Stiri despre karl marx

  35 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Karl Marx, ateul revoluţionar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Karl Marx, ateul revoluţionar

  Se împlinesc treizeci de ani de la căderea comunismului? În ce-a crezut, mai exact, părintele acestei ideologii colectiviste?

 • Mormântul filosofului german Karl Marx, vandalizat la Londra
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mormântul filosofului german Karl Marx, vandalizat la Londra

  Mormântul filosofului german Karl Marx (1818-1883), care se află într-un cimitir londonez, a fost vandalizat într-un atac deliberat, au declarat, marţi, pentru AFP, responsabilii asociaţiei care se ocupă de monumentul funerar.

 • Scrisori ale lui Karl Marx, scoase la licitaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scrisori ale lui Karl Marx, scoase la licitaţie

  Scrisori ale lui Karl Marx către editorul său francez şi contractul primei ediţii franceze a operei principale, "Capitalul", vor fi scoase la licitaţie, marţi, la Paris, a anunţat casa Ader Nordmann.

 • Încă o beţie cu Marx?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Încă o beţie cu Marx?

  Bicentenarul Marx a devenit brusc interesant prin plecăciunea preşedintelui Comisiei Europene înaintea uriaşei statui a părintelui comunismului, dăruită de chinezi ora­şului său natal.

 • Marx: o fantomă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marx: o fantomă

  Am trăit să o vedem şi pe asta: şeful executivului european, de la altarul bisericii constantiniene din Trier (vechia colonie romană Augusta Treverorum), rostind cuvinte de omagiu şi de înţelegere pentru anvergura unuia precum Karl Marx.

 • O statuie bîntuie lumea: Karl Marx
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O statuie bîntuie lumea: Karl Marx

  O spun limpede şi apăsat, de la bun început: nu cred că Marx trebuie înlăturat din istoria filozofiei, nu cred că un radical act de cenzură aplicat textelor unui filozof e binevenit, nu cred că avem dreptul să-i excomunicăm pe numeroşii „adepţi“, profani sau academici, ai filozofiei marxiste, al cărei impact asupra lumii moderne este masiv şi complex.

 • Juncker călugăr marxist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Juncker călugăr marxist

  Uniunea Europeană e socialistă. Occidentul e socialist. America e socialistă. Universităţile şi lumea intelectuală sînt socialiste. Elitele artistice şi cinematografice, pop, civile, de caritate şi umanitare sînt socialiste. Aşa arată lumea şi, în această lume, cine nu e socialist e - prin decret socialist - fascist, rasist, populist sau naţionalist-extremist.

 • Doina Cornea şi moştenirea lui Marx
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Doina Cornea şi moştenirea lui Marx

  Doina Cornea va fi înmormântată astăzi la Cimitirul Central din Cluj – Dumnezeu s-o odihnească! Unul dintre foarte puţinii disidenţi ai regimului comunist din perioada „ceauşismului negru”, din anii ’80. A avut curajul să transmită scrisori de protest către Europa Liberă prin care denunţa „sistematizarea” – în fapt, distrugerea – satelor româneşti, dărâmarea bisericilor, şi megalomania lui Ceauşescu.

 • Karl Marx a avut dreptate?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Karl Marx a avut dreptate?

  „La Mulţi Ani, Karl Marx, ai avut dreptate“, titrează una dintre publicaţiile-fanion ale Occidentului, New York Times, într-un articol care aminteşte de una dintre publicaţiile-fanion ale Rusiei sovietice, Pravda.

 • SERIAL Boieri mari, Episodul 14: Emil
Racoviţă, primul bărbat care a făcut lumină în peşteră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SERIAL Boieri mari, Episodul 14: Emil Racoviţă, primul bărbat care a făcut lumină în peşteră

  Racoviţenii sunt o familie atestată pe pământul românesc încă din secolul al XV-lea, cu trei domnitori ai Moldovei şi ai Ţării Româneşti şi cu alţi mari boieri în arborele genealogic. Emil, însă, este singurul dintre descendenţii neamului Racoviţă al cărui nume a ajuns în Antarctica, pe fundul Mării Mediterane şi în 800 de cavităţi subterane.

 • SERIAL Boieri mari, Episodul 9: „Nebunii, dar frumoşii“ Bălăceni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SERIAL Boieri mari, Episodul 9: „Nebunii, dar frumoşii“ Bălăceni

  Bălăcenii au fost mare neam de dregători. Dăinuiesc de şapte secole în spaţiul românesc. Acum, sfârşitul e aici: Constantin Bălăceanu-Stolnici este ultimul vlăstar al vechii dinastii. Atenţie, el e şi cel din urmă mare boier încă printre noi.

 • Dansând cu lupii ideologici pe ruinele realităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dansând cu lupii ideologici pe ruinele realităţii

  Definiţia ideologiei făcută de Marx  a fost deseori nuanţată, până la sofisticare, un secol mai târziu, dar rămasă în esenţă exactă. Singura corecţie valabilă priveşte sfera de întindere a ideologiei în societatea actuală. Marx o restrângea la o formă de exercitare a puterii politice de către cei care o deţineau, şi care înlocuia realitatea cu un set de idei despre realitate, necesare pentru controlul acesteia din urmă.

 • Cum a distrus Karl Marx relaţia Moscova-Bucureşti. Analiza filozofului privitoare la România: „ţăranul român nutreşte pentru «muscal» numai ură“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a distrus Karl Marx relaţia Moscova-Bucureşti. Analiza filozofului privitoare la România: „ţăranul român nutreşte pentru «muscal» numai ură“

  O carte apărută la Bucureşti în anul 1964, având titul „Karl Marx – însemnări despre români“, avea să tensioneze la maxim relaţiile dintre administraţia comunistă din România şi cea de la Moscova. Textele scrise de filosoful şi istoricul german, care exprimau poziţia antisovietică a comuniştilor români, au fost folosite pentru a justifica ”divorţul” regimului lui Gheorghe Gheorghiu Dej faţă de Uniunea Sovietică.

 • Criticii
liberalismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criticii liberalismului

  Am tot respectul faţă de Jean Daniel, fondatorul, cu peste 50 de ani în urmă, al hebdomadarului francez de stânga „Le Nouvel Observateur“, recent rebotezat pe scurt „L'Obs“, al cărui „Editorial“,  rebotezat tot pe scurt „Edito“, din numărul 2642 (25 iunie-1 iulie), m-a determinat să scriu rândurile de faţă.

 • De ce Rusia e mai degrabă fascistă decât socialistă. Carismatic cum era Hitler, Vladimir Putin vrea să restaureze gloria de altădată a ţării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce Rusia e mai degrabă fascistă decât socialistă. Carismatic cum era Hitler, Vladimir Putin vrea să restaureze gloria de altădată a ţării

  Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin a numit căderea Uniunii Sovietice drept o „tragedie“ şi i-a făcut pe mulţi să creadă că vrea, de fapt, să recreeze fosta URSS, în timp ce-şi consolidează controlul şi are proiecte militare complexe în Ucraina şi nu numai. Însă ceea ce construieşte Putin în Rusia nu seamănă cu socialismul, ci mai degrabă cu fascismul.

 • Antisemitismul lui Marx
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Antisemitismul lui Marx

  Am mai scris despre acest subiect. El mi-a revenit în minte zilele trecute, descoperind la o brocantă de pe rue Lecourbe din Paris un imens portret al lui Karl Marx, acela standard din timpul primului comunism românesc, alături de câteva portrete ale lui Lenin, binecunoscute şi ele generaţiei noastre.

 • Karl Marx şi chestiunea evreiască
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Karl Marx şi chestiunea evreiască

  În eseul „Despre problema evreiască“, Marx afirmă că „evreii s-au emancipat în măsura în care creştinii s-au transformat în evrei“, folosind un limbaj asemănător celui din islamism.

 • Cu Marx contra Moscovei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu Marx contra Moscovei

  Pe 24 iulie împlinesc 120 de ani de la naşterea lui Andrei Oţetea, unul dintre cei mai importanţi istorici români, membru titular al Academiei Române, redactor al volumelor II şi III din „Istoria României“.

 • Capitalul - O pledoarie pentru om
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Capitalul - O pledoarie pentru om

  Este vorba, desigur, despre ,,CAPITALUL’’ lui KARL MARX, celebra operă a gânditorului şi analistului economic, cum se spune azi, comemorat în tot anul trecut, 2013, în cercurile ştiinţifice şi universitare, europene şi americane.

Modifică Setările