Stiri despre lavinia balulescu editorial

  24 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Când se lasă seara peste un alt oraş
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când se lasă seara peste un alt oraş

  E aproape întuneric, dar nu mi-e frică. Cu întunericul am avut perioade şi perioade. Întâi nu mi-a plăcut, apoi am început să fiu atrasă de plimbările de seară, apoi m-a îngrozit, iar acum începe iar să mă încânte. Aici noaptea vine repede. Pur şi simplu un fum ciudat coboară printre blocuri şi atunci ştii, chiar dacă eşti la masa de prânz, că în curând e iar momentul să mergi la culcare.

 • Gândurile negre ale celorlalţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gândurile negre ale celorlalţi

  Cineva i-a spus în copilărie că gândurile negre ale oamenilor ies din ei ca un fum. Dacă treci prin acel fum se poate să nu te atingă sau se poate să ajungi acasă plin de funingine. De asta uneori şi acum când ajunge seara simte că ar trebui să-şi ardă hainele şi să-şi dea jos un strat de piele.

 • Doamna Letiţia e surdă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Doamna Letiţia e surdă

  Doamna Letiţia e surdă. Sigur, aude numai ce vrea ea, spun vecinele de pe palier. Sigur, face pe deşteapta, nu salută pe nimeni, spun oamenii de la scara B. Sigur, a intrat în lift şi a trântit uşa fără să mă aştepte şi pe mine, pufneşte administratorul. Adevărul e că doamna Letiţia e surdă de-a binelea.

 • O dimineaţă sângeroasă în tramvaiul tăcerii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O dimineaţă sângeroasă în tramvaiul tăcerii

  O doamnă cu mai multe plase urcă în tramvai la Obor. Priveşte în jurul ei făcându-şi un calcul: oare cine ar putea să-i ofere un loc? Aşa cum se întâmplă în mod normal, răspunsul ar fi: nimeni. Femeia preferă să-şi rezolve singură problema, pune mâna pe cea mai apropiată fată care stă pe scaun şi o ridică frumuşel de mână, sugerându-i să facă paşi.

 • Vremea tramvaiului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vremea tramvaiului

  Când văd tramvaiul 36 trecând din sens opus mă ia spaima, zice o femeie cu fusta în carouri vernil şi pantofi cu bot de raţă. Tramvaiul 36 trecând în sens opus înseamnă că mai avem de stat încă vreo 15-20 de minute până ajunge la capăt de linie şi întoarce spre noi. Asta dacă nu cumva este deja unul pregătit la capăt de linie, ceea ce nu se întâmplă niciodată.

 • Trei cărţi care îţi pot salva minivacanţa de Paşte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei cărţi care îţi pot salva minivacanţa de Paşte

  Nu ştiu exact câte zile are minivacanţa de Paşte în cazul vostru, nu ştiu dacă plecaţi sau rămâneţi, dacă ieşiţi sau staţi în casă, dacă aţi pregătit filme sau întâlniri cu prietenii, dar un lucru e sigur: ar fi cazul să vă puneţi deoparte măcar o singură carte. Eu, una, am deja pe lista mea personală destul de multe titluri, nu că aş spera să le termin pe toate, dar mă incită că nu m-am decis încă de care să mă apuc.

 • Lecţii de autoapărare pentru fetiţe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lecţii de autoapărare pentru fetiţe

  Prima lecţie de autoapărare pe care o învăţa o fată acum vreo 25 de ani era să lovească bărbatul între picioare dacă era atacată. Pe mine nu m-a ajutat deocamdată, dar cine ştie câte vieţi o fi salvat. De ce acolo, asta nu se precizează foarte clar la primele lecţii, cert e că îţi va da timp să fugi, aşa se zice, ok?

 • Tinereţea fără bătrâneţe a bunicului meu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tinereţea fără bătrâneţe a bunicului meu

  Anul ăsta, la ultima lui vizită la doctor, întrebat câţi ani are, tataie Costică a zis că mai are 9 şi face 100. Era încă bine pe atunci. Asistenta a râs, iar eu, când am auzit povestea, am avut un fel de animal voios în loc de inimă pentru câteva clipe, convinsă că dacă un om îşi propune ceva sigur va reuşi. Uneori oamenii au nevoie să creadă în lucrurile astea ca să doarmă mai bine.

 • Cu CFR-ul m-am plimbat şi-am plâns
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu CFR-ul m-am plimbat şi-am plâns

  Călătoria începe cu descoperirea că locul meu de pe bilet nu există în tren. Urmează o aşteptare de 20 de minute într-o haltă oarecare. Stăm să vină un tren întârziat şi aşa vom întârzia şi noi, apoi toate trenurile care vin după noi. E viaţa!

 • Trei cărţi de trecut vara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei cărţi de trecut vara

  Am făcut la începutul verii o listă cu cele mai interesante cărţi pe care le citisem anul acesta, până la momentul respectiv, şi pe care le recomandam. Acum, că ne-au mai rămas doar două săptămâni de vară calendaristică (şi încă mai există posibilitatea unui concediu), cred că ar fi OK dacă v-aş spune şi ce mi-a plăcut mie din ce am citit vara asta.

 • Tramvaiul pentru totdeauna
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tramvaiul pentru totdeauna

  Ziua începe ca de obicei cu o aşteptare lungă în staţia de tramvai din mijlocul bulevardului, ca şi cum te-ai fi născut acolo, la mâna sorţii, neprotejat nici măcar de vreo bară, pe o fâşie îngustă de ciment. Miroase a urină atât de intens că până la urmă e legitim să te întrebi totuşi cine ar alege să se pişe în mijlocul străzii.

 • Somnul de după-amiază la Terasa Fericirii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Somnul de după-amiază la Terasa Fericirii

  Bă, Gheorghe, ăsta care doarme peste drum, la umbră, e Nicoliţă al nostru? Gheorghe dă din umeri şi soarbe din bere. Bă, Gheorghe, ia uită-te la el cum doarme la umbră! El e? Că are pantalonii lui. Gheorghe face un efort cumplit, se întoarce şi se chiorăşte prin gardul Terasei Fericirii. Mormăie: nu e, bă, el. E altu. Păi şi atunci de ce are are pantalonii lui, bă, Gheorghe?

 • Prima dimineaţă de vară din lume
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prima dimineaţă de vară din lume

  Te trezeşti într-o explozie tăcută. Pentru început nu auzi nimic, dar lumina te răneşte şi vine de peste tot. E o energie complicată care practic te ridică deasupra patului, la o înălţime oarecare, suspendându-te acolo, în levitaţie, încercând să legi visul din care ai fost scoasă cu brutalitate.

 • Cărţi de luat în vacanţă: poezia din rucsac
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărţi de luat în vacanţă: poezia din rucsac

  N-am mai citit de ceva vreme liniştită acasă la mine, ca omul, pe pat sau pe un fotoliu, atentă doar la ce se întâmplă în carte. Mereu apare câte ceva, mereu trebuie să mă întrerup pentru că-mi amintesc ce ar mai fi de făcut, aşa că am ajuns să citesc mai bine când sunt în tramvai, în drum spre lucru, de exemplu. Prind uneori dimineaţa chiar şi 40 de minute bune de citit în aglomeraţie, când, culmea, mă pot concentra cel mai bine.

 • Când se lasă seara peste cimitir
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când se lasă seara peste cimitir

  Vineri seară, înainte de Paşte, eu şi taică-miu am făcut un drum la cimitir. Am vizitat-o pe mamaie Victoria, dar şi pe alte câteva rude, cum ar fi tanti Aida, Dada, străbunicul Victor. Când am ajuns nu se întunecase încă şi toată lumea era concentrată în biserica cimitirului.

 • Am uitat de aer
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Am uitat de aer

  De când locuiesc la bloc, într-un oraş aglomerat, am uitat de aer. Am uitat de copaci şi de posibilitatea unei alei. Am uitat de tufe de urzici după ploaie şi de cum se simte să speli cu furtunul pe jos, prin curte, într-o zi încinsă de vară, doar ca să faci puţină răcoare.

 • Nea Gicu a avut un vis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nea Gicu a avut un vis

  „Şi atunci vin. Vin cu toţii. Vin peste mine. Iar eu nu am ce face, stau şi îi aştept.“ Terasa Fericirii e un loc trist seara, la închidere, atunci când vânzătoarele târâie scaunele metalice pe ciment, două câte două, iar afară, în ger, rămân câtre patru-cinci bărbaţi care trag de ultima votcă.

 • Cărţi de trecut anul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărţi de trecut anul

  Sunt o tocilară. Sunt o maniacă a listelor. O obsedată a scrisului de mână. Notez tot, inclusiv ce cărţi citesc. Aşa că, la final de an, mi-am făcut şi eu măruntul meu bilanţ cu cele mai mişto volume semnate de scriitori români pe care le-am băgat la cap anul acesta.

 • Lecţie de tranşat
o găină oarbă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lecţie de tranşat o găină oarbă

  A fost găina albă, ştiu asta pentru că i-am văzut penele într-o plasă. O aşezăm pe masă şi, în timp ce maică-mea se întoarce să caute un cuţit ascuţit, eu mângâi pielea umedă, lipicioasă. O găină frumoasă, zice maică-mea. Pornim!

 • Un cutremur pentru fiecare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un cutremur pentru fiecare

  Primul a căzut dulapul de deasupra chiuvetei. A căzut fix în mijlocul camerei, punând punct conversaţiei, tocmai când eu îi spuneam mamei că „e treaba mea şi cu asta basta“. Taică-miu, care stătea la masă şi media în tăcere discuţia, doar din priviri, cu puteri paranormale, a fost primul care a strigat că „afară, cutremur“.

 • Locul secret unde duc toate drumurile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Locul secret unde duc toate drumurile

  În primul rând, cele ce urmează nu s-au întâmplat niciodată. În al doilea rând, când eram mică am fugit de acasă într-o zi, dar nu chiar fugit-fugit, ci doar am plecat pentru jumătate de oră. Aveam de gând să mă întorc şi asta am şi făcut.

 • N-o să te mint: o să murim
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  N-o să te mint: o să murim

  Nea Gheorghiţă a fost primul mort pe care l-am văzut de aproape. Un bătrân ca de ciocolată, întins pe o masă. Am stat cu toţii în jurul lui, pe băncuţe lipite de pereţii încăperii, şi am mâncat toată seara prăjituri cu bulion (chiar aşa se numea reţeta).

 • Un atentat terorist în fiecare zi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un atentat terorist în fiecare zi

  Iris se întoarce spre casă, tocmai şi-a dus copiii la şcoală. La semafor, opreşte în dreptul unui autobuz care explodează. Femeia este smulsă din maşină de suflul exploziei şi aruncată printre fiarele care îi zdrobesc bazinul. Este mutilată, dar nu este ucisă în atentatul terorist.

 • Trenul sfârşitului lumii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trenul sfârşitului lumii

  Am scris de multe ori despre jegul din trenurile României, despre infecţia şi molima de acolo. Despre compartimente în care, dacă s-ar lua probe, nu ar fi exclus să se descopere ciumă bubonică. Despre căile ferate atât de distruse încât trenul are mers de căruţă. Despre faptul că înăuntru este mereu prea frig sau prea cald. Azi aş vrea să mă refer şi la călătorii autohtoni care, uneori, îşi merită trenurile.

Modifică Setările