Stiri despre kafka

  37 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • SPRE-UN ALT CANON
Metamorfozele lui Mircea Cărtărescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SPRE-UN ALT CANON Metamorfozele lui Mircea Cărtărescu

  Contemporanul Mircea Cărtărescu a dezvoltat un adevărat cult al „metamorfozei“, aparent plecând de la cea biologică a larvei în fluture, de fapt vorbind despre cea a fiinţei umane în ceva superior (temă dragă tuturor gânditorilor moderni, plecând de la „supra-omul“ lui Nietzsche şi trecând prin concepţiile etologului austriac Konrad Lorenz), prin asta scriitorul român dovedindu-se un veritabil scriitor-profet (încă) neînţeles.

 • Timpuri noi, vremuri străine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Timpuri noi, vremuri străine

  Dacă nici mîine nu va fi 30 decembrie 1947, vom supravieţui. Nimeni nu va fi dat afară din casă, întemniţat, pus să sape canale sau împuşcat în numele poporului. Vom fi teferi, dar nu aceiaşi. O apocalipsă non-violentă s-a pus pe treabă şi dă uitării şi rebutului tot ce făcea lumea în care am trăit cîndva.

 • Kafka şi păpuşa
călătoare. Cum a devenit scriitorul personaj într-un roman
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Kafka şi păpuşa călătoare. Cum a devenit scriitorul personaj într-un roman

  În 2004, la împlinirea a 80 de ani de la moartea lui Franz Kafka, piaţa de carte pentru copii se îmbogăţea cu un titlu inedit, „Kafka şi păpuşa călătoare”, de Jordi Sierra i Fabra. Volumul, publicat în România de Editura Vremea, spune o poveste care porneşte de la fapte reale ce l-au avut ca protagonist pe marele scriitor, în ultima perioadă a vieţii sale.

 • FILIT 2017 Mircea Cărtărescu, în dialog cu Olga Tokarczuk: „ Acum, când răul e mai mare, oamenii au început să demisioneze de la funcţia de cetăţean”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FILIT 2017 Mircea Cărtărescu, în dialog cu Olga Tokarczuk: „ Acum, când răul e mai mare, oamenii au început să demisioneze de la funcţia de cetăţean”

  Cea de-a doua seară FILIT i-a adus în dialog pe Mircea Cărtărescu şi Olga Tokarczuk, una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane poloneze. Cei doi au discutat despre felul în care s-au întâlnit, despre premiul Nobel, despre legătura dintre literatură şi poezie şi despre ce anume fac scriitori în această lume din ce în ce mai schimbătoare. Gazda serii a fost scriitorul Robert Şerban.

 • Străin în lumea personajelor-mască
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Străin în lumea personajelor-mască

  Într-o cronică pe care am consacrat-o spectacolului intitulat Kafka, 5 vise de la Teatrul “Odeon” din Bucureşti, spectacol în a cărui gramatică regizorul Dragoş Galgoţiu amesteca, din păcate destul de imprecis şi cam fără măsură, felurite fragmente din marile proze ale celebrului autor de origine cehă, îmi exprimam bucuria că îl vedem pe scenă pe Kafka.

 • INTERVIU
Dragoş Galgoţiu, regizor: „Nu am vrut să-l ieftinesc pe Kafka“ VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Dragoş Galgoţiu, regizor: „Nu am vrut să-l ieftinesc pe Kafka“ VIDEO

  AMBIŢIE Reputatul regizor de teatru Dragoş Galgoţiu se ia din nou la trântă cu clasicii, punând în scenă, la Teatrul Odeon, spectacolul „Kafka. 5 vise“. El spune că i-ar fi fost uşor să-i dea o coloratură contemporană, referindu-se la recentele „arestări“, dar nu a vrut să facă asta.

 • Cronicile
FITS - O simfonie învolburată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronicile FITS - O simfonie învolburată

  Dincolo de numărul participanţilor, invitaţilor, ori al spectacolelor din ţară şi din străinătate participante, unul dintre criteriile care certifică valoarea, gradul de interes, atractivitatea, condiţia de manifestare artistică de top a unui festival este cel al promptitudinii. Al rapidităţii cu care importante producţii artistice din lumea întreagă ajung să facă parte din oferta sa.

 • Luate din cărţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Luate din cărţi

  Kafka, în Jurnal: ”... toate lucrurile care-mi vin în minte nu-mi vin de la rădăcina lor, ci abia de undeva de pe la mijlocul lor”. Trebuie să te mulţumeşti cu firul de iarbă ”care începe să crească abia de la jumătatea tulpinii”. Trebuie să te mulţumeşti cu propria schizofrenie.

 • Kafka de România: Max Blecher, artistul genial care trăia „în intimitate cu moartea“ - autorul a scris zece ani în chinuri groaznice, imobilizat la pat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Kafka de România: Max Blecher, artistul genial care trăia „în intimitate cu moartea“ - autorul a scris zece ani în chinuri groaznice, imobilizat la pat

  Max Blecher este considerat de criticii literari din toată Europa drept un geniu suprarealist interbelic. Romancierul de origine evreiască are şi o viaţă de roman, scriind de la 19 ani ţinutit la pat de o formă de turbeculoză osoasă. Astăzi, Max Blecher, regele introspecţiei şi al analizei, are numeroşi fani în lumea artistică, numiţi ”blecherieni”.

 • Nimic despre Kafka
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nimic despre Kafka

  Nebunia francezilor pentru a cumpăra cărţi care propun tot felul de reţete şi învăţăminte nu are egal. Poate mai mult decât alte societăţi şi naţii care se înscriu, cred, într-un trend mondial-trăim din ce în ce mai mult, căci vârsta la care murim s-a modificat în ultimul deceniu, dar avem din ce în ce mai puţin timp pentru noi, şi, în consecinţă, căutăm soluţiile simple, rapide, la îndemână, aplicabile ad-hoc.

 • VIDEO „Anomaliile“ lui Mircea Cărtărescu. Scriitorul a citit ieri din noua sa carte, la Librăria Humanitas Cişmigiu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO „Anomaliile“ lui Mircea Cărtărescu. Scriitorul a citit ieri din noua sa carte, la Librăria Humanitas Cişmigiu

  „Anomaliile mele“ este titlul provizoriu al noii cărţi la care lucrează Mircea Cărtărescu de câţiva ani şi care e posibil să fie gata în următoarele luni. Deşi conţine teme şi motive din “Orbitor“ şi restul operei cărtăresciene, volumul se doreşte a fi ceva radical nou. Manuscrisul a beneficiat până acum de două lecturi publice, în urma cărora au ajuns la potenţialii cititori trei fragmente mai mult sau mai puţin sugestive.

 • FOTO Un Bulgakov kafkian
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Un Bulgakov kafkian

  „Roman teatral“, scriere în registru epic pe care Mihail Bulgakov a creat-o între anii 1936-1937, îl confirmă ‒ a câta oară? ‒ pe Friedrich Dürrenmatt, cel care spunea că nenumărate sunt cazurile în care tragicul se naşte din comic.

 • Obiceiurile excentrice, de zi cu zi, ale marilor personalităţi ale lumii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Obiceiurile excentrice, de zi cu zi, ale marilor personalităţi ale lumii

  De la obiceiul scriitorului francez Honoré de Balzac de a bea până la 50 de ceşti cu cafea pe zi, până la viciile periculoase ale filosofului Jean-Paul Sartre, multe genii celebre au practicat, zilnic, ritualuri ciudate pentru a putea depăşi dificultăţile de a crea opere măreţe. Câteva dintre ele au fost redate de scriitorului american Mason Currey, în cartea sa, „Ritualuri zilnice: Cum muncesc artiştii“.

 • City break la Praga – Oraşul de aur
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  City break la Praga – Oraşul de aur

  Mai mult de 4 milioane de turişti vizitează anual Praga. Secole la rând a fost oraşul cu cele mai multe castele şi catedrale de pe continent, iar astăzi este unul dintre cele mai fermecătoare oraşe din Europa.

 • Dacă Josef K. ar fi avut telefon mobil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dacă Josef K. ar fi avut telefon mobil

  Dacă Josef K., personajul principal din Procesul lui Kafka, ar avea telefon mobil, ar apărea ca o caricatură. Ar putea fi pus în situaţia de a intra în contact cu funcţionarii (la fel de mărunţi ca şi el) ai unei uriaşe companii de telefonie mobilă şi atunci de întregul roman, de întregul Proces, s-ar alege praful.

 • Copiii citesc Kafka în versuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Copiii citesc Kafka în versuri

  Americanul Matthue Roth, poet şi editorialist, a publicat cartea pentru copii „My first Kafka, Runaways, Rodents and Giant Bugs”/ „Prima lectură din Kafka”,  pe data de 15 iunie, la Editura One Peace Books din New York.

 • Max Blecher, un Kafka român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Max Blecher, un Kafka român

  Max Blecher, autorul „Întâmplărilor în irealitatea imediată“, şi-a creat opera fiind măcinat de o boală necruţătoare, care a devenit sursă a scrisului său atât de personal. Una dintre cele mai stranii figuri ale literaturii române, M. Blecher (1909-1938) este un „mare uitat“ timp de decenii, dar, totodată, datorită influenţei scrisului său, obiectul unui veritabil cult literar.

Modifică Setările