
Datoria externă a României a crescut cu 9,2 miliarde euro, în primele 10 luni
Datoria externă a României a crescut cu 9,208 miliarde euro în perioada ianuarie – octombrie 2020, arată datele publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).
Datoria externă a României a crescut cu 9,208 miliarde euro în perioada ianuarie – octombrie 2020, arată datele publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).
Pandemia şi-a pus amprenta asupra planurilor de investiţii străine directe (ISD) în întreaga Europă şi a determinat companiile să reanalizeze viabilitatea proiectelor de producţie, cercetare sau servicii de suport. În România, 46% dintre investitorii străini şi-au anulat, diminuat sau au întrerupt investiţiile în 2020, în timp ce 51% nu au operat nicio modificare în proiectele de investiţii planificate, conform unui studiu EY.
România va putea interzice şi elimina investiţiile străine directe care reprezintă un pericol pentru securitatea naţională, inclusiv din presă.
Datoria externă a României a crescut cu 9,6 miliarde euro în primele şapte luni ale acestui an, ajungând la 115,5 miliarde euro la finalul lunii iulie, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).
Debutul crizei a prins România cu o datorie externă de peste 100 miliarde euro, din care 40% era datorie a statului, cu investiţii străine în scădere puternică şi cu un deficit major al balanţei de cont curent, arată datele publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).
Valoarea capitalului social subscris în societăţi noi cu participare străină în perioada ianuarie-aprilie 2019 este cu aproximativ 21 milioane euro mai mică decât în perioada similară a anului 2018, scrie startupcafe.ro.
Investiţiile străine directe în România s-au aproape dublat, în luna ianuarie a acestui an, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).
Datoria externă a României a crescut, anul trecut, cu 1,1 miliarde de euro, ajungând la 98 miliarde de euro, în timp ce deficitul de cont curent s-a înrăutăţit, ajungând la 9,4 miliarde de euro, şi investiţiile străine s-au majorat doar uşor.
Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană au ajuns marţi la un acord politic privind un cadru al UE pentru examinarea investiţiilor străine directe, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.
Datoria externă totală a României a crescut cu 648 milioane de euro în primele opt luni ale acestui an, în timp ce deficitul balanţei de plăţi a ajuns la 5,83 miliarde euro, din cauza importurilor, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).
Instabilitate politică, perspectivă de afaceri neclară: investitorilor germani le este pusă la încercare încrederea în mediul de afaceri din România. Şi totuşi, business-ul german mai pune un picior în Transilvania.
În timp ce investiţiile străine în România au stagnat, în primele trei luni ale acestui an, datoria externă a ţării s-a majorat cu 2,05 miliarde de euro, iar deficitul de cont curent a crescut cu aproape 200 de milioane de euro, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).
O statistică realizată de reprezentanţi ai mediului de afaceri arată că, în primele 3 luni, au fost efectuate 120 de modificări ale Codului Fiscal (legislaţia fiscală, declaraţiile şi contribuţiile obligatorii) care au afectat direct şi semnificativ întreprinderile, inclusiv IMM-urile.
Primele două luni ale acestui an arată îngrijorător. România are un deficit al contului curent cu 100 de milioane de euro mai mare, peste dublul celui de anul trecut. Investiţiile străine au scăzut cu 3%, iar datoria externă s-a majorat cu 1,5 miliarde euro, arată datele publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).
Aşa cum la nivel personal avem cu toţii tot felul de obiective la început de an, merităm în egală măsură, ca cetăţeni, antreprenori, proprietari de capital, să gândim macro în priorităţi globale care influenţează, de fapt, viaţa noastră de zi cu zi, avuţia, credibilitatea şi libertatea economică.
Economia creşte, însă încrederea mediului de afaceri scade, susţine Consiliul Investitorilor Străini (FIC), care arată într-o analiză că este o veste bună că această creştere economică se vede în activitatea companiilor, însă vestea rea este că ea nu pare sustenabilă pe termen mediu şi lung.
Reprezentanţii IKEA România au anunţat că au primit autorizaţia de construcţie pentru cel de-al doilea magazin din Capitală, care va deveni cel mai mare din sud-estul Europei.
Investiţiile directe realizate de străini în România s-au redus în primele opt luni ale anului cu circa 574 milioane de euro, arată Banca Naţională a României (BNR).
Creşterea economică din prima jumătate a anului, alimentată de nivele record ale cererii interne şi a şomajului foarte mic au făcut din ţară noastră un mediu economic propice pentru atragerea investitorilor instituţionali internaţionali, arată Savills, companie internaţională de consultanţă imobiliară, în raportul de piaţă „European Investment Briefing”, care are că focus piaţă investiţiilor la nivel european în primul semestru al anului 2017.
Firmele care aduc în România investiţii străine directe (ISD) au găsit în ţara noastră o reţetă a succesului. Acestea au raportat anul trecut cele mai bune profituri după impozitare din ultimii şapte ani, dar şi cele mai mici pierderi ale aceleiaşi perioade, deşi au şi distribuit dividende considerabile şi au şi reinvestit din profit.
Infrastructura deplorabilă de transport a României nu a împiedicat transportatorii să aibă uriaşe cifre de afaceri în 2016: profitul net al sectorului a fost de 2,55 miliarde de lei, valoare mai mult decât dublă faţă de cea înregistrată acum şase ani, se arată într-un studiu realizat de Keysfin.
Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,305 miliarde euro în primele patru luni ale acestui an, în creştere cu 24% faţă de anul trecut, arată Banca Naţională a României (BNR).
Economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată primele estimări publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), care depăşesc sensibil prognozele analiştilor.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că, anul trecut, investiţiile străine directe au atins un nivel record pentru perioada post-criză, el precizând că respinge recentele tentative populiste de a pune în opoziţie investiţiile străine şi cele autohtone, considerând aceasta o eroare.
Firmele străine au făcut, anul trecut, investiţii directe în România în valoare de 4,081 miliarde euro, nivel mai ridicat cu 30% decât cel din 2015, arată datele publicate, marţi, de Banca Naţională a României (BNR).
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană susţine că nivelul investiţiilor străine directe în România depind de predicitibilitatea deciziilor economice şi politice, precum şi de stabilitatea mediului de afaceri şi a condiţiilor-cadru din economie.
Companiile străine au făcut investiţii directe în România în valoare de 3,928 miliarde euro în primele 11 luni din 2016, în creştere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior şi care reprezintă un nivel-record al ultimilor opt ani, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).
Un parteneriat chinezo-kazah şi o deschidere din partea Bucureştiului ar putea reduce dependenţa Europei de importurile de energie din Rusia şi reseta relaţiile României cu investitorii străini.
Companiile străine au făcut investiţii directe în România în valoare de 3,736 miliarde euro în primele zece luni din acest an, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi care reprezintă un nivel-record al ultimilor opt ani, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).
Vicepremierul Costin Borc, ministrul Economiei, a prezentat, la Adevărul Live, bilanţul celor 12 luni de guvernare, menţionând printre principalele realizări Strategia „România Competitivă“, implementarea unor măsuri care să vină în sprijinul sectorului de cercetare-dezvoltare şi gestionarea relaţiei cu societăţile de stat.