Stiri despre lucian boia

  129 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Creierul obligatoriu - despre miturile naţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Creierul obligatoriu - despre miturile naţionale

  Ascult cu încîntare Scurta istorie a românilor povestită celor tineri. Neagu Djuvara ştie să povestească foarte aplicat şi convingător. Şi totuşi, din cleştele timpului nici el nu poate să scape.

 • Teme vechi în forme noi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teme vechi în forme noi

  În cele câteva cuvinte scrise „În loc de introducere” pentru noua lui carte, profesorul Lucian Boia atrage atenţia că aceasta, „Românii şi Europa. O istorie surprinzătoare” (Editura Humanitas, Bucureşti, 2020) „se află în directă legătură cu eseurile mele anterioare privitoare la români şi la istoria lor, în primul rând cartea, apărută în 2012, sub titlul bine întipărit în conştiinţa publică, De ce este România altfel”.

 • O lume plină de „de
ce”-uri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O lume plină de „de ce”-uri

  Dacă cineva ar avea vreodată năstruşnica idee de a purcede la întocmirea unui top al românilor pentru a căror caracterizare este obligatoriu să se recurgă la superlativul absolut, nu am nici cea mai mică îndoială că profesorul bucureştean Lucian Boia ar ocupa, fără probleme, un confortabil loc în top cinci la cel puţin două categorii.

 • INTERVIU Lucian Boia, istoric: „La noi, proiectul de ţară e scăparea de puşcărie“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Lucian Boia, istoric: „La noi, proiectul de ţară e scăparea de puşcărie“

  Istoricul Lucian Boia locuieşte în România de 74 de ani şi nu regretă. Dar îşi doreşte să vadă un sistem educaţional ancorat în realitate, pentru că de el depind următoarele generaţii şi, fireşte, direcţiile în care va merge această ţară în viitorul apropiat. În prezent, cu toate că avem o Românie Mare de 100 de ani, suntem la fel de nedumeriţi ca acum un secol, când ne lipsea un „proiect de ţară“. Pe care încă îl căutăm.

 • Profesorul
Lucian Boia, din nou în bătaia puştii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Profesorul Lucian Boia, din nou în bătaia puştii

  Pe măsură ce ne apropiem de finele anului 2018 se înmulţesc manifestările, multe dintre ele festiviste, protocolare, de un formalism extrem, mult prea puţine, din păcate, cu substanţă, menite să marcheze Centenarul. Totul în cel mai pur stil românesc posibil, al acelui „merge şi aşa“ denunţat pe vremuri, într-o celebră tabletă din „România literară“ de Ana Blandiana.

 • FRAGMENT Întâlnire cu Lucian Boia despre volumul „De la Dacia antică la Marea
Unire, de la Marea Unire la România de azi”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FRAGMENT Întâlnire cu Lucian Boia despre volumul „De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi”

  Joi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc întâlnire cu Lucian Boia în dialog cu Cristian Pătrăşconiu despre volumul „De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi”, apărut recent la Editura Humanitas. Dezbaterea se va încheia cu o sesiune de autografe. „Adevărul” prezintă, în premieră, un fragment din volumul semnat de Boia.

 • De ce a sponsorizat Aurel Vlad acţiuni premergătoare Adunării de la Alba Iulia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce a sponsorizat Aurel Vlad acţiuni premergătoare Adunării de la Alba Iulia

  Aurel Vlad, avocat, director executiv al Băncii „Ardeleana“ din Orăştie, localitatea unde s-a născut, şi ministru de Finanţe, a cumpărat în toamna lui 1918 o tipografie, ca să publice ziarul „Libertatea“, organul de presă al Consiliului Naţional Român din oraşul natal. Înainte, finanţase tipărirea a zeci de mii de exemplare ale ziarului „Adevărul“ cu articole despre lupta naţională a românilor din Transilvania, distribuite gratuit.

 • Lucian Boia - Autobiografie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lucian Boia - Autobiografie

  După ce în anul 2012 şi-a recapitulat şi explicat destinul profesional şi esenţa demersului său istoriografic într-o carte concepută sub formă de un dialog purtat în compania unui fost student pe nume Eugen Stancu (cf. „Istoriile mele“, Editura Humanitas, Bucureşti, 2012), iată că pentru Lucian Boia a sosit şi momentul scrierii memoriilor.

 • Mitul excepţionalismului românesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mitul excepţionalismului românesc

  De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc- Volum coordonat de Vintilă Mihăilescu (Editura Polirom, Bucureşti, 2017) este cea de-a doua carte-replică la scrierile istoricului şi eseistului Lucian Boia.

 • „De ce este România astfel?”, un dialog cu Vintilă Mihăilescu la Muzeul Naţional al Literaturii Române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „De ce este România astfel?”, un dialog cu Vintilă Mihăilescu la Muzeul Naţional al Literaturii Române

  Joi, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) va avea loc o discuţie pornind de la volumul lui Vintilă Mihăilescu „De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc”. La eveniment vor vorbi autorul volumului, Ruxandra Ivan, Mihai Burcea, Dinu Guţu, Cătălin Stoica, iar discuţia va fi moderată de Vasile Ernu.

 • Istoricul Lucian Boia propune scoaterea termenului Napoca din Cluj-Napoca. „Este ca şi cum ai zice să-l scoatem pe Nicolae Bălcescu din cărţile de istorie“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istoricul Lucian Boia propune scoaterea termenului Napoca din Cluj-Napoca. „Este ca şi cum ai zice să-l scoatem pe Nicolae Bălcescu din cărţile de istorie“

  Propunerea istoricului Lucian Boia de revenire la denumirea de Cluj a municipiului Cluj-Napoca este respinsă în urbea de pe malul Someşului. Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel-Pop, susţine că demersul ar fi unul similar cu „scoaterea lui Bălcescu din istorie pentru că a fost pus de comunişti pe bancnota de 100 de lei”.

 • Istorie,
istorii şi reprezentări
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istorie, istorii şi reprezentări

  Cea mai recentă carte a profesorului Lucian Boia este un eseu. O schiţă de interpretare globală a istoriei, cum spune autorul ei. Care adaugă imediat - strict din punctul meu de vedere.

 • Cele mai vândute cărţi în 2016. Titluri de Lucian Boia, Mircea Mihăieş, Paulo Coelho şi Dan Brown
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cele mai vândute cărţi în 2016. Titluri de Lucian Boia, Mircea Mihăieş, Paulo Coelho şi Dan Brown

  Printre cele mai vândute volume anul acesta se numără titluri semnate de Lucian Boia, Paulo Coleho, Dan Brown, Igor Bergler, Marian Godină. Au avut din nou succes în 2016 cărţile motivaţionale, SF-urile, thrillerurile, dar şi cărţile de bucate. Pentru acest clasament, am selectat primele cinci titluri de la cele mai importante edituri din România, care se află în topul vânzărilor acestora din 2016.

 • Cele mai furate cărţi din librăriile Humanitas
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cele mai furate cărţi din librăriile Humanitas

  Manualul de Biologie de clasa a VI-a este cea mai furată carte din librăriile Humanitas în anul 2016, iar următoarele locuri în top sunt ocupate de manualul de Chimie de clasa a XI-a, dar şi de ”Sfârşitul Occidentului?”, de Lucian Boia, şi ”Cimitirul de piane”, de Jose Luis Peixoto, au transmis reprezentanţii librăriilor Humanitas pentru News.ro.

 • Reacţia şocantă a securistului care a spus că pentru istoricul Lucian Boia ar fi „dulce glonţul patriei“: „Acest derbedeu nu merită nici măcar un glonţ“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reacţia şocantă a securistului care a spus că pentru istoricul Lucian Boia ar fi „dulce glonţul patriei“: „Acest derbedeu nu merită nici măcar un glonţ“

  Fostul adjunct al Securităţii din Timiş la momentul Revoluţiei, maiorul în rezervă Radu Tinu, a şocat după ce a postat pe pagina de Facebook a editurii Humanitas, la un anunţ referitor la lansarea ultimei cărţi a istoricului Lucian Boia, un comentariu în care spune: „Ce dulce ar fi glonţul patriei pentru individul ăsta….???!!!??“. La solicitarea „Adevărul“, Radu Tinu şi-a explicat gestul, răspunzându-i lui Gabriel Liiceanu.

 • Istoricul Lucian Boia: „Istoria înseamnă privirea prezentului asupra trecutului“. Citiţi un fragment în exclusivitate din noua sa carte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istoricul Lucian Boia: „Istoria înseamnă privirea prezentului asupra trecutului“. Citiţi un fragment în exclusivitate din noua sa carte

  In noul volum, „Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei“, în curs de apariţie la Editura Humanitas, istoricul Lucian Boia vorbeşte despre ideologii naţionale şi despre scenarii de ţară care intră în coliziune, cum e cazul istoriografiilor maghiară şi română. Citiţi un fragment în exclusivitate pentru „Adevărul“ din noua carte a lui Lucian Boia.

 • Dodon şi istoriografia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dodon şi istoriografia

  Pentru că disputa se prelungeşte, vreau să intervin în apărarea profesorului Lucian Boia. Nu a ideilor sale legate de (non)apartenenţa Basarabiei la spaţiul românesc: ele sunt, din păcate, demne de gândirea istoriografică a lui Mihai Roller. Ci a dreptului său democratic de a le profesa liber, fără a fi expus la procese de intenţie şi presiuni.

 • INTERVIU Lucian Boia: Când România a intrat în Primul Război Mondial, a optat pentru Transilvania, nu pentru Basarabia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Lucian Boia: Când România a intrat în Primul Război Mondial, a optat pentru Transilvania, nu pentru Basarabia

  Atunci când România a decis intrarea în Primul Război Mondial alături de Antanta şi împotriva Puterilor Centrale, a avut de ales şi între două provincii româneşti, Basarabia şi Transilvania, iar balanţa a înclinat spre cea din urmă, care strălucea mai tare, spune, într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, istoricul Lucian Boia.

 • Lucian Boia: Ambasadorul american la Chişinău a făcut o afirmaţie corectă: Basarabia nu e România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lucian Boia: Ambasadorul american la Chişinău a făcut o afirmaţie corectă: Basarabia nu e România

  Declaraţia ambasadorului american la Chişinău, care a iscat reacţii critice la Bucureşti, este una corectă, spune istoricul Lucian Boia, într-un interviu pentru agenţia de presă News.ro. Republica Moldova nu este România, pentru că a avut parcursul ei unic în istorie, diferit faţă de cel al României din care a făcut parte în cele două decenii interbelice.

 • Gâlcevi şi
dialog
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gâlcevi şi dialog

  Împlinirea, în aceste zile, a o sută de ani de la intrarea României în Marele Război a readus în actualitate cartea Primul război mondial-Controverse, paradoxuri, reinterpretări a profesorului bucureştean Lucian Boia. Lucrarea e invocată în tot felul de talk-show-uri.

Modifică Setările