
Romantismul carnivor. Despre naţionalismul ştiinţific
Citesc consternat că istoricul Ioan-Aurel Pop a fost reales preşedinte al Academiei Române. Nu-mi vine să cred ce se întîmplă.
Citesc consternat că istoricul Ioan-Aurel Pop a fost reales preşedinte al Academiei Române. Nu-mi vine să cred ce se întîmplă.
Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, vorbeşte despre patriotismul ucrainenilor în războiul cu invadatorii ruşi, dar şi despre modul în care şi-ar apăra românii ţara în cazul unui conflict cu Rusia.
Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a reacţionat dur la aşa-zisa intenţie a Comisiei Europene de a interzice folosirea termenului „Crăciun”, care ar trebui înlocuit cu „sărbători”. Este vorba despre un ghid intern de comunicare pentru oficialii UE, care însă a fost retras în urma reacţiilor politicienilor de dreapta.
„În România creşte influenţa unor mişcări naţionalist-religioase, care trimit la fascismul din perioada interbelică” - apreciază Oliver Jens Schmitt în cotidianul elveţian de limbă germană Neue Zürcher Zeitung.
Supremul for de cultură şi ştiinţă al României, Academia Română, a găzduit în marea sa Aulă adunarea în care acad. Octavian Lazăr Cosma, distins profesor universitar şi muzicolog, membru titular din anul 2016, a rostit discursul de recepţie.
Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a declarat că se va retrage de la conducerea Consiliului de Atestare a Diplomelor (CNATDCU). Anunţul vine după ce instituţia pe care o conduce a dat un verdict de neplagiat în cazul fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache, iar Aurel Pop a declarat că nu ştie cine anume a semnat, în locul său, această decizie.
„Un eveniment omagial cultural-artistic” – aşa a fost descris de organizatori spectacolul dedicat aniversării îndrăgitului Florin Piersic şi aşa a şi fost. Un şir de omagii, unele reuşite, care au emoţionat publicul, altele frizând ridicolul, presărate de actor cu momente de poezie şi stand-up comedy cu aluzii la politicienii momentului. Nu au scăpat de ironiile sale, uneori lipsite de fineţe, premierul Dăncilă, preşedintele Iohannis sau Cioloş.
Cea de-a 25-a ediţie a Târgului Internaţional de carte Gaudeamus debutează miercuri, de la ora 12.00, la Romexpo, tema centrală a acestei ediţii fiind „România Centenar”. În acest an, preşedintele de onoare este academicianul Ioan-Aurel Pop.
Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB şi noul preşedinte al Academiei Române, s-ar fi aflat pe listele de colaboratori ai Securităţii ceauşiste, pe zona de urmărire a emigraţiei româneşti, se arată în Revista 22. Istoricul a scris o replică din partea generaţiei din care face parte şi care ar fi considerată acum „pleiadă de proşti, inculţi, semidocţi, politruci, taraţi de ideologia marxistă, autohtonişti, protocronişti şi naţionalişti”.
Comunitatea maghiară nu are motive de sărbătoare cu ocazia Centenarului, susţinea liderul UDMR Kelemen Hunor anul trecut. În condiţiile în care comunitatea maghiară îl celebrează, în 2018, în cadrul Anului European al Patrimoniului, pe Matia Corvin, „Adevărul” a vorbit cu istoricul clujean Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj, despre importanţa regelui maghiar pentru români.
Istoricul Neagu Djuvara s-a stins din viaţă la vârsta de 101 ani. Mai multe personalităţi ale lumii culturale au deplâns pierderea celui „mai îndemânatic scriitor al minusculei noastre istorii”, după cum îl descria filosoful Mihai Şora.
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a criticat, într-un discurs rostit cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, neajunsturile sistemului de educaţie din România care este responsabil de faptul că 40% dintre tineri sunt analfabeşi social şi funcţional.
Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“, Ioan-Aurel Pop, a criticat, în discursul ocazionat de deschiderea anului universitar, sistemul de educaţie superioară din România în care există mai multe universităţi decât licee, multe dintre ele fiind „de ruşine”.
Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“, Ioan-Aurel Pop, susţine că incidente precum cel de la Odorheiu Secuiesc sunt rezultatul implicării factorului politic pe fondul centenarului şi al unor atitudini de genul „Nu avem ce sărbători”. El spune că, deşi sunt zone în Secuime unde „cultura şi limba române sunt Cenuşărease”, toţi cetăţenii ţării trebuie să cunoască limba oficială.
Îi mulţumesc şi eu, la rândul meu, domnului Péter Demény şi fiindcă a citit, dar şi pentru că răspunde articolului meu intitulat “Trianon 100”.
Îmi pare nespus de bine că Dl. Mircea Morariu îmi face onoarea să răspundă la articolul meu. Îmi pare însă nespus de rău că persistă în obiecţiile privind grupul de cercetători ”Trianon 100”.
Sunt din ce în ce mai numeroase indiciile care prevestesc că împlinirea în decembrie anul viitor a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, dar şi apropierea centenarului încheierii Tratatului de la Trianon vor reprezenta noi şi nedorite ocazii pentru o şi mai profundă deteriorare a relaţiilor româno-maghiare.
Nefiind istoric, nu cred nici că aş putea şi nici nu ar fi corect să scriu despre cartea Transilvania - Starea noastră de veghe (Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016), prima din seria de autor Ioan-Aurel Pop, decât cu o subiectivitate deopotrivă asumată şi declarată.
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (UBB), Ioan-Aurel Pop, a explicat, pentru „Adevărul”, ce a vrut să spună când a afirmat că generaţiile „Google”, „Facebook” şi „SMS” ar fi formate din „oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare şi să ia decizii în cunoştinţă”.
Teza de doctorat a lui Victor Ponta va fi analizată sub suspiciunea de plagiat de noul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Dimplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, va numi, prin ordin de ministru, noua componenţă a CNATDCU la sfârşitul săptămânii.
Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj, Ioan-Aurel Pop, crede că sistemul universitar din România a ajuns la o nouă „fundătură” din cauza aplicării principiului egalitarismului în finanţare. Pop crede că studenţii de astăzi îşi exersează din ce în ce mai puţin mintea şi memoria, apelând la tehnologie, iar consecinţele pot fi grave.
„Toate programele de istorie trebuie schimbate, fiindcă, în acest moment, ele nu respectă specificul - esenţa - disciplinei, adică diacronia şi plasarea evenimentelor în spaţiu”, afirmă academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB.
Rectorul UBB, academicianul Ioan-Aurel Pop, a fost ale vineri, 19 februarie, preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Propunerea alegerii istoricului Pop a venit din partea Academiei Române şi a fost votată în unanimitate.
Avem strategi şi gânditori critici, în facultăţi româneşti şi universităţi străine, în cluburi de idei – ba chiar şi în presă. Avem proiecte de ţară alternative şi proiecte de îmbunătăţire punctuală a guvernării. Plus proiecte de circulaţie internaţională a ideilor sau proiecte lucrative bazate pe idei. (Versiune extinsă faţă de print.)
Conducerea Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, una dintre cele mai mari din ţară, a atacat public ordonanţa de urgenţă prin care se modifică Legea Educaţiei. Profesorii din Ardeal, susţinuţi şi de cei din Bucureşti şi Iaşi, arată că noile reglementări încurajează mediocritatea şi scăderea standardelor profesionale, iar schimbarea s-a făcut „în mare grabă şi fără consultarea conducerilor universităţilor“.