Stiri despre ionesco

  10 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Scrisoarea pe care Eugen Ionescu i-a trimis-o lui Ceauşescu cerându-i demisia. „Noaptea am avut un coşmar. Am visat că venise la uşa mea cu valizele“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scrisoarea pe care Eugen Ionescu i-a trimis-o lui Ceauşescu cerându-i demisia. „Noaptea am avut un coşmar. Am visat că venise la uşa mea cu valizele“

  Aspecte inedite din viaţa întemeietorului teatrului absurdului au fost făcute publice la Slatina, în cadrul Simpozionului Naţional „Eugen Ionescu – prima sută de ani“, dezvăluind un Eugen Ionescu înconjurat de români la Paris şi permanent preocupat de ţara în care s-a născut, semnând scrisori şi susţinându-i pe opozanţii regimului comunist.

 • Rinocerii,
în vremurile consumatorismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rinocerii, în vremurile consumatorismului

  Eugène Ionesco a scris „Rinocerii“ în anul 1959. An în care şi-a făcut apariţia pentru întâia oară personajul Bérenger prin care, probabil, se exprimă cel mai bine eul autorului. Lunga carieră a respectivului personaj poate că se explică şi prin acest detaliu, deşi, interesant, în una dintre ultimele lui creaţii, personajul principal se cheamă Jean.

 • Cântăreaţa
cheală, în alb şi negru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cântăreaţa cheală, în alb şi negru

  Cred că prima dorinţă a lui Radu Iacoban, atunci când a decis să monteze „Cântăreaţa cheală“ la sala Studio a Teatrului „Maria Filotti“ din Brăila, a fost aceea de a demonstra că, înainte de a fi absurdă, piesa lui Ionesco este o comedie în stare pură. La care poţi râde cum nu se poate mai liber, mai în voie şi mai sănătos.

 • Credinţa în
victoria umanităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Credinţa în victoria umanităţii

  Îndată după 1989, marele dramaturg francez de origine română Eugène Ionesco a revenit constant în repertoriile Teatrelor din România. De unde a fost samavolnic exclus, din înalt ordin, în deceniul al optulea al veacului al XX lea, după momentul de glorie reprezentat de spectacolele regizate în ultimii ani ai anteriorului deceniu de Crin Teodorescu, de Valeriu Moisescu sau de Lucian Giurchescu.

 • Ionescianismul
în starea cea mai pură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ionescianismul în starea cea mai pură

  În anii 90 ai secolului trecut, când apărea la Editura Univers, pentru prima oară, în versiune integrală teatrul ionescian, a provocat destule controverse decizia traducătorului şi alcătuitorului ediţiei, Dan C. Mihăilescu, de a plasa la începutul întâiului volum piesa Englezeşte fără profesor. O primă versiune, scrisă în româneşte, a Cântăreţei chele.

 • Două poluri. Despre ora de religie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Două poluri. Despre ora de religie

  Citind cele spuse de Dna. Sandra Pralong, sunt în situaţia lui Eugen Ionesco, autorul volumului „Nu”. Pot la fel de bine argumenta şi contraargumenta.

 • Cărţi
lansate la FITS - Lecţia - o piesă
cumplit de actuală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărţi lansate la FITS - Lecţia - o piesă cumplit de actuală

  Astăzi o ştim foarte bine. Martin Esslin a devenit celebru şi a rămas astfel datorită unei cărţi ale cărei origini s-au zămislit în Franţa. Cartea a impus un concept care, mai apoi, a câştigat o bătălie. Conceptul e „teatrul absurdului” şi e cel mai adesea utilizat pentru a denumi fenomenul pentru care Geneviève Serreau propunea denumirea de „nou teatru”.

 • FOTO O urieşească harababură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO O urieşească harababură

  Joi, 3 octombrie, puţin după ora 20, sala Teatrului Naţional din Cluj-Napoca e plină ochi. Sunt convins că e imposibil să mai găseşti măcar un singur loc liber. Tout Cluj, cum ar fi spus doamna de Sévigné, şi-a dorit să ia parte la dublul eveniment cultural ce tocmai stă să înceapă.

 • „Lecţia“ cu Mălăele revine diseară la TNB
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Lecţia“ cu Mălăele revine diseară la TNB

  Piesa „Lecţia“ de Eugen Ionesco, pusă în scenă de Horaţiu Mălăele, revine astăzi, pe scena de la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB), la ora 19.00, potrivit instituţiei de cultură.

Modifică Setările