Procedeul a devenit reţetă în manualul după care sunt pregătiţi
specialiştii ruşi în conceperea de operaţiuni ofensive de război psihologic: se
identifică operaţiunea principală şi apoi câteva secundare, menite să ridice
vânt şi pulbere pentru orbirea adversarilor ţinuţi astfel ocupaţi şi profund
enervaţi de fapotul că nu pricep nimic.
De 30 de ani, la nivel decizional se promite reformarea poliţiei şi a instituţiilor de ordine şi linişte publică! Atât! Fiecare guvernare a minţit că va reforma Poliţia Română astfel încât aceasta să-şi poată îndeplini atribuţiile conform legilor. Lucrurile au mers însă, invers şi în locul reformării şi profesionalizării, instituţia poliţienească s-a degradat continuu, ba chiar a ajuns un instrument de folosinţă politică!
Există semnale din ce în ce mai mari că o criză militară ar putea izbucni în strâmtoarea Taiwan în acest an, în timp ce China îşi flexează muşchii militari către Taipei pentru a accepta unificarea. Beijingul încearcă să testeze calitatea noii administraţii americane sub presedintele Biden.
Pandemia şi aprobarea bugetului de stat pe 2021
au relansat discuţia asupra numărului bugetarilor de la noi, asupra salariilor
lor, asupra standardelor cu care ar trebui evaluată activitatea acestora. Se
fac comparaţii cu alte state europene, fără a pune în ecuaţie şi alte date esenţiale:
PIB-ul/locuitor, calitatea infrastructurii, gradul de colectare la buget.
Expunerea de
motive a legii prin care, printre altele, Comisia Iordache a înfiinţat Secţia
Specială are fix 13 (treisprezece) rânduri.
Expunerea de motive prin care ministrul Justiţiei, Stelian Ion, propune
desfiinţarea Secţiei Speciale are 13 (treisprezece) pagini. Efortul justificativ al ministrului s-ar putea să fie însă în zadar, pentru că e
foarte posibil ca victoria să fie adjudecată de părintele ordonanţei (cum
altfel?) 13.
Republica Moldova este şi ea în miezul a ceea ce se numeşte geopolitica vaccinurilor. Este vorba despre asumarea surselor de vaccinuri credibile din cele câteva validate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, unele dintre cele produse fiind cu probleme, altele cu rezerve sau limitări.
Tribunalul i-a făcut scăpaţi pe jandarmii abuzivi de la 10 august. România nu e, deci, o democraţie funcţională. Şi nici n-are şanse de a deveni, dacă nu poate depolitiza şi pedepsi derapajele instituţiilor ei de forţă.
2020 a fost un an pe care mulţi vor să-l uite, nu şi eu. Cred că este bine să ştim unde ne aflăm din punct de vedere al impactului pandemiei asupra mediului antreprenorial feminin. Şi spun asta pentru că deşi s-au scris analize despre personalul medical afectat, despre economie în general, despre cum s-a resimţit pandemia asupra femeii antreprenor s-a vorbit prea puţin.
Nu mă pricep la psihologie şi nici nu pretind că m-aş pricepe. Bine, „am citit pe net” una-alta, ca tot omul, dar asta nu mă face specialist. Şi totuşi, am ciudata senzaţie că 90% dintre românii „de rând”, puşi în faţa situaţiei de a negocia cu agresorul, s-ar fi descurcat mai bine decât „specialistul” Poliţiei.
Confruntarea demonstrativă de voinţă între liderii americani şi cei sovietici/ruşi constituie un soi de tradiţie globală atunci când un lider nou accede la putere. Fiecare tabără încearcă rapid să seteze tonul, să verifice postura celuilalt, să îi testeze răspunsurile la criză.
Clasarea Dosarului 10 august dărâmă Statul de drept. Orice este permis de acum Nu este vorba doar de o nedreptate făcută celor agresaţi din Piaţa Victoriei, ci de relaţia Stat-cetăţean care se prăbuşeşte.
Umblă vorba prin presa de calitate că Anca a spus la o televiziune că
urmează schimbarea Avocatului Poporului, care ar fi fost agreată în
Coaliţie, şi că doar numele succesorului nu e clar. Umblă vorba şi că
prefectul Bucureştiului, Traian Berbeceanu, numit de PNL, va fi schimbat
fără a-şi fi dus mandatul la capăt pentru a fi înlocuit cu un plusist.
Am decis ca titlul pentru primul episod din această ediţie atipică să fie indirect şi o aluzie la filmul care mi-a plăcut cel mai tare până acum.
Ideea că Ion Mihai Pacepa a fost unul din fondatorii corupţiei politice româneşti a stârnit destul de multe reacţii adverse astfel încât să fie nevoie de câteva precizări şi o încadrare istorică.
Una dintre personalităţile marcante ale exilului românesc postbelic, mai cu
seamă din Marea Britanie, Londra, care s-a remarcat atât prin personalitatea sa
atipică cât şi prin acţiunile sale desfăşurate în Occidentul Liber, în favoarea
românilor din lagărul comunist, a fost, fără îndoială, Ion Raţiu.
Cea mai neobosită prepoziţie a limbii române contemporane este prepoziţia „pe”. Frenezia cu care numeroşi vorbitori o folosesc a umilit succesul conjuncţiei „deci”, rostite, acum două decenii, la începutul multor fraze. Galeria de exemple extinzându-se săptămânal, certitudinea privind influenţa englezei devine insuficientă, dar alte explicaţii, dincolo de presiunea modei, nu sunt uşor de identificat.