Implicaţiile sunt absolut enorme şi presupun o reorientare nu numai a pieţelor economice, ci şi o reaşezare a tuturor raţionamentelor majore de securitate la nivel mondial, cu Turcia în situaţia de a-şi susţine viitoarea prezenţă în BRICS cu un argument imbatabil: 694 milioane tone de pământuri rare identificate şi confirmate de zona Beylikova din departamentul Eskişhir.
Se vorbeşte din ce în ce mai mult astăzi despre o posibilă „pace coreeană” în Ucraina. Dincolo de orice speculaţii, vom prezenta în cele ce urmează, pe parcursul a trei episoade, care au fost resorturile, evoluţiile şi modul în care s-a „încheiat” primul război prin proxy al Războiului Rece.
România are unul dintre cele mai atractive sisteme de taxare din Uniunea Europeană, dar şi unul dintre cele mai ineficiente sisteme de colectare a taxelor.
Este oare posibil ca ruşilor să li se permită să îşi petreacă vacanţa ca turişti în Spania sau Franţa, în timp ce armata Moscovei ucide mii de femei şi copii în Ucraina? Categoric nu, spun din ce în ce mai mulţi oameni din UE. Statele membre ale UE fac ceea ce ştiu mai bine în această chestiune: acţionează în mod inconsecvent. Însă avem nevoie de o linie clară, chiar dacă ea ar conţine şi unele abateri.
Anul acesta profesorul Cristian Preda a lansat volumul cu titlul Robul succesului: viaţa politică a lui Victor Eftimiu sub şase constituţii, editura Humanitas, aducând la lumină biografia unui scriitor român de origine albaneză mai puţin cunoscut publicului larg, deşi opera sa este destul de consistentă, fiind dramaturg, eseist, povestitor, scriitor şi traducător.
În ultima noastră abordare a unor dimensiuni ale Turciei moderne ne vom îndrepta atenţia spre cea care este probabil cea mai sensibilă şi cea mai puţin înţeleasă dintre toate - de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă?
În adevăr, în ultimele zile ale lunii iulie, Brăila a găzduit una dintre cele mai spectaculoase, unul dintre cele mai captivante evenimente dedicate artei cântului, anume cea de a 25-a ediţie a Festivalului ce poartă numele legendarei cântăreţe Hariclea Darclée, o fiică a locului.
Declaraţia Angelei Gheorghiu, cum că nu datorează nimic României, întrucât n-a fost susţinută de stat şi de instituţiile lui niciodată în cariera sa, a stârnit un val de indignare printre comentatorii de pe internet, care i-au amintit de anii de şcoală şi de formare artistică, ba chiar şi de primele angajamente, toate petrecute pe tărâmul natal.
A trecut ceva timp de la punerea în dezbatere
publică a proiectelor de lege bazate pe proiectul România Educată al preşedintelui
Iohannis. Cele mai aprinse discuţii le-au stârnit prevederile privind protecţia
plagiatorilor, contrar principiilor enunţate în România Educată. Până în
prezent, preşedintele Iohannis nu s-a delimitat de aceste prevederi. Înseamnă că
este de acord cu ele?
David Popovici e un fenomen atipic pentru istoria ultimilor 30 ani. De ce? Pentru că puştiul a refuzat compromisul. Nu s-a adaptat la bălteala-n şmecherie şi mediocritate.
Există o singură certitudine zilele astea – timpul frumos va trece şi toamna ne va găsi cu aceleaşi probleme nerezolvate. Nu există o mie de feluri în care conflictul ucrainean poate evolua. Nu sunt decât trei. Propun să examinăm ce ştim despre ele şi care e în interesul nostru, al UE şi al Occidentului, tabăra noastră.
Mano&Gregor, prima formaţie de indie folk din România, s-au lansat cu un clip care imaginează o poveste de dragoste româno-maghiară. Despre muzica lor, peripeţii la filmările melodiei "Warm freeze" şi opinia lor despre convieţuire, citiţi mai jos, în interviul pe care ni l-au acordat.
Dintre scripcarii secolului al 18-lea, l-am ales pe Mătase, despre care se spune că s-ar fi născut cântând. În loc să se smiorcăie sau să plângă, de cum a văzut lumina lumii, l-a şi lovit veselia şi printre gângurelile şi chicoteala de prunc scotea şi câte o lălăială scurtă, mărind un ochi, exact cum avea să facă tot restul vieţii.
Dacă ţi-ai pus cap compas Balcik, cel mai probabil, Frusina
(navigatoarea personală de pe telefon) te va îndruma să o iei pe
Autostrada Soarelui şi undeva, pe lângă Medgidia, să o coteşti către
Negru Vodă.
După o emisiune de televiziune - moderată cu tact, de jurnalistul Victor Ciutacu -, l-am întrebat pe finul sociolog Vladimir Ionaş: ce ar face dacă ar fi, ipotetic, preşedintele României şi ar primi solicitarea de ajutor de la omologul din Chişinău, în cazul unei invazii militare ruse în Republica Moldova? Mi-a răspuns onest. Nu ar rămâne indiferent.
Cea de-a 58-a ediţie a
festivalului maceratez a avut în acest an o compunere alambicată, concerte
simfonice, instrumentişti puţin cunoscuţi, dar dovediţi faimoşi, operă, film,
dans, muzică vocală acompaniată la chitară şi baterie