Stiri despre james joyce

  16 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Prietenia dintre scriitorii Ernest Hemingway şi James Joyce, dincolo de anecdota scandalurilor din baruri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prietenia dintre scriitorii Ernest Hemingway şi James Joyce, dincolo de anecdota scandalurilor din baruri

  Începând cu boom-ul economic din 1920, Parisul redevenea capitala culturală a Europei, reunind artişti din întreaga lume, precum Pablo Picasso, Salvador Dali, Ernest Hemingway, James Joyce, sau Ezra Pound. În Parisul interbelic s-au legat multe prietenii între artişti, una dintre acestea fiind cea dintre americanul Hemingway şi irlandezul Joyce, camarazi de băutură care, deşi nu făceau exces de complimente, s-au respectat mai mult decât se crede.

 • Cinci obiceiuri pe care le-au adoptat scriitorii pentru a-şi crea operele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cinci obiceiuri pe care le-au adoptat scriitorii pentru a-şi crea operele

  Pe lângă talentul şi munca dedicate creării unora dintre capodoperele literaturii universale, scriitorii au dezvoltat şi obiceiuri despre care aceştia credeau că îi făceau să scrie mai bine. De la statul în picioare,  şi până la băutul unor cantităţi imense de cafea, creatorii unor celebre opere literare au avut programe diferite şi obiceiuri diferite, dar care, se pare, că au dat rezultate.

 • Viaţa dincolo de artă. Cum şi-au câştigat existenţa cinci scriitori celebri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viaţa dincolo de artă. Cum şi-au câştigat existenţa cinci scriitori celebri

  Înainte de a ajunge faimoşi pentru povestirile, nuvelele sau romanele lor, marii scriitori ai lumii au avut nevoie de slujbe pentru a-şi duce traiul. Unele dintre aceste slujbe erau bizare, altele legate de pasiuni ale celor care aveau să ajungă scriitorii ale căror texte le citim astăzi. De la producători de manechine din gips , la piraţi de stridii, prezentăm cinci autori şi slujbele pe care le-au avut înainte ca numele lor să fie cunoscute.

 • Mircea Mihăieş, desemnat scriitorul anului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mircea Mihăieş, desemnat scriitorul anului

  Un juriu desemnat de Consiliul Uniunii Scriitorilor din România, compus din nouă prestigioşi critici literari, a decis, cu puţin timp în urmă, că Mircea Mihăieş este scriitorul anului 2016.

 • Studiu asupra romanului care
nu va muri niciodată: „Ulysses, 732.
Romanul romanului“ de Mircea Mihăieş
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Studiu asupra romanului care nu va muri niciodată: „Ulysses, 732. Romanul romanului“ de Mircea Mihăieş

  Conceput sub forma unui triptic, impresionantul volum „Ulysses, 732. Romanul romanului“ de Mircea Mihăieş, apărut la Editura Polirom în ediţie cartonată, disponibil în curînd şi în ediţie digitală, e prima încercare în România de a face atît o istorie exhaustivă a celei mai celebre cărţi de proză scrisă în limba engleză în secolul XX, cît şi de a expune pentru publicul larg temele, tehnicile şi mizele existenţiale ale acesteia.

 • Turul literar al Parisului: de la librăria preferată a lui Hemingway la hotelul în care au stat soţii Fitzgerald
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Turul literar al Parisului: de la librăria preferată a lui Hemingway la hotelul în care au stat soţii Fitzgerald

  Parisul de altădată a servit drept sursă de inspiraţie pentru câţiva dintre cei mai apreciaţi scriitori ai tuturor timpurilor. Este oraşul în care James Joyce a terminat de scris celebrul roman „Ulise“, sau în care Ernest Hemingway îşi începea cariera ca tânăr scriitor. De asemenea, e de notat şi experienţa soţilor Scott şi Zelda Fitzgerald la Hotelul Saint-James Albany din capitala franceză.

 • CHESTIONAR Antoaneta Ralian: „La coafor, fetele mă porecliseră «doamna cu ochi frumoşi». Azi, ochii mei sunt simple unelte de lucru“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  CHESTIONAR Antoaneta Ralian: „La coafor, fetele mă porecliseră «doamna cu ochi frumoşi». Azi, ochii mei sunt simple unelte de lucru“

  Gâtuit de emoţie pentru transcrierea celui mai frumos chestionar, îndrept degrabă inadvertenţa dintr-o confesiune a Antoanetei Ralian („sunt o cretină în materie de Internet“). De fapt, Internetul e cretin în materie de Antoaneta Ralian, doamnă a literelor româneşti şi cea mai de seamă traducătoare de limbă engleză de la noi.

 • Manuscrisul primului roman al lui Samuel Beckett, vândut pentru aproape un milion de lire sterline
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Manuscrisul primului roman al lui Samuel Beckett, vândut pentru aproape un milion de lire sterline

  Manuscrisul romanului de debut al scriitorului irlandez Samuel Beckett, initulat „Murphy“, a fost vândut cu 962.500 de lire sterline la o licitaţie organizată miercuri, la Londra, de casa Sotheby’s. Institutul este acelaşi care a găzduit în urmă cu o săptămână licitaţia pentru tabloul pictorului El Greco, cel pentru care s-a licitat suma record de 10,75 milioane de euro.

 • De ce îl mai citim pe „Ulise“ în 2013?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce îl mai citim pe „Ulise“ în 2013?

  Ziua de 16 iunie, cunoscută ca Festivalul „Bloomsday“, îi este dedicată scriitorului irlandez James Joyce şi este sărbătorită anual prin lecturi publice internaţionale din celebrul său roman „Ulise". Publicat în 1922, volumul încă prezintă interes pentru ctititori, deoarece tratează inepuizabilul subiect al dragostei şi surprinde viaţa în lucrurile simple şi cotidiene cu care suntem obişnuiţi.

 • Scriitorul James Joyce este sărbătorit în Centrul Vechi al Bucureştiului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorul James Joyce este sărbătorit în Centrul Vechi al Bucureştiului

  Aflat la cea de-a doua ediţie, Festivalul „Bloomsday“, organizat în cinstea autorului irlandez James Joyce, îi aduce, sâmbătă, pe actorii Ilinca Goia, Dorin Andone şi Dan Tudor în Piaţa Sf. Anton din Centrul Vechi al Capitalei, unde vor lectura pasaje din opera literară "Ulise" a celebrului scriitor. Evenimentul începe la ora 19.00.

 • Ernest Hemingway, scriitorul aventurier
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ernest Hemingway, scriitorul aventurier

  Considerat de mulţi ca fiind cel mai important prozator al tuturor timpurilor, Ernest Hemingway şi-a trăit soarta exploziv, lăsând în urmă un stil de scriitură inconfundabil

 • Bolile fizice şi psihice de care au suferit zece dintre scriitorii englezi celebri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bolile fizice şi psihice de care au suferit zece dintre scriitorii englezi celebri

  Lista scriitorilor de literatură engleză este şi o înşiruire de disfuncţii, atât fizice, cât şi mintale. Dar de ce moştenirea culturală este, de cele mai multe ori, învăluită în astfel de comportamente prosteşti şi auto-distructive? Răspunsul constă în faptul că personalităţile marilor scriitori reprezintă un amestec de elemente emoţionale şi nu numai.

Modifică Setările