Stiri despre maghiara

  38 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Consiliul pentru Combaterea Discriminării: Nu a fost discriminare în cazul vloggerului refuzat la Kaufland Odorheiu Secuiesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Consiliul pentru Combaterea Discriminării: Nu a fost discriminare în cazul vloggerului refuzat la Kaufland Odorheiu Secuiesc

  În cazul bărbatului din Cluj care ar fi fost refuzat să fie servit cu o porţie de mici la un supermarket Kaufland din Ordorehiu Secuiesc pe motiv că, spune el, nu ar fi vorbit în limba maghiară, nu se întrunesc elementele constitutive ale faptei de discriminare directă. Aşa a anunţat miercuri Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

 • Rectorul UBB: „Sunt zone în Secuime unde cultura şi limba română sunt Cenuşărese. Toţi cetăţenii români trebuie să cunoască româna“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rectorul UBB: „Sunt zone în Secuime unde cultura şi limba română sunt Cenuşărese. Toţi cetăţenii români trebuie să cunoască româna“

  Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“, Ioan-Aurel Pop, susţine că incidente precum cel de la Odorheiu Secuiesc sunt rezultatul implicării factorului politic pe fondul centenarului şi al unor atitudini de genul „Nu avem ce sărbători”. El spune că, deşi sunt zone în Secuime unde „cultura şi limba române sunt Cenuşărease”, toţi cetăţenii ţării trebuie să cunoască limba oficială.

 • Director la Protecţia Consumatorilor: „Managerul de la Kaufland Odorheiu Secuiesc a spus că româna nu e o condiţie pentru angajare, că ar fi discriminare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Director la Protecţia Consumatorilor: „Managerul de la Kaufland Odorheiu Secuiesc a spus că româna nu e o condiţie pentru angajare, că ar fi discriminare“

  Directorul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Sorin Susanu, a precizat că inspectorii care au aplicat amenda la Kaufland Odorheiu Secuiesc sunt etnici maghiari. Aceştia l-au intrebat pe managerul supermarketului cum angajează vânzătoare care nu vorbesc limba română, iar acesta ar fi răspuns: „Nu le cerem limba română, ar fi discriminare”.

 • VIDEO Refuzat la Kaufland în Odorheiu Secuiesc pentru că nu ştia maghiară: „De ce nu ştiţi ungureşte, că sunteţi în Ţinutul Secuiesc?”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Refuzat la Kaufland în Odorheiu Secuiesc pentru că nu ştia maghiară: „De ce nu ştiţi ungureşte, că sunteţi în Ţinutul Secuiesc?”

  Vloggerul clujean „Miliţianul” a vrut să-şi cumpere mici de la un supermarket Kaufland din Odorheiu Secuiesc. Vânzătoarea i-a dat banii înapoi, refuzând să-l servească şi să-i explice de ce. Mai mulţi oameni care aşteptau la coadă l-au apostrofat, întrebându-l de ce nu ştie ungureşte, dacă a venit în Ţinutul Secuiesc.

 • VIDEO Incident la proiecţia unui film în maghiară la TIFF. Spectatori revoltaţi în sală: „În română de ce nu traduceţi?“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Incident la proiecţia unui film în maghiară la TIFF. Spectatori revoltaţi în sală: „În română de ce nu traduceţi?“

  Proiecţia filmului maghiar „Despre trup şi suflet”, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, a fost „sold out” cu câteva ore înainte de începere. Cinematograful „Florin Piersic” a fost arhiplin şi spectatorii au întâmpinat-o în picioare pe actriţa principală - Alexandra Borbély. Câţiva cinefili au protestat din cauză că moderatoarea discuţiei nu a tradus conversaţia şi în română.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  "Pas cu pas", de Klaus Iohannis, tradusă în bulgară

  Volumul „Pas cu pas”, prima carte semnată de Preşedintele României, Klaus Iohannis, a apărut în luna decembrie a anului trecut şi în librăriile din Bulgaria. Publicată în variantă originală în timpul campaniei electorale din anul 2014, la Curtea Veche Publishing, cartea a apărut în limba bulgară la editura Ciela Norma, în traducerea Martinei Ganceva.

 • Un deputat vrea să oblige televiziunile şi radiourile care emit în limba maghiară să asigure subtitrare în română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un deputat vrea să oblige televiziunile şi radiourile care emit în limba maghiară să asigure subtitrare în română

  Deputatul Daniel Oajdea, fost PPDD şi actual membru al grupului parlamentar naţional democrat, a depus la începutul lunii septembrie un proiect de lege pentru modificarea Legii audiovizualului prin care vrea să oblige radiodifuzorii, televiziuni, dar şi radiouri care transmit în limba maghiară, să asigure subtitrare în limba română, potrivit site-ului Paginademedia.ro.

 • INFOGRAFIE Care este a doua cea mai vorbită limbă din fiecare ţară a lumii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INFOGRAFIE Care este a doua cea mai vorbită limbă din fiecare ţară a lumii

  Site-ul „MoveHub”, dedicat celor care vor să ia o decizie informată atunci când plănuiesc să se mute în străinătate, a realizat un infografic care arată care este cea mai vorbită limbă dintr-un stat, după limba oficială. România şi Republica Moldova se regăsesc în sudiul realizat pe baza informaţiilor oferite de CIA (serviciul american de informaţii).

 • Viktor Orban transformă Clujul în oraş maghiar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viktor Orban transformă Clujul în oraş maghiar

  Fidel iredentismului pe care l-a transformat în politica de stat a Ungariei, Viktor Orban vine pe 2 şi 3 octombrie la Cluj să inaugureze clădiri ale statului român ”retrocedate” pentru a fi transformate în şcoli maghiare. Cum proiectul de autonomie lansat de UDMR are acordul Budapestei, vom auzi şi un mesaj de sprijin în acest sens. Orban transformă Clujul în oraş maghiar şi îşi îndeplineşte misiunea: destructurarea României pe toate căile.

 • UDMR transformă România în Ucraina
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  UDMR transformă România în Ucraina

  Vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely a ”pârât” România în discuţia cu un oficial american, solicitând adoptarea maghiarei ca limbă regională după modelul Ucrainei. Comparaţia cu Ucraina, dincolo de ridicolul ei (are vreo minoritate ministere în Guvernul de la Kiev sau drepturile maghiarilor din România?), este extrem de periculoasă. Uite aşa transformă UDMR România într-o nouă Ucraină, jucând rolul separatiştilor ruşi din ţara vecină.

 • UMF, din nou subiect “fierbinte”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  UMF, din nou subiect “fierbinte”

  Facultatea cu predare în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş devine din nou subiectul discuţiilor, după semnarea protocolului  dintre USD şi UDMR.

 • Verdicte pentru asasinii romilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Verdicte pentru asasinii romilor

  Critici aspre şi în bună parte meritate a recoltat Ungaria lui Viktor Orban, în ultimii ani, pentru introducerea unor modificări legislative şi constituţionale de natură să pună în pericol democraţia şi statul de drept.

 • Influenţa maghiară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Influenţa maghiară

  Cam pe la 1100-1200 ar trebui situate începuturile pătrunderii influenţei maghiare o dată cu stăpânirea Transilvaniei de către unguri. Cred că e folositor să ştiţi că numele etnic maghiar este cel drept şi cel politic corect, pătrunderea lui fiind directă (mag. magyar).

 • Cazul copilului pierdut la ştrandul din Târgu Mureş şi al anunţului în maghiară. Ce spune angajatul implicat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cazul copilului pierdut la ştrandul din Târgu Mureş şi al anunţului în maghiară. Ce spune angajatul implicat

  La Târgu Mureş, un bunic şi-a pierdut nepotul, cetăţean german, la ştrand. A încercat să îi adreseze, prin postul de radio al ştrandului, un mesaj în maghiară. Sau în germană. Nu a putut. A urmat un mic scandal în presa de limbă maghiară şi pe Facebook. Doar că jurnaliştii au omis, printre altele, două detalii. Unu: bunicul e politician. Doi: angajatul e şi el maghiar.

 • Trecutul cinic. Despre un ştrand naţional unitar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trecutul cinic. Despre un ştrand naţional unitar

  La sfîrşitul săptămînii trecute, un bunic din Tg. Mureş n-a fost lăsat de moderatorul radioului de la ştrandul Weekend să-şi cheme nepotul în limba maghiară. De ce? Nu ştim sigur, desigur. E mai mult, aici, decît o mîrlănie oarecare, de proastă creştere crasă, de nesimţire crudă ca varza. Este vorba de mult mai mult - de aceea, moderatorul în cauză e demn de toată empatia noastră sinceră, neprefăcută şi melancolică.

 • Castorul şablonard
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Castorul şablonard

  „Scriam însemnările de mai sus şi nu încetam să mă întreb de ce literaturii române îi este atât de străin romanul poliţist. Răspunsul, când îl voi şti.”

 • Învăţământul în limba română este un drept pe care şi maghiarii îl au
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Învăţământul în limba română este un drept pe care şi maghiarii îl au

  Instanţele de judecată din România au anulat Hotărârea de Guvern prin care Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş trebuie să realizeze o secţie în limba maghiară. Învăţământul în limba română este un drept care permite tuturor cetăţenilor statului român să aibe şanse egale.

 • Medalii pentru olimpicii braşoveni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Medalii pentru olimpicii braşoveni

  Braşovul a găzduit olimpiadele naţionale de matematică şi de limbă maghiară. Patru medalii, două la matematică şi două la maghiară au rămas la Braşov.

 • Maghiarii pot decide Unirea Moldovei cu România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Maghiarii pot decide Unirea Moldovei cu România

  Chiar dacă nu există un curent unionist foarte puternic în România, populaţia nu e foarte puternic divizată pe tema unirii cu Moldova. În schimb în Republica Moldova divizarea este cât se poate de clară, iar una dintre cele mai puternice linii de separaţie este factorul etnic/lingvistic.

 • În spatele steagului secuiesc (1): Am cumpărat în Secuime, în româneşte. Şi pâine?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În spatele steagului secuiesc (1): Am cumpărat în Secuime, în româneşte. Şi pâine?

  Încep un miniserial despre Secuime, de unde m-am întors săptămâna trecută. Din Harghita, de unde oamenii reali, cu bucuriile, necazurile şi firea lor nu se văd la noi. Din cauza steagurilor şi a legendelor urbane. În primul episod aflaţi despre limba în care sunt afişate firmele în Miercurea Ciuc şi despre cum am folosit limba română.  Dar vă spun şi de ce n-am luat pâine!

 • Denumirea judeţului Mehedinţi ar putea avea origine maghiară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Denumirea judeţului Mehedinţi ar putea avea origine maghiară

  Conform istoricului Bogdan Petriceicu Haşdeu în a sa “Istorie Critică a Românilor” numele de Mehedinţi vine de la Mehedinski un termen slav desemnând teritoriul din jurul oraşului Mehadia, oraş aflat pe teritoriul judeţului vecin Caraş Severin, la graniţa cu Mehedinţiul.

 • Topul limbilor străine greu de învăţat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Topul limbilor străine greu de învăţat

  Araba, chineza şi japoneza se numără printre limbile străine cel mai greu de învăţat, în special din cauza diferenţelor mari faţă de limba nativă.

Modifică Setările