
Cum arată taraba unui comerciant de harbuz: „Mi-am făcut banner cu buletinul să arăt că vând pepenii de la mama lor”
Povestea a ieşit la iveală după ce un cetăţean englez a făcut o fotografie cu taraba bărbatului şi a distribuit-o pe internet.
Povestea a ieşit la iveală după ce un cetăţean englez a făcut o fotografie cu taraba bărbatului şi a distribuit-o pe internet.
Polonezii sunt primii care au început să prindă gustul pepenilor dulci din România şi deja marfa poate fi găsită în marile lor magazine. Pe locul doi se află bulgarii care au descoperit că afacerea cu lubeniţa este profitabilă. Şi ucrainienii au început să bată drumul Dăbuleniului. Comercianţii nu ştiu să vorbeasă româneşte, iar localnicii nu ştiu engleză şi de aici încep problemele.
Fermierii din Dăbuleni şi Călăraşi nu mai pot scoate pepenii în acest an mai devreme, aşa cum s-a întâmplat în 2018. Oamenii i-au plantat în tuneluri, dar când au dat foliile jos, tot rodul a căzut. „Schimbările de temperatură ne omoară“.
Pe câmpurile de la Gottlob nu mai este lubeniţă de două-trei săptămâni, oltenii au terminat sezonul cu mult timp înainte. Cu toate astea, în pieţele din Timişoara se mai poate cumpăra lubeniţă.
Samsarii şi producătorii de lubeniţă din Oltenia, rămaşi fără marfă, au luat cu asalt Gottlobul. Datorită lor preţul lubeniţei din Timiş s-a dublat.
Din „patria lubeniţei“, localitatea doljeană Dăbuleni, pleacă zilnic spre pieţe în această perioadă aproape 200 de tone de pepeni. Pe de altă parte, mare parte din marfa strânsă de localnici din câmp rămâne pe loc, iar producătorii se plâng că zeci de tone de pepeni ajung, la final de sezon, hrană pentru animale.
Pe marginea drumului din Dăbuleni se înşiră zilele acestea o „caravană“ lungă de cinci kilometri de căruţe şi camioane pline cu lubeniţă scoasă la vânzare pe un preţ de nimic.
Celebra lubeniţă din Dolj ar putea fi vândută anul acesta şi în magazine din Suedia, după ce agricultorii locali au fost contactaţi pentru a încheia contracte de export cu comercianţi din ţara nordică.
A fost subinginer mecanic pentru utilaje chimice, apoi a lucrat în domeniul silvic, după care a hotărât să plece în Spania, unde a descoperit gustul vinurilor de calitate. Aşa a decis, alături de familie, să îşi deschidă o cramă în Arad.
Suntem în plin sezon al pepenilor. Este cel mai căutat fruct în pieţele noastre, iar medicii nutriţionişti au doar recomandări pozitive.
Pe vremuri, nimeni nu cumpăra o lubeniţă fără să o încerce cu dop. În zilele noastre, cel puţin în oraşele mari, a dispărut această metodă.
Recolta de pepeni anul acesta de la Dăbuleni a fost una mai mult decât satisfăcătoare, însă agricultorii au o mare problemă. Oamenii spun că sunt nevoiţi să îşi vândă marfa cu 20 de bani kilogramul, iar acest lucru îi nemulţumeşte total.
Suntem în plin sezon al lubeniţei de la Gottlob. Marea noutate din acest an este că producătorii din Timiş au pătruns în marile supermarketuri.
Unii fermieri din Dăbuleni au început deja culesul, dar sunt acuzaţi de alţi localnici că ar folosi tratamente de coacere ca să fure startul în pieţe. Primii neagă tot şi susţin că lubeniţele sunt numai bune.
Pepenii de Dăbuleni sunt gata de recoltare, iar producătorii susţin că o parte din marfă au vândut-o deja de acum două luni.
Lubeniţa de Gottlob, devenită un brand şi aflată la concurenţă cu lubeniţa de Dăbuleni, a ajuns şi pe pieţele din Germania, Austria, Ungaria sau Cehia.
Mai mulţi crescători de pepeni din Dăbuleni, judeţul Dolj, spun că au ajuns să nu îşi mai vândă marfa din cauza samsarilor care au aruncat pe piaţă zvonul că lubeniţa din zonă ar fi injectată cu substanţe care accelerează creşterea. Efectul ar fi determinarea agricultorilor să scadă preţul pepenilor.
Primii pepeni româneşti de Dăbuleni au apărut pe piaţă cu două săptămâni mai târziu decât în mod normal. Agricultorii spun că de vină pentru acesta lucru sunt temperaturile scăzute din luna mai.
Specialişti din Coreea de Sud au venit în urmă cu doi ani în oraşul Dăbuleni şi i-au învăţat pe olteni cum să cultive cartofi dulci. Leguma minune seamănă la gust cu dovleacul şi este recomandată de nutriţionişti datorită proprietăţilor pe care le are.
Un sătmărean a câştigat lupta cu samsarii din pieţe care vând lubeniţe sub celebra marcă de „pepeni de Dăbuleni“. Zsolt Nagy a preluat afacerea de la tatăl lui, iar după mulţi ani de muncă tânărul vinde tot ce cultivă.
Producătorii de pepeni din Daneţi îşi vând marfa în pieţele din Craiova pe bonuri de masă. Agricultorii au declarat că au apelat la această soluţie din cauză că sunt destui cumpărători care nu au bani.
Fermierii din patria lubeniţelor Dăbuleni nu mai cultivă de 10 ani „Dulcele de Dăbuleni“ şi folosesc răsaduri din Turcia şi Grecia. Oamenii au declarat că pepenii de import se coc mai repede, iar producţia este mai bună.
Medicii recomandă spălarea cu mare atenţie a pepenilor verzi înainte de consum. Specialiştii explică de ce vara este sezonul enterocolitelor şi toxinfecţiilor alimentare.
Vânzătorii de lubeniţe din Gottlob sunt asaltaţi de samsarii din Dolj, care le cumpără marfa pe bani puţin, după care o vând în pieţele din restul ţării sub celebra marcă de „pepeni de Dăbuleni”.
Lubeniţa de Gottlob, devenită un brand şi aflată la concurenţă cu lubeniţa de Dăbuleni, a ajuns să se vândă şi la export. Diferenţa se simte direct în buzunarul producătorului, care vinde „afară” la un preţ cu 40 la sută mai mare decât în România.
Beneficiile pepenelui roşu (al lubeniţei, lebeniţei, harbuzului… denumirea depinde de zonă), în sănătatea corpului uman, sunt incontestabile, după cum spune medicul arădean Otilia Ţigănaş.
Oltenii din Dăbuleni, judeţul Dolj, s-au apucat de cultivat cartofi dulci. Planta a fost adusă din Coreea, iar fermierii din Dolj au învăţat tehnica de producţie anul trecut direct de la sursă, pentru că s-au săturat să piardă banii cu lubeniţele
Agricultorii din Dăbuleni s-au apucat să exploteze mai bine terenurile aride din zonă. Unii localnici au cultivat deja fasole africană, cartofi ducli din Coreea şi arahide.
30 de ani, trei generaţii, muncă asiduă şi mult suflet. Asta înseamnă pe scurt povestea unei familii din Dolj, care a cucerit clienţii pieţei Diamant din Târgu-Mureş. Familia Dogaru întruchipează producătorul român, care cu multă trudă reuşeşte să evite samsarii şi îşi vinde propria marfă la tarabă. E nevoie de implicare şi de loialitate pentru a-ţi păstra clienţii atâţia ani, iar oamenii care îi cunosc ştiu să îi aprecieze.
Agricultorii din celebra localitate producătoare de lubeniţă se plâng că în pieţele marilor oraşe sunt vânzători care folosesc pe nedrept „brandul Dăbuleni“. Producătorii atrag atenţia că adevăratele lubeniţe de Dăbuleni vor ajunge pe piaţă abia peste două săptămâni.