leguma - ultimele știri
Fasolea boabe, adesea considerată o alegere sănătoasă în alimentație, surprinde atunci când vine vorba de conținutul caloric. Deși este bogată în nutrienți esențiali, consumul excesiv poate duce la aportul neașteptat de calorii, chiar mai mare decât cel al unor indulgențe dulci, cum ar fi ciocolata.
Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, păstăile de fasole verde aduc numeroase beneficii sănătății: protejează sistemul cardiovascular, datorită conţinutului de antioxidanţi, și sunt o sursă importantă de fibre alimentare.
Este o legumă cruciferă care are un impact nutritiv mare în foarte puține calorii. Pe bună dreptate, popularitatea sa este în creștere, pentru că este o sursă importantă de fibre și vitamine. Varza, căci despre ea este vorba, aduce beneficii nebănuite sănătății.
În gastronomie, prazul este ridicat la rangul de rege al supelor. Partea comestibilă este porţiunea albă a plantei, dar şi frunzele. Leguma care înlocuieşte cu succes ceapa este consumată cu plăcere în Oltenia.
Într-o perioadă în care puţine produse alimentare au scăpat de scumpiri, cartoful este tot mai căutat în magazine şi pieţe, dat fiind preţul convenabil. Unii comercianţi spun că nu au mărit preţurile de câţiva ani.
Săracă în calorii, lintea este una dintre cele mai sănătoase surse de proteine, fiind bogată în fibre, dar şi în antioxidanţi. Deşi furnizează numeroase beneficii sănătăţii fizice şi psihice, leguma este intezisă persoanelor care suferă de boli ale r...
Preţuit în vechime pentru calităţile sale vindecătoare, astăzi, hreanul este folosit mai mult pe post de condiment alimentar. Totodată, este un leac ieftin şi la îndemână. Din rădăcina de hrean se fac tincturi, sirop, vin, oţet, făină sau macerat.
Săraci în calorii şi plini de apă, castraveţii pot face cu succes parte din orice dietă de slăbire. Folosiţi ca alternativă la alimente mai calorice (în salate, sandvişuri şi garnituri), castaveţii aduc un plus de prospeţime, textură şi hidratare.
Conţinutul crescut de vitamine şi minerale din dovlecei, precum şi cel de fibre, îl fac un alit de nădejde în curele de slăbire, însă beneficiile sale uimitoare nu se opresc aici. Reglează colesterolul, scade tensiunea arterială şi oferă protecţie îm...
Sursă foarte mare de calciu şi potasiu, broccoli, leguma verde cu gust şi aspect de conopidă are o valoare nutritivă şi alimentară ridicată şi un conţinut bogat în glucide, vitamine şi săruri minerale.
Pentru că are foarte puţină grăsime şi colesterol deloc, fasolea, cea mai populară legumă, este foarte indicată în regimul diabeticilor. O porţie îi ajută pe cei care au diabet de tip 2 să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce r...
Cura de ceapă verde are efect diuretic, depurativ, antialergic şi are capacitatea de a regla activitatea endocrină a organismului. În plus, reglează glicemia şi este recomandată diabeticilor în cure de lungă durată. Consumată în salate şi mâncăruri, ...
Un român care lucrează în străinătate s-a adresat poliţiei după ce şi-a găsit fratele, bolnav psihic, în comă, la Terapie Intensivă.
Banala fasole, una dintre cele mai populare legume, este o sursă importantă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu şi chiar calciu.Mai mult decât atât, pentru că are foarte puţină grăsime şi colesterol deloc, este foarte indicată în regimul diabet...
Doi tineri, de 17 şi 19 ani, sunt cercetaţi pentru furt, după ce au dat iama în legumele unui consătean, plecând acasă cu sute de kilograme de ardei....
Dacă îţi faci griji pentru alimentaţia din timpul sarcinii şi substanţele nutritive de care ai nevoie, alege să incluzi în dietă spanacul. Spanacul este o legumă foarte nutritivă, bogată în special în acid folic şi vitamine din grupul B, care sunt es...
Castravetele este un fruct versatil care poate fi folosit atât pentru gătit cât şi în forma lui proaspătă, lângă alte mâncăruri, în salată sau pur si simplu ca o gustare între mese. Noi alegem modul în care vrem să îl consumăm....
Consumată crudă ori gătită în ciorbe şi tocăniţe, ceapa verde este cel mai putenic aliment pentru întărirea imunităţii. Cura de ceapă verde are efect diuretic, depurativ, antialergic şi are capacitatea de a regla activitatea endocrină a organismului.
Bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi, vinetele, cele mai gustoase legume ale toamnei, ţin sub control diabetul de tip 2, deoarece conţin doar 4 grame de zahăr/100 grame....
Prima pe lista celor mai benefice legume gătite este roşia. Spre deosebire de alte fructe şi legume al căror conţinut nutritiv se reduce atunci când sunt tratate termic, roşiile îşi păstrează proprietăţile antioxidante....
Considerat un aliment cu proprietăţi uluitoare, broccoli, legumă verde cu gust şi aspect de conopidă, este foarte bogat în vitamine şi minerale. Deşi broccoli conţine glucide, vitamina A şi C, atunci când cumpărăm un astfel de aliment trebuie să şti...
Vinetele sunt legume bogate în vitamine şi minerale, precum şi surse excelente de fibre alimentare. În plus, pot fi preparate atât sub formă de salată, cât şi coapte în cuptor sau pe grătar....
Ceapa este considerată un antibiotic natural şi ajută organismul să lupte împotriva stafilococilor. Această legumă este bogată în sulf şi conţine o serie de compuşi importanţi pentru sănătate.
Utilizat atât în stare crudă în salate, cât şi la gătit, prazul este indicat în numeroase afecţiuni. Aliment nelipsit de pe mesele oltenilor şi care înlocuieşte cu succes ceapa, prazul este o adevărată fabrică de vitamine....
Sursă importantă de calciu, vitaminele B1, B2, B5, B6 şi magneziu, uşor de digerat, sucul de ţelină acţionează ca dispozitiv eficient de curăţare a organismului. Totodată întăreşte sistemul imunitar, expus viruşilor în sezonul rece şi este un excelen...
Aliment cu multiple beneficii pentru sănătate, lintea asigură nutrienţii de care organismul are nevoie pentru a funcţiona corespunzător. Specialiştii spun că este una dintre cele mai sănătoase surse de proteine....
Legumă verde cu gust şi aspect de conopidă, ambele făcând parte din familia cruciferelor, broccoli (Brassica Oleracea) are o valoare nutritivă şi alimentară ridicată şi un conţinut bogat în glucide, vitamine şi săruri minerale, ceea ce o face un supe...
Oltenii din patria pepenilor au luat lecţii de la coreeni despre cum să cultive cartofii dulci. Planta a fost deja aclimatizată în urmă cu trei ani pe terenul Staţiunii de Cercetare din Dăbuleni, iar producţia anul acesta este de aproximativ 30 de to...
Considerată alimentul-medicament, datorită conţinutului bogat în vitamine şi fibre, ceapa face minuni în organism. Datorită valorilor nutritive tratează răcelile, bronşitele şi calmează tusea, este un relaxant pentru sistemul nervos, un bun antianemi...
Dovleacul reprezintă o sursă bogată a vitaminelor A şi C, dar conţine şi potasiu şi mangan. Seminţele de bostan ajută la scăderea colesterolului. Nutriţioniştii spun că această legumă menţine ochii sănătoşi şi face o imunitate de fier, fiind utilă ma...
„Baby carrot” este denumirea dată morcovilor de mici dimensiuni vânduţi de comercianţi din întreaga lume ca o delicatesă, graţie frăgezimii şi gustului dulce pe care îl au. Totuşi, mare parte a acestor morcovi de mici dimensiuni reprezintă rezultatul...
Bogat în vitamine şi minerale, dar extreme de sărac în calorii, deliciosul castravete este un remediu miraculos în diverse afecţiuni. Graţie conţinutului mare de apă, 95%, este potrivit în cure de slăbire, detoxifică organismul, hidratează şi amelior...
Legume hrănitoare, care nu îngraşă deloc, o frunză conţine o singură calorie, andivele, cunoscute şi sub denumirea de “aurul alb” din bucătărie, fac adevărate minuni pentru sănătate. Deşi sunt sărace în calorii, conţinutul nutritive este unul foarte...
Mamele noastre aveau dreptate când ne sileau să terminăm porţia de broccoli din farfurie. Până acum, studiile făcute au arătat că această legumă protejează împotriva cancerului de sân, de prostată sau de colon. O nouă cercetare adaugă pe listă protec...
Sursă de vitamina C şi antioxidanţi, ardeiul iute este un bun remediu împotriva durerilor. Consumat în stare proaspătă, uscată, sub formă de pudră sau marinat în ulei, ardeiul are o istorie de mii de ani....
Considerată alimentul-medicament, datorită conţinutului bogat în vitamine şi fibre, ceapa face minuni în organism. Datorită valorilor nutritive, tratează răcelile, bronşitele şi calmează tusea, este un relaxant pentru sistemul nervos, un bun antianem...
Chiar dacă se află în topul celor mai consumate alimente, cartofii gătiţi la temperaturi mari dau naştere unor substanţe chimice cancerigene numite acrilamide. Studii realizate pe animale au arătat că substanţa este genotoxică şi cancerigenă, acest c...
În secolele trecute, varza era un aliment nelipsit de pe mesele oamenilor, fie ei nobili sau oameni de rând, spune istoricul şi publicistul clujean Lukács József. Acesta a făcut un studiu pentru care a citit documente de arhivă, literatură de special...
Cu foarte puţine calorii, dar bogat în vitamine şi minerale, castravetele este un remediu în diverse afecţiuni. Graţie conţinutului mare de apă, 95%, este potrivit în cure de slăbire, detoxifică organismul, hidratează şi ameliorează ulcerul gastric d...
Morcovul, a doua legumă din lume după cartof într-un clasament al consumului, este asociată din cele mai vechi timpuri cu puteri magice. Multă vreme s-a crezut că femeile care nu puteau să aibă copii se puteau vindeca prin consumul seminţelor de morc...
Uşor de digerat, ţelina scade tensiunea arterială, detoxifică organismul, este un excelent aliat în diete şi reglează disfuncţiile hormonale. Numită popular „puterea bărbatului“, rădăcinoasa este o importantă sursă de vitamine care acţionează în orga...
Un stil de viaţă alert, însoţit de un regim alimentar echilibrat, ţin la distanţă multe afecţiuni, printre care şi cancerul. Iată ce aliment nu trebuie să lipsească din dieta ta zilnică!...