Stiri despre ion luca caragiale

  45 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • 160 de ani de la naşterea lui Delavrancea. „Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci e pământul întărit cu oasele înaintaşilor noştri”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  160 de ani de la naşterea lui Delavrancea. „Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci e pământul întărit cu oasele înaintaşilor noştri”

  Astăzi se împlinesc 160 de ani de când s-a născut scriitorul, avocatul şi omul politic Barbu Ştefănescu Delavrancea. Avea abilităţi uluitoare de oratorie care l-au ajutat când l-a apărat pe Caragiale de exemplu, la un proces unde s-a intrat pe bază de bilet. Delavrancea a fost şi primar al capitalei, reuşind, în mai puţin de doi ani de mandat, să pună în practică proiecte precum filtrarea apei potabile sau introducerea tramvaielor electrice.

 • „Poveşti de Paşte”, împreună cu ziarul „Adevărul”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Poveşti de Paşte”, împreună cu ziarul „Adevărul”

  Începând de luni, ziarul „Adevărul” vine la pachet cu „Poveşti de Paşte”, o colecţie de povestiri dedicate sărbătorii învierii lui Iisus Hristos. Printre povestirile cuprinse în volum se regăsesc şi unele scrise de Ion Luca Caragiale, Ion Agârbiceanu sau Barbu-Ştefănescu Delavrancea. Preţul pachetului, ziar şi carte, este de 12,99 lei.

 • Ce-ar fi zis Caragiale despre legea defăimării propusă de Dragnea: „Dar asta, domnilor, nu e judecată de bărbat, e curată ţachismă muerească”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce-ar fi zis Caragiale despre legea defăimării propusă de Dragnea: „Dar asta, domnilor, nu e judecată de bărbat, e curată ţachismă muerească”

  Pe 10 septembrie 1899, Ion Luca Caragiale publica în „Universul” primul articol din „Notiţe critice”, în care descria „micile noastre mizerii”, criticând ceea ce observa în ţară. După mai bine de o sută de ani, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat intenţia partidului de a promova un act normativ prin care cei care defăimează imaginea României în exterior să fie aspru pedepsiţi. Astfel, textul lui Caragiale rămâne actual.

 • Claudiu Goga faţă cu I.L. Caragiale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Claudiu Goga faţă cu I.L. Caragiale

  A pune în scenă un titlu clasic a devenit un pariu teatral ispititor pentru orice regizor care vrea să-şi încerce puterile creative şi o probă aproape obligatorie, provocatoare pentru orice creator ajuns într-un punct de maturitate a carierei.

 • Însemnări fragmentare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Însemnări fragmentare

  Împlineşte astăzi 75 de ani un societar de onoare al Teatrului Naţional, înscris în istoria primei scene purtând numele lui Caragiale, pe drept cuvânt recunoscut ca fiind cel de-al treilea mare interpret al rolului Ştefan din drama istorică a lui Delvrancea, „Apus de soare“, după Constantin Nottara şi George Calboreanu: Costel Constantin.

 • Spectacolul „Două loturi”, în regia lui Alexandru Dabija, la Festivalul Internaţional „Eurokontext s.k.” de la Bratislava
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacolul „Două loturi”, în regia lui Alexandru Dabija, la Festivalul Internaţional „Eurokontext s.k.” de la Bratislava

  Vineri, spectacolul Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale”, „Două loturi”, realizat de regizorul Alexandru Dabija după schiţa cu acelaşi titlu a lui Caragiale, va fi prezentat în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional ”Eurokontext s.k.”, organizat de Teatrul Naţional Slovac (SND) din Bratislava în perioada 10-20 iunie.

 • Examen
de literatură română, cu Ion Luca Caragiale şi Liviu Nicolae Dragnea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Examen de literatură română, cu Ion Luca Caragiale şi Liviu Nicolae Dragnea

  Citiţi cu atenţie cele două texte de mai jos. Unul a fost imaginat de Caragiale acum 137 de ani, celălalt s-a petrecut aievea, luni seara, la Antena 3. Primul are drept protagonişti duetul Conu’ Leonida – Coana Efimiţa, cel de-al doilea are drept protagonişti duetul Conu’ Liviu Dragnea – Coana Radu Tudor. Descoperiţi deosebirile dintre cele două texte, că asemănările sunt mult prea evidente.

 • De la Caragiale citire, cu melancolie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la Caragiale citire, cu melancolie

  Anul acesta, acum vreo lună, s-au împlinit 165 de ani de cînd s-a născut Ion Luca Caragiale. Nu ne cramponăm de aniversări festive, mai ales cînd e vorba de un autor care e prezent în măruntaiele ţărişoarei an de an, zi de zi, ceas de ceas.

 • Plagiatul de care
a fost acuzat Caragiale: cum s-a încheiat scandalul din anii 1900
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Plagiatul de care a fost acuzat Caragiale: cum s-a încheiat scandalul din anii 1900

  Ion Luca Caragiale a fost acuzat că ar fi plagiat „Năpasta” după piesa „Nenorocul”, scrisă de Istvan Kemeny. Acuzaţia a apărut în Revista literară. Mâhnit de acuzaţiile care îi erau aduse şi de faptul că jurnalistul Caion, cel ce i-a adus aceste acuzaţii, a fost achitat, Caragiale a plecat cu familia din ţară, stabilindu-se la Berlin, unde a şi decedat în anul 1912.

 • Iubirile lui Caragiale. Cum a reuşit dramaturgul să le pună coarne lui Eminescu şi lui Constantin Nottara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iubirile lui Caragiale. Cum a reuşit dramaturgul să le pună coarne lui Eminescu şi lui Constantin Nottara

  Ion Luca Caragiale, unul dintre cei mai mari dramaturgi ai literaturii române, a fost un mare admirator al femeilor frumoase. S-a lăsat împins de pasiunea sa pentru femei în triunghiuri amoroase fără scrupule, care au făcut istorie. Nu s-a dat înapoi din a-şi trăda prietenul, pe Mihai Eminescu, pentru o aventură cu Veronica Micle şi nu s-a sfiit să-i pună coarne lui Constantin Nottara, vrăjindu-i soţia, pe actriţa Amelia Welner.

 • Re-recitiri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Re-recitiri

  Sînt pagini, din clasici, pe care nu oboseşti să le citeşti, iarăşi şi iarăşi, deşi ştii că asta nu ajută la nimic. Iată:

 • Pasiunile politice ale marilor scriitori şi istorici români. Caragiale s-a vrut parlamentar, Preda a ajuns deputat în Marea Adunare Naţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pasiunile politice ale marilor scriitori şi istorici români. Caragiale s-a vrut parlamentar, Preda a ajuns deputat în Marea Adunare Naţională

  Scriitori români importanţi au cochetat cu politica de-a lungul vieţii. Unii n-au avut succes, alţii au deţinut funcţii importante în Guvern sau Parlament. În vreme ce idealiştii au ales calea politicii cu convingerea că vor reuşi să schimbe ceva, alţii au vrut doar să profite de uşile deschise prin prisma funcţiilor politice.

 • O recitire de actualitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O recitire de actualitate

  În contextul electoral actual, amuţit de multe şi varii surprize, mă refugiez – şi propun şi cititorilor s-o facă – în „eternul şi fascinantul” Caragiale. Cum tema patriotică se conturează ca fiind calul de bătaie al mai tuturor candidaţilor şi alegătorilor, mă gîndesc să livrez şi unora şi altora cîteva idei ajutătoare, desprinse din înţelepciunea netrecătoare a Maestrului. Iată cîteva fragmente.