Stiri despre literatura romana

  41 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cele mai vândute titluri ale Editurii Polirom în anul 2020
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cele mai vândute titluri ale Editurii Polirom în anul 2020

  Deşi atipic şi plin de provocări pentru întreaga industrie de carte, 2020 a fost un an prolific pentru Polirom, peste 450 de noi titluri regăsindu-se la final de an aniversar – 25 de ani de existenţă – în portofoliul editurii. „Adevărul” prezintă cele mai vândute cărţi ale editurii din acest an.

 • Timp suspendat. Augustin Cupşa (Invitaţii ZFR)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Timp suspendat. Augustin Cupşa (Invitaţii ZFR)

  „Statele suportă diferit măsurile de risc şi sancţiunile, e un efect de naţionalizare şi autonomizare, într-un fel separatist, împotriva visului european. Văd cum vechile graniţe şi graniţele din interiorul graniţelor reapar ca nişte nervuri, împânzind harta Europei. Şi apoi chiar dacă vom circula pe străzi, trebuie să fim conştienţi că zidurile şi barierele, sau distanţele, s-au mutat undeva, înapoia pielii.”

 • Valori ignorate şi cumetrii prospere
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Valori ignorate şi cumetrii prospere

  Ovidiu Şimonca, în „Observator cultural” (revistă cu dese derapaje cumetrial-snobistice) se plângea de faptul că în Uniunea Scriitorilor se întâmplă ceea ce se întâmplă în politică, deoarece morala scriitorilor este asemănătoare cu aceea a politicienilor -- sugerând, astfel,  necesitatea unor schimbări de şefi.

 • Irina Binder: „Eu aştept de câţiva ani
ca măcar unul dintre scriitorii care susţin că sunt mai buni ca mine să mă
depăşească”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Irina Binder: „Eu aştept de câţiva ani ca măcar unul dintre scriitorii care susţin că sunt mai buni ca mine să mă depăşească”

  În urmă cu două luni, Libris anunţa că, în numai două ore de la punerea în vânzare, cel mai recent roman al Irinei Binder, „Străinul de lângă mine“, s-a vândut în peste 1.000 de exemplare. Binder a fost numită de mulţi un fenomen. Alţii au fost de părere că ceea ce scrie nici măcar nu poate fi numit literatură. „Weekend Adevărul” a vorbit cu autoarea, cu cititori de-ai săi şi cu oameni de litere despre succesul pe care aceasta îl are.

 • „Copilăria lui Kaspar Hauser”, de Bogdan-Alexandru Stănescu, Premiul pentru Proză, în cadrul Premiilor „Nepotu’ lui Thoreau”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Copilăria lui Kaspar Hauser”, de Bogdan-Alexandru Stănescu, Premiul pentru Proză, în cadrul Premiilor „Nepotu’ lui Thoreau”

  Săptămâna trecută, la Cluj-Napoca, juriul format din Ştefan Baghiu, François Bréda, Alex Goldiş, Benji Horváth, Szántai János, Ştefan Manasia şi Ovio Olaru a decernat Premiile Nepotu’ lui Thoreau, ediţia a doua, pentru literatură tânără română. Bogdan-Alexandru Stănescu a primit Premiul pentru Proză cu volumul „Copilăria lui Kaspar Hauser”, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

 • Mai facem literatură în şcoală?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mai facem literatură în şcoală?

  Transcriu aici din caietul unui elev de clasa a VII-a: „Arta poetică este un concept cu un caracter normativ specific esteticii ce desemnează un ansamblu de reguli/norme privind «naşterea» sau facerea poeziei ori in general tehnica literaturii”. Aţi înţeles, dragi cititori? Vă place cum sună? Aţi vrea să faceţi din nou clasa a VII-a? Că mai am exemple.

 • Salonul cărţii
de la Paris 2016. Cele mai emoţionante momente
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Salonul cărţii de la Paris 2016. Cele mai emoţionante momente

  60 de oameni ai cărţii, 20 de evenimente, 1.000 de titluri. Ce rămâne din acest rit de trecere obligatoriu şi fastuos, care îi aduce la un loc pe cei care imaginează, fabrică şi vînd cărţi, în cea mai rîvnită vitrină literară europeană, la Paris? Care au fost cele mai vândute titluri la standul României? Ce s-a întâmplat bun şi ce a lipsit? Decupaj subiectiv cu întrebări, răspunsuri şi un pumn de emoţii.

 • Legumele fierte din literatura română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legumele fierte din literatura română

  Cred că le datorez copiilor noştri acest post. Interacţionez cu ei aproape zilnic şi ştiu mai bine decât mulţi ce cred ei, ce simt, ce spun. Sunt ultima care să le dea dreptate necondiţionat. Mă irită lenea camuflată sub „sistemul e prost“, lipsa dorinţei de a învăţa camuflată sub „da’ asta la ce-mi trebuie?“, comoditatea camuflată sub „las’ că merge şi-aşa!“

 • Unde-i dragostea de altădată din literatura română? VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unde-i dragostea de altădată din literatura română? VIDEO

  EMOŢIE O poveste de dragoste care se respectă trebuie să stoarcă lacrimi. Altminteri am suferit şi ne-am bucurat degeaba.Ne-am întors la poveştile de dragoste de odinioară, pentru că pornoşagurile la vrac din literatura de azi nu mai emoţionează pe nimeni. Şi ne-am amintit de Felix şi Otilia, de scrisorile lui Lorelei şi de disoluţia iubirii din romanele lui Camil Petrescu.

 • Prima autobiografie din literatura română. Cum şi-a descris boierul Teodor Vârnav viaţa trăită la începtul anilor 1800
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prima autobiografie din literatura română. Cum şi-a descris boierul Teodor Vârnav viaţa trăită la începtul anilor 1800

  „Istoria vieţii mele“, de Teodor Vârnav, un boier din Moldova, a fost scrisă în 1845 şi este considerată prima operă autobiografică din literatura română. Teodor Vârnav s-a născut la 1 martie 1801 la Floreşti, în judeţul Galaţi. Amintirile sale, rămase într-un manuscris, au fost publicate de cărturarul Artur Gorovei.

 • Trei cărţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei cărţi

  În anul care s-a încheiat, a devenit tot mai vizibilă susţinerea pe care internetul şi social media o pot oferi literaturii române ce s-a sincronizat deja, în ultimul deceniu, cu direcţiile şi tendinţele din spaţiul cultural european şi global.

 • Atâta risipă...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Atâta risipă...

  Citind câteva cercetări mai noi, care analizează încercarea de inventare a unei naţiuni şi a unei literaturi „moldoveneşti”, distincte de cea română, nu te poţi opri să nu exclami: câtă risipă! Ce inutilă cheltuială de timp, de bani, de vieţi omeneşti! Ce gogoaşă umflată, rostogolită atâta amar de ani peste minţile bieţilor oameni!

 • „Desculţ” - „Din Psihologia poporului român”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Desculţ” - „Din Psihologia poporului român”

  Niciodată o Istorie serioasă a literaturii române, nu conjuncturală politic şi chiar mai rău, politicianist electorală, cum se văd atâtea azi, unele cu pretenţii academice, nu va putea ignora şi nici măcar minimaliza sau pune sub semnul întrebării în funcţie de opţiunea politică a autorului la un moment dat —

 • O sărbătoare a poeziei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O sărbătoare a poeziei

  Ajuns la cea de-a cincea ediţie, Festivalul Internaţional „Primăvara europeană a poeţilor“ a adunat, la Chişinău, câteva nume distinse ale poeziei universale contemporane, traducători, precum şi numeroşi reprezentanţi ai literaturii române, de aici sau de pe malul drept al Prutului.

 • Cele mai ispititoare muze din literatură: „Doamna aleasă a inimii“ lui Sadoveanu – o tânără cu 40 de ani mai tânără, Lydia – frumoasa care a pus pe jar trei scriitori
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cele mai ispititoare muze din literatură: „Doamna aleasă a inimii“ lui Sadoveanu – o tânără cu 40 de ani mai tânără, Lydia – frumoasa care a pus pe jar trei scriitori

  Despre pasiunile amoroase ale scriitorilor români, cele care au inspirat şi născut  personaje celebre în literatură, se pot scrie volume întregi. Mihail Sadoveanu a dedicat un volum de poezii tinerei sale iubite, iar o frumoasă evreică a devenit multiplu personaj literar în operele a trei nuvelişti.

 • Cele mai erotice pasaje din literatura română: scene de homosexualitate şi plăceri carnale nebune. Scandaluri uriaşe iscate de Eliade, Eminescu, Rebreanu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cele mai erotice pasaje din literatura română: scene de homosexualitate şi plăceri carnale nebune. Scandaluri uriaşe iscate de Eliade, Eminescu, Rebreanu

  Asupra cărţilor cu tematică erotică, criticii nu s-au aplecat niciodată cu seriozitate, deşi toată lumea le citea cu nesaţ pe sub masă. În secolul XX, poetul Geo Bogza, cu al său „Jurnal de sex“, şi Mircea Eliade, cu „Maitreyi“, au plătit îndrăzneala cu procese pentru atentat la pudoare. Ceea ce atunci părea a fi atât de scandalos a devenit unul dintre filoanele principale de inspiraţie pentru poeţii lansaţi după anul 2000.

 • VIDEO Marele Popescu. Poet, paznic de noapte, schior pe pantele disperării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Marele Popescu. Poet, paznic de noapte, schior pe pantele disperării

  Este considerat cel mai mare poet român de la Nichita Stănescu încoace. Alţii îl văd lângă Bacovia. Cu toate astea, numai câţiva oameni au auzit de el. A murit în urmă cu exact două decenii, la 36 de ani. Scurta lui viaţă a fost o poezie de la un capăt la altul. Aşadar, Popescu...

 • Generaţii literare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Generaţii literare

  În istoria literaturii, de-a lungul timpului s-au impus anumite teme, genuri sau stiluri, după care altele, iniţial marginale, le-au luat locul, devenind centrale.

 • Criticul literar Alex. Ştefănescu: „Cel mai mult îmi plac Ioanele“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criticul literar Alex. Ştefănescu: „Cel mai mult îmi plac Ioanele“

  De sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, autoarea Ioana Pârvulescu deschide, începând cu 19.00, seria de lecturi publice „Dacă e marţi, scriitorii îţi citesc!“, de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Totodată, criticul literar Alex Ştefănescu realizează o ierarhie personală a scriitorilor care îşi serbează astăzi ziua numelui.

 • Să învăţăm cum se moare! 
Exerciţii la limba şi literatura română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Să învăţăm cum se moare! Exerciţii la limba şi literatura română

  Vă mai aduceţi aminte de „Puiul“? Sau de bietul copil care asistă la uciderea de către tată a unei frumoase căprioare? „Weekend Adevărul“ vă propune o dezbatere despre câteva texte pe care copiii din ciclul primar le studiază la şcoală şi despre potenţiala influenţă a acestora în raport cu vârsta lor. Citiţi şi plângeţi!

Modifică Setările