luptă capabile să transporte rachete hipersonice, o altă demonstraţie de forţă în plină creştere a tensiunilor ca urmare a unui incident cu un distrugător britanic în Marea Neagră. În plus a transferat trei avioane de patrulare maritimă Tu-142 în sudul ţării pentru a supraveghea exerciţiile NATO – Sea Breeze 2021 din Marea Neagră
Papa Francisc a descris Marea mediterană drept „cal mai mare cimitir din Europa”. El a atras atenţia asupra refugiaţilor care încearcă să traverseze apa şi ajung să se înece, aşa cum s-a întâmplat în 2015, unde au murit 800 de oameni.
O ambarcaţiune care a plecat din Libia către Europa a naufragiat cu aproximativ 90 de persoane la bord, iar aproximativ 30 de au fost salvate marţi, în largul Tunisiei, a anunţat Ministerul tunisian al Apărării, relatează AFP.