
O fierbinte felicitare şi o imperios necesară precizare de istorie literară
Felicitarea se adresează domnului Ionuţ Vulpescu, teolog, de două ori ministru al Culturii, în prezent Deputat de Dâmboviţa.
Felicitarea se adresează domnului Ionuţ Vulpescu, teolog, de două ori ministru al Culturii, în prezent Deputat de Dâmboviţa.
Episodul 18 al podcast-ului Avangarda, cu Ionuţ Vulpescu, trage cortina intimităţii actorului Alexandru Bindea. Puteţi afla, în cadrul unui dialog inedit, direct de la discipolul lui Dem Rădulescu, ce înseamnă o viaţă petrecută pe scena Teatrului Naţional de către un absolvent de succes dintre cei opt studenţi care în anul Revoluţiei, 1989, absolveau Teatrul.
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, propune, printr-un amendament de lege, ca operatorii de cablu care deţin putere semnificativă pe pieţe aflate în strânsă legătură, consolidându-şi astfel puterea de piaţă să poată fi obligaţi prin decizie a CNA să opteze pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe. O companie care ar urma să fie afectată e grupul RCS&RDS, care a şi reacţionat, potrivit News.
Episodul XII al podcast-ului „Avangarda, cu Ionuţ Vulpescu”, aduce în faţa publicului una dintre figurile de prim-plan ale învăţământului românesc: profesorul şi sociologul Lazăr Vlăsceanu.
Vă invit să citiţi transcrierea podcastului „Avangarda cu Ionuţ Vulpescu”, la care l-am avut ca invitat pe Dinu Săraru.
Aproape fără să ne dăm seama, lumea s-a schimbat deja, din cauza pandemiei. Au dispărut spectacolele, concertele, meciurile de fotbal şi, în general, orice eveniment care presupunea public numeros.
De marţi seara, de când a ieşit pe piaţă ştirea potrivit căreia dl. Ionuţ Vulpescu ar fi elaborat o analiză în care identifică 40 de hibe din cauza cărora PSD a ajuns la cel mai jos nivel al existenţei sale, trăim în plină mitologie.
Preşedintele interimar al Consiliului Naţional al PSD, Ionuţ Vulpescu, a elaborat un raport în care identifică 40 de motive pentru care partidul a pierdut alegerile din 2019 cu rezultate dezastruoase.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, după CEX-ul PSD, că Guvernul nu o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European. Luminiţa Odobescu, ambasadorul la UE, va vota mâine împotriva României. În ciuda piedicilor puse de PSD, fosta şefă DNA are şanse mari să ajungă procuror-şef european.
Deputatul PSD Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii, a povestit o „scenă suprarealistă“ de la Festivalul Enescu. Prezent la Ateneu, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să se aşeze pe locurile libere din lojă şi l-a ridicat de pe scaun pe fostul director al festivalului, Ioan Holender, cel care a condus timp de aproape 20 de ani Opera de Stat din Viena.
O simplă lectură a rapoartelor pe care le-am prezentat ministrului culturii Ionuţ Vulpescu ca urmare a deplasărilor mele oficiale în străinătate în perioada ianuarie – iunie 2017 i-ar fi permis acestuia să-şi facă o imagine despre anvergura evenimentelor în pregătire la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR).
Senatorul Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Ponta, a declarat, miercuri, faptul că între conducerea PSD şi Ion Iliescu dialogul este aproape inexistent şi a punctat faptul că afirmaţiile fostului preşedinte referitoare la Călin Popescu-Tăriceanu, drept potenţial candidat al PSD şi ALDE la prezidenţiale, sunt „realiste şi de bun-simţ“.
PSD a recunoscut, prin mai mulţi lideri şi comunicatori ai săi, faptul că formaţiunea a făcut o greşeală prin distribuirea trucajului în care se spune că Simona Halep a fost huiduită de circa 20.000 de „fani“ pe „Arena Naţională”, şi nu primarul Gabriela Firea. Mai mult, social-democraţii şi-au cerut scuze faţă de jucătoarea de tenis şi fanii acesteia.
În 2017, numeroşi directori ai unor importante instituţii de cultură au fost înlocuiţi. Cea mai importantă schimbare a fost, în luna decembrie, la Opera Naţională Bucureşti, unde Beatrice Rancea i-a cedat locul, în funcţia de director interimar, baritonului Ştefan Ignat. Ministerul Culturii a căpătat o nouă identitate şi a lansat pe 26 noiembrie, printr-o gală exclusivistă, Anul Centernar 2018.
La data de 27 aprilie 2017, publicam pe blogurile adevarul.ro un articol intitulat „Autismul simulat al ministrului Ionuţ Vulpescu pune în primejdie funcţionarea Teatrelor Naţionale“. Atrăgeam atunci atenţia că bugetele pe care puteau conta la ora aceea instituţiile de spectacole aflate în directa subordine a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale vor fi mai mult ca sigur neîndestulătoare.
Recunosc, titlul este excesiv, mergând pe ideea evidentă că noul ministru al culturii a fost directorul unor tabloide. La o privire mai atentă, avem măcar dovada unei experienţe de management privat, spre deosebire de profilul standard al intelectualului universitar, sau al activistului de partid, nu prea eficienţi în a cârmui corabia culturii româneşti. Vom vedea.
Ionuţ Vulpescu a declarat vineri, în ultima zi a mandatului său de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, la o întâlnire cu presa, că statul român va pierde sute de mii de euro pe comisioanele datorate celor care au donat bani pentru ”Cuminţenia Pământului”.
Ionuţ Vulpescu, ministrul demisionar al Culturii, a publicat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, un text în are îi ataca pe cei din conducerea PSD pentru evaluarea prezentată de Darius Vâlcov şi pentru schimbarea Guvernului Grindeanu.
După ce Directorul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), Călin Stegerean, a fost notat cu 6.25 la evaluarea care a avut loc pe 13 iunie, acesta i-a adresat o scrisoare ministrului demisionar al Culturii, Ionuţ Vulpescu, în care a notat că evaluarea activităţii sale nu a fost legală. Zilele acestea, directori din MNAR au contestat afirmaţiile făcute de Stegerean în scrisoare, considerându-le tendenţioase şi neconforme cu realitatea.
Ministrul demisionar al Culturii, Ionuţ Vulpescu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, precizând că deşi nu a semnat moţiunea de cenzură, îşi va face datoria faţă de partidul din care face parte şi va participa la votarea acesteia, deşi, spune el, "nu ard de nerăbdare să-mi dau un nemeritat vot de blam, ca o umilinţă publică".
În urmă cu peste trei luni, ministrul Culturii a venit în Argeş pentru a confirma că ministerul pe care îl conduce doreşte să cumpere Vila Florica de la Ştefăneşti, „un loc extrem de important pentru istoria României”. Asta după ce Ionuţ Vulpescu anunţase că Ministerul Culturii doreşte să îşi exercite dreptul de preemţiune privind Vila Florica. Care este stadiu negocierilor pentru Vila Florica aflaţi din materialul următor.
După ce au cerut argumentarea lipsei de poziţie a Ministrului Culturii Ionuţ Vulpescu, cineaştii care au protestat în faţa ministerului, pe 23 mai, au primit, vineri, replica acestuia. În răspunsul ministrului este invocat dreptul Parlamentului de a reveni la o lege mai veche, recunoscând totuşi nevoia de îmbunătăţiri.
Peste 400 de cineaşti şi studenţi ai facultăţilor de film solicită ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, să susţină reforma cinematografiei. O parte dintre aceştia au pichetat în cursul dimineţii sediul Ministerului Culturii după ce au depus încă de ieri o scrisoare deschisă.
Miercuri, de la ora 12.00, a avut loc deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, unde au fost prezenţi ambasadorii Israelului, Statelor Unite şi Suediei, ministrul culturii, Ionuţ Vulpescu, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene şi Sergiu Nistor, consilier prezidenţial.
Festivalul de Film Românesc ''Reinventing Realism - New Cinema from Romania'', desfăşurat la Washington, între 13 mai şi 14 iunie, a fost deschis cu proiecţia peliculei regizate de către Adrian Sitaru, „Fixeur”. Filmul a fost în premieră naţională în SUA, iar proiecţia a avut loc la National Gallery of Art din Washington, D.C.
Sâmbătă, 13 mai, peste 3.000 de persoane au vizitat Ambasada României în Statele Unite cu prilejul „Zilei Porţilor Deschise” („Eu Open House”). Evenimentul a marcat totodată şi zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat de presă de la Ambasada României din Washington.
Statul Român a vrut să protejeze ansamblul sculptural „Constantin Brâncuşi“ prin includerea sa în patrimoniul UNESCO. Dosarul a fost retras în 2015, după ce Ministrul Culturii a realizat că erau şanse mari să fie respins, din cauza unor greşeli. Oficialii Ministerului Culturii spun că vor relua proiectul.
Prezent vineri, 28 aprilie, la Bistriţa, ministrul Culturii Ionuţ Vulpescu a precizat că insistă pentru crearea unui fond special pentru exercitarea dreptului de preemţiune, astfel încât situaţii precum cea a Cuminţeniei Pământului a lui Brâncuşi să nu se mai repete.
Ministrul Ionuţ Vulpescu coordonează direct domeniul Patrimoniu cultural din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea News.ro.
Vineri seara, am alergat în graba mare, după încheierea unui spectacol de musical al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, spre hotel. Nu voiam cu nici un preţ să pierd interviul pe care ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, dl. Ionuţ Vulpescu, urma să i-l acorde live realizatorului Octavian Hoandră de la Realitatea tv.