Stiri despre integrare

  203 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Aderarea României la Zona Euro este despre oameni, nu despre cifre sau
voturi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aderarea României la Zona Euro este despre oameni, nu despre cifre sau voturi

  Scriu de ani buni despre zona euro şi mai ales despre ceea ce înseamnă pentru România aderarea la această zonă. Nu de puţine ori am scris că România are nevoie să-şi definească un traseu, un Plan de trecere la euro în mod oficial, aşa cum toate celelalte state est-europene au făcut (majoritatea imediat după intrarea în UE).

 • INTERVIU Psihologul Daniel David: „Ne conduc foştii tineri comunişti bine îndoctrinaţi la Revoluţie“. Două trăsături care ne opresc să avem „o ţară ca afară“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Psihologul Daniel David: „Ne conduc foştii tineri comunişti bine îndoctrinaţi la Revoluţie“. Două trăsături care ne opresc să avem „o ţară ca afară“

  „România trece printr-un moment-cheie în dezvoltarea sa, pentru că noi am aderat la lumea vestică, dar refuzăm să ne integrăm în ea”, crede Daniel David, autorul „Psihologiei poporului român”. Cercetătorul a identificat două trăsături psihoculturale care ne împiedică să ne integrăm. Orientarea antioccidentală, dată de faptul că la putere a ajuns o generaţie crescută în paradigma comunistă, este una dintre consecinţele acestei stări de fapt.

 • Unu din cinci copii instituţionalizaţi a locuit doar în centrul de plasament. Cei mai mulţi se confruntă cu dificultăţi în privinţa integrării în societate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unu din cinci copii instituţionalizaţi a locuit doar în centrul de plasament. Cei mai mulţi se confruntă cu dificultăţi în privinţa integrării în societate

  Unu din cinci tineri instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între 15 şi 27 ani, a locuit numai în centrul de plasament, la ieşirea din instituţie cei mai mulţi confruntând-se cu probleme atunci când doresc să se integreze în societate, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Umanitară Concordia.

 • Vorbele despre Noua Europă instituţională: se mai poate, cu cine, mai vrea cineva?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vorbele despre Noua Europă instituţională: se mai poate, cu cine, mai vrea cineva?

  Deocamdată, singurul care spune vorbele respective şi pare să şi creadă în ele este Emmanuel Macron. Dar ceea ce părea extrem de posibil în urmă cu câteva luni, chiar cu câteva săptămâni, începe să fie un pariu problematic deoarece întreg raţionamentul privind o Europă cu un grad neaşteptat de înalt de integrare pare să fie pus sub semnul întrebării deoarece nimeni nu ştie dacă motorul franco-german va mai funcţiona la aceeaşi turaţie.

 • Ţara, baba şi călăuza
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ţara, baba şi călăuza

  În timp ce unii se arată fascinaţi de coafuri pompoase, „de papucii cu blăniţă sau de tocul cui pe rotile la 2000 de euro bucata“, semnalat de Stela Giurgeanu de la Dilema Veche, iar ţara arde, oare ce preocupă elitele?

 • Statul, rromii şi ţiganii: măşti, măscărici, măscări, mascarade (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Statul, rromii şi ţiganii: măşti, măscărici, măscări, mascarade (I)

  „Comment peut-on etre tsigan/ Cum (mai) poate fi cineva ţigan", repetentul istoriei? Nici român, nici rrom, „încremenit în proiect", anacronic, repudiat, diabolizat, dezumanizat, „ţiganul e om de departe" (neom), iar integrarea sa o dezintegrare apocaliptică, haosul unei mântuiri de mântuială. Ce (mai) este de făcut?

 • Estici în Balcanii vestici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Estici în Balcanii vestici

  Geografia politică are paradoxurile ei. Pentru jumătate de veac, „Est” a însemnat, în Europa, „comunism”. După căderea Zidului Berlinului, lucrurile s-au schimbat. Categoria geopolitică a rămas, dar a ajuns să aibă mai multe înţelesuri.

 • Contra (Proiectul) de ţară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Contra (Proiectul) de ţară

  Încep să mă gândesc dacă nu cumva avalanşa de proiecte de ţară pornite în perioada postdecembristă (majoritatea încremenite în acest stadiu, bineînţeles) nu reprezintă chiar un proiect în sine. Sau un contraproiect de ţară, intenţionat sau nu.

 • Marşul pentru viaţă şi integrarea europeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marşul pentru viaţă şi integrarea europeană

  Mii de oameni au participat sâmbătă în mai multe oraşe ale României la ”Marşul pentru viaţă”, o manifestare menită să îi încurajeze pe tineri să accepte naşterea copiilor concepuţi.

 • Cum înţelegem ce se întâmplă cu Uniunea Europeană?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum înţelegem ce se întâmplă cu Uniunea Europeană?

  România va juca doar în liga ţărilor analoage ei ca statut al integrării. Ţările europene ce nu vor face parte din nucleul dur nu vor mai avea loc la deciziile cu privire la mersul înainte al integrării. Acestea se vor strădui să ţină poteca/culoarele pe care au mers liderii cursei de integrare, căutând să treacă de bornele intermediare cât mai repede cu putinţă.

 • Ambasadorul Poloniei la Chişinău: Consecvenţa reformelor este
foarte importantă în procesul de integrare în UE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ambasadorul Poloniei la Chişinău: Consecvenţa reformelor este foarte importantă în procesul de integrare în UE

  În contextul intensificării dezbaterilor politice privind procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, IPN a apelat la mai mulţi ambasadori ai statelor membre ale UE, acreditaţi la Chişinău, pentru a afla viziunile şi recomandările legate de această stare de lucruri, pornind de la experienţa propriilor ţări în drumul spre UE. Astăzi îl avem ca oaspete pe E.S. Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova Artur Michalski.

 • Uniunea Europeană nu mai apucă pensia? Cauze şi dileme
ale Europei cu două viteze
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uniunea Europeană nu mai apucă pensia? Cauze şi dileme ale Europei cu două viteze

  În analiza de faţă încerc să înţeleg câteva cauze care au condus la apariţia celor cinci scenarii privind viitorul Uniunii Europene, foarte probabil cu cele mai mari şanse de implementare fiind cel al Europei cu două viteze. Să le împărţim în cauze economice, sociale şi politice, deşi sunt mai multe tipuri. În final, îmi exprim cîteva dubii cu privire la eficienţa implementării Europei cu două viteze pe termen mediu.