
Dacian Cioloş nu s-a vaccinat încă: „Niciun vaccin nu trebuie să fie obligatoriu. E dreptul tău asupra corpului tău”
Dacian Cioloş, copreşedintele Alianţei USR PLUS, a vorbit despre vaccinarea împotriva COVID-19 şi despre o lege a vaccinării.
Dacian Cioloş, copreşedintele Alianţei USR PLUS, a vorbit despre vaccinarea împotriva COVID-19 şi despre o lege a vaccinării.
Societatea este scindată între cei care se luptă să prindă cât mai curând un loc la vaccinare şi cei care refuză, pe faţă sau tacit, vaccinarea. Sunt multe mize în joc, unele de natură etică. Însă nu există moment mai prielnic pentru acordarea unui vot final pe mult întârziata lege a vaccinării
Profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat cu privire la legea vaccinării că aceasta reprezintă o necesitate de sănătate publică, subliniind faptul că persoanele ce se opun vaccinării sunt persoane vaccinate aproape în totalitate
Deputatul Ovidiu Raeţchi a arătat pe pagina sa de Facebook modul cum sunt asaltaţi parlamentarii cu mesaje agresive din partea celor care se împotrivesc vaccinării obligatorii.
Coaliţia România Sănătoasă face un apel de urgentare a adoptării legii vaccinării blocate de câţiva ani în Parlament.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat marţi că susţine vaccinarea şi a propus ca în textul legii să apară cuvântul „obligativitate”, a informării sau a vaccinării. Ministrul Sănătăţii a mai declarat că planul naţional de combatere şi control al cancerului , lansat în 2016, a rămas la nivelul unui „document de peste 100 de pagini, o poveste”.
Mai multe state din Europa, printre care si România, se confruntă cu o acoperire vaccinală insuficientă, ceea ce nu a făcut posibilă atingerea obiectivului autorităţilor de sănătate publică din Europa şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acela de eliminare a unor boli transmisibile ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum este rujeola.
Epidemia de rujeolă se extinde. Alte 32 de cazuri noi au fost confirmate în ultima săptămână, potrivit ultimelor statistici furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Asta în condiţiile în care deşi vaccinarea este anunţată o prioritate pentru anul 2019, legea vaccinării trenează în Parlament de mai bine de un an.
Legea vaccinării trebuie să devină o prioritate pentru autorităţile române, transmite Ministerul Sănătăţii în contextul în care rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani.
Colegiul Medicilor din România (CMR) consideră că vaccinarea este un drept al copilului, necesar pentru a obţine cea mai bună stare de sănătate posibilă, iar imunizarea reprezent- măsura profilactică cu cel mai mare succes din istoria medicini. De aceea, medicii solicită adoptarea cât mai curând a legii vacccinării, cu responsabilizarea clară a celor implicaţi.
Legea Vaccinării va fi discutată în curând şi elementul de obligativitate stârneşte discuţii aprinse. Există 13 ţări în UE care au vaccinare obligatorie pentru anumite vaccinuri şi putem analiza experienţa lor în materie de păstrare a acoperirii vaccinale.
Legea Vaccinării urmează să fie adoptată de Parlament şi mulţi părinţi încă se întreabă dacă vaccinurile sunt cu adevărat sigure. Din acest motiv, ezită să vaccineze. În acelaşi timp, internetul copleşeşte părinţii cu informaţii contradictorii din care e dificil de înţeles adevărul privind siguranţa vaccinării.
Legea vaccinării ar putea suferi modificări radicale după ce o deputată PSD a depus o serie de amendamente prin care obligativitatea vaccinării ar putea fi eliminată. În demersul său, deputata Cristina Dumitrache a reuşit să atragă deja alţi 95 de parlamentari din toate formaţiunile politice, care şi-au însuşit textul amendamentelor.
Legea vaccinării a intrat miercuri în primele dezbateri în Camera Deputaţilor, for decizional, după ce societatea civilă şi parlamentarii au depus zeci de amendamente la proiectul adoptat de Senat în urmă cu câteva săptămâni. Mai multe amendamente, propuse de deputata PSD Cristina Dumitrache, dar semnate de alţi 95 de parlamentari, prevăd eliminarea obligativităţii vaccinării. „Legea rămâne fără conţinut, ar deveni inutilă”, avertizează experţii.
Pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 10 ani pentru refuzul vaccinării şi decăderea din drepturile părinteşti este doar una dintre propunerile care ar putea să apară în legea vaccinării. Proiectul intră mâine în primele dezbateri în Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor, for decizional.
În cazul vaccinurilor obligatorii consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. Cel puţin aşa a trecut Legea vaccinării de plenul Senatului care a adoptat-o luni cu 99 de voturi „pentru” şi o abţinere.
Persoanele care dovedesc imunitate la un anumit virus ar putea să nu mai fie vaccinate. Prevederea apare în proiectul legii vaccinării, fiind avizată pozitiv de Comisia juridică din Senat.
Dezbatere cu scântei la Senat, unde proiectul Legii vaccinării a fost luat în discuţie de aleşi şi de reprezentanţi ai societăţii civile. Deşi România este cap de afiş la numărul de îmbolnăviri prin rujeolă, boală care a provocat şi 43 de decese doar în acest sezon, ţara noastră nu e încă pregătită să ia exemplul altor state europene unde vaccinarea a devenit obligatorie în urma unor epidemii soldate cu consecinţe grave.
Legea vaccinării s-a blocat în Parlament după ce Comisia pentru Drepturile Omului din Senat a refuzat să dea aviz pozitiv, pe motiv că în lege nu se preciează ce măsuri compensatorii se dau familiilor copiilor care fac efecte adverse în urma administrării vaccinurilor.
Executivul a adoptat legea vaccinării care introduce obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii sau anumitor grupuri.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei Executivului că rata de refuz a vaccinării în ultima lună este de 12%, fiind vaccinaţi 67.000 de copii. Bodog a precizat că aproximativ 40.000 de copii nu au fost găsiţi la domiciliu, fiind perioada de vacanţă. Bodog a mai spus că proiectul Legii vaccinării va fi trimis Parlamentului spre adoptare.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că a cerut suplimentarea ordinii de zi cu Legea vaccinării, care va fi discutată în primă lectură.
Dezbaterea privind legea vaccinării a continuat, vineri, cu un număr mai mic de participanţi decât la prima întâlnire, dar pe acelaşi ton vehement al celor care sunt împotriva vaccinării, la fel de hotărâţi să nu accepte niciun argument pentru imunizare transmis de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Contestatarii au cerut să nu fie obligaţi să îşi vaccineze copiii.
Deşi specialiştii susţin introducerea vaccinării obligatorii, autorităţile afirmă că părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii nu vor fi încătuşaţi, dar că ar putea fi puşi în situaţia de a achita din buzunar tratamentele copiilor dacă aceştia se îmbolnăvesc din cauza nevaccinării.
Ministrul Sănătăţii a declarat, într-un interviu pentru News.ro, că nu vor fi vaccinaţi copiii cu forţa, că nu vor fi adunaţi părinţii „cu arcanul” să vină cu copiii la vaccinare şi nici nu vor fi poliţişti care îi vor încătuşa pe cei care refuză imunizare, dar părinţii trebuie să îşi asume responsabilitatea deciziei.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la o dezbatere pe tema imunizării, că şi-a vaccinat ambii copii, deşi a avut „probleme” în a găsi vaccinul de care avea nevoie.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, luni, la finalul întâlnirii pe care a avut-o la Palatul Victoria cu premierul Sorin Grindeanu şi cu reprezentanţi ai companiilor farmaceutice din România, că are asigurări că dozele de vaccin pentru rujeolă vor fi în ţară săptămâna viitoare.
În cazul în care un copil va avea reacţii adverse la vreunul din vaccinurile incluse în schema naţională de imunizare statul va achita integral tratamentul copilului. Aşa susţine ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, într-o intervenţie la postul de radio Digi FM.
Alte două decese au fost cauzate de rujeolă în ultima săptămână. Victimele sunt o fată de 17 ani şi un copil de un an şi jumătate, ambii neimunizaţi împotriva bolii. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, chiar în momentul în care legea vaccinării a fost pusă în dezbatere publică.
Legea vaccinării nu prevede amenzi, dar prevede alte sancţiuni pentru părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii, potrivit proiectului lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Concret, cei care nu vor să-şi imunizeze copiii riscă dosar penal şi închisoare între trei şi şapte ani, refuzul fiind catalogat relelor tratamente asimilate minorului.