Am avut ocazia, nu cu mulţi ani în urmă, să fac o serie de interviuri cu
judecători anti-mafia, cu specializare îndelungată în domeniu şi autori
de lucrări, unele publicate şi la noi.
Dacă ţi-ai pus cap compas Balcik, cel mai probabil, Frusina
(navigatoarea personală de pe telefon) te va îndruma să o iei pe
Autostrada Soarelui şi undeva, pe lângă Medgidia, să o coteşti către
Negru Vodă.
Apare prima reacţie a PSD la proiectele de legi
pentru Educaţie promovate de preşedintele Iohannis şi ministrul Sorin Cîmpeanu. Reacţie
negativă. Vicepreşedintele PSD, Gabriel Zetea, spune că va depune în parlament
amendamente care să corecteze „neregulile” care „ar bulversa extrem de mult sistemul educaţional, cât şi
statutul profesorilor”. Fără acordul PSD, asumarea răspunderii guvernului pe legile Educaţiei
este imposibilă.
Capitala României nu apare prea des în discuţie alături de Amsterdam, Paris, şi Londra, dar uite că anul acesta Bucureştiul se află pe locul 5 în clasamentul Oraşelor Europene ale Viitorul a celor de la Financial Times.
După o emisiune de televiziune - moderată cu tact, de jurnalistul Victor Ciutacu -, l-am întrebat pe finul sociolog Vladimir Ionaş: ce ar face dacă ar fi, ipotetic, preşedintele României şi ar primi solicitarea de ajutor de la omologul din Chişinău, în cazul unei invazii militare ruse în Republica Moldova? Mi-a răspuns onest. Nu ar rămâne indiferent.
Nu vor mai primi curând ruşii viză pentru spaţiul Schengen? În timp ce această solicitare se face tot mai puternic auzită în UE, mii de turişti ruşi folosesc Finlanda ca ţară de tranzit spre vest.
Cea de-a 58-a ediţie a
festivalului maceratez a avut în acest an o compunere alambicată, concerte
simfonice, instrumentişti puţin cunoscuţi, dar dovediţi faimoşi, operă, film,
dans, muzică vocală acompaniată la chitară şi baterie
Felicitarea se adresează domnului Ionuţ Vulpescu, teolog, de două ori ministru al Culturii, în prezent Deputat de Dâmboviţa.
Secretarul de stat american Blinken a ţinut pe 26 mai, la Universitatea George Washington, în cadrul „Asia Society”, un amplu discurs despre politica Statelor Unite al Americii faţă de China.
Suntem la jumătatea Anului European al Tineretului, iar aceasta este o bună oportunitate pentru a ne gândi la rezultatele concrete pe care le poate aduce tinerilor europeni.
Apar date care vorbesc despre numărul, viaţa şi starea românilor. Din ţară, mai mulţi, şi din străinătate, în creştere. Ani de zile, evenimente cu nume de neuitat-Revoluţie, Mineriade, Gazare, Colectiv au influenţat puternic viaţa românilor şi a societăţii. În urma lor, milioane de români au luat drumul străinătăţii, alungaţi de România care nu este în stare să-şi respecte şi protejeze cetăţenii, ci, dimpotrivă, îi obligă să plece din ţară!
În paradisul guvernamental impus românilor cu forcepsul de şefii serviciilor de informaţii, din ordinul lui Klaus Iohannis, au început să apară primele problemele. Iar miza nu putea să fie alta decât mult râvnita funcţie de prim-ministru.
De ce nu expun serviciile noastre secrete infiltrarea ruso-chineză? Au bani de la buget destui, mi se pare, atunci cînd îi compari cu Germania.
Prima trăsătură pe care o invocă românii în
majoritatea sondajelor când sunt puşi să se autodescrie este ospitalitatea (19%
în sondajul CURS din 2005 şi chiar 67% într-un studiu din 2014). Ea este urmată
de hărnicie, inventivitate, cumsecădenie, inteligenţă şi religiozitate, nu
neapărat în această ordine.
În gardul unei case din Stambul stătea agăţată o tobă veche, genul caltaboş, cu o curea lată, de petrecut peste piept, ca o centură auto.
Sâmbătă seara, Pomohaci a intrat spectaculos pe scena din Sibiu, cu mâinile larg deschise ca un profet zâmbind. Cum e posibil ca TVR să gireze, să promoveze un infractor judecat pentru fapte de o gravitate extremă precum act sexual cu minori şi corupere de minori? Cum e posibil ca instituţiile publice locale să promoveze si sa plateasca infractori? Şi cum e posibil ca sute de mii de romani să aprecieze, să aplaude infractorul sexual?