Stiri despre literatura universala

  19 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cele mai vândute titluri ale Editurii Polirom în anul 2020
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cele mai vândute titluri ale Editurii Polirom în anul 2020

  Deşi atipic şi plin de provocări pentru întreaga industrie de carte, 2020 a fost un an prolific pentru Polirom, peste 450 de noi titluri regăsindu-se la final de an aniversar – 25 de ani de existenţă – în portofoliul editurii. „Adevărul” prezintă cele mai vândute cărţi ale editurii din acest an.

 • ANANSI. World Fiction, noua colecţie de literatură universală de la Editura Pandora M. Cu ce titluri debutează colecţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ANANSI. World Fiction, noua colecţie de literatură universală de la Editura Pandora M. Cu ce titluri debutează colecţia

  Începând din luna octombrie, o nouă colecţie de traduceri din literatura universală îi aşteaptă pe cititori în librăriile fizice şi online din întreaga ţară. Este vorba despre ANANSI. World Fiction, un proiect al Editurii Pandora M, parte a Grupului Editorial TREI, şi coordonat de Bogdan-Alexandru Stănescu, scriitor şi unul dintre cei mai apreciaţi editori români, cu o experienţă de peste 15 ani în sfera traducerilor din literatura universală.

 • Marii artişti şi marile insulte. Mark Twain şi dispreţul faţă de Jane Austen: „Când o citesc, vreau să o dezgrop şi să îi lovesc craniul cu propria ei tibie”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marii artişti şi marile insulte. Mark Twain şi dispreţul faţă de Jane Austen: „Când o citesc, vreau să o dezgrop şi să îi lovesc craniul cu propria ei tibie”

  Artiştii de astăzi tind să nu comenteze prea mult operele colegilor de breaslă, însă istoria artei şi a literaturii universale abundă în comentarii acide pe care scriitori, compozitori şi filosofi le-au făcut cu privire la operele altora. De la Mark Twain, la Hemingway şi Faulkner, Nietzsche şi Wagner, Camus şi Sartre, „Adevărul” prezintă cum şi de ce insultau artiştii munca altor creatori.

 • Ipoteză. Cum arăta Hattie, fata de care se îndrăgostea Oscar Wilde în timpul turneului din SUA
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ipoteză. Cum arăta Hattie, fata de care se îndrăgostea Oscar Wilde în timpul turneului din SUA

  În 1882, Oscar Wilde vizita SUA, în cadrul unui turneu de carte, scopul său fiind acela de a le aduce americanilor estetismul britanic şi de a scăpa totodată naţiunea de materialismul ei pe care îl considera vulgar. În timpul turneului, scriitorul s-a îndrăgostit de o fată pe care o numea „Hattie”, iar un biograf de-al său crede că i-a descoperit identitatea, scrie The Guardian.

 • FRAGMENT Rolul esenţial al literaturii în configurarea lumii de astăzi, în volumul „Lumea scrisă”, de Martin Puchner
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FRAGMENT Rolul esenţial al literaturii în configurarea lumii de astăzi, în volumul „Lumea scrisă”, de Martin Puchner

  Criticul literar german Martin Puchner a adunat în volumul „Lumea scrisă. Poveşti care au schimbat oamenii, istoria şi civilizaţia”, apărut la Polirom, 16 texte fundamentale din peste 4.000 de ani de literatură universală, evidenţiind totodată rolul esenţial pe care aceasta l-a avut în configurarea lumii de astăzi. „Adevărul” prezintă în premieră, un fragment din volumul lui Puchner.

 • Cinci obiceiuri pe care le-au adoptat scriitorii pentru a-şi crea operele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cinci obiceiuri pe care le-au adoptat scriitorii pentru a-şi crea operele

  Pe lângă talentul şi munca dedicate creării unora dintre capodoperele literaturii universale, scriitorii au dezvoltat şi obiceiuri despre care aceştia credeau că îi făceau să scrie mai bine. De la statul în picioare,  şi până la băutul unor cantităţi imense de cafea, creatorii unor celebre opere literare au avut programe diferite şi obiceiuri diferite, dar care, se pare, că au dat rezultate.

 • Patru scriitori care l-au urât pe Shakespeare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patru scriitori care l-au urât pe Shakespeare

  William Shakespeare este recunoscut ca cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Totuşi, de-a lungul timpului, unii dintre giganţii literaturii universale şi-au exprimat  dispreţul pentru literatura marelui dramaturg britanic, unii desconsiderându-i scrierile de la prima citire, iar alţii, în timp.

 • Viaţa dincolo de artă. Cum şi-au câştigat existenţa cinci scriitori celebri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viaţa dincolo de artă. Cum şi-au câştigat existenţa cinci scriitori celebri

  Înainte de a ajunge faimoşi pentru povestirile, nuvelele sau romanele lor, marii scriitori ai lumii au avut nevoie de slujbe pentru a-şi duce traiul. Unele dintre aceste slujbe erau bizare, altele legate de pasiuni ale celor care aveau să ajungă scriitorii ale căror texte le citim astăzi. De la producători de manechine din gips , la piraţi de stridii, prezentăm cinci autori şi slujbele pe care le-au avut înainte ca numele lor să fie cunoscute.

 • Accidentul din spatele celebrului roman „Micul Prinţ”. Unde a găsit Antoine de Saint-Exupéry inspiraţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Accidentul din spatele celebrului roman „Micul Prinţ”. Unde a găsit Antoine de Saint-Exupéry inspiraţia

  Scriitorul Antoine de Saint- Exupery este cunoscut mai ales pentru celebrul său roman „Micul prinţ”, considerată una dintre cele mai influente cărţi ale literaturii universale datorită conţinutului său alegoric şi datorită faptului că este potrivită atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Ce anume l-a inspirat pe Saint- Exupery să scrie un asemenea roman se găseşte într-un eveniment violent din viaţa autorului.

 • Români din umbră. Julieta Edith Smerth, muza bucovineancă a scriitorului Henry Miller
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Români din umbră. Julieta Edith Smerth, muza bucovineancă a scriitorului Henry Miller

  Renumitul scriitor Henry Miller a zguduit societatea americană cu literatura sa, considerată iniţial pornografie. Cele mai cunoscute opere ale sale sunt „Tropicul Cancerului”, „Tropicul Capricornului”, „Sexus” sau „Primăvara neagră”, o parte dintre ele fiind inspirate de cea de-a doua lui soţie, June, originară din Bucovina. Adevărul.ro continuă serialul „Români din umbră” cu povestea muzei June Miller, fostă Julieta Edith Smerth.

 • De ce au fost înlocuiţi Slavici, Eminescu şi Creangă cu „Micul Prinţ” şi „Cartea Junglei“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce au fost înlocuiţi Slavici, Eminescu şi Creangă cu „Micul Prinţ” şi „Cartea Junglei“

  Capacitatea de memorare a elevilor a scăzut în ultimii ani. Motivul: tehnologia secolului XXI. Copiii de azi nu se mai regăsesc în experienţele scriitorilor clasici şi de aceea le este foarte greu să-i înţeleagă. Acesta este şi motivul pentru care, o profesoară de Română din Capitală a renunţat să-i oblige pe elevi să studieze texte de Eminescu, Slavici şi Creangă în favoarea unor poveşti precum „Micul prinţ” sau „Cartea Junglei”.

 • Un interviu cât o istorie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un interviu cât o istorie

  În toamna lui 1960, aşadar acum 55 de ani, am fost invitaţi la Comitetul Central, Dinu Săraru, de la Redacţia culturală Radio, Eugen Mihăiescu, student exmatriculat de la Institutul de Arte Plastice, acesta la propunerea lui Mihnea Gheorghiu, fiul celei mai strălucite crainice Radio, doamna Ana Mihăiescu, urmată în ordinea prestigiului de doamna Despina Sadoveanu, fiica lui Mihail Sadoveanu,

 • Scriitori internaţionali şi autohtoni, la Festivalul de Literatură de la Timişoara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitori internaţionali şi autohtoni, la Festivalul de Literatură de la Timişoara

  În perioada 23-25 octombrie, va avea loc cea de a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara. Evenimentul va prilejui iubitorilor de literatură din oraşul de pe Bega întîlnirea cu 6 nume importante ale literaturii universale contemporane , dintre care 5 se află în premieră în România, alături de 6 scriitori români consacraţi, dar şi de autori din noua generaţie.

 • Introduceţi literatura universală în școli!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Introduceţi literatura universală în școli!

  Cei mai apreciaţi scriitori români ai momentului pledează pentru studierea marilor cărţi ale lumii. Copiii din România fac târziu cunoştinţă cu „Tom Sawyer“ sau „Copiii Căpitanului Grant“ pentru că nu li se cere să pună mâna pe carte decât în vacanţe.

Modifică Setările