Stiri despre islamism

  117 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Pericolul fracturii
euro-atlantice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pericolul fracturii euro-atlantice

  De ce au devenit unii lideri europeni virulent antiamericani, acum, cînd se resimt pregnant efectele retragerii Americii din lume? De ce îşi manifestă antiamericanismul tocmai cînd Europa e prinsă în cleştele putinismului şi islamismului? Ce consecinţe poate avea concubinajul cu liderii autoritari din vecinătate asupra coeziunii europene, deja şubrede? Care va fi impactul asupra credibilităţii UE, nu doar în lume, ci în faţa propriilor cetăţeni?

 • „Vinerea neagră” la Paris
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Vinerea neagră” la Paris

  Amploarea tragediei sângeroase petrecute în seara zilei de 13 noiembrie la Paris pare să înceapă să-i trezească la realitate pe actorii implicaţi într-o măsură sau alta în războiul haotic purtat împotriva Statului Islamic, soldat până în prezent cu sute de mii de morţi şi de refugiaţi. Spun „pare”, deoarece nimic nu este sigur într-un conflict care durează de prea multă vreme şi care nu dă semne că va înceta prea curând.

 • Franţa, atentate fără vinovaţi?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Franţa, atentate fără vinovaţi?

  După atentatele teribile de la Paris, se instalează uşor uşor o concordie în jurul vorbelor goale. Să fim uniţi, să fim puternici, să continuăm, etc. În fundal se acreditează idea, falsă, că atacurile, ca şi cele dinaintea lor, sunt o actiune fatalistă. Cumva, nimeni nu e de vină. Rămâne doar să le asteptăm, solidari, pe următoarele.

 • Liderul grupului terorist Khorasan a fost ucis, anunţă Pentagonul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Liderul grupului terorist Khorasan a fost ucis, anunţă Pentagonul

  Muhsin al Fadli, prezentat drept liderul grupului Khorasan, o celulă a Al-Qaeda, a fost ucis pe 8 iulie în urma unor atacuri aeriene desfăşurate de americani în apropierea localităţii Sarmada (nord-vestul Siriei), a anunţat Pentagonul.

 • De ce mega-moscheea de la Bucureşti nu poate fi antidotul fundamentalismului. Explicaţiile unei musulmane româno-turce: „Nu se vor aduna nici câteva zeci“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce mega-moscheea de la Bucureşti nu poate fi antidotul fundamentalismului. Explicaţiile unei musulmane româno-turce: „Nu se vor aduna nici câteva zeci“

  „O mare moschee construită în Bucureşti nu îşi găseşte justificarea“ spune o musulmană care studiază şi trăieşte în România şi care a dorit să le ofere românilor creştini o viziune din interiorul lumii islamice. Fatma Ruxandra Yilmaz, 36 de ani, explică de ce, în opinia ei, o astfel de moschee ascunde, de fapt, lupta economică şi interesele preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, specifice oricărui stat cu un trecut imperial.

 • Moscheea de la Bucureşti. Traseul sinuos al unui proiect politico-teologic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moscheea de la Bucureşti. Traseul sinuos al unui proiect politico-teologic

  Ascultând sau citind majoritatea comentariilor făcute pe marginea ridicării unei moschei la Bucureşti în ultima vreme, senzaţia acută este cea de superficialitate. Nu există suficientă răbdare pentru a cerceta de unde a început această chestiune, cum a evoluat,

 • Demonii printre noi sau Adevărata
faţă a islamismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Demonii printre noi sau Adevărata faţă a islamismului

  REALITATE Filmul „Timbuktu“ al regizorului african Abderrahmane Sissako îi arată pe militanţii Statului Islamic nu numai cât de demonici sunt, ceea ce ştiam, ci şi cât de proşti, evocând ceea ce se cheamă „banalitatea răului“.

 • Statul Islamic: implozia islamismului şi terorismul transnaţional (2)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Statul Islamic: implozia islamismului şi terorismul transnaţional (2)

  Întâlnirea dintre al-Zarqawi şi Osama bin-Laden, în Kandahar, nu avea să fie câtuşi de puţin o „dragoste la prima vedere”. Aspectul fizic al iordanianului, aroganţa sa, rigiditatea poziţiei asumate i-au repugnat lui bin-Laden. Alianţa lor avea să fie una pragmatică mai degrabă decât ideologică.

 • Răspunsuri la radicalizarea islamistă în Europa: Trebuie lucrat cu liderii musulmani moderaţi şi cultivate valorile europene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Răspunsuri la radicalizarea islamistă în Europa: Trebuie lucrat cu liderii musulmani moderaţi şi cultivate valorile europene

  Pe fondul crimelor de la Charlie Hebdo şi a îngrijorărilor faţă de musulmanii europeni care se radicalizează în taberele din Orientul Mijlociu, FP România a discutat cu mai mulţi experţi internaţionali despre posibile strategii de contracarare a celor mai radicali dintre islamiştii din Occident. Discuţii realizate de Octavian Manea.

 • Agenda 2015: Globalizarea persecuţiei împotriva creştinilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Agenda 2015: Globalizarea persecuţiei împotriva creştinilor

  E vorba despre o realitate tragică, într-atât de importantă încăt analiştii specializaţi în descifrarea tendinţelor geostrategice vorbesc acum despre un fenomen global în continuă agravare şi extensie geografică. La aceasta se referă un raport recent realizat de organizaţia Portes Ouvertes.

 • Turcia
lui Erdogan, departe de valorile Europene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Turcia lui Erdogan, departe de valorile Europene

  Prezenţa lui Erdogan este una binevenită la Bucureşti ţinând cont mai ales de actualul climat geopolitic regional, însă vizita trebuie privită şi dincolo de implicaţiile sale politico-economice. Actualul  regim de la Ankara este din ce în ce mai criticat pe plan european ca urmare a politicilor opresive şi autoritare îndreptate către opozanţii guvernamentali.

 • 72 de ore la Duşanbe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  72 de ore la Duşanbe

  Duşanbe şi Braşov au ceva în comun: ambele au purtat o vreme numele lui Stalin. Oraşul de sub Tâmpa s-a numit aşa în deceniul şase al secolului trecut, iar actuala capitală a Tadjikistanului a fost, între 1929 şi 1961, Stalinabad. Dar nu doar oraşul şi-a schimbat numele.

 • Libertate de opinie, libertate de expresie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Libertate de opinie, libertate de expresie

  Între libertatea de opinie şi libertatea de expresie există o deosebire importantă, niciodată evidenţiată în cadrul dezbaterilor care au urmat asasinării caricaturiştilor de la „Charlie Hebdo“. La noi, ca şi aiurea. Am încercat s-o sugerez într-un articol anterior, dar se pare că n-am fost auzit.

 • Fost primar al New Yorkului: Barack Obama „nu iubeşte America”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fost primar al New Yorkului: Barack Obama „nu iubeşte America”

  Politicianul republican Rudolph Giuliani, fost primar al New York-ului, a criticat discursul preşedintelui SUA, democratul Barack Obama, privind combaterea extremismului, denunţând aspecte negative ale islamului şi acuzându-l pe liderul de la Casa Albă că „nu iubeşte America”.

 • Dincolo de frică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dincolo de frică

  În luna în care Ţipras a câştigat alegerile din Grecia, iar redacţia de la Charlie Hebdo a fost măcelărită pentru a-l „răzbuna pe profet”, în statele-membre din UE s-a vorbit mult despre frică. Dar s-au mai întâmplat şi alte lucruri:

 • Occident contra islam. Începutul sfârşitului?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Occident contra islam. Începutul sfârşitului?

  Dincolo de clasificări şi interpretări, fie el fundamentalist, neotradiţionalist sau liberalist, islamul şi societăţile umane pe care le-a generat rămâne la fel de teo-orientat, pe cât de antropo-orientat rămân Occidentul şi societăţile care se guvernează în conformitate cu doctrinele sale.

 • Viitorul după 
Charlie Hebdo. Care este pericolul pentru România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viitorul după Charlie Hebdo. Care este pericolul pentru România

  Islamofobia va fi şi mai mare şi mai periculoasă în Europa, în urma atacurilor teroriste de la redacţia Charlie Hebdo, atrag atenţia specialiştii. Până şi o societate mai „letargică“, precum cea românească, ar putea avea de suferit, însă posibilitatea atacurilor teroriste pe teritoriul românesc rămâne mică.

 • Ameninţarea teroristă cuprinde Europa: alertă de gradul zero!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ameninţarea teroristă cuprinde Europa: alertă de gradul zero!

  Ce s-a petrecut ieri seară şi, până târziu, în Bruxelles şi în alte locaţii din Belgia arată că, aşa cum vă anunţam săptămâna trecută, ne aflăm în plină fază I a unei operaţiuni teroriste contra intereselor europene, bine gândită, bine pusă la punct de profesionişti şi care urmează un scenariu care trebuie să atingă, simultan, mai multe obiective.

 • Religia ca victimă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Religia ca victimă

  Unii dintre comentatorii atentatului oribil de la Paris s-au grăbit să indice religia, generic, drept sursă primară de violenţă. Dacă până de curând religia era opiu, iată că vulgata exegetică o transformă, sub urgenţa momentului, în glonţ pentru popor.

Modifică Setările