Stiri despre iugoslavia

  46 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • SERIAL IUGOSLAVIA Profesorul Aleksandar Rastović, despre trecutul Serbiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SERIAL IUGOSLAVIA Profesorul Aleksandar Rastović, despre trecutul Serbiei

  „Dezmembrarea Iugoslaviei a început în ultimii ani ai mandatului preşedintelui iugoslav Josip Broz Tito. Ceea ce a cauzat ruperea Iugoslaviei a fost adoptarea Constituţiei federale din 1974”, spune Aleksandar Rastović, istoric şi profesor universitar sârb.

 • 16 ani de la bombardarea Iugoslaviei
de către NATO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  16 ani de la bombardarea Iugoslaviei de către NATO

  Pe data de 24 martie 2015, Serbia a comemorat a 16-a aniversare a bombardamentului NATO împotriva, pe atunci a Republicii Federative Iugoslavia (statele federale Serbia şi Muntenegru) care a avut loc în 1999. Atacurile NATO au continuat timp de 78 de zile şi, conform informaţiilor oficiale din partea Serbiei, bilanţul a fost de 2.500 de morţi şi 12.500 de răniţi.

 • Cum s-a stricat prietenia dintre România si Iugoslavia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum s-a stricat prietenia dintre România si Iugoslavia

  În folclor circula si acum vorba ca România are doar doi vecini buni: Serbia (fosta Iugoslavie) si... Marea Neagra. Cele doua tari nu au purtat niciodata razboaie una împotriva celeilalte, ceea ce a constituit un bun exemplu pentru restul Europei. Prietenia aceasta a fost sprijinita de simtamintele celor doua popoare, nefiind deci necesare eforturi diplomatice deosebite.

 • Acolo unde copacii nu au crengi: Vukovar, oraşul în care s-a desfăşurat cea mai mare bătălie din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Acolo unde copacii nu au crengi: Vukovar, oraşul în care s-a desfăşurat cea mai mare bătălie din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial

  Prin 1991-1992, mass media din întreaga lume privea spre Iugoslavia, spre evenimentele care se desfaşurau cu o repeziciune nemaivăzută până atunci. Pentru românii ieşiţi recent din bezna celor două ore de televiziune, era primul război transmis „live” în imagini şi la radio, primul război în care ştirile de dimineaţă apăreau diferite total faţă de cele din seara precedentă.

 • Omagiu
Serbiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Omagiu Serbiei

  Precum George Orwell care, în anii ’30, aducea un elogiu Cataloniei anarhiste, ne exprimăm şi noi admiraţia pentru rezistenţa unui popor blamat ca niciun altul în istoria recentă. Într-o situaţie fără precedent în lumea contemporană, Serbiei i se refuză ajutorul necesar în catastrofa umanitară cu care se confruntă, probabil pentru că statul vecin trebuie încă să plătească pentru acţiunile criminale din războiul de acum 15 ani şi mai bine.

 • Cum i-a alungat Iliescu pe ruşi de la Dunăre
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum i-a alungat Iliescu pe ruşi de la Dunăre

  Un text semnat de Ion Iliescu în „Washington Post“ a dinamitat, în urmă cu 15 ani, relaţiile româno-ruse. Cunoscut în întreaga lume drept un filorus şcolit la Moscova, Iliescu i-a rugat pe americani să protejeze România de interesele exploatatoare ale Federaţiei Ruse.

 • Acolo unde copacii nu au crengi: Vukovar. Povestea primului război transmis live
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Acolo unde copacii nu au crengi: Vukovar. Povestea primului război transmis live

  Prin 1991-1992, mass-media din întreaga lume privea spre Iugoslavia, spre evenimentele care se desfaşurau cu o repeziciune nemaivăzută până atunci. Pentru românii ieşiţi recent din bezna celor două ore de televiziune, era primul război transmis „live” în imagini şi la radio, primul război în care ştirile de dimineaţă apăreau diferite total faţă de cele din seara precedentă.

 • FOTO Belgrad, oraşul care se ridică mereu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Belgrad, oraşul care se ridică mereu

  În capitala sârbă se văd încă semnele războiului, dar farmecul oraşului stă la mesele din „kafanas”, în centrul vechi sau în cetatea din inima Belgradului.

 • VIDEO Ianukovici=Ceauşescu sau Ucraina=Iugoslavia?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Ianukovici=Ceauşescu sau Ucraina=Iugoslavia?

  Ianukovici a pierdut controlul în Ucraina, iar acest lucru este dovedit de imaginile de mai jos. Probabil între loviturile aplicate cu dibăcie de securitatea ucraineană şi intervenţia forţelor armate este un drum foarte scurt. La graniţa României sunt şanse mari fie să asistăm la o nouă revoluţie, fie chiar la o dezmembrare pe modelul Iugoslaviei.

 • Fostul lider sârb Radovan Karadzic acuzat din nou de genocid
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fostul lider sârb Radovan Karadzic acuzat din nou de genocid

  Judecătorii Tribunalului Internaţional de la Haga au restabilit acuzaţiile de genocid împotriva fostului lider al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzic, pentru campania de crime şi tortură asupra etnicilor non-sârbi de la începutul războiului din Serbia, în 1992.

 • Ultimul rege al Iugoslaviei a fost reînhumat în Serbia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ultimul rege al Iugoslaviei a fost reînhumat în Serbia

  Serbia a organizat duminică funeraliile ultimului rege al Iugoslaviei, Petru al II-lea Karageorgevici, precum şi ale mamei sale, Maria, şi soţiei, Alexandra, în cadrul unei ceremonii cu onoruri de stat. Regele Petru al II-lea a părăsit Iugoslavia la începutul celui de-al Doilea Război Mondial şi a murit în SUA, în 1970.