Stiri despre legea educatiei

  340 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Legea Educaţiei: „Era pe când nu s-a zărit, Azi o vedem, şi
nu e ”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legea Educaţiei: „Era pe când nu s-a zărit, Azi o vedem, şi nu e ”

  Azi, ultima zi din iunie, trebuia publicată Legea Educaţiei. Au fost promise multe termene pentru apariţia acestei legi. Nu vrea să apară, şi pace. Trebuie să stea în dezbatere publică 30 de zile, cel puţin, apoi dezbatere în comisiile parlamentare, apoi în plenul parlamentului. În mai puţin de un an nu cred că poate intra în vigoare. Ce se întâmplă cu România Educată, după plecarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni?

 • Cum ar putea fi adaptat accesul în învăţământul liceal
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum ar putea fi adaptat accesul în învăţământul liceal

  MInistrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat, joi, despre o posibilă revenire a examenelor de treaptă, că nu se gândeşte a două examene de treaptă, dar se gândeşte la o adaptare a accesului în învăţământul liceal, iar aceste lucruri sunt deja reflectate în draftul legii învăţământului preuniversitar, care va fi făcut public.

 • Despre plagiat şi decizia CCR de ieri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre plagiat şi decizia CCR de ieri

  Nu împărtăşesc opiniile exprimate de unele persoane potrivit cărora decizia de ieri a Curţii Constituţionale este o „amnistie a plagiatelor”. Ieri, CCR nu a făcut nimic altceva decât să clarifice o procedură. Putem avea două situaţii, pe care, în acest moment, Legea Educaţiei nr. 1/ 2011 nu le tratează distinct:

 • CCR a decis că titlul de doctor poate fi retras doar dacă „nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  CCR a decis că titlul de doctor poate fi retras doar dacă „nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”

  Judecătorii constituţionali au decis, miercuri, că retragerea titlului de doctor poate fi realizată doar în cazul în care „nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”, declarând că prevederile articolului 170, alin (1), litera b) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 sunt constituţionale, în măsura în care respectă cele două condiţii.

 • Propuneri pentru noua lege a Educaţiei: rute flexibile de carieră pentru profesori
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Propuneri pentru noua lege a Educaţiei: rute flexibile de carieră pentru profesori

  Alianţa „O Voce pentru Educaţie” s-a întâlnit pentru a doua sesiune de lucru, în cadrul căreia 40 de reprezentanţi din sectorul public, privat şi non-guvernamental au discutat despre cele mai importante măsuri care pot aduce o transformare a calităţii educaţiei preuniversitare din România.

 • Nu s-au priceput!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nu s-au priceput!

  Cu o cadenţă de două proiecte depuse lunar doar anul acesta, Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 este, probabil, una dintre cele mai modificate legi din România, în Parlament. Ceea ce, dincolo de succesiunea ameţitoare a miniştrilor învăţământului – aproape 30 în 31 de ani,– explică oarecum situaţia în care se află şcoala românească.

 • Klaus Iohannis a promulgat legea prin care competenţele juridice şi financiare sunt introduse în curriculumul naţional pentru învăţământul primar şi gimnazial
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Klaus Iohannis a promulgat legea prin care competenţele juridice şi financiare sunt introduse în curriculumul naţional pentru învăţământul primar şi gimnazial

  Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi actul normativ pentru modificarea Legii educaţiei naţionale 1/2011, care prevede completarea curriculumului naţional pentru învăţământul primar şi gimnazial cu încă un domeniu de competenţe-cheie şi anume competenţele financiare şi juridice.

 • Locurile la clasa a V-a, greu de stabilit după ce Ministerul Educaţiei a decis limitarea numărului de elevi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Locurile la clasa a V-a, greu de stabilit după ce Ministerul Educaţiei a decis limitarea numărului de elevi

  Într-o clasă gimnazială nu pot intra mai mult de 29 de elevi, iar problema în şcolile supraaglomerate este destul de sensibilă pentru elevii care trec în clasa a V-a. Pe lângă faptul că trec de la învăţător la profesori, unii vor fi despărţiţi şi de colegii lor. Decizia în ce priveşte împărţirea aparţine şcolii astfel că directorii sunt nevoiţi să găsească în acest an soluţii pentru a pune în aplicare Legea nr. 185/2020.

 • Legea educaţiei nu e POSDRU. Acolo unde curaj politic nu e,
e ,,highway to hell”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legea educaţiei nu e POSDRU. Acolo unde curaj politic nu e, e ,,highway to hell”

  Aceiaşi oameni din instituţiile statului care erau dojeniţi, luna trecută, de Comisia Europeană cu privire la arhitectura Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă îşi propun astăzi să rescrie Legea educaţiei naţionale, având o nouă viziune: ,,nu lăsăm pe nimeni în urmă” şi ,,statul investeşte în betoane”.

 • Dezbateri pe tema Educaţiei. Vorbărie  multă pentru idei valoroase puţine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbateri pe tema Educaţiei. Vorbărie  multă pentru idei valoroase puţine

  Asistăm în spaţial public la noi dezbateri privind Educaţia. Fie că este vorba despre digitalizare, despre o nouă lege a Educaţiei, în timp ce problemele importante ale Educaţiei sunt altele: conţinuturi, calitatea corpului profesoral, evaluarea calităţii prin măsurarea progresului şcolar al elevilor. Despre aceste aspecte esenţiale se vorbeşte puţin sau deloc. Nu spun că  discuţiile prezente sunt inutile sau nenecesare.

 • Rectori pe viaţă?!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rectori pe viaţă?!

  Am văzut că Parlamentul a modificat iar Legea educaţiei şi, dacă se va promulga această nouă lege, o să avem rectori pe viaţă.

 • Klaus Iohannis a contestat la CCR legea prin care Educaţia sexuală, transformată în „sanitară”, poate fi predată doar cu acordul părinţilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Klaus Iohannis a contestat la CCR legea prin care Educaţia sexuală, transformată în „sanitară”, poate fi predată doar cu acordul părinţilor

  Preşedintele Klaus Iohannis a contestat miercuri la Curtea Constituţională legea adoptată de Parlament prin care educaţia sexuală va putea fi predată copiilor în şcoli doar dacă părintele sau tutorele îşi dă acordul scris pentru acest lucru. De asemenea, actul normativ schimbă expresia de „educaţie sexuală” în „educaţie sanitară”.

 • Grupul
de rugăciune din Parlamentul României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Grupul de rugăciune din Parlamentul României

  Ce este cu acest grup? Auzim tot mai mult de membrii lui, care sunt aleşi în Parlamentul României pe listele unor partide. Aparent, totul este minunat: politicieni care se roagă, poţi crede. E de bine. Se roagă şi organizează periodic în Parlament ”micul dejun cu rugăciune”. Frumos, oamenii sunt pioşi – aşa am putea presupune.

 • Educaţia din România se
scufundă în mlaştina nepăsării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Educaţia din România se scufundă în mlaştina nepăsării

  Evenimentele din scena politică au pus în umbră situaţia din educaţie. Ce se mai întâmplă în educaţie? Nimic! Sau se întâmplă lucruri care n-ar trebui să se întâmple, după deviza: „să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimica”! Funcţionarea  educaţiei se reduce la principiul, considerat sănătos, să nu supărăm pe nimeni. Nici sindicatele, nici profesorii, nici personalul din instituţiile care se ocupă de educaţie. Elevii, mai la coadă.

 • Mentoratul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mentoratul

  Ideea nu este, desigur, nouă. Mai mult: ea este prevăzută în legea educaţiei sau în ceea ce a mai rămas nemodificat din aceasta. În ciuda textului, realitatea din spatele cuvântului este mult mai dificilă.

 • Începând de azi, naveta elevilor cu trenul nu va mai fi decontată din cauza ordonanţei Guvernului Orban
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Începând de azi, naveta elevilor cu trenul nu va mai fi decontată din cauza ordonanţei Guvernului Orban

  Scurt pe doi, citind OUG 15/2020 pe care Guvernul Orban a adoptat-o la ceas de seară marţea trecută ca să modifice Legea educaţiei, publicată abia azi în Monitorul Oficial, putem spune fără exagerare că au nenorocit naveta elevilor. Cine? Premierul Orban şi toţi cei care au contrasemnat ordonanţa: Raluca Turcan, Monica Anisie, Ion Ştefan, Florin Cîţu şi Lucian Bode.

 • Modificări masive în Legea Educaţiei, votate în Senat. Se reduce numărul de copii din clase, transport gratuit pentru toţi elevii DOCUMENT
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Modificări masive în Legea Educaţiei, votate în Senat. Se reduce numărul de copii din clase, transport gratuit pentru toţi elevii DOCUMENT

  Senatul a votat modificări importante la legea Educaţiei, astfel că numărul maxim permis de copii din clase va fi redus la toate ciclurile de învăţământ. Noile prevederi impun transport gratuit pentru toţi elevii, înclusiv interjudeţean, iar numărul de mandate ale rectorilor nu mai este limitat la două. Legea merge la promulgare.

 • 2020. Tipping point. Leadership real, pus în fapt
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  2020. Tipping point. Leadership real, pus în fapt

  Într-o sclipire politică astrală, în preliminariile procesului aderării la NATO, România a decis – nefiind încă în club, cu drepturi depline – să acţioneze ca şi când ar fi fost stat membru NATO de facto. Dragi români cărora vă pasă de Şcoală ca de ochii din cap, vă invit acum să acţionaţi ca şi când articolul 26 din Legea Educaţiei Naţionale ar fi deja activat, de facto. Gând bun şi spor maxim, dragi şcoli-pilot!

 • E oficial! Bullying-ul în şcoli este interzis prin lege
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  E oficial! Bullying-ul în şcoli este interzis prin lege

  Atât elevii, cât şi profesorii ar trebui ca începând de anul viitor să aibă parte de un climat educaţional fără hărţuire şi alte forme de violenţă psihologică, după ce Legea care combate bullying-ul a fost promulgată de către Klaus Iohannis.

 • Sindicaliştii din Educaţie trag un semnal de alarmă: Circa 20.000 de dascăli riscă să îşi piardă locul la catedră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sindicaliştii din Educaţie trag un semnal de alarmă: Circa 20.000 de dascăli riscă să îşi piardă locul la catedră

  Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul preuniversitar (USLIP) trage un semnal de alarmă privind riscul pierderii locului de muncă în rândul a 15.000-20.000 de profesori,  după ce luni, 21 octombrie, Senatul României a aprobat cu unanimitate de voturi modificarea articolului din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede numărul de ore predate în învăţământul preuniversitar.

 • Fără admitere în 2021
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fără admitere în 2021

  Pentru educaţie, acest vid de decizie şi majoritate politică anunţat până în 2020, după începerea anului şcolar înseamnă că agendele mici, care rezolvă simptome, nu cauze, se vor manifesta în voie.

 • Teoretic, dascălii îşi vor putea reduce numărul de ore. Practic, nu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teoretic, dascălii îşi vor putea reduce numărul de ore. Practic, nu

  Profesorii şi învăţătorii care au o vechime la catedră de peste 25 de ani îşi pot reduce cu două ore pe săptămână norma didactică de predare-învăţare fără să le fie diminuat salariul. Proiectul de lege care prevede această măsură a fost adoptat la începutul acestei săptămâni de către Senat, care este cameră decizională.

 • Educaţia ne uneşte, Legea educaţiei ne dezbină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Educaţia ne uneşte, Legea educaţiei ne dezbină

  Nu e un secret pentru nimeni. Nici ştire nu mai e. De fapt, cred că ultimele date Eurostat nu ar trebui să surprindă pe nimeni. România ratează ţintele pe care ea însăşi le-a negociat şi stabilit, ca stat membru UE, acum 10 ani.

Modifică Setările