Stiri despre limba latina

  18 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Academia Română, despre testele PISA: Limba latină din nou la Bacalaureat şi avertismente despre pericolul fetişizării cunoştinţelor practice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Academia Română, despre testele PISA: Limba latină din nou la Bacalaureat şi avertismente despre pericolul fetişizării cunoştinţelor practice

  După ce rezultatele modeste ale elevilor români la testele PISA au reînceput o largă dezbatere privind situaţia învăţământului, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, s-a trezit pe birou cu o petiţie pentru reintroducerea probei opţionale de Limba latină la Bacalaureat, semnată şi de Academia Română. De altfel, reprezentanţii Academiei susţin că presiunea pentru reducerea drastică a teorie în favoarea deprinderilor practice ar fi periculoasă.

 • Copiii care învaţă din clasa pregătitoare şah şi proverbe latine şi susţin testările după performanţă. Învăţător: „Îi las în felul lor şi mă adaptez“ VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Copiii care învaţă din clasa pregătitoare şah şi proverbe latine şi susţin testările după performanţă. Învăţător: „Îi las în felul lor şi mă adaptez“ VIDEO

  Sunt elevi în „Clasa poveştilor minunate“, sunt tot timpul cu mâna pe sus atunci când învăţătorul lor le pune întrebări, aşteaptă testările fără teamă, pentru că fiecare zi la şcoală este o nouă experienţă. Învăţătorul lor a găsit calea să le facă celor mici şcoala grozavă.

 • Limba latină
ca parte a unui cerc vicios
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Limba latină ca parte a unui cerc vicios

  Sunt numeroase indicii că Limba latină, ca disciplină de învăţământ, a câştigat, măcar pe hârtie, lupta cu viziunea pretins, în fapt, prostesc practicist-utilitaristă care defavorizează „umanioarele” şi îşi va conserva locul şi ponderea în structura curriculară a ciclului gimnazial. Ca şi Limba română, ca şi Istoria.

 • Un latin despre latină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un latin despre latină

  Veţi spune că avem probleme mai importante de rezolvat decât să dezbatem eliminarea limbii latine din gimnaziu. Sau poate vă gândiţi că limba latină este "moartă" şi, oricum, nu ne ajută în contextul celei de a patra revoluţii. Însă esenţa noastră civilizaţională nu poate fi decuplată de latinitate. Studiul limbii latine reprezintă cheia de acces la valorile europene.

 • Să eliminăm umanioarele din şcoală!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Să eliminăm umanioarele din şcoală!

  Muzica? Moft, găseşti tot ce vrei pe youtube, de ce s-o mai predăm la şcoală? Desenul? Păi dacă n-are talent, bietul copil, ce să-i facem, să-i stricăm media cu un 9 la desen? Chiar şi cu literatura asta, domne, cred că exageraţi: la ce-i trebuie în viaţă? Că nu din romane şi poezii o să aibă ce pune pe masă.  Cât despre latină, ce să mai vorbim: o limbă moartă, nu foloseşte la nimic.

 • Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este
ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii!

  Nicolae Bălcescu era de părere că Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul ajută să ştim cine suntem, de unde venim. Ne dezvăluie trecutul, ne arată parcursul înaintaşilor noştri, greşelile lor, trecutul cu bune şi rele. Aşa putem învăţa că suntem un popor greu încercat, dar plin de resurse.

 • Ce-are patriotismul cu limba latină?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce-are patriotismul cu limba latină?

  Un plan-cadru pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei propune scoaterea orei de latină de la clasa a VIII-a. Au apărut cîteva comentarii şi reacţii (mult mai puţine decît cele pe care le declanşează tot felul de prostii ale “actualităţii româneşti”), dar tema pare a se pierde în peisaj. Aşa că încerc o scurtă argumentaţie în favoarea latinei.

 • Care este menirea Educaţiei în România?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Care este menirea Educaţiei în România?

  Educaţia rămâne cel mai zdruncinat domeniu – de prea multe idei, opinii, măsuri de reformă, de contrareformă. Un domeniu unde, indiferent de studii, de pregătire profesională, de experienţă, personaje ale momentului au mereu modificări de propus şi, mai grav, chiar de făcut.

 • Cum sunt oltenii şi
oltencele? Ei - glumeţi şi aprigi la mânie, ele - înflăcărate şi rele de gură? Mituri analizate de specialişti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum sunt oltenii şi oltencele? Ei - glumeţi şi aprigi la mânie, ele - înflăcărate şi rele de gură? Mituri analizate de specialişti

  Locuitorii din zona de centru-sud a ţării au imaginea încetăţenită a unor persoane puse mai mereu pe glumă, care vorbesc mai repede şi mai tare decât ceilalţi, mercantili şi aprigi la mânie. Oltencele, de asemenea, sunt apreciate de unii, temute de alţii pentru temperamentul lor aprig. Specialiştii spun că explicaţia unor asemenea trăsături de caracter vine din istorie.

 • Limbajul licenţios
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Limbajul licenţios

  Bănuiesc că marea masă a vorbitorilor a auzit sintagma „limbaj licenţios“ la televiziuni, când acestea sunt obligate să informeze despre un film sau program în raport cu categoria de vârsta sub care nu se recomandă vizionarea acestora.

 • Româna şi limbile neolatine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Româna şi limbile neolatine

  Pentru cei care urmăresc acest blog, fiecare cu individualitatea şi convingerile lui, dar care îmi sunt foarte simpatici, doresc, înainte de a continua, să reiau o mărturisire: deşi nu sunt istoric, urmăresc cu interes mişcarea dacologică.

 • Aurelia Mirică - profesoara care duce mai departe limba latină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aurelia Mirică - profesoara care duce mai departe limba latină

  Vorbeşte cu afecţiune despre activitatea sa. Mii de tineri i-au fost elevi, şi mulţi dintre ei o salută şi astăzi pe stradă. Nu ştie câţi dintre ei au iubit limba latină cu adevărat însă susţine că a încercat întotdeauna să ofere mai multe informaţii despre o civilizaţie fascinantă.

 • Locul premiantului:Olimpică la limba latină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Locul premiantului:Olimpică la limba latină

  Elena Cuciureanu (foto), elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „A.T.Laurian", este la profil bilingv de limba engleză. Fiind un profil umanist, Elena a avut în toţi cei patru ani de liceu inclusă în programa obligatorie şi limba latină.

Modifică Setările