Stiri despre integrare europeana

  185 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Se transformă visul european într-un coşmar?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Se transformă visul european într-un coşmar?

  Conflictul din Ucraina, criza din Grecia şi acum criza refugiaţilor arată cât de firavă e construcţia europeană şi ridică serioase semne de întrebare asupra integrării politice şi monetare  precum şi a modului de realizare a politicii externe a UE.

 • Belgradul în trei imagini
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Belgradul în trei imagini

  Din vremurile în care Iosip Broz Tito nu uita să creeze poliţia politică, dar îi lăsa pe sîrbi, pe croaţi sau pe sloveni să muncească un pic la nemţi, iar cîţiva români norocoşi se duceau în Belgradul „liberal” ca să vină cu portocale, blugi şi reviste sexy, a rămas un fel de mîndrie potolită, dar şi ceva în plus, viu.

 • Republica Moldova are vocaţie europeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Republica Moldova are vocaţie europeană

  Uniunea Europeană ar trebui să trimită un semnal clar că Republica Moldova are o vocaţie europeană şi viitorul ei este alături de cele 28 de state membre, atâta timp cât implementarea Acordului de Asociere va fi încununată de un succes real. Atâta timp cât reformele continuă într-un mod constant, Chişinăul poate deveni un candidat serios în ceea ce priveşte integrarea europeană, apreciază Andi Cristea.

 • Declaraţia finală a Summitului de la Riga, un „compromis rezonabil” pentru Republica Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Declaraţia finală a Summitului de la Riga, un „compromis rezonabil” pentru Republica Moldova

  Liderii Uniunii Europene şi cei ai fostelor republici sovietice au adoptat o declaraţie comună în favoarea menţinerii Parteneriatului Estic, în pofida disensiunilor, la finalul Summitului de la Riga. Declaraţia finală face referire clară la aspiraţiile europene şi la alegerea europeană a statelor din Parteneriatul Estic care au încheiate Acorduri de Asociere şi este reiterat faptul că aceste state împărtăşesc cu UE valori comune.

 • Unire prin integrare sau integrare
prin unire? (2)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unire prin integrare sau integrare prin unire? (2)

  Atât eroziunea tot mai pregnantă a guvernărilor ce se perindă la Chişinău, cât şi adeziunea din ce în ce mai masivă pentru opţiunea unionistă repune în discuţie unica soluţie care ar putea salva populaţia Republicii Moldova de la alarmanta pauperizare, persistenta emigrare sau iminenta îndoctrinare.

 • Unire prin integrare sau integrare prin unire?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unire prin integrare sau integrare prin unire?

  Sâmbăta trecută a avut loc un marş organizat de către Mişcarea civică „Tinerii Moldovei”, cu scopul de a marca împlinirea a 203 ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rusiei. La eveniment au participat mii de oameni de diferite vârste, origini sociale şi viziuni politice, dar uniţi de acelaşi ideal.

 • Anul 2014 a fost unul crucial pentru relaţia Republicii Moldova cu UE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Anul 2014 a fost unul crucial pentru relaţia Republicii Moldova cu UE

  Anul 2014 a fost unul crucial pentru relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Relaţia a atins un nou nivel calitativ în urma semnării Acordului de Asocierea cu UE şi a liberalizării regimului de vize în spaţiul Schengen, dar guvernul mai are multe de făcut.

 • Casa Regală a României sprijină integrarea europeană a
Republicii Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Casa Regală a României sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova

  Casa Regală a României este dispusă să ofere sprijin umanitar, social, cultural şi diplomatic Republicii Moldova pentru a grăbi procesul de integrare europeană a ţării. Principii Nicolae şi Radu, aflaţi într-o vizită la Chişinău au declarat că în fiecare călătorie pe care o fac nu uită să le vorbească oficialilor străini despre intenţiile Republicii Moldova de a fi parte a Uniunii Europene.

 • Agenda mondială pentru 2015
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Agenda mondială pentru 2015

  Anul 2015 va fi influenţat de multe decizii luate deja în 2014. După alegerile parlamentare din noiembrie, Barack Obama se va confrunta cu o majoritate republicană, iar Regina Elisabeta a II-a va deveni monarhul britanic cu cea mai lungă domnie.

 • The New York Times: Este Moldova o altă Ucraină?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  The New York Times: Este Moldova o altă Ucraină?

  Un guvern corupt, o economie deficitară şi o administraţie care se confruntă cu ingerinţe din partea Rusiei. Aceasta ar putea fi o descrie a Ucrainei, însă se potriveşte la fel de bine şi Republicii Moldova, scrie John Guida, pe un blog al ziarului „The New York Times“.

 • Robert Kirnag,
ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova:

„Integrarea
europeană nu este gratuită, dar necesară!”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Robert Kirnag, ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova: „Integrarea europeană nu este gratuită, dar necesară!”

  Republica Moldova poate găsi în Slovacia un sprijin necondiţionat în procesul de integrare europeană şi este în interesul tuturor ca ţara să aleagă o cale liberă şi democrată. Într-un interviu pentru Adevărul Moldova, Ambasadorul Slovaciei la Chişinău, Robert Kirnag, ne-a vorbit despre secretele unei integrări europene rapide, dar şi despre aşteptările europenilor de după scrutinul din 30 noiembrie.

 • Dinu Patriciu: „Dacă judecata politică ar fi dreaptă, atunci Republica Moldova trebui să aibă o şansă egală cu cea a oricărei ţări balcanice“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dinu Patriciu: „Dacă judecata politică ar fi dreaptă, atunci Republica Moldova trebui să aibă o şansă egală cu cea a oricărei ţări balcanice“

  Dinu Patriciu a murit astăzi, la Londra, la vârsta de 64 de ani. Fostul patron al Adevărul Holding, până nu demult cel mai bogat român, suferea de probleme grave de sănătate de câţiva ani. Reluăm interviul realizat de „Adevărul“ Moldova, în decembrie 2011, la un an de la lansarea ediţiei din Republica Moldova.

 • Politolog: „Constituţia Republicii Moldova ar trebui să includă un articol privind integrarea în UE“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politolog: „Constituţia Republicii Moldova ar trebui să includă un articol privind integrarea în UE“

  Doctorul în istorie Mihai Cernencu, şef al Catedrei Relaţii Internaţionale şi Politologie de la ULIM, consideră că în Leagea Supremă ar trebui să fie introdus un articol care să se refere la integrarea europeană a Republicii Moldova, ceea ce, în opinia lui, ar obliga partidele să nu se abată de la vectorul european.Politologul a făcut declaraţiile în cadul unui sondaj realizat de IPN cu ocazia aniversării a 20-a a Constituţiei moldoveneşti.

 • O  ţară de cartier
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O  ţară de cartier

  Pe vremea cînd ne străduiam să obţinem integrarea în Uniunea Europeană, în toate celelalte ţări candidate aveau loc intense dezbateri publice despre benficiile şi riscurile integrării, despre „europenitate” în genere, despre balansul complicat dintre suveranitate naţională şi destin comunitar. Încă de pe atunci, existau pro-europeni radicali, eurosceptici şi anti-europeni.

 • Cancelarul german Angela Merkel: „Sunt impresionată de lucrurile pe care Moldova deja le-a realizat şi de optimismul privind apropierea de UE“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cancelarul german Angela Merkel: „Sunt impresionată de lucrurile pe care Moldova deja le-a realizat şi de optimismul privind apropierea de UE“

  Prim-ministrul Iurie Leancă a fost primit astăzi cu onoruri militare la Cancelaria Federală a Germaniei, unde a avut o întrevedere cu Angela Merkel. Oficialii au discutat despre reformele din Republica Moldova, perspectiva europeană a ţării noastre, problema transnistreană şi situaţia din regiune, anunţă un comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău.

 • Parlamentul
de la Chişinău a adoptat o declaraţie prin care cheamă Tiraspolul la
dialog pe subiecte integraţioniste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Parlamentul de la Chişinău a adoptat o declaraţie prin care cheamă Tiraspolul la dialog pe subiecte integraţioniste

  Deputaţii moldoveni au adoptat astăzi o declaraţie prin care accentuează rolul integrării europene în reintegrarea ţării. În timp ce autorii hotărârii de Parlament susţin că prin acest document transmit un mesaj cetăţenilor Republicii Moldova de peste Nistru, dar şi administraţiei de la Tiraspol, reprezentanţii opoziţiei spun că această iniţiativă nu va duce la nimic, fiind o hârtie goală.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  "Obiectiv european": "Reformele ne-au costat, dar ne-au ajutat să avem o economie puternică"

  Māris Sprindžuks, expert în politici publice, fost viceministru al Agriculturii din Letonia şi fost şef al cancelariei premierului din această ţară, explică pe îndelete ce reforme a făcut Riga în drumul ei spre UE, mai ales, în domeniul agriculturii şi al descentralizării. În ultimii ani, Māris vine des în Moldova, încercând să ajute ţara noastră cu expertiză şi sfaturi.

 • VIDEO Uniunea Europeană, pe înţelesul tuturor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Uniunea Europeană, pe înţelesul tuturor

  Fundaţia Soros Moldova, împreună cu mai multe organizaţii neguvernamentale, încearcă să-i convingă pe moldoveni că Uniunea Europeană nu este o sperietoare.

Modifică Setările